• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Komasacija

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Naravno da nema "ozbiljni" poljoprivrednici su sad zauzeti sa radovima u štali.Jer tko se bavi ozbiljno sa poljoprivredom nema cajta čubiti na forumu:icon_mrgreen:

Dobra ti ova, ja sam danas u štali od pol 7 :icon_thumright: . Sav posao je napravljen jučer tak da je danas od posla samo malo pregledati boksove, oploditi dvije krmače i do ručka je sve gotovo. Nedelja isto tak. Usput se malo razonodiš na ovome forumu, navečer na Valentinovo i to je to za ovaj vikend :(nod): .

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ne razmem koga vraga tolko javcete,pa nek nam predoce ideju pa bumo vidli.
Vec je valjda vreme da pocnemo pozitivno misliti i da se zvlecemo stoga dreka al nejte misliti da bu to neko drugi napravil,socijalizem je mrtev dejtte se jempot zbudite.:icon_pidu:

Lako je tebi propovijedati,Austrijski čovječe...
Ko da je pozitivno razmišljanje i vedar duh ključ svega.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Razumijem ja to,ali svatko gleda sebe recimo ja kupio prosle god.komad zemlje u ne bas dobrom stanju, ja to uredio dovozio zemlju kopao odvodne kanale krcio sikaru da to uredim i sad to pripadne nekom drugom.A ja mozda dobijem bolje, a mozda sto je sigurnije losije jer uvjek ima onih koji vuku vodu na svoj mlin.

Slažem se sa tobom i to čovjeka boli kad nakon toliko uloženoga truda da urediš tu zemlju uopće i pomisliš da pripadne nekome drugome a kamoli da se to dogodi.
Ali znaš i sam, svaki posao nosi određene rizike pa tak i ovaj.

E

el pibe

Guest
Ja mislim da u Austriji ide sve puno lakše zato kaj oni znaju jodlati:(nod):E tu su oni u velikoj prednosti.Kaj se tiče socijalizma još se bude zadržao par desetljeća na ovim prostorima.Jer je velik broj populacije rođen u tom dobu i živio dobar dio života u tom sistemu i drukčije ne znaju koliko god oni to negirali.Tak da je teško mijenjati životne navike a koliko vidim da mnogi još nisu zaprimili vijest da je drugi svjetski rat gotov.I to pretežno oni koji vode državu i trebali bi donositi pravilne odluke i unaprijediti državu.Komasacija sim il tam nije prva a niti zadnja.Samo čisto sumnjam da bude od kakve koristi za boljitak.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Lako je tebi propovijedati,Austrijski čovječe...
Ko da je pozitivno razmišljanje i vedar duh ključ svega.

NIje ključ svega ali kak veli poznati mislilac i književnik : Nema sunca bez svjetlosti, ni čovjeka bez ljubavi. Johann Wolfgang Von Goethe ili :

“Pozitivno razmišljanje je jedna od najvažnijih stvari koje trebate vježbati tokom Vašeg života. To je način života i tehnika koja vam treba postati svakodnevnica ukoliko imate bilo kakve namjere mijenjati stvari ili raditi u cilju ostvarenja Vaših želja. To je također način da korištenje Vašeg uma prekrenete od štetnih učinaka negativnog razmišljanja.”

Malo smo otišli off ali sve u interesa za Republiku Hrvatsku i dobrobiti njenih građana :cool2: :mur: .
Jadni mi u toj lijepoj našoj ali kaj ti ostaje drugo nego pozitivan stav i vedar duh ??

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
NIje ključ svega ali kak veli poznati mislilac i književnik : Nema sunca bez svjetlosti, ni čovjeka bez ljubavi. Johann Wolfgang Von Goethe ili :

“Pozitivno razmišljanje je jedna od najvažnijih stvari koje trebate vježbati tokom Vašeg života. To je način života i tehnika koja vam treba postati svakodnevnica ukoliko imate bilo kakve namjere mijenjati stvari ili raditi u cilju ostvarenja Vaših želja. To je također način da korištenje Vašeg uma prekrenete od štetnih učinaka negativnog razmišljanja.”

Malo smo otišli off ali sve u interesa za Republiku Hrvatsku i dobrobiti njenih građana :cool2: :mur: .
Jadni mi u toj lijepoj našoj ali kaj ti ostaje drugo nego pozitivan stav i vedar duh ??

