jandric200
Član
- Tu od
- 9 Velj 2011
- Poruka
- 593
A ovi iz ktc- a, šta oni kažu.
Evo, imam ne stolu nekoliko proizvođačkih cijenika tvornica gnojiva (EU) i odnos proizvođačkih cijena je: kompleksna-vodotopiva (sličnih formulacija) 1:1,8-2,0.
Znači, otprilike 1 kg vodotopivih = 2 kg kompleksnih. I ispd toga ugalvnom ne ide; znači razlika je gotovo 100% :scratch
Naravno, onda u igru uđu razni uvoznici/distributeri i sl.... i onda priča ima neki drugi oblik (iako je cijena uvoza, transporta i sl. potpuno ista; sada se čak i pakiraju većinom u iste vreće od 25 kg/ili u big-bag od 500-600 kg). Gdje nastaje ta velika razlika? Pojma nemam.... :roll:
Ej krigla jel ti radiš s podravkom?podravka produžuje otkup do iduceg tjedna, znaci ovisi o kolicini krastavca na trzistu mozda jos iduci cijeli tjedan bude otkupa
Ej krigla jel ti radiš s podravkom?
Ja sam čuo da 27. zadnji dan otkupa, a bilo bi lijepo da još produže jer krastavci su na vrhuncu,inače nam slijedi katastrofa, nagodinu nebudu ljudi sadili krastavce, iovak svake godine sve manja proizvodnja.
Kako je bila rasprava o cijeni vodotopivih gnojiva, onda sam uzeo tvorničke cijenke nekoliko EU proizvođača i napravio usporedbu granulirana:vodotopiva (ali slične formulacije).Bobostar ako možeš da pojasniš ovaj odnos cijene između granule i vodotopivog đubriva 1:2.
Kod mene je odnos Kutinske petnaeske i i vodotopive Yare oko 1:4, a odnos Yara granula i Yara vodotopiva je oko 1:2,6. A taj odnos na zapadu jeli to granula kao naša petnaeska ili je za povrće bez hlora i sa mikroelementima.
Više puta sam pisao; problemi su slijedeći:To je ipak granula sa Kalij sulfatom i mikroelementima kao što je Yara 11-11-21 sa mikroelementima pa je zato odnos granula :vodotopiva 1:2 ili kod mene 1:2,6, ali je obična petnaeska bez mikroelemenata i sa hlorom 1:4 što je velika razlika u cijeni a dali je tolika razlika i u kvalitetu to ćemo u budućnosti ispitati.
Bobostar volio bih čuti tvoje mišljenje ako bi u domaću petnaesku nadomirili mikroelemente koje ima vodotopivo đubrivo šta bi dobili,
Isto to rade u tvornici; kupuju gotove mikroelemente (ili mješavine) i dodaju u vodotopiva gnojiva (postoji par tehnoloških razlika; ali je to za ovu raspravu nebitno).ili dali bi bila neka zlatna sredina Yarina granula 11-11-21 sa mikroelementima kroz sistemKPK.
Isto to rade u tvornici; kupuju gotove mikroelemente (ili mješavine) i dodaju u vodotopiva gnojiva (postoji par tehnoloških razlika; ali je to za ovu raspravu nebitno).
I to je to. Neki veći proizvođači gnojiva imaju i posebne (čitaj velika pakiranja) mješavine mikroelemenata za sustave fertirigacije (da baš ne kupiš 50 paketa po 1 kg; već kupiš 2 od 25 ili jednog od 50. Ekonomika 8) ).
Ja sam danas nešto razmišljao a mislim da je i logično, da je dovoljno sabrati na vreći od vodotopivog đubriva koliko ima mikroelemenata u 100 kg i to je to, a u prodaji postoje pakovanja sa miks mokroelementima, zaključak se sam nazire.
Fosfor koji nije topiv u vodi (onaj postotak koji je topiv u citratu ili 2% limunskoj kiselini (najčešće tako piše na etiketi) zaostati će u talogu; međutim frakcija takvog fosfora u gnojivima je sve manja (Petrokemijna gnojiva uglavnom imaju sav fosfor u vodotopivom obliku )Sve prije ovog je potpuno nebitno klor, talog itd o tom uopće nije potrebno razgovarat ali o ovom drugom da.
Bobostar recimo ovako imam gnojivo 5-20-30 koje ima dosta fosfora koji će da se otopi ono ostalo otpit će se na drugom mjestu...
Ja sam danas nešto razmišljao a mislim da je i logično, da je dovoljno sabrati na vreći od vodotopivog đubriva koliko ima mikroelemenata u 100 kg i to je to, a u prodaji postoje pakovanja sa miks mokroelementima, zaključak se sam nazire.
Jesi li ti to kupovao ili vidio kad znaš da postoje ili samo nagađaš.
Nisam bez razloga pitao pod kojim nazivom i gdje se mogu nabaviti zato što to kod mene nema i kako kažu nikad nisu ni imali posebno mikroelemente. Zato bi molio ako netko zna gdje se mogu nabaviti i pod kojim nazivom nek napiše neće mu nitko ništa.
Evo danas sam provjerio kako kaže Bobostar kod mene imaju mikroelementi pod nazivom Mikrom cijena je 1 kg 11E. Uporedio sam sastav mikroelemenata u Mikromu sa mikroelementima Kristalona i Cropkera i evo rezultata.
Mikroelementi u 100kg Kristalona i Cropkera
B Cu Fe Mn Mo Zn
Kristaloni----------- 25gr 10gr 70gr 40gr 4gr 25gr = 174gr
Cropker granula-----50gr 30gr 80gr 250gr 2gr 40gr = 452gr
---------------------------------------------------------------------
1kg Mikroma ima-----5gr 5gr 40gr 40gr 2gr 10gr = 102gr
Ovdje se vidi da Cropker ima za oko 2,5 puta više mikroelemenata od Kristalona.
Po ovome se vidi da bi 100kg petnaeske Kutina ili neka druga, mogla da se dopuni sa 2-4 kg mikroelemenata kao što je Mikrom, a time bi cijena petnaeske otišla na 70-90E, što bi odgovaralo cijeni Cropkera 11-11-21.
Ako sam negdje pogriješio neka me Bobostar ispravi.