• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

krastavac kornišon za preradu

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
koliko sam upoznata mi ćemo dobiti sjeme

ma naravno,svi tako rade,nemaš ti neke velike količine,samo prije ideš sa durzbanom protiv štetnika u tlu i nemaš brige,ali te osnovne stvari bi ti trebali reći ovi iz firme. i uzmi tekući durzban bit će ti lakše poprskati kad ti oni isfrezaju nego da bacaš prah po vjetru. nema tu puno filozofije,samo radi.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
M...

Evo ti plan zaštite krastavaca.

Gledam plan zaštite pa imam jednu primjedbu; Aliette (fosetil-aluminij) može se mješati sa prihranom, ali se radi o "tvrdoglavoj zaštitnoj tvari" pa je popis kompatibilnosti sa gnojivima vrlo, vrlo kratak, ali zanimljiv:
Može se mješati sa:
1. Bortrac 150 (bor-etanol amin); svakako zanimljiv element, jer za kornišone treba puno cvata i malo deformiranih plodova
2. Safe N (tekući dušik, sa produženim učinkom u biljci (ne samo u tlu); u biljci djeluje do 8 tjedana; znači ne pre-bujan rast a dobra cvatnja)
3. Nutrel Advance (mješavina mikroelemenata; 4,5% = 65 g/l Fe, 1,87% = 27 g/l Mn, 0,36% = 52 g/l B, 0,31% = 4,5 g/l Zn, 0,22% = 2,2 g/l Cu, 0,11% = 1,6 g/l Mo); općenito dobar utjecaj na biljku.
(Tko je zastupnik, NEĆU REĆI, jer neću nikome raditi besplatnu reklamu).

Pa kad se već prska, a mora se (plamenjača je opak problem), onda je Aliette riješenje (karenca 4 dana), zašto onda ne dodati i hrane.

Receptura je slijedeća:
1. Bortrac 150 2 lit./Safe N 5 Lit./Alliete 3 kg./250 lit. vode
2. Nutrel Advance 4 lit./Aliette 1 kg/200 lit. vode

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Bobostar ovaj tvoj plan zaštite ništa ne valja evo i zašto.(malo šale)
Sve što si napisao je milina nije za pet nego za deset samo ima mali nedostatak a to je gdje da nabavim ta sredstva jer kod nas ih nema i džabe svi dobri planovi kad meni nisu ostvarivi. Molim te makar na pp.

@maja ja ove godine sadim 12500 kom kornišona i sve iz presadnica zato što je puno bolje i nema preskakanja iz sjemena neće svi niknuti i puno drugih stvari tvoja volja je da sadiš kako ti hoćeš moj dobronamjerni savjet je ne tebi nego svima koji se imalo razumiju u proizvodnju da se sadi iz presadnica oni koji neznaju treba da uče kao i svi.

Posljednje uređivanje:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Sve što si napisao je milina nije za pet nego za deset samo ima mali nedostatak a to je gdje da nabavim ta sredstva jer kod nas ih nema i džabe svi dobri planovi kad meni nisu ostvarivi. Molim te makar na pp.

@maja ja ove godine sadim 12500 kom kornišona i sve iz presadnica zato što je puno bolje i nema preskakanja iz sjemena neće svi niknuti i puno drugih stvari tvoja volja je da sadiš kako ti hoćeš moj dobronamjerni savjet je ne tebi nego svima koji se imalo razumiju u proizvodnju da se sadi iz presadnica oni koji neznaju treba da uče kao i svi.

siki

presadnice su super ali nema svako te mogućnosti da počne tako.mnogim otkupljivačima nije ni cilj da TI što više ubereš nego da Tebe i Tvoju površinu imaju na listi kako bi ubrali poticaj od države. Naravno neželim generalizirati stvar ali se treba paziti.Početak sa sjemenom je težak kruh.a sve to može završiti na jesen jako bolno.
Bilo bi dobro da svaki kooperant priloži plan tretiranja na potpis i da se to provjerava od bilo koje strane.onda bi svi pazili da poljoprivredniku bude dobro

