Re: proizvodnja sjemenskog krumpira
Aha.
A šta bi ti,to onako,za sebe?
Ma nije to posao za nas .To rade sjemenske kuće.
Krumpir je biljka koja se može razmnožavati sjemenom,ali ima razloga zašto to ne radimo - od stotinu sjemenki,niknuti će stotinu biljaka različitih svojstava.Zato to rade selekcijske kuće - kao i sve drugo sjeme.
Kategorizacija ide - super elita, elita A kategorija,sada je ona izmjenjena - u ne mogu se sjetiti šta - a onda slijede F1,F2 generacije.Zapravo,sve nakon super elite je umnožavanje sjemena za merkantilnu proizvodnju.Jedino se još elita može uvrstiti u kategoriju sjemenarske proizvodnje.Kasnija kategorizavija se vrši po postotku bolesti - pa se tako ne dobiva nužno iz elite A kategorija,već se može dogoditi da zbog povećanog postotka patgena kategorija u jednoj proizvodnoj godini padne za dva razreda.
Malo sam preumorna za bolju razradu - sjemenarstvo je kategorija za koju je potrebno imati određene predispozicije i stručni nadzor i nije se moguće samoinicijativno njime baviti.ne na način da se dobije dozvola za prodaju deklariranoga sjemana.
Ajde,ako te nešto vše zanima,pitaj sutra dok budem razbuđena,sada mi misli bježe,preumorna sam da bih o tome mogla nešto detaljnijega reći.