Ma da gledao sam. Pa svaka godina je drugačija od druge, zemlja od zemlje, itd....Ipak je praksa pokazala neke očitosti, npr jesensko oranje-zimska brazda,prednosti koje ima....itdHtjela sam vidjeti jel tko primjetio, ali ajde, kad već pitaš.
Govorio je čovjek o razlici u porastu i prinosima pšenice posijane sa svim agrotehničkim ratarskim mjerama i onoj gdje je dio izostavljen - tkozvana reducirana obrada u cilju smanjenja ulaznih troškova.
Iskomentirao je da je kod reducirane obrade zemljišta pšenica u puno lošijem stanju u odnosu na posijanu sa svim predsjetvenim radnjama.
E, pratila sam ja tu kampanju već odavno, od početka kako se počela promovirati kod nas od strane stručnjaka kao novitet koji se vani već odavno provodi. Radi se o tome da se preporučivalo da se nakon skinute predhodne kulture zemljište ne preorava nego se samo napravi jednostruka površinska obrada i u takvo tlo posije pšenica. Ili bilo koja druga kultura. Dakle, napravi se samo posteljica u koje se uloži sjeme, išlo se čak toliko daleko da preporučalo da se ostaci kukurozovine ne unose u zemlju, samo se tako, kroz usitnjenu posije.
Razmišljala sam ja odmah da to neće držati vodu jer zemlja se sabija, sjetveni sloj dobije prozračnost ali zona korijena i ona ispod nje godinama postaju sve zbitiji i nepropusniji i za oborinske vode koje idu prema dolje, i pogotovo za zemljišne koje idu prema gore i veoma su bitne u sušnom razdoblju za život kulture.
Pa rijetko ko ore za psenicu 30-35 i pocetkom 10. mj.Na jesen sijem pšenicu tritikal ječam na jesensku brazdu.
Na proljeće sijem kukuruz isto tako na jesensku brazdu.
Meni je jesenska brazda isto što i zimska brazda..
Susjed i šurjak su orali jesenas isto malo pliće, oko 20 cm i njihovo je žito sad pomalo žućkasto, a ja sam orao oko 30 cm i kod mene je tamna boja. Umjetnog su dobili jednako osim ako nije još u čemu razlika.