• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kombajniranje i Branje kukuruza 2009.-2010.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Re: Berba kukuruza 2009

ZJ kaže:
Pitam te zato da morem usporediti s mojim iskustvom. Pri nas su bregi i Štore je s jednorednim cijeli dan potrošil oko 20l nafte. Same s dvorednim oko 30-35.
No, nažalost, puno se vremena i nafte od toga potroši na transport, jer su parcele koje sam bral uglavnom manje od 1/4 rali.
Dnevni učinak oko 2 rali, jer broj i veličina parcela više ne dozvoljavaju.
:D znam...štore je jako mali potrošač :!: :mrgreen: imal sam ga prije i dušu sam mu vadil,al to ide,ide i ide ;) ;)

...i kod nas su parcele dost usitnjene,al ipak ne toliko,uglavnom su najmanje od pol rali(no ima i manjih :!: )pa do ral i veće,(al ne puno veće i nema ih puno takvih) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Dogovorio sam sa susjedom 0,45 lipa kukuruz u klipu i da si ga on bere! Valjda je to ok! Bitno mi je da se pokrijem! Iduće godine samo kosim travu za konjiće i kupujem sve ostalo! Sve ostalo je pušiona!

robi

Član
Tu od
22 Sij 2007
Poruka
377

Ja ne mogu pronaći kupca za kukuruz da to ni normalno, bar ne za neku normalnu cijenu.
A pionir je suh 16 %, i već pada na zemlju!!

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Danas počeo brat kukuruz:
0874c986.jpg
dd682535.jpg
1457e96e.jpg

Nekak nisam zadovoljan kak mi čisti kukuruz.puno kukuruzovine ide u bunker :scratch
Brzina je bila 4,5km/h 500o/min...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276

robi kaže:
Ja ne mogu pronaći kupca za kukuruz da to ni normalno, bar ne za neku normalnu cijenu.
A pionir je suh 16 %, i već pada na zemlju!!

jesi probao nazvat rajića (kralja tovljača), on je kupovao i valjd još kupuje emormne količine zrna, znam da je plačao 35lipa kg vlažno zrno za mljet u silos

probaj nadalje nazvat tvornica stočne hrane gašpar u bjelovaru, oni budu otkupljivali

jakšinić je mislim kompenzacija za nešto iz dućana, treba provjerit

inače situacija kod stočara je takva da svi imaju dovoljno, čak su i nadokupili da imaju viška, tak da u tom segmentu trženja je slabo

ak gdje saznam da ko kupuje ja ču napisat na forum

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

markić ista situacija i kod mene bila,berač apsolutno ispravan,kako god idem bere nečisto,ludnica e..isti berač ko tvoj,a moje mišljenje je da klip možda još ne tako zrel,a stabjika se presušila...nema ni onih magli,ni rose kako bi trebalo bit u jesen..suša je učinila svoje.

sva sreća nakupilo se rabote,babe su besposlene,pa navalile komušat.hehe

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893

Današnje jutarnje branje..
fec03743.jpg
6543e4aa.jpg
9857e169.jpg

Puno bolje je kukuruz čistiji,nejde toliko ljuščinja u bunker,ljepše se bere..
Preporuka svakome:berite ujutro 8)

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

ja uvjek sebi berem ujutro ili navecer,ljepo cisti sve,evo slike malo su losije....

dolazak kuci....

i carraro sa punom sip-ovkom....

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415

Orsic kaže:
ja uvjek sebi berem ujutro ili navecer,ljepo cisti sve,evo slike malo su losije....

dolazak kuci....

i carraro sa punom sip-ovkom....

H

Hurlimann86

Guest

Ljudi pa več ste neki i završili sa berbom kukuruza ,a mi čemo valjda drugi tj još nešto i silirat :mrgreen:

bole

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
639

josip123 kaže:
breza kaže:
moj završetak
kolika ti je bila vlaga?
kodnas u silosu voze kukuruz sa vlagom od 12,8 kažu ovi što rade u silosu da nepamte da se nikada nije vozi tako suh kukuruz

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330

Na koliko se dosušuje u sušarama i da se može skladištiti? Na koliko debelo ga mogu staviti u zrnu na tavan npr. da mi se ne pokvari? Jel to netko radio?