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Gledam plan zaštite pa imam jednu primjedbu; Aliette (fosetil-aluminij) može se mješati sa prihranom, ali se radi o "tvrdoglavoj zaštitnoj tvari" pa je popis kompatibilnosti sa gnojivima vrlo, vrlo kratak, ali zanimljiv:
Može se mješati sa:
1. Bortrac 150 (bor-etanol amin); svakako zanimljiv element, jer za kornišone treba puno cvata i malo deformiranih plodova
2. Safe N (tekući dušik, sa produženim učinkom u biljci (ne samo u tlu); u biljci djeluje do 8 tjedana; znači ne pre-bujan rast a dobra cvatnja)
3. Nutrel Advance (mješavina mikroelemenata; 4,5% = 65 g/l Fe, 1,87% = 27 g/l Mn, 0,36% = 52 g/l B, 0,31% = 4,5 g/l Zn, 0,22% = 2,2 g/l Cu, 0,11% = 1,6 g/l Mo); općenito dobar utjecaj na biljku.
(Tko je zastupnik, NEĆU REĆI, jer neću nikome raditi besplatnu reklamu).

Pa kad se već prska, a mora se (plamenjača je opak problem), onda je Aliette riješenje (karenca 4 dana), zašto onda ne dodati i hrane.

Receptura je slijedeća:
1. Bortrac 150 2 lit./Safe N 5 Lit./Alliete 3 kg./250 lit. vode
2. Nutrel Advance 4 lit./Aliette 1 kg/200 lit. vode

kad se već spominje plamenjača,ja ove godine svoje biljke prskam mlijekom protiv plamenjače,jedan stari recept iz vremena kada se plamenjača nazivala "KJA"

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
kad se već spominje plamenjača,ja ove godine svoje biljke prskam mlijekom protiv plamenjače,jedan stari recept iz vremena kada se plamenjača nazivala "KJA"

znam ja za to,već sam pisao o tome ali nitko nije odgovarao. mislim da je omjer 10 posto,i nisam probao pa javi kako je prošlo. i nemoj se puno oslanjati na taj recept,ipak pripazi malo

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
siki

presadnice su super ali nema svako te mogućnosti da počne tako.mnogim otkupljivačima nije ni cilj da TI što više ubereš nego da Tebe i Tvoju površinu imaju na listi kako bi ubrali poticaj od države. Naravno neželim generalizirati stvar ali se treba paziti.Početak sa sjemenom je težak kruh.a sve to može završiti na jesen jako bolno.
Bilo bi dobro da svaki kooperant priloži plan tretiranja na potpis i da se to provjerava od bilo koje strane.onda bi svi pazili da poljoprivredniku bude dobro

ma dobre su presadnice ali kao što sam rekao,nerade ljudi to puno,jednostavno nema potrebe,veliki posao bez pokrića,primitak sjemena je skoro 99 posto ako se dobro posadi,da nekažem da ljudi i nemaju uvjete za to,a i netreba krastavac da dođe brzo jer šta vrijedi ako ga firma ne otkupljuje itd itd......

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
znam ja za to,već sam pisao o tome ali nitko nije odgovarao. mislim da je omjer 10 posto,i nisam probao pa javi kako je prošlo. i nemoj se puno oslanjati na taj recept,ipak pripazi malo

nema veze,od ove godine sijemo i sadimo sve za svoje potrebe,nema više kooperacije,ako ostane šta viška kao npr, rakija šljiva litra je 6.5 eura uzmi ili ostavi itd... suhog mesa samo za sebe tako i povrće

ma dobre su presadnice ali kao što sam rekao,nerade ljudi to puno,jednostavno nema potrebe,veliki posao bez pokrića,primitak sjemena je skoro 99 posto ako se dobro posadi,da nekažem da ljudi i nemaju uvjete za to,a i netreba krastavac da dođe brzo jer šta vrijedi ako ga firma ne otkupljuje itd itd......

ja nisam ni znao da imaju jednostavne ručno pokretane sijalice za sjeme krastvaca,bundeve itd... sve podesi mehanički i za sat vremena 12000 sjemenki u zemlji, ami se tri dana prebijali po njivi:mad:

