• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

krastavac kornišon za preradu

shemmo

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
129
zdravo svima.Novi sam na forumu pa me zanima proizvodnja kornisona. sadio sam par godina kornisone na zemlji pa mi nesto nije islo slabi prinosi, ove godine sam zasadio na spalir ,postavio kap po kap al nemam iskustva sa prihranom kroz taj sistem. ako bi moglo par savjeta koje gnojivo koristiti u kojim fazama.?zasijao sam 1000 m gredice oko 4000 sadnica .

Uploaded with ImageShack.us

A

andela

Guest
u 35 stranica nitko ne spominje one crvene i sarene nametnike koje su sa jecma i dr. kultura protjerane a sad bas na krastvce nasli doci!krastavci su krenuli,zar je pametno opet spricati insekticidom i dali je dovoljno samo oprati krastavac?????????

A

andela

Guest
drago mi je da i u nasoj novskoj ima iskusnih,pomozi jednom novaku u krastavcima!kidati zaperke sad kad su veliki,veca steta da ili ne,jer tek sam jucer saznala da moram kidati doljne i to sam potrazila savjet kad su me zaperci okupirali.krastavci su na mrezi oko metar su trenutno!pomagajte pametni ljudi...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
drago mi je da i u nasoj novskoj ima iskusnih,pomozi jednom novaku u krastavcima!kidati zaperke sad kad su veliki,veca steta da ili ne,jer tek sam jucer saznala da moram kidati doljne i to sam potrazila savjet kad su me zaperci okupirali.krastavci su na mrezi oko metar su trenutno!pomagajte pametni ljudi...

Svaki zaperak na krastavcu donosi i plod neznam tko ti je mogao reći da kidaš zaperke to se nikad ne radi barem kod mene.

@shemmo krastavci se prihranjuju posle svake berbe i preko lista i kpk prihranjuju se pretežno dušičnim gnojivima. Ja svoje krastavce prihranjujem sa 8-16-32 kroz kpk a folijarno sa čim stignem(megagrin,poly amin i sl.) i do sada je bilo dobro.

Posljednje uređivanje:

oki198713

Član
Tu od
13 Srp 2010
Poruka
223
pozz

ja isto uzgajam kornišone ali tamo gdje su zaperci tamo plodovi rastu tako da mi nema logike zakidati ih možda na salatnim gdje trebaš da dobiješ veličinu ploda pa zakidaš zaperke

A

andela

Guest
Otiđi na povrće com. Imaš slike o zakidanju zaperaka.

pa tamo sam i trazila savjet o zapercima,te sam dobila isto popodne odgovor i sliku kako to treba izgledati.odma sam krenula stucati,ali....bojim se da sam zakasnila,jer su preveliki,zao mi je jer puni su vec plodova a ako ostavim bojim da ce se potpariti,neznam sta da radim......

A

andela

Guest
ja isto uzgajam kornišone ali tamo gdje su zaperci tamo plodovi rastu tako da mi nema logike zakidati ih možda na salatnim gdje trebaš da dobiješ veličinu ploda pa zakidaš zaperke

ne znam dali ima razlike,ovo sjeme misli da se zove ajax,prvi put da sam platila tako skupo sjeme,haha,ma salim se a panika me trese,jer covjek kojeg bi trebala kontaktirati za savjet i to vec danima,krastavci krenuli,njih nema,a i ova prica oko te bolesti i pada prodaje krastavaca.....ne znam!

A

andela

Guest
zdravo svima.Novi sam na forumu pa me zanima proizvodnja kornisona. sadio sam par godina kornisone na zemlji pa mi nesto nije islo slabi prinosi, ove godine sam zasadio na spalir ,postavio kap po kap al nemam iskustva sa prihranom kroz taj sistem. ako bi moglo par savjeta koje gnojivo koristiti u kojim fazama.?zasijao sam 1000 m gredice oko 4000 sadnica .

Uploaded with ImageShack.us

krastavci ti ljepo izgledaju,vidim da si napravio kao i mi spagu gore,samo sto smo mi i kroz sredinu stavili ali nisam sretna zbog toga jer sad vec su se objesili a sta ce biti tek za mjesec dana,jos smo ih i ekserma zacvstili ali teret je to.zelim ti puno srece,trebace nam svima!

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
krastavci ti ljepo izgledaju,vidim da si napravio kao i mi spagu gore,samo sto smo mi i kroz sredinu stavili ali nisam sretna zbog toga jer sad vec su se objesili a sta ce biti tek za mjesec dana,jos smo ih i ekserma zacvstili ali teret je to.zelim ti puno srece,trebace nam svima!

Ova špaga nikako nemože da izdrži teret krastavaca gore na vrhu se stavlja žica i razmak stupova 4 m a dole u dnu se stavlja špaga iako ni nju više ne stavljam.
Ajax je dobar krastavac ja sam ga sadio do prošle godine i NIKAD nisam trgao zaperke ko bi to bacao gotov plod a nikako se ne mogu potpalit.

Posve drugo je salatni krastavac i te slike se odnose na njega kornišone sadim od 2005g i znam šta govorim.

adviser

Član
Tu od
23 Lis 2009
Poruka
148
pa tamo sam i trazila savjet o zapercima,te sam dobila isto popodne odgovor i sliku kako to treba izgledati.odma sam krenula stucati,ali....bojim se da sam zakasnila,jer su preveliki,zao mi je jer puni su vec plodova a ako ostavim bojim da ce se potpariti,neznam sta da radim......
samo jih pusti da ti rastu , svaki ti nosi novi plod i konačna kilaža je veča . a to što se bojiš da se če potpariti --nemoj NIKAKO iči u berbu kad je list mokar-vlažan !!

oki198713

Član
Tu od
13 Srp 2010
Poruka
223
samo jih pusti da ti rastu , svaki ti nosi novi plod i konačna kilaža je veča . a to što se bojiš da se če potpariti --nemoj NIKAKO iči u berbu kad je list mokar-vlažan !!

de mi reci zašto da se neide kada je list mokar odnosno rosan

A

andela

Guest
Ova špaga nikako nemože da izdrži teret krastavaca gore na vrhu se stavlja žica i razmak stupova 4 m a dole u dnu se stavlja špaga iako ni nju više ne stavljam.
Ajax je dobar krastavac ja sam ga sadio do prošle godine i NIKAD nisam trgao zaperke ko bi to bacao gotov plod a nikako se ne mogu potpalit.

Posve drugo je salatni krastavac i te slike se odnose na njega kornišone sadim od 2005g i znam šta govorim.

e hvala ti puno,napokon jedan konkretan odgovor!znaci zaperke ne trgati,niti one doljne!ali kuda onda sa njima,na mrezi nema mjesta a njih mali milion?!:scratch

D

djordje

Guest
Postovani javljam se iz Beograda, zena i ja bi ovih dana sadili kornisone na otvorenom pa nas interesuje da nije malo kasno da se sada siju?

Hvala unapred!

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262

i kod kornišona se trgaju zaperci,ali malo tko to prakticira jer je ljudima žao ploda ali to ima neke druge prednosti i nema smanjenja prinosa čak i ako se potrgaju,ali samo donji,ostali ne,ali puno je to posla pa bolje nemojte. druga stvar,špaga drži bez problema ( naravno,treba je znati postaviti ),ali opet puno posla a žica je jednostavnija i bolja,i drži bez problema 5m razmaka pa i više,donja špaga nije ni potrebna ni korisna,bacanje vremena i novca,prihranjivati jednom tjedno,više ili manje,ovisno o vrsti gnojiva,optimalna formulacija 16-8-32 ( iako tu ima puno više stavki kod prihrane ali ukratko ),a ne poslije svake berbe jer bi morao svaki dan a to je opet bacanje i vremena i novca.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Otiđi na povrće com. Imaš slike o zakidanju zaperaka.

Da baš tako na to stranici stoji da se zaperci kidaju ako se krastavci rade na mreži ja sam sadio kornišome 5 godina i uvijek sam kidao zaperke kako piše od pola metra visine iz razloga što se kasnije dobije veća masa i brži rast biljke na mreži a stim i veći prinos i pri berbi ima manje problema jer se dole ne stvara žbun .
Pozdrav !

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556

Lijepi krastavci, nema što.
Što se tiče gnojidbe, ne zaboravi na bor. Može kroz sustav fertirigacije (preporučam) ili folijarno(sa zaštitnim sredstvima).
Ako ide kroz sustav fertirigacije onda je to Nitrabor (dušik i bor, Yara) ili bilo koje drugo vodotopivo gnojivo + obični boraks (do gram/litru vodene otopine je sasvim dovoljno, ali ne više od 1 kg/ha, i dobro se mješa sa svim vodotopivim gnojivima; dovoljno je 1x tjedno, ne više).
Folijarna primjena prema preporuci proizvođača.

Zašto bor?
Vrlo jednostavno; jer potiče cvatnju i oplodnju (a kod kornišona je važno imati što više cvijetova i što više plodova; valjda je to jedina kultura gdje je to pozitivna osobina). I naravno, dušik koji to prati (ali sa mjerom; da ne bude prebujno). I na kraju malo magnezija ("motor fotosinteze").

p.s. Gdje tržiš kornišone; organizirani otkup ili slobodna prodaja?

Najnoviji postovi

Na vrh