Neće biti popisivač jer me nema kod kuće, ali ja takve osobe bez problema puštam u kuću otkad znam za sebe. Zaboravila si ophodnju svećenika i ministranata svake godine u vrijeme Božića ili Nove godine? Koliko ljudi je on obišao u jednom danu? Garantirano više nego što ih popisivači obiđu. Koliko ljudi je taj dan poljubilo isti križ i Isusa prije tebe? 10, 100, 1000? Pojma nemamo... Što nam se dogodilo? Ništa. Koliko dugo se već blagoslivljaju kuće? Ne znamo. E moja Jo... Na takav način se gradi imunitet. Danas bi svi da je sve sterilno, a to je izuzetno opasno, najviše za djecu.
Samo neka probaju to uvesti i kod nas, radit ću što i jedan moj poznanik, već ne znam koliko dugo toči za džabe tako da jednostavno napuni tank i ode, nitko mu ništa ne može jer je premali iznos za tužbu.
Mi križ ne ljubimo, držimo ga u ruci, što se svećenika i blagoslova tiče.
U koroni blagoslova kuća za Božić nije bilo.
U mojoj župi blagoslov je obavljen u rano ljeto, u doba kada je korona došla na 0 slučajeva dnevno u cijeloj Hrvatskoj.
Za Cvjetnu nedjelju prošle godine svećenik se vozio - vozio ga šofer - po ulicama, ljudi su stajali iza ograda sa balažekima - tako mi zovemo buketič cica maca, prikovine i dreneka koje tradicionalno nosimo na blagoslov - i blagosljivao ih iz auta.
To se zove odgovoran pristup u nesigurno vrijeme.
Osobno mi je svejedno tko će se cjepiti tko neće. Moja je odluka bila cjepiti se. Cjepiti ću se i ove godine i protiv gripe iako se nikada u životu do prošle godine nisam.
Primjer što znači ne se cjepiti i cjepiti se protiv gripe imam doma, u svojoj kući, pred svojim očima - svoga muža. Dvadesetak godina, dok se nije cjepio, redovito je svake godine provodio desetak dana u krevetu od čega je pet bilo u velikoj temperaturi sa bolovima po cijelom tijelu, i što smo se uvijek smijali - nisi mu smio prstom laganim dodirom taknuti kožu, i to ga je jako boljelo. Pa je bio još relativno mlad. Od kako se cjepi, gripu nije imao zadnjih dvadesetak godina osim jednom dok nije u cjepivu bio obuhvaćen soj koji je te godine u našem kraju cirkulirao. I bolovanje mu nije bilo ni približno teško ko kada se nije cjepio.
I sada meni može netko pričati šta god hoće, ja imam iskustvo iz reale, iz događanja u mojoj kući, u mojoj obitelji, iz njegovanja bolesnika koji se nije cjepio i iz suživota sa osobom koja se nakon niza godina necjepljenja niz godina cijepi. I jasno vidim razliku rezultata necjepljenja i cjepljenja.
Ako nečiji imunitet godinama oboljevanjem organizma potvrđuje da se ne može samostalno oduprjeti virusu, a cjepljenjem pokazuje da cjepljen ne oboljeva, što više treba da se izvede zaključk da je cjepljenje bolja opcija?
I ove ću se godine cjepiti protiv gripe iako do prošle godine nisam nikada. Samo iz razloga da se ne dogodi slučajnost da me dva virusa strefe istodobno. Za gripu znam da mi "ne može ništa", ali ne znam što mi mogu udruženi ako se pojavi soj korone na koje cjepivo kojim sam cjepljena ima slab imunološki odgovor.
Oni koji me znaju, znaju da sam ja od onih koji razmotre sve moguće scenarije u širokom kontekstu, sagledavam sve opcije i imam rješenja za četiri - pet mogućih scenarija prije nego se dese. I po onome Marfijevskom, već razmišljam o mogućem šestom ako svih pet u pripremi omanu.