• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Re: proizvodnja sjemenskog krumpira

@Željac..google..upiši naslov...i odmah prvi post ,autor N. Šuljaga i čitajjjjjjjjjjjjjjjjj

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529

di si našao Šuljagu - eh,nisam ja samo forumaše gostila u svojoj kući - gostila sam ja i Nikolu Šuljagu.hehe.....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Johabice,krenuo je tvoj krumpir iz zemlje,doduše malo stidljivo jer je nekoliko dana bilo hladno i mraza.Sađen je 29 ožujka.
Balatonska ruža..

capture screen
Rivijera

image uploader
A Vinete još nema.
Nadam se da sam dobro zapamtio imena....:(giggle):

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Čini ti se, slikan je iz blizine, razmak je negdje veličine stopala.

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Moj beli krompir je nikao, a i crveni počinje polako da izbija s tim da je Aladin već u fazi kao i beli, dok ostali stidljivo.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Čini ti se, slikan je iz blizine, razmak je negdje veličine stopala.

htjela te ja pitati pa zaboravila - a koji ti jer to broj stopala - jel 49?

Čovječe,morao si saditi na moje stopalo - 39.:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
mtdjac, bem mu miša, pa mojeg već treba ogrtati...sve me pri srcu zebe kak je tak brzo jurnul van...
ustvari moj marabel je puno napredniji od johine ružice...al to je do gospodara...:p:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Daj se ne prenemaži - ružica je krumpiraška liliputanka i nebu jurila sto na sat u visinu. Nebude ti ona do iznad koljena stigla nit do kraja svog života. Ona ti je više ko ja - otrov u maloj bočici.
609425788.gif
3327310448.gif

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
htjela te ja pitati pa zaboravila - a koji ti jer to broj stopala - jel 49?

Čovječe,morao si saditi na moje stopalo - 39.:icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Ja sam bio na motici, zagrnjival sam ga.
mtdjac, bem mu miša, pa mojeg već treba ogrtati...sve me pri srcu zebe kak je tak brzo jurnul van...
ustvari moj marabel je puno napredniji od johine ružice...al to je do gospodara...:p:
Ti si svoj odmah stavio u zemlju a ja 10 dana kasnije, a sad ti strahuj od mogućnosti mraza, moj tu i tamo izlazi. Vidit ćemo kasnije čiji je bolji.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Evo mog krompira po prvi put sađena original sjemenska roba Bellarosa, a prije zasađeni Varaždinac ide vani za mjesec dana.
Sinoć kod nas ponovno bilo leda nema neke štete na krumpiru ali je salata opet platila.
Malo je pogusto zasađen mislim na oko 20 cm pošto ide samo za mladi krompir valjda neće biti pregusto..
Dali bi bilo sada dobro u ovoj fazi napraviti prihranu preko lista recimo folifertilom i ujedno izvršiti zaštitu ??.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mtdejac - kao prvo, mogao si malo zavrnuti hlače za ženski dio firuma
icon_redface.gif
,a evo,priznajem nakon što si mi predočio vizualne dokaze da sam se zeznula i iznjela neopravdanu kritiku.

Pa ću s tim u vezi a da ipak nebudem sto posto ne u pravu iznjeti drugu - a što si ga posadio na ravno,a ne na slogove?

Ako i tu budeš davao dokaz u slici,daj brate,zavrni malo nogavicu. Ili bar izuj patiku. I čarapu.:icon_rofl:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
a što si ga posadio na ravno,a ne na slogove?
:
pitaj moje pametne starce,tu sam se malo zakačio sa njima.
Ako i tu budeš davao dokaz u slici,daj brate,zavrni malo nogavicu. Ili bar izuj patiku. I čarapu.:icon_rofl
Ha,ha,noge su mi dlakave,trebao bi uzeti od žene depilator prije,a i nokte bi trebalo malo urediti.A i malo je prehladno za bosu nogu.:(think):

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119

@Željac..google..upiši naslov...i odmah prvi post ,autor N. Šuljaga i čitajjjjjjjjjjjjjjjjj

Ma sve je to ok, ali da li je to netko radio u praksi pa da mi pojasni "po seljački" polako i po redu.
Npr. uzmeš to i to pa napraviš to i to i nakon toliko vremena to itd.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja mislila da si ti zadovoljio svoju radoznalost linkom. Šta te sada još muči- šta nije jasno?.Nisam otvorila link pa neznam kako je to Nikola prezentirao,ali osnove su iste ko i u bilo kojoj drugoj kulturi.

Eh,evo sada pa stigo muž - moram u Kaufland.
Budem kad se vratim.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Danas zagrtana Bellarosa a Varaždinec koji je prije zasađen i izvadio sam da vidim koliki je gomolj u ovoj je fazi kao na slici do sada nije ničim prihranjivan prije sadnje na 15-ak dana je dosta bačeno peletiranog sigurno dupla doza.

Planiram ga vaditi oko polovice petog mjeseca, dali da ga sada nečim prihranim i dali će imati dovoljno hranjiva za još mjesec dana to je za nas ukućane.

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Ja mislila da si ti zadovoljio svoju radoznalost linkom. Šta te sada još muči- šta nije jasno?.Nisam otvorila link pa neznam kako je to Nikola prezentirao,ali osnove su iste ko i u bilo kojoj drugoj kulturi.

Eh,evo sada pa stigo muž - moram u Kaufland.
Budem kad se vratim.

Što se koristi kao sadni materijal za sjemenski krumpir (sjeme, bilo kakvi gomolji, određeni gomolji iz boljeg "groba", nešto drugo ...?)
Kakva je priprema tla za sadnju (vrsta obrade, gnojenje - vrsta, otprilike količina (znam da je različito i ovisi o analizi tla) i sl. ...?)
Kada se to sadi (kalendarski, temperatura -zemlje , zraka, i sl. ...?)
Kako se njeguje (kultiviranje, prihrana, zaštita, određeni posebni postupci - rezanje cime (zelene mase) i sl. ...?)
Kada se vadi (kalendarski, veličina gomolja - kako utvrditi potrebnu veličinu iskapanjem ili ... i sl. ...?)
Ako ima još nešto bitno ...?

Oprosti, puno pitanja, ali čuo sam razne priče i negdje pročitao (mislim da čak i tu u temi) različite stvari pa me čisto iz znatiželje zanima (nadam se i još nekoga) kao se dobiva sjemenski krumpir.

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Upravo sam se vratio iz obilaska polja pod crvenim krompirom. Išao sam sa decom da zakopamo prošlogodišnje uskršnje jaje.

Herbicid deluje. Xanthium strumarium je počeo da menja boju, da suče listove, a kod onih koji su u vreme tretiranja već bili iznikli, sada se već javljaju nekroze. Sinapis arvensis izgleda kao da je spaljen brenerom. Na krompiru ne vidim za sad nikakve znake fitotoksičnosti iako je vlažno i hladno vreme ovih dana.
Sve u svemu, sviđa mi se kako radi taj Sencor.

Na vrh