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

e pa ja ču poludit s tom kukuruzom. berač bourgoin gx 400m 4 reda stavio nove gume na valjke prstene koji potiskuju sve baš radi tog čiščenja i nejde i nejde da se neznam kaj. od 12 panegdje do 6 nikako očisti on sve al stabljika s perjenjem se sva zdrobi naprijed u valjcima na raketam na hederu. pa za poludjet mi je više :evil: :evil: :evil: trebič sam tolko stisnuo da klipovi skačeju po trebičuprsteni se savijaju i oguli ga al ga nemre isčupat s klipa pa ja neznam kaj da radim više. naspram ovih tu 1 rednik kod mene berem 50% bolje oni imaju i cjelih stabljika meni tu i tam koji list od kukuruze se nađe al klipovi skačeju po valjcima na trebilici ko loptice ruli kukuruz s klipa al istrgnut pojedinu kukuruzu da si neznam kak nejde i nejde. ujutro oko 6 kad berem ma znate kaj milina nije vruče ne praši se i očisti 99 posto dok kipaš na prste nabrojiš koji nije očiščen do kraja. onda ga tjeram ko vrag grešnu dušu sam deri čim dolazi sunce malo prašine bliži se podne ide do katastrofe i mojim živcima :evil: :evil: :evil: kraj. pa popodne išao polako da jedva ide katastrofa a idem čim brže kolko mu je kapacitete bolje čisti nekih ajmo reč 85-90% ovisno o kukuruzu. evo jučer brao zlatka to se drži s rukom perušinu nemožeš istrgnut onda kako bi to uspio stroj.
ja mislim da se stabljika osušila a klip još nije odradio svoje i niti malo se nije načeo klip da se počne odvajat perušina s njega, nego je i dalje zatvoren kao dok je još u voštanoj zriobi dok prelazi s mliječnog u suho i nemoguče je takvu kukuruzu očistiti. grupu 300 čistim kako ujutro tako i cijeli dan dok kako je več netko rekao 408 b pa ja bi se pojeo kako katastrofa ili 462ajd još donekle dobro al ovo ostalo serije B i nadalje od grupe 400 katastrofa preko dana.
bojao sam se da mi mušterije nečeju biti zadovoljne kako če biti pobrano pa ja idem stavit nove gume na valjke i uložiš novce dobro vrijedi bolje očisit u svakom slučaju od 1 rednih, dapače puno bolje al svejedno nisam zadovoljan ja al nemožeš takva je godina. i kad vide ljudi kako me to muči da nije dobor oni se nasmijeju i kažeju, a kaj misliš zakaj sam tebe uzeo da bereš, ima i drugih kombajna al prvo gledaj gotov si s rali oko sat vremena nemem brige stajat cijeli dan očistiš puno puno bolje od ovih malih berača, netrebam sječ kukuruz da možeš brat i manje računaš za isti posao. pa prije bi išao k tebi nek k ovima. a ja malo sam stavio manju cijenu da imam čim više mušterija i da čistije berem tak da je i posao veči :twisted: malo bezobratno od mene al treba preživjet u ovoj krizi dakle preporuka bart jako rano ujutur o poslije kasnije navečer moj savjet za sve berače :D
marko inače dobre slike. ništa se netrebaš brinuti kod mene ima i gorjeg kaj tu pobereju prektički samo potrgano.

breza koliko si spremio kukuruza? i ja sam završio sebi baš jučer. imao oko 8 rali spremio oko 25 prikolica klipa kukuruza u nosivosti oko 7-8 tona

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007

Čistoća ovisi i o vrsti kukuruza, neki se lupi super, neki katastrofalno

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

vlaga je bila 19 % ,a imal sam samo 5 rali .ni prinos mi nije baš neki jer mi je bilo trave a na 2 rali mi je i oko 20-30% manje niklo zbog pokorice ,tak da je sve ukupno ispalo oko 21 tonu suhog zrna

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881

danek kaže:
muči se ali tu nema brega

kiša padala po noći, a kad smo brali rosila je, pa je bilo dosta muke kad je bunker bio pri vrhu....

znam,nije breg, a šta bi tek bilo da je???

strah me i pomislit... :lol:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh