• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Hajde @željac da probamo riješiti enigmu koja te muči.
Ovako su mene u školi učili,ali ja sam zadnji puta u školsku klupu kada se o tome govorilo sjela prije trideset i dvije godine,pa možda informacoje i neće biti najsviježije.
Krumpir se po roditeljskoj liniji svrstava u nekoliko kategorija - ona prva,super elita se dobiva sjetvom sjemena koje se uzima sa izolirane biljke jer je krumpir stranooplodna biljka i krišanjem dviju sorata dobiva se potomstvo sa puno različitih karakteristika.Ajmo te kerefeke preskočiti i reći - sjetvom sjemena dobivamo super elitu.Ona se dalje,u sljedećoj generaciji,ili proizvofnoj godini umnožava kao sjemenski materijal za dobivanje sjemenskog materijala za daljnje umnožavanje.I ta elita koja se uvjetno dobije - ako je sve u redu - nema bolesti koje bi je bacile u kategoriju niže - se opet slijedeće sezone koristi za umnožavanje sjemenskog materijala.Sadnjom elite dobivamo sjeme "A" kategorije,ilitiga "original"koji se koristi za merkantilnu proizvodnju.Sva daljnja umnožavanja donose karegoriju niže, generacije koje nisu daleko od svojstava matične biljke,ali sa sve većim postotkom bolestima zaraženih biljaka.Ili novih roditeljskih gomolja.To je osnovni problem,i to se naziva izrođenost sorte - očituje se značajno smanjenim prinosom u odnosu na genetski potencijal sorte,

Sjemenski se krumpir običo sadi na višim nadmorskim visinama jer su tamo uvjeti za pojavu razvoj bolesti znatno lošiji pa su bikjke zdravije.Sadi se ko i merkantia - kada vremenske prilike dozvoljavaju,a vegetacija se završava prije fiziološke zriobe desikacijom cime - kada je većina gomolja iznad promjera 28 mm,a oni najkrupniji ispod 60.To su kalibraže koje prolaze u prometu sjemenskom robom - sve iznad je merkantila i po takvoj se cijeni prodaje pa je neisplativo puštati biljku u fiziološku zrelost.
Ne vadi se odmah po desikaciji,potrebno je još tridesetak dana da se kožica gomolja ustabili kako nebi bio mehaničkih oštečenja prilikom vađenja i da bi se sačuvala skladišna izdržljivost gomolja.

O gnojidbi neznam šta reći,idemo nekom logikom - kraća vegetacija,manji prinosi,manje potrebnih hranjiva,ali sva u kratkom momentu.Nešto za povećanu mogučnost boljeg i izdašnijeg zametanja - cink u ranom stadiju rasta,u startu sav dušik,možda tek nešto malo u fazi nagrtanja.

I da,veličinu gomolja i momenat za desikaciju treba odrediti vizuelnim pregledom.A kako bi drugačije?

Entuzijast

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2014
Poruka
206
Evo danas sam bacio zaštitu na Cleopatru taman par sati prije kiše a i cjeli slijedeći tjedan najavljuju kišovito vrijeme.Danas sam baš špricao i vinograd pa sam se odlučio za kombinaciju Daconil + Cromosul(sumpor) . U biti to mi je bilo za lozu i nadam se da sumpor neće biti fitotoksičan za krompir malo sam guglao ali nigdje nisam doslovno našao da ne škodi samo da se upotrebljava u povrtlarstvu isto kao i u vinogradu protiv pepelnice.Piše da ga se upotrebljava na krastavcima pa ak ne škodi njima tak osjetljivim valjda neće ni krumpiru a i koncentracija nije strašna 0.3 %. Evo odmah i par slikica Cleopatre a i Bela Rose koju sam posadio prije nekih dva i pol tjedna:icon_keel:

Prilozi

• Cleopatra 1.jpg
    Cleopatra 1.jpg
    68 KB · Pregleda: 151
  • rani krumpir cleopatra.jpg
    rani krumpir cleopatra.jpg
    84.1 KB · Pregleda: 371
  • Bela Rosa 1.jpg
    Bela Rosa 1.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 142
  • Bela Rosa 2.jpg
    Bela Rosa 2.jpg
    59.4 KB · Pregleda: 138

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Moji krumpiri tek posađeni u nedjelju, 50 kg sjemenskog desirea i nešto svoga marabela

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajmo se malo hvaliti -

20140421_160606_zps8b3590cc.jpg
[/URL][/IMG]

20140421_160520_zps37af99e7.jpg
[/URL][/IMG]

To je prošlogodišnje sjeme - onakvo kakvo ste vi dobili.

Sada novo ,deklarirano,sađeno petnaestak dana kasnije - nešto naklijalo,nešto nenaklijalo -

tri reda plavog krumpira,najsporije niće - za sada samo dvije biljčice,ali je tri cm do vrha sloga...pa pet redova kifleka,pa onda ono konkretno i normano - belarosa,rivijera,marabel.Ostalo na jednoj drugoj parceli....

20140421_160737_zps9699158f.jpg
[/URL][/IMG]

20140421_161039_zps5740a767.jpg
[/URL][/IMG]

20140421_160936_zpsae8c7b61.jpg
[/URL][/IMG]

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ups,ovo sam zaboravila -

20140421_154036_zps45c366f0.jpg
[/URL][/IMG]

20140421_154236_zps5339586c.jpg
[/URL][/IMG]

Tko pogodi šta je ovo ima,...ma kaj hoće.(naravno da je krumpir,ali kakav - ne sorta - kako su nastale ove biljke?)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Johabica,

svaka čast. Vidi se da imaš dosta iskustva s krumpirom.
Mene zanima kak se ogrne krumpir koji je posađen na taj način. Gdje se zeme zemlja za ogrebanje? Ili ga ne ogrčete? Ja ga uzgajam samo za svoje potrebe. Napravim jarke za sađenje, ručno pomećem krumpir, zagrnem željeznim zubačama, prvo okapanje s frezicom na motokultivatoru i motika između grmica. Ogrtanje plugecom za jarke. Vađenje s istim plugecom - nije najlakše, bolji bi bil plugec za vađenje.
Molim te pojasni prednosti i nedostatke jednog i drugog načina.
lp

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Zokii,ne.
Ovogodišnji je.
Ajd,možeš ti i bolje.Pogledaj svaku biljku zasebno na drugoj slici i prvo pogledaj šta se primjećuje.

@iwanho,to je normalna sadnja sadilicom.Bilo kakvom,ili običnom ili automatskom.Ona radi mali jarak - utor jedno 5-10 cm u koji opdaju gomolji,a tanjuri iza toga to zagrču i naprave slogove.Zemlje za ogrtanje ima dosta - ogrtanjem se jarci među slobovima produbljuju,a slogovi proširuju i povisuju.

Drugačija sadnja na velikim parcelama i u velikoj proizvodnji nije moguća - uvjetno rečeno-Ovo je efikasno i najpraktičnije rješenje,i ja ovako sadim već trideset i šest godina.
pitao si za prednost u odnosu na sadnju na ravno - slog ima veću površinu,i sunce prije zagrije zemlju,Brži je porast jer je tlo toplije.U slučaju jakih kiša nakon sadnje tlo se brže iscijedi i ne zbije se toliko kao ravno.Kada se biljke ogrču,ne dolazi do znatnijeg zagrtanja malih biljaka.Prskanje protiv korova se odradi,jer bilo bi bez veze prskati tlo koje će se ispremješati kasnije - ne bi bilo efekta kasnije i korovi se nebi mogli zemljišno suzbiti - a u postu je to puno skuplje i kompliciranije....ima,ima razloga zašto to tako mora biti.

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
969
Johabice da nisu možda iz reznica ili iz sjemena i posađene naknadno na napravljen humak?

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Ja bi rekel da su ovo neki flanci krumpira. Hehehe

Prekrasan Vam je krumpir, nadam se da takva bude i moja Bella rosa kaj sam od vas uzel.
Ja sam svojega posprical sa Stompom, Afalon koji mi je vas muz preporucil nisam uspjel naci.
Sad ga nisam videl vec 10-15 dana. Ne stignem od posla i od dosadne kise.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Je,je,flanci,presadnice,dečkovi,a sada još samo da se netko sjeti kako sam ih i od čega napravila.:biggrin:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne,iako je moguće od sjemena krumpira napraviti merkantilni nasad - tako sam barem nešto načula,čitala,ali onda će to biti brdo raznovrsnoga krumpira i po boji i karakteristikama,jedino ako se sije čisto nekrižano sjeme.......

jako je već sada netko blizu,sigurno - ako do večeras nitko ne pogodi - točno u osam,kod OK korala,ja ću reći istinu.....:icon_lol:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Johabica,

svaka čast. Vidi se da imaš dosta iskustva s krumpirom.
Mene zanima kak se ogrne krumpir koji je posađen na taj način. Gdje se zeme zemlja za ogrebanje? Ili ga ne ogrčete? Ja ga uzgajam samo za svoje potrebe. Napravim jarke za sađenje, ručno pomećem krumpir, zagrnem željeznim zubačama, prvo okapanje s frezicom na motokultivatoru i motika između grmica. Ogrtanje plugecom za jarke. Vađenje s istim plugecom - nije najlakše, bolji bi bil plugec za vađenje.
Molim te pojasni prednosti i nedostatke jednog i drugog načina.
lp
velečasni piše
Pretpostavljam da si shvatio , ali ako nsi ..
Krumpir se polaže gtovo na ravnu zemlju. a zemlja iz jarka se nagrne na krumpir .
Tako posađen krumpir ima ispod i iznad sebe puno rahle zemlje za širenje i rast .
Mi radimo jarke i krumpir polažemo gotovo na tvrdu podlogu ...Ovakav način sadnje je gotovo nemoguč za nas koji okapamo ručno ili uz pomoč kultivatora .Mi tek nakon drugog okapanja nagrnemo zemlju k stabljiki , ručno ili strojno .

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
a nije nemoguća sadnja ako se okopava ručno.Normalno se drapačima podrapa,zemlja se razgrne,ostane uska traka jedno deset,petnaest cm za okopati motikom,i kada se korov osuši,a krumpiri malo porastu,ogrče se ogrtačima.Ili se kao što rade oni koji sade malo za sebe,to ručno napravi.Izbjegava se praksa širokog drapanja - može se napraviti nešto ispred ogrtača da malo prorahli zemlju - noževi od sjetvospremača recimo,ili tacne na srce,Jer ako se podrapa,okopa i čeka da krumpir poraste kako bi bio dovoljno visok za ogrtanje,u slučaju suše gubi se puno vlage,biljke slabije rastu,stolone se sporije razvijaju.....tako,ima toga - najboje je u jednom prohodu malo prorahliti jarke i odmah nagrnuti.A oni veliiiiki,od dvadeset, pedeset hektara,oni imaju riđere,i tu se napravi sve tako da ti pamet stane.

Inače,sav se krumpir tretira herbicidom,i tu okopavanja nema - eventualno nešto korektivno ako je baš negdje nešto herbicid propustio.

new1234

Član
Tu od
22 Tra 2014
Poruka
72
Ja mislim da je to bio sjemenski krumpir krupni (novo sjeme,veće kalibraže 35/55 ) pa ste ga rezali na 1 ili 2 klice..

Posljednje uređivanje:
Na vrh