• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kosilica za travu

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Imo sam primjer kod briggsa,ima kompresiju i nema.Izduvni ventil dobio luft u rupi bloka motora koja služi kao vodilica ventila,šetao je vamo tamo i ponekad i zatvorio rupu tak da je dobio komp.Popravke nema-neisplativo tako da sam mu nabacio drugog briggsa.Ti motori se toliko jeftino dobiju dobri stari da nema nikakve računice pokvarenog popravljat.
 

komar

Član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
132
Meni se dogodilo, da se motor zaljetao u radu i nije imao snage. Kad sam skinuo ludaru, izduvni ventil je bio izgoreo zbog premalog lufta. Zamjenio ga je rabljeni ventil, kojeg sam ušlajfal sa pastom. Motor se preporodio.... Isto B&S... Tako da očito treba proveravati povremeno zazor na ventilima ...
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Cijenjeni kolege ,trebam malu pomoć . Jčer sam kosilicom zveknuo u panj i odmah je počela tresti i propišao semering na radilici ,kosilica je obična B&S 3.5 ks motor .skidao sam karter jer sam pretpostavio da je osim semeringa stradao i cjevasti dio na karteru kroz koji ide radilica . Imam drugi karter pa sam htio zamijeniti ali kad sam skidao postojeći ,ispade mi iz ležišta bregasta osovina i sad je neznam vratiti točno u zub ,pa molim ako neko ima sliku da stavi jer su ovi u servisu prilično neljubazni kad im doneseš nešt sitno što ne mogu puno naplatiti ,pa mi se ne ide kod njih po savjet.
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Na malom zupčaniku imaš tačku a na plastičnom kao zarez sa strane i zub sa tačkom dođe između dva zuba gde je zarez,ne možeš falit.Dal je radilica dobra jer ak je spustio semering sigurno je izkrivilo i nju.Neke se mogu još poravnat na ruski način-kontra udarac sa čekičem od par kila.
 
Posljednje uređivanje:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Hvala Abarth ,i nadao sam se da ćeš se ti javiti ,pratim tvoje radove u mehaničkoj radionici . Šta se može desiti ako radilica malo drma, ako je ipak malo savijena ,jel bi to izdržalo ovu sezonu?
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Ak je motor počeo puštat ulje na semeringu onda je dobila dobro po piksi,sastavi motor i kod sastavljenog probaj malo zagrijat i poravnat radilicu.Meni ak uspe poravnat nekak na 2mm da opliče(merim na kraju radilice) ga upalim i zagrijem da se vidi ak pušta ulje.Ak pušta menjam radilicu ili ceo motor a stari ide u delove.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Hvala ,probaću ,motor nije star i palio je i radio bez greške pa mi ga žao.
 

stjepaan

Novi član
Tu od
9 Tra 2017
Poruka
16
Hej stručnjaci, imam i ja malo iskustva s tim problemom. Imao sam isti slučaj.
Briggs 4ps udario u panj ali na sreću nije procurio semering samo je počela nemirno radit. Ja pokušao poravnat kako neko kaže ,ruskim sistemom, . Skinuo samo nož i probao na panj, kontra macolom (poslat ću slike). Čini mi se da sam malo i poravnao ali trese i dalje. Jedan mi je prijatel rekao da skinem radilicu i odnesem majstoru koji ima šablon kalup (cijena 80kn). Ja to ipak nisam učinio nego sam kupio drugi motor Briggs 3,5ps (200kn). To mi se činilo jednostavnije. Smontirao i kosilica je radila jednu košnju super. Nakon mjesec dana probao upalit, ne ide. Jako teško se povlači uže i vrača mi kontra smjer. Ko da je prejaka kompresija. Kad skinem svječicu ide lako.
Ne znam sad više šta mi se bolje isplati.
Ako je neko imao strpljenja čitat, možda mi može dati savjet. Bio bi vrlo zahvalan.:icon_keel:
 

komar

Član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
132
Posledica sudara sa panjem može biti i oštečena kajla na radilici kod magneta. Može biti da loše pali i nema snage ili pak i ne upali... Idi vidi pa se divi.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Na malom zupčaniku imaš tačku a na plastičnom kao zarez sa strane i zub sa tačkom dođe između dva zuba gde je zarez,ne možeš falit.Dal je radilica dobra jer ak je spustio semering sigurno je izkrivilo i nju.Neke se mogu još poravnat na ruski način-kontra udarac sa čekičem od par kila.