M

majaknezevic

Guest
jao momci svašta ste vi meni tu napričali!! :D

sad imam još jedno pitanje:
ima li tko od vas registriran OPG a da radi kao kooperant nekom velikom?

ja imam u planu registrirati OPG (neovisno o kulturi) pa me zanima kakva je suradnja u tom slučaju.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
siki

Neznam na koje poticaje misliš a proizvodnja presadnica krastavaca nije nikakav problem. proizvodim krastavce i znam točno kako šta ide a plan zaštite pa ja to već radim bez plana zaštite nema ni isplate. Svatko može da radi kako hoće a svi znamo šta je bolje pa nek si svatko bira dali će ostati u nekom vremenu ili će ići napred.

@Maja svi mi imamo OPG koji nema nikakve veze sa kulturom a suradnja je ista nema razlike. Ja sam koperant Eurovoća i još jedne organizacije a veliki ili mali to ti nema razlike bitno je da plati i gotovo.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja nisam ni znao da imaju jednostavne ručno pokretane sijalice za sjeme krastvaca,bundeve itd... sve podesi mehanički i za sat vremena 12000 sjemenki u zemlji, ami se tri dana prebijali po njivi:mad:[/QUOTE]

ma ima svašta,ljudi se dosjete svega samo da nemoraju raditi,to nam i je cilj;)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Javim se na pp.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Javim se na pp.[/QUOTE

Uploaded with ImageShack.us

Svaka čast bobostar to si stručno opisao. Ako se sjećaš one rasade krastavca što mu se kotiledon i prvi list spalio, ovaj na slici je novi (probni).Sve mu je isto rađeno samo što mu je sad vrijeme toplije, sada nema spaljivanja i po mom mišljenju najvjerovatnije da je ipak onom prvom bila niska temperatura. Poz.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
ja nisam ni znao da imaju jednostavne ručno pokretane sijalice za sjeme krastvaca,bundeve itd... sve podesi mehanički i za sat vremena 12000 sjemenki u zemlji, ami se tri dana prebijali po njivi:mad:

ma ima svašta,ljudi se dosjete svega samo da nemoraju raditi,to nam i je cilj;)[/QUOTE]

ne nije stvar u tome da ne moram raditi,nego da se pri radu nemoram muciti.ako ide jednostavnije zasto ne.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Javim se na pp.[/QUOTE

Uploaded with ImageShack.us

Svaka čast bobostar to si stručno opisao. Ako se sjećaš one rasade krastavca što mu se kotiledon i prvi list spalio, ovaj na slici je novi (probni).Sve mu je isto rađeno samo što mu je sad vrijeme toplije, sada nema spaljivanja i po mom mišljenju najvjerovatnije da je ipak onom prvom bila niska temperatura. Poz.
Miladine kod tebe nešto nije kako treba krastavci bi trebali da budu tamno zelene boje a ovi su mi malo žućkasti dali je tebi zemlja u redu.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Miladine kod tebe nešto nije kako treba krastavci bi trebali da budu tamno zelene boje a ovi su mi malo žućkasti dali je tebi zemlja u redu.

Siki, ovo je meni nepoznata sorta krastavca, znam samo da je kornišon i ja sam ga posijao samo za probu. Što se tiče boje to je vjerovatno zbog viška vlage jer mi je krastavac bio kraj paprike koja je danas posađena i nju sam zaljevao svaki dan, a substrat je klasman. Sutra ću ti poslati sliku onog posađenog krastavca, jest da je pretrpio jak toplotni šok ali ima već puno cvata.:partyman:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Siki, ovo je meni nepoznata sorta krastavca, znam samo da je kornišon i ja sam ga posijao samo za probu. Što se tiče boje to je vjerovatno zbog viška vlage jer mi je krastavac bio kraj paprike koja je danas posađena i nju sam zaljevao svaki dan, a substrat je klasman. Sutra ću ti poslati sliku onog posađenog krastavca, jest da je pretrpio jak toplotni šok ali ima već puno cvata.:partyman:

i daj malo onih slika što si rekao postaviti,iz rane sadnje u plastenik,da vidim kako izgledaju.

Najnoviji postovi

Na vrh