• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

W

Wilma L.

Guest
..stvaranje povezanosti i poverenja između konja i jahaća prije natjecanja blagim rećima i dodirom podrške!

W

Wilma L.

Guest
:D ,

..i rezultat je SKLADNOST,bez straha,povreda,kaznenih bodova,..pobedili su u svojoj kategoriji! :D

F

Ferđolinac

Guest
joe19 kaže:
Evo citam vase postove vec poprilicno dugo pa sam odlucio da se prikljucim. Prosle godine smo kupili prvog konja, covjek kaze da je hrvatski hladnokrvnjak, 9 godina star,kastrat , nije velik i skroz je miran i ujahan. u zadnje vrijeme ima problem s prednjom desnom nogom, ali to je druga tema. Nego, kao sto sam rekao konj je veoma miran i to mi vise nije uzbudljivo. U planu nam je, vjerojatno tek u proljece, nabaviti drugog konja, kobilu, koja bi bila malo zivlja i koja bi mogla zadovoljiti moje mladenacke zelje ( a i treba mi 2. konj za zapregu)XD Inace se bavimo poljoprivredom, pa bi poceli s uzgojem konja. Moje pitanje je> koliko bi mogla kostati kobila hrv.posavca s papirima, postoje li poticaji na konje, postoji li mozda koja autonomnija vrsta (to mi je nekakva boljka, ne znam zasto volim autonomne vrste XD) i bilo koji savjet je dobrodosao...

Ovako, neznam točno iz kojeg si dijela Hrvatske pa ti nemogo točno reći za cijenu, ali ukratko ti mogu reći što te zanima. Nisam baš siguran za posavce, ali mislim da se možda ćak sa papirima može naći i za 10-12 tisuća kuna. Ali znam da ti je onda poticaj na jednog konja 2000 kn. Rekao si da ti treba neki malo življi konj, onda ti preporučam lipicanca, možeš naći žensko ždrijebe bez papira za 5000 kn, žiguješ ju i imaš 1000 kn poticaja. A možda možeš naći i življeg posavca.

J

joe19

Guest
Ja sam iz bjelovarsko bilogorske zupanije. Koliko je pametno kupovati konja u kasnu jesen? (2. SKOK je u listopadu)

F

Ferđolinac

Guest
Pa ako kupuješ ždrijebe oko 6 mjeseci najbolje je u kasnu jesen, 3-4 mjeseca dok se privikne na tebe i onda u proljeće možeš poćet radi sa njim. Uprezanje, jahanje...

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Otišao na more, a u štali mali čeka! Sto posto! He, he!!! :) :D

F

Ferđolinac

Guest
Evo bio mi je veterinar jučer i kaže da se nebi trebala ždrebit do 14.8., jer joj još neide ni čisto mlijeko nego više voda, tako da još koji dan, ali ja mislim da bi to mogo i koji dan prije jer je dosta mirna i slabije jede. To sam rekao i veterinaru ali on kaže da je to narmalno, najvjerojatnije ima trudove

W

Wilma L.

Guest
..dobro,čekaćemo vijesti..

je,baš bi ga mogli na more oterati,ne verujem.. :mrgreen:

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Možda se previše vrtite oko kobila pa su nervozne! Moje su se uvijek oždrebile same i to po noći! One traže mir i tišinu!
Radi uobičajene stvari i ne smetaj im previše!

W

Wilma L.

Guest
:mrgreen: ,

Jaga je kao i obićno u pravu!!!

Zaista traže mir i samoću kod ždrebljenja.
Ako se previše muvate može i "zadržavati" :oops: ,isto kao u prirodi,iskonski strah od plenilaca,to konji nisu izgubili.

Ma biće sve ok!

F

Ferđolinac

Guest
Je, to mi je i veterinar rekao, jer rijetko tko i vidi ždrijebljenje, najčeše se oždrijebe preko noći kad imaju svoj mir, ali ja se bojim zato što mi je štala malo kraća, kada konj normalno stana iza zadnjih mu nogu ostane možda pola metra, ali zato sam je sada proširio, ali ne u tom smjeru nego sastrane tako da se sada može dijagonalno. Ali kada je svezana neznam kako će ga olizati ili što ako posteljica bude malo jača pa ždrijebe ne uspijae probit.

