• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

krastavac kornišon za preradu

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
nije mi jasno kako se zaštopa sistem za navodnjavanje od kana.
ja bi bustio u sistem ali se bojim - i kako ga pročišćavate nakon puštzanja

Pajdo prvo pustiš rastopljeni KAN a poslije istu količinu čiste vode a možeš pri kraju isticanja vode otvoriti završetak crijeva da ti ispere talog.
Pozdrav!

I

ihorzic

Guest
ok hvala , probat ću pa kud puklo.
imam 1000 dužnih metara i dnevno beremo u prosjeku sad kad je stalo oko 150 kg.
mislio sam sad prihraniti sa crvenim kristalonima ali evo odustajem i pićim sa kanom u sistem 2400 lit / 7 kg kana

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ok hvala , probat ću pa kud puklo.
imam 1000 dužnih metara i dnevno beremo u prosjeku sad kad je stalo oko 150 kg.
mislio sam sad prihraniti sa crvenim kristalonima ali evo odustajem i pićim sa kanom u sistem 2400 lit / 7 kg kana

ma dobro je to branje,na kraju je bitno koliko imaš kila,nemoj se opterećivati sa kiažom sada. i još nešto ako nisam zakasnio da ti kažem,KAN moraš dobro rastopiti u nekoj kanti prije nego ga ubaciš u cisternu,a tih 7kg češ morati barem na pet kanti podijeliti,dobro rastopitii onda baciti,ne sve odjednom rastapati.

I

ihorzic

Guest
Dane jesi mislio da ne dajem svih 7 kg u sistem najednom pa da puštam u više navrata ili samo da otopim u više kanti pa sve da pustim na jednoim.
NISAM TE SHVATIO DA NE OTAPAM SVE NA JEDNOM!!!!!!!!!!!!!!

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Dane jesi mislio da ne dajem svih 7 kg u sistem najednom pa da puštam u više navrata ili samo da otopim u više kanti pa sve da pustim na jednoim.
NISAM TE SHVATIO DA NE OTAPAM SVE NA JEDNOM!!!!!!!!!!!!!!

ma sve odjednom pustiš,samo otopi u vše kanti jer nemožeš 7kg rastopiti u 10l vode,jel kužiš?

I

ihorzic

Guest
jel mi može tko reći kako funkcionira klasiranje kod drugih otkupljivača i koje su cijene ?
Ja sam u KTC-u i prva lova je sjela samo mi nije jasno da klasirka njihova ne klasira dužinu nego širinu kornišona.
I druga stvar šta mi nejde baš pod kapu je da većinom na klasirki bude tip iz student servisa i jednostavno ne može sve stići pa ako ubaci malo više najednom - onda preleti prva klasa u treću pa čak i četvrtu.
Da se razumijemo nije to puno , ali na količini od 8 - 10 t koju očekujem ,....???????????
Eto zato me zanimaju ostali.

kiwano

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
53
Pozdrav prvi puta sam na ovom forumu pa vas molim za pomoć postavili sam plastenik nekih 20m ove godine pokusno sve je bilo ok ali prije nekoliko dana javili su mi se problemi s krastavcima postavio sam slike pa ako netko zna u čemu je problem da mi javi ili da mi kaže gdje mogu pronači savjet, sljedeće godine mislim širiti proizvodnju pa ako je neko zainteresiran za savjetovanje naravno u naknadu možemo se dogovoriti hvala
8

krastavac2.jpg

krastavac3.jpg

M

mojca

Guest
Ja sam laik u proizvodnji krastavaca,imam ih samo isključivo za sebe,sav je F1,ali su mi sad isto počeli biti listovi kao na prethodnoj slici.zaljevala sam ga i kristalon,dodala željezo,danas sam ga špricala sa drinom.No između ostalog me interesira dali mi se isplati sada posijati nešto krastavaca da ga najesen berem za kiseliti,ili će mu previše smetati jesenje magle i neće se razviti.Vjerujem da je smiješno pitanje,ali jednostavno sa krastavcima nemam nekog iskustva,povrće uvijek sadim samo za sebe,a željela bih dobiti maksimum.Inače moji su visoki jako i do sad su predobro rodili,imam 15 korijena,ali sad su prestali cvasti i tu i tamo koji plod.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Pozdrav prvi puta sam na ovom forumu pa vas molim za pomoć postavili sam plastenik nekih 20m ove godine pokusno sve je bilo ok ali prije nekoliko dana javili su mi se problemi s krastavcima postavio sam slike pa ako netko zna u čemu je problem da mi javi ili da mi kaže gdje mogu pronači savjet, sljedeće godine mislim širiti proizvodnju pa ako je neko zainteresiran za savjetovanje naravno u naknadu možemo se dogovoriti hvala
8

krastavac2.jpg

krastavac3.jpg

mislim da je ova druga slika nedostatak mikroelemenata pogotovo Magnezija,a prva slika fizičko oštečenje,izgleda kao kad list stari,ništa opasno ovako na prvi pogled,barem po slici. nema tu puno mudrolije oko zaštite,poslije velikih kiša sa nekim sredstvom protiv plemenjače,jednom ili dva puta tokom sezone protiv uši,jednom protiv pauka,i to je to. ali sve ovisi od godine do godine naravno.