" - E, slušaj pažljivo jer ovo ću reći samo jedanput" - gostioničar - alzejhmer me puca pa ne mogu trenutno mu reknut ime - iz "Alo,Alo" kultne humorističke .(mada u ovome šta ću reći nema ama baš ničega humorističnoga nego samo poraznoga)

Imala ja pozitivan stav trideset i devet godina. U vremenima kada ničega osim njega i svoga rada nije bilo potrebno da radiš i svake godine imaš više. I trajalo je to nekih dobrih dvadesetak godina, i od jedne malecke seljančice postala ja jedna respektabilna gospodarica. Vođena @puknutovim božjim zapovjedima iz one druge teme . Ma zbilja smo prekrasno funkcionirali, i zapovjedi Božje i ja u kooleraciji. Je, ali uplele onda svoje prste postdevedesete, i ja sam se zapovjedi morala odreći. Još smo uvijek bili udruženi - moj rad i moj pozitivni stav, ali od njih je svake godine bilo sve manje koristi. Napredovalo se više nije. Ajd, stagnacija.....ok. Pozitivna nula - ok, ako predugo ne traje. Je, ali onda su na red došli minusi. A meni bilo krivo da moga stečenoga bude svake godine sve manje a ja svake godine radim sve više pa sam probala uključiti mozak. I jedino pametno rješenje koje mi je bljesnulo silinom edisonke je bilo - država za.ebala mene - ajd da ja za.ebem državu pa da vidimo oću li od svog rada minus pretvoriti u plus. Upalilo je. Lagano sam se popela prema gore - istini za volju, ne više onakvim uzletom ko u preddevedesetima, ali, evo, dalo se....iako, ovih zadnjih desetak se moralo ono za,ebi državu udeseterostručiti da bi se dalo.

I šta sada? Šta? Da zbog grižnje savjesti gutam normabele i tablete za spavanje? Ili da samo odem na ispovjed i čekam neka bolja vremena kada ću opet moći svake godine od svog rada bez da moram za,ebati državu svoje gospodarstvo povećati za jedan komadičak?

Nažalost, vremena su takva da se isključivo od svoga rada ne može zaraditi. Ne ako nisi spretan i nisi u stanju naći sve načine na koje možeš izvrdati i preskočiti zapreke koje su ti pri tome nametnute. U to ubrajam i prijevare države sa utajom poreza, malverzacije sa poticajima, šverc, sve načine na koje ćeš državi dati manje nego si po njenim regulama dužan joj dati. Ubrajam u to i proizvodnju koju si dužan prodati svu preko računa jer si u sustavu pdv - a, ali je dio prodaš na crno pa si joj ukrao njenih dvadeset i pet posto a poklonio ga drugome, dakle, sve što radiš a ne ide njoj u korist. Ali ako tako ne napraviš, ne zaradiš ekvivalent svome uloženom radu.

Tako da se ja ne bih oslanjala na pozitivni stav uopće, mogu ga imati, ali zajedno sa rezervnim planom u rukavu tako dugo dok pozitivni stav i moj rad udruženi zajedno ne omoguće da od njih svake godine moje gospodarstvo za komadičak postane veće.
A onda ćemo biti opet svi na dobitku - zapravo, država najviše.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

Hehe,Adonis,ovo mi zvuči kao fraze iz kluba liječenih alkoholičara... :)
Meni ta Hrvatska nikad nije pomogla,dapače,radi protiv mene,a za druge građane me ni najmanje nije briga (kao ni njih za mene).

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Hehe,Adonis,ovo mi zvuči kao fraze iz kluba liječenih alkoholičara... :)
Meni ta Hrvatska nikad nije pomogla,dapače,radi protiv mene,a za druge građane me ni najmanje nije briga (kao ni njih za mene).

Pa kome ljepše u lijepoj našoj nego liječenim alkoholičarima :(rofl): .
Ak si sam ne pomogneš ni Bog ti neće a kamoli ovi naši liječeni političari :icon_fU: .
Ali za druge bi te barem malo trebalo biti briga jer kak veli I.Andrić : Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
[/B]

Imala ja pozitivan stav trideset i devet godina. U vremenima kada ničega osim njega i svoga rada nije bilo potrebno da radiš i svake godine imaš više. I trajalo je to nekih dobrih dvadesetak godina, i od jedne malecke seljančice postala ja jedna respektabilna gospodarica.
..ja ne bih oslanjala na pozitivni stav uopće, mogu ga imati, ali zajedno sa rezervnim planom u rukavu tako dugo dok pozitivni stav i moj rad udruženi zajedno ne omoguće da od njih svake godine moje gospodarstvo za komadičak postane veće.
A onda ćemo biti opet svi na dobitku - zapravo, država najviše.

