• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kosilica za travu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@zoran89 ta opruga s prve slike pripada getribici za pogon kotača, služi za povrat poluge za aktivaciju pogona. Ako je ona dolje nema ti što vratiti pogon i isključiti pogon, zato ti stalno vrti kotače.
Kako ih nazivaš sajle gasa, na mobitelu mi nije pametno ni gledati, opuge čine sastavni dio regulatora, pogledam tek na večer na kompjutoru, ako ne riješiš, idem dalje, več imam osmišljen dan.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Imam oprugu na pogonu.

Znači da remiziramo.

Problem 1 nije riješen.

Tockovi se i dalje vrte u prazno. Remen je tvrd ko kamen. Možda je u tome problem? I kad skinem Remen jako teško se vuče u rikverc. Sad mi je jako teško puno to komentirati jel bilo tako i prije pošto radim na 5 kvadrata prostora pa nemam taj osjećaj ko da sam vani.

Problem 2

Riješen, zapelo mi nešto bilo u onom leptiru s kojim se regulira gas ispod filtera

Problem 3

@plus

Vratio sam oprugu koja vraća pogon. Ova opruga mi je bila kod sajle uključivanja kosilice/noža. I iznad nje je bila plastika zaštitna i ja ju skinuo da mogu priči sajli bolje da ju maknem. I sad kad sam sve spajao natrag vidim da već ima jedna opruga koja gasi kosilicu, tj. Vraća taj leptir u neutralni položaj i apsolutno mi nije jasno gdje bi trebala ići ova druga i koja je njena funkcija. Kad sam ju skidao nisam vidio od plastičnog poklopca gdje je zakacena. A sad kad sastavljam nije mi jasna njena svrha. A nigdje na internetu ne nađem sliku tog mehanizma. Možda se može gasio nož jer je oslabila ova original opruga pa je netko dodao još jednu??

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@zoran89 ako se teško vuče u rikverc to ti je signal da je pogon kotača / getribice "aktivan" nije se isključio. Ona opruga ima zadatak da ga isključi.
Moguće je kod montaže ugraditi i svinuti bužir i sajlu previše, što otežava lagani hod sajli.
Moguće je da sajla zapinje unutar bužira jer je zahrđala i ima blata.
Moguće je da su bile ručke preklapane radi transporta u autu i pritom ne zgnječen bužir i sajla. Svašta se ljudima događa, a ni ne primijete.
I nije potrebna ekstremna napetost tog remena, za radilicu kako tako, ali getribice su malo PVC kučište, večina bez 2 lagera na pužu, mnoge samo 1 kuglični, drugi klizni puškica dolje, a puno njih, jeftinih gore i dolje samo puškica / piksa. Getribice znaju imati oprugu na kučište /kosište koje drži napetost remena, ali tvoja opruga sa slike nije za to...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Znači ako skinem sajlu od pogona i i dalje se teško vuče u rikverc onda je do sajle?

Mislim sve je moguće. Kosilica je iz devedesetih. I još je jedno 10 godina stajala nekorištena..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ako skineš sajlu od pogona, kosilica bi se morala kretati u rikverc bez ikakvog otpora, kao i naprijed. Ako u rikverc i dalje ide teže, to znači da je getribica i dalje "s uključenim pogonom kotača", da ju povratna opruga nije vratila u početni položaj, u kojem je pogon kotača isključen.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Šta će se dogoditi ako ja rastavin kućište pogona da vidim šta se događa?

Hoće se sve razletjeti ili su unutra samo ležajevi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Šta će se dogoditi ako ja rastavin kućište pogona da vidim šta se događa?
Nemreš nikaj pokvariti, jer ionak ne radi ;)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Gotovo. Završeno. Sve radi.

Stavio novi remen (4e) i novi nož (9e).

Problem s gasom je bio što je onaj leptir zaglavio.

S pogonom se na kraju ispostavilo da sam oprugu jednu izgubio. Ali nekad davno prije. Dao mi jedan majstor neku pa sam stavio.

IMG_20230519_125322.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Gotovo. Završeno. Sve radi.

S pogonom se na kraju ispostavilo da sam oprugu jednu izgubio. Ali nekad davno prije. Dao mi jedan majstor neku pa sam stavio.
Drago mi je da si našao uzrok i riješio svoj problem. :) (y) 🍾

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Poprilično je teško kad se prvi puta susrećeš s tim. A na internetu 500 različitih varijanti pogona i kosilice. A ni jedna kao tvoja 🤣...

Jednog dana. Nadam se za puno puno godina. Kada ova odluči otići pa pa. Mislio sam kupiti aku na baterije. Kupio šogor makitu i super je zadovoljan.

Ali ako je ova već 29 godina stara. I još uvjek radi.

Dok ova krepa već će biti dron kosilica u konzumu za kupiti 😂🤣

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Da bi se odvijač i ulje lakše probili izbušio sam na adapteru radilice za pogon noža 2 rupe fi 5. Nakon 4 dana pacanja u odvijač spreju i motornom ulju, danas sam napokon skinuo taj adapter. Gore budem ugradio drugačiji, bez zvijezde u sredini, kakvu ima ovaj...
IMG_20230523_141435.jpg
IMG_20230523_144352.jpg
Prije par dana sam "vagao" zamašnjake 🙃 za tu vrstu motora, tražio "teški" i našao:
IMG_20230518_161712.jpg
Nastavak slijedi dok "oslobodim dvorište" 🙂

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Danas sam imal nekih problemčića s kosilicom, pa sam ih moral riješiti prije košnje.
Za početak, brušenje noža. Skinem nož, pazim da mi flanđa ne opadne, a kad ono...flanđa je zamaknuta u odnosu na kajlu, i ne ide dolje:
20230529_122006.jpg

Probal sam ju lagano zakrenuti čekićem, ali nije išla, pa je korištena "mehanizacija":
20230529_124634.jpg

Kajla je ostala u nutu na radilici:
20230529_125010.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
...a flanđa se raspukla:
20230529_193512.jpg

Zamijenjena je "novom" (s petkovnog sajma, za 30-tak kn), nož nabrušen i sastavljeno.
Usput je očišćen i nauljen filter zraka, rastavljen i ispuhan fergazer, te zamijenjeno ulje.
Majstor @MUHA je rekel da mora biti do H, pa je tak i napunjeno:
20230529_134115.jpg

Ide ga "cijelih" 1/2 litre, pa zakaj ga onda samo nadolijevati (preporuka B&S)?
Kak se motor i dalje zaletaval i nije imal "šusa", skinul sam svječicu, u nadi da je ona krivac:
20230529_170637.jpg
Ali nije. I dalje je ostal isti problem.

Pomogel je jedan telefonski poziv dr-u za kosilice, kojemu se javno zahvaljujem.

Inače, to je najjeftinija kosilica, kupljena davno u Konzumu (za nekih 1.100kn) , a motor je MTD ThorX35, dobivena "po nasljedstvu" 🫣

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
To zaletavanje motora se na mojoj događa kod svake košnje, ali samo kad je prvi put upalim, Nakon 10-ak sekundi počne normalno delati i kod ponovnih startanja motora odmah radi normalno. B&S motor.

Najnoviji postovi

Na vrh