kiwano

Član
Tu od
21 Srp 2011
Poruka
53
Hvala na odgovoru ispričavam se što nisam dao više informacija, navodnjavamo sustavom kap na kap svaki 10 dana smo stavljali kristalon 1kg/1000l a dan nakon toga Multi-Cal 2,5kg/1000l, kasnije su nam predložili Multi SOPGG, ali ga nismo našli dali su nam ovaj Multi-K classic Potassium Nitrate ovaj kali navodno obogačuje vodu kisikom za krupnost, bujnost i dozrijevanje ploda također 2,5kg/1000l prvi dan kalij drugi kalcij svakih 10 dana, zaštitu vršili quadrisom, ali kako su se počele pojavljivati bolesti uvalili nam sve ovo:
1.dan, ujutro Euqvaton+ Domark(plemenjača) zamješano, navečer insetkicid protiv ušiju
2.dan, navečer Pauk Vertimec i Zoom(crveni pauk) zamješano, nakon tri dana
ujtro Avi (plemenjača), navečer Attacer+Mospilan (trips), posađeno u plasteniku, još sam da vas pitam koliko krastavcima dajete vode dnevno, mi je ostavimo u bačvi da se ugrije neki agronomi kažu da hladna bunarska voda zna naštetiti krastavcima inače posađeno je u plasteniku, brine me što se sušenje listova počelo javljati od dna prema vrhu pri dnu se na nekim mjestima suši i plod ako trebate kakve informacije o kiwanu javite se pa
pomognem hvala

img83

kr2a.jpg

kr3g.jpg

shemmo

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
129
jel mogu sastaviti actelik i qvadris ili actelik i avi zajedno pa poprskat

A

andela

Guest
kao prvo pozdrav i drago mi je da pitaš i da te zanima nešto novo u proizvodnji . plantaža je oko 600 metara dužnih , sađena iz rasada , mreža visine 1,80 , mreža za zasjenjivanje 60 % (stara oko 7 god) visina stupova 2 met, hibrid je od rz partenokapni jedini u hr. ,internodiji nešto duži zbog zasjenjivanja , zaperci nisu skidani ( odlika hibrida) ulaganje oko 5000 kn , sadašnja berba oko 300 kg , 10,07 popunio gotovo cijelu mrežu a posebna odlika je da se plantaža bere na pola te je potrebno od 2-3 sata četvorici za berbu takoreči bez saginjanja i preglednost je puno bolja jer je otvorenog tipa ( manje lista) a analize u podravci su za sada jako dobre . mreža ti je lako dostupna i cijena je oko 400 kn 500 met( 1,80 vis ) ako te još što zanima samo pitaj

slike su melem za oci!jako ljepo!

A

andela

Guest
KAN kroz sistem za navodnjavanje i nema boljeg,a i nemoraš se zaj...sa Ureom niti prskati. samo što obavezno moraš saprati sistem nakon navodnjavanja jer zna zaštopati crjeva ako se odma ne saperu.

moj savjetnik mi je isto predlozio rastopljeni kan,kao jedinu opciju za spasavanje jednog komada zemlje gdje su krastavci totalka,sa skoro 300 m mreze berem najvise 10kg,zuti listovi,ratu,cvjetaju ali kao anemicni,katastrofa.sad me zanima koliko cesto smijem ponoviti kan,jer vec sam na rubu da i sama dignem ruke od tih krastavaca.pa me zanima samo razmak,pogotovo sad kad je i zemlja toliko mokra od kisa?molim za svaki savjet koji bi mi mogao pomoci!

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
moj savjetnik mi je isto predlozio rastopljeni kan,kao jedinu opciju za spasavanje jednog komada zemlje gdje su krastavci totalka,sa skoro 300 m mreze berem najvise 10kg,zuti listovi,ratu,cvjetaju ali kao anemicni,katastrofa.sad me zanima koliko cesto smijem ponoviti kan,jer vec sam na rubu da i sama dignem ruke od tih krastavaca.pa me zanima samo razmak,pogotovo sad kad je i zemlja toliko mokra od kisa?molim za svaki savjet koji bi mi mogao pomoci!

ja sam ga koristio tri puta u vegetaciji,ne više,nema potrebe. a tko zna šta je razlog tvom problemu,neznam baš da će im KAN pomoći u tome.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Poharala ih suša, sunce spalilo i plemenjača. Probaj sa megagrinom i kvadrisom ali mislim da je kasno.:confused:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Poharala ih suša, sunce spalilo i plemenjača. Probaj sa megagrinom i kvadrisom ali mislim da je kasno.:confused:
Zlatno pravilo u poljoprivredi; bolje spriječiti nego... štetu sabirati.
Uz sav napredak tehnologije (kemija, biokemija, mehanika i što god još), kada jednom dođe do štete, "popravak" je vrlo limitiran.
Stoga prije proizvodnje doznati 101 informaciju i onda krenuti u proizvodnju.

Na vrh