Kosilica uspješno sastavljena ,novi nož ,nova brtva kartera i drugi karter ,novo ulje .Začudo ,radilica ne baca s drugim karterom i nožem ,stari je pomotan ali su izgleda i nož i stari semering i prije dobijali jer sam posuđivao. No ima novi problem ,ponekad u radu potmulo pukne na auspuh ,jednokratno . Dakle nije oštri ,reski pucanj nego duboki ,potmuli. Kaj bi moglo biti ,nije valjda pri kraju pa sam džaba šarafio.
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
Planiram kupovati kosilicu. Imao sam mtd-ovu doma ali strunulo kuciste nakon 10g neodrzavanja :icon_mrgreen:
Kosio sam sa vikingovom starijom guralico i odlucio sam da ce iduca biti viking.
E sad, stari je donio neke kataloge i trgovac ga nagovara na stigu. Nije mi bila u opciji, ali za iste novce je jaci motor, veci kotaci i vise funkcija..
Je li tko radio sa stigom i kakva su iskustva?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,721
Stiga je ozbiljna firma, s mnogim dobrim rješenjima.
Osobno, Viking mi je više statusni simbol nego je naprednija od drugih marki.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,864
Ja imam ryobi 5319smeb vec 4.godinu.
Kosim 15 tisuća kvadrata po košnji..znači ne kroz cijelu godinu nego imam svojega,od staroga i od 2 susjeda parcele koje održavam,voćnjaci,vinogradi i okućnice.
Promijenio sam ležajeve na svim kotačima(100kn trošak- 8 ležaja) i deri dalje..24mjeseca garancija,subaru motor (barem piše),nit sam svječicu promijenio,ulje mijenjam godišnje jednom.
Operem vodom poslije svake košnje i to je to..kada se raspadne kupit ću drugu istu takvu ili eventualno traktorsku kosilicu ali nagibi su takvi da neznam da bi mi traktorska kosilica moga uz brijeg...
 

jaje

Novi član
Tu od
15 Stu 2012
Poruka
21
Dobar dan! evo, imam pitanje u vezi samohodne kosilice -crveni einhell.sve super do jucer,stala! Rastavio sam kvacilo tj pogon kad ono izlizao se skroz onaj plasticni zupcanik na osovini i sad koma.Zna li netko gdje bi to mogao nabaviti ili da probam nesta iskemijati.Moze se nabaviti original ali kosta 500 kn sto mi je suludo kao da popravljam kvacilo na autu a ne na maloj kosilici.Ima te li kakvih saznanja o nekakvim zamjenskim djelovima ili servis?
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,718
Nađi neki komad plastike i bušilicu i brusilicu u ruke i napraviš to sam, nije to svemirski brod, hehe. Ako nemaš plastike možeš i od čelika.
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
Izbor je na kraju ipak pao na stigu combi 48 sq.

Combi48SQx1.jpg


Do sada sam samo dvoriste kosio tj malcirao i preporod je u odnosu na skupljanje u kosaru. U vecoj travi nisam s njom bio tako da osim malciranja druge opcije nisam jos isprobao, ali osim sto se cini malo teza od dosadasnje, vise sam nego zadovoljan za sad..
 

jaje

Novi član
Tu od
15 Stu 2012
Poruka
21
dlesa,ma razmisljao sam i o tome ali to je puzni prijenos pa je tesko napraviti zubce u krivulj!
 

vocarcg

Aktivni član
Tu od
3 Ožu 2015
Poruka
897
imam jednu motornu kosilicu brigss motor...prije par godina sam zamijenio karike na njoj... radila je jednu godinu super, u medjuvremnu sam kupio novu nju nijesam palio prosle sezone.. odlucih ove da je pokrenem, medjutim nema trika da ce da upali... svjecica baca varnicu, ide joj gorivo... e sad mislim da je problem bas gorivo, jer cim jednom povucem kurblu, skinem svjecicu, i vidi se da je sva od goriva.... ima li ko kakav savjet?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Zamijeni svječicu i probaj ponovo. Ponekad baca iskru vani, ali pod kompresijom ne.
 

Najnoviji postovi

Na vrh