Ti si meni baš zanimljiva osoba :icon_pray:. A kaj je pozitivan stav nego nekaj kaj te gura dalje? I sama veliš da je bilo dobrih i lijepih vremena, uspona i padova. Pa kaj nije tak sa svime u životu, sa vremenskom prognozom, sa djecom, brakom, susjedima, rodbinom, zdravljem voćnjakom, vinogradom, pšenicom... i na kraju krajeva kak veliš sa državom koja te je za.ebala ? U svim tim situacijama ima boljih i lošijih dana, plodnijih i manje plodnijih godina, zdravijih i nezdravijih faza u našem životu, sunčanijih i oblačnijih dana....Pa sve je to normalan tijek u životu, jedan prirodni životni ciklus koji nas tjera da se snalazimo kako znamo i umijemo. Da nisi ti takva vedra i pozitivna osoba ne bi stvorila to kaj si stvorila . “Ništa ne može spriječiti čovjeka s ispravnim mentalnim stavom da postigne svoj cilj. I ništa na ovom svijetu ne može pomoći čovjeku s krivim stavom.” Thomas Jefferson

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Jo, da malo dodam na adonisov post. Ti si najbolji primjer optimizma. Nije optimist onaj koji se nada boljemu a nič ne poduzima. Naprotiv, pomogni si sam pa ti bu i Bog pomogel.

Ja sam se u životu nahčil da se ne smem sekirati zbog onoga na kaj nemrem utjecati. Ali zato moram pronajti način da se tome, na kaj nemrem utjecati, prilagodim. Na svoju korist i zadovoljstvo. Čitajući tvoj post, zaključil sam da si se ti isto tak prilagođavala.

Kak god bu mi teško, na pitanje kak sam, uvijek slijedi odgovor, fala dobro. Prijatelju drago, neprijatelju krivo.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Sve super, ali mi nije jasno da ljudi cije su parcele 800-1000 m2 ne zele komansaciju. U Podravini, Medjimurju ili Slavoniji sigurno ne bi bilo novih puteva i kanala, a vjerujem da bi tu bio i sasvim drugaciji model okrupnjivanja, dok u Zagorju ili Dalmaciji treba jako puno rezova napraviti da bi se doslo do normalnog stanja. Ne moze nitko nikoga natjerati da se odrekne zemlje ili da nesto pokloni, ali je cinjenica da je ovakvo stanje u Slavoniji ili Podravini isto posljedica nekih proslih komansacija, bilo Austro-Ugarske (katastarska jutra) ili Kraljevine Juge (hektari). Ili cak druge Jugoslavije. Htjeli vi priznati ili ne, ali to je jedini nacin da se zemljiste u krajevima gdje su mikro-parcele dovede u funkciju. Naravno da ce ti morati probit put ako ga nema. Nece ti sigurno kopati kanal ako si na brdu, ali povrsina i oblik parcele se moraju dovesti u neki pravilan oblik. To sto se zadnjih 7 generacija nije moglo dogovorit oko pola hektara nije razlog da se danas to ne rijesi. Jedini je problem sto oni koji bi trebali rijesavati te probleme imaju iste poglede na svijet kao i on i koji su ih prouzrocili. I na kraju, kako su te parcele morale izgledati prije 300 godina ako su se u medjuvremenu cijepale nakon svakog sprovoda?

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
498
Katastarski planovi iz 1860 : http://mapire.eu

U mojem kraju sve su čestice bile ogromne i krumpiraste , postoje samo glavne ceste , puteva na parcele nema nikakvih.Ko vozi po svojem , ko po susedovom , tuži i sudi ko koga stigne i hoće.Dobrim dijelom su to još vlastelinske porcije.Zemlja koju je moj pradjed kupio 1880 i sad je u posjedu četiri familije, ( još unutar toga se dijeli) na nacrtu izgleda ko i 1860.A bilo je promjena u međuvremenu, imam nacrte na kojima je ucrtan put kod podjele, pa su se tu tužili, pa opet sudski ukidaju put pa su se i tu tužili .I vratili nacrt na staro.
Danas na večini raste šuma,ili grmlje samo se ja još borim sa jednim dostupnijim komadom .Lani umro jedan suvlasnik, negovo možemo prekrižiti, drugi ima 75 godina , sveo vinograd na par redova -drugo šuma ,treči umro prije pet godina, njegovi unuci nemaju pojma gdje se to i nalazi .Jedna grana završila u amerikama , oni ni Evropu nemreju najti na karti.
Moja kčer i zet sigurno nebuju nastavili.
To je dio gde nije provedena komasacija.

A imam i dio gde je provedena , na livadama uz Krapinu . Pet posto zemlje je uzeto,svaki komad ima put , kanali po potrebi .I odkad pamtim po blatu i vodi smo vukli sijeno, spašavali sa niže livade na višu gdje voda ne dolazi.
Sad kad kravica više nema sve je zaraslo u grmlje i vrbe . I sad su se sjetili iskopati one kanale zacrtane prije 50 godina kod komasacije .Time su ubili i zadnje napore onih koji još pokušavaju nešto raditi - zemju od iskopa su razgrnuli uz kanale i popravili puteve , samo sad imamo jezera kad padne kiša i voda danima nikud nemože .