W

Wilma L.

Guest
:scratch,

..oprosti ..,ali zašto je svezana..?

Ne želim se mješati i pametovati ali mislim da ne bi smijela biti svezana..

Konji se obićno vežu samo tada kada imaju kolike,
da ne legnu baš tad kad si se maknul od njega da odeš u wc,na primer,jer i ovako kada ,ne daj Bože imaju kolike, moraš sa njime šetati i trćati da proradi probava..

Ja svoje konje u štali-boksu nemam vezane nikada i nikada nije bilo problema!

Jaga kaj ti veliš? :?:

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Kod ždrebljenja barem iz mog skromnog iskustva kobile bi trebale biti u boksu ako ga imaš ili slobodne! Ako ne to je onda problem! Stari ljudi su obično spavali u štali i čekali da se kobila oždrebi! Moja smeđa kobila je skinula ular kada se oždrebila da bi vjerojatno uspjela osloboditi ždrebe iz posteljice jer je nisam na vrijeme stavio u boks!
Ne znam, bojim se da ako bude zavezana možda bude nezgodno! Probaj nekako zagraditi dio gdje ti je kobila sa daskama da bude slobodna. Poslije kada se oždrebi opet je staviš na vez!
Što se tiče držanja konja na vezu mislim da to nije neko veliko zlo! Ja imam 3 veza i dva boksa! Budući da imam veliki ispust i da su konji cijeli dan vani, a samo po noći na vezu čini mi se da je to puno humanije od boksa cijeli dan! Uostalom i da ih hoću sve staviti na vez nemam mjesta!

F

Ferđolinac

Guest
Pa ja sam joj i ogradio u štali njeno mjesto da ždrijebe kad se oždrijebi ne može ići kod druge kobile. Tako da je to sada velićine kao prosjećan boks i mogao bih ju bez problema pustiti. Ali rekli su mi da je bolje svežem jer ako je ne svežem može se dogoditi, da slučajno nogom udari ždrijebe, a i poslije ako kobila jako bude pazila na ždrijebe nebi smjeli ni ući u tsj boks. Oba Dide su mi držali dosta dugo konje, sada više na, ali njima su kobile uvijek bile svezane. I kaže da ga kobila nogama polako privuće k sebi. Znalo se dogodit da kobilu prejako boli vime, pa nije dala ždrijebetu da sisa, udarala ga je nogama. I onda su joj svezali noge u krst. Lijevu prednju i zadnju desnu, Desnu prednju i zadnju lijevu. Tako bi bilo možda tri dana, i onda poslije sve bez problema, a čuo sam i priču kako kobila nije dala da ždrijebe sisa, i jedan stariji čovijek ubaci Hrvatskog ovčara u štalu i zatvori, kada su se vratili, Ovčar je samo izletio iz štale a ždrijebe je sisalo. Navodno kobili je trebalo da prorade majčinski osjećaji pa kada je vidjela ovčara mislila je da će on napasti ždrijebe, pa ga je branila i tako je sve bilo dobro.

W

Wilma L.

Guest
:scratch

..hmmm,ja bi je ipak pustila sa veza..,da "otvori",pocepa posteljicu ako zatreba..

Ti razmišljaj i radi kako misliš da je dobro,po svome, jer jedini i najbolje poznaješ narav svoje kobile.
Mi samo iznosimo svoje mišljenje i iskustvo,ono više ljudi više i drugaćije zna..,eto ono sa psom je na primer odlićno,to mi ne bi palo napamet a logićno je. :mrgreen: ili noge u križ,još bolje dok ne navikne na ždrebe i prihvati ga..he,he,poporođajni stres kao u žena. :oops:

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Ne znam!! Ja bih je pustio s veza da se oždrebi u miru i slobodna!
Da će stati na ždrebe - teško!
Tvoji konji - tvoja odluka, ali ne treba baš za sve slušati djedove! Ako sve znaju neka onda dežuraju i spavaju u štali!

F

Ferđolinac

Guest
A neznam dali bi je dobro bilo preko noći ostaviti u koralu, jer preko dana budu, pa da ih ostavim i preko noći

Na vrh