• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Ups,ovo sam zaboravila -

20140421_154036_zps45c366f0.jpg
[/URL][/IMG]

20140421_154236_zps5339586c.jpg
[/URL][/IMG]

Tko pogodi šta je ovo ima,...ma kaj hoće.(naravno da je krumpir,ali kakav - ne sorta - kako su nastale ove biljke?)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,142
Johabica,

svaka čast. Vidi se da imaš dosta iskustva s krumpirom.
Mene zanima kak se ogrne krumpir koji je posađen na taj način. Gdje se zeme zemlja za ogrebanje? Ili ga ne ogrčete? Ja ga uzgajam samo za svoje potrebe. Napravim jarke za sađenje, ručno pomećem krumpir, zagrnem željeznim zubačama, prvo okapanje s frezicom na motokultivatoru i motika između grmica. Ogrtanje plugecom za jarke. Vađenje s istim plugecom - nije najlakše, bolji bi bil plugec za vađenje.
Molim te pojasni prednosti i nedostatke jednog i drugog načina.
lp

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Zokii,ne.
Ovogodišnji je.
Ajd,možeš ti i bolje.Pogledaj svaku biljku zasebno na drugoj slici i prvo pogledaj šta se primjećuje.

@iwanho,to je normalna sadnja sadilicom.Bilo kakvom,ili običnom ili automatskom.Ona radi mali jarak - utor jedno 5-10 cm u koji opdaju gomolji,a tanjuri iza toga to zagrču i naprave slogove.Zemlje za ogrtanje ima dosta - ogrtanjem se jarci među slobovima produbljuju,a slogovi proširuju i povisuju.

Drugačija sadnja na velikim parcelama i u velikoj proizvodnji nije moguća - uvjetno rečeno-Ovo je efikasno i najpraktičnije rješenje,i ja ovako sadim već trideset i šest godina.
pitao si za prednost u odnosu na sadnju na ravno - slog ima veću površinu,i sunce prije zagrije zemlju,Brži je porast jer je tlo toplije.U slučaju jakih kiša nakon sadnje tlo se brže iscijedi i ne zbije se toliko kao ravno.Kada se biljke ogrču,ne dolazi do znatnijeg zagrtanja malih biljaka.Prskanje protiv korova se odradi,jer bilo bi bez veze prskati tlo koje će se ispremješati kasnije - ne bi bilo efekta kasnije i korovi se nebi mogli zemljišno suzbiti - a u postu je to puno skuplje i kompliciranije....ima,ima razloga zašto to tako mora biti.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,066
Ja bi rekel da su ovo neki flanci krumpira. Hehehe

Prekrasan Vam je krumpir, nadam se da takva bude i moja Bella rosa kaj sam od vas uzel.
Ja sam svojega posprical sa Stompom, Afalon koji mi je vas muz preporucil nisam uspjel naci.
Sad ga nisam videl vec 10-15 dana. Ne stignem od posla i od dosadne kise.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Je,je,flanci,presadnice,dečkovi,a sada još samo da se netko sjeti kako sam ih i od čega napravila.:biggrin:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Ne,iako je moguće od sjemena krumpira napraviti merkantilni nasad - tako sam barem nešto načula,čitala,ali onda će to biti brdo raznovrsnoga krumpira i po boji i karakteristikama,jedino ako se sije čisto nekrižano sjeme.......

jako je već sada netko blizu,sigurno - ako do večeras nitko ne pogodi - točno u osam,kod OK korala,ja ću reći istinu.....:icon_lol:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,585
Johabica,

svaka čast. Vidi se da imaš dosta iskustva s krumpirom.
Mene zanima kak se ogrne krumpir koji je posađen na taj način. Gdje se zeme zemlja za ogrebanje? Ili ga ne ogrčete? Ja ga uzgajam samo za svoje potrebe. Napravim jarke za sađenje, ručno pomećem krumpir, zagrnem željeznim