Sa komasacijom i bez , grmlje napreduje .
Ja sam prije dvije godine međe označil starim betonskim stupovima iz vinograda -dva metra vire iz zemlje. I postaju prekratki:icon_cry:

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Bogati Amerikanci sugeriraju siromasnim sugradjanima da budu sretni i nasmijani bez obzira na situaciju. Netko to zeli i kod nas preslikati. Ako se netko smije kada nista nije smijesno obicno ga zovu ...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Dugo je trebalo da se dodje do toga da su za sve krivi Amerikanci. Ne oni sto se kolju i tuze unutar familije zadnjih 9 generacija, nego Amerikanci. Ima jedan u Americi, sjedi u Pentagonu i samo smislja kako da Stefa i Jozu zahebe. Ovo je isto ko lad slusam ove Ruse. Pokvari se frizider - to su Amerikanci krivi. Nestane toalet - papira, to su Amerikanci krivi.
Pitas ga zasto ima americki iPhone - nema pojma.

*Napomena - jedan dio ovog teksta je napisan kao sarkasticni komentar i nema namjeru nikoga vrijedjati.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E dečkovi moji, da, glup čovjek se odupire napredku.
No, možda on zapravo i nije glup. Nije glup nego je samo oprezan jer prosječan čovjek zna da je samo prosjek i zna da će ga na račun onog iznadprosječnog (po financijskoj moći) - zeznuti. Ako netko misli da meni ne paše komasacija grdno se vara. Ja sam pri kraju radnoga vijeka, iza sebe nemam nikoga tko će nastaviti raditi zemljicu. Dakle - prije ili kasnije bude išla u prodaju. I normalno je da mi paše komasacija, netko od lokalnih gazdi će jedva dočekati da dignem zelenu zastavicu i ustrčati će se oko mene ko bumbari. A ja ću se šepiriti sa tri lijepa komada - a biti će lijepa jer si ja mogu dozvoliti da projektantima komasacije ili kak se već budu zvali, geodetima, turim koju deseticu tisuća kuna i dobijem pozicije koje želim. Ja to mogu i znam kako to napraviti. I takvih nas bude nekih pet-šest posto. Ali od ostalih devedeset i pet netko će popušiti teško, netko malo, a netko bude uštedio desetke tisučica i bude dobro prošao. Pošto ja nikada nisam bila hazarder, ja ću radije otići u onu pt postotnu manjinu. Nepošteno? Osuda? E, jebga, život je takav. Sistem je takav. Dati ću dvadeset - trideset da nekom lošom pozicijom ne izgubim sto - dvijesto.- tristo.

Komasacija. Da. Napredak. Svi znamo da je. Ali u nepoštenom sistemu ima previše tih ali.

Zato ja velim da ja nisam za komasaciju.
I kažem - nedam. Tako dugo dok me se ne prisili. A ako me se prisili napraviti ću sve da ne izgubim. Kramer protiv Kramera.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
A i Johabica ti si ko mačak oko vruče kaše, pa malo bi dala pa malo ne bi, pa bi bila malo poštena a onda opet igrala nepošteno... Znas kak to ide, ili daš ili nedaš :(rofl):

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Komasacija na hrvatski način bu čisti lopovluk tvrdim., a imam dosta godina i iskustva. E sad mene zanima pošto sam ja treća godina, znači zadnja u prijelaznom razdoblju eko proizvodnje, kako se to može riješiti. U cijelom selu i okolici samo moje tri parcele u eko sistemu. I sad će mi dati tuđu zemlju koja i da nije obrađivana i da mogu tražiti skračenje roka prijelaznog razdoblja, ako nije obrađivana treba vremena da se dovede u stanje da na njoj raste i nešto drugo osim trnja, vrba i drača. Uz to parcele su mi ograđene zbog srna i zecova koji kod nas šeču ko kokoši po vlastitom dvorištu, budu mi i ogradu preselili? A zdenac koji je iskopan i za koji imam papire? Hoće li na toj drugoj parceli biti vode za novi zdenac? Jednu parcelu moram navodnjavati iz cisterne jer nema vode na normalnim dubinama. Kopati do Kine - ko to može platiti? Nema komasacije dok imam vile, kosu i motiku. Dolje nameti i sami bumo okrupnili parcele. Samo u tom slučaju nebudu kokošari na vlastiu pobrali novce od EU i nama oteli zadnje kaj imamo. Nedam i točka (lopovi budu sami zeli).

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Pa takve situacije ne budu isle u komasaciju. Ni vocnjaci i vinogradi ne budu isli osim ako se ne slozi natpolovicna vecina vlasnika parcela.

Najnoviji postovi

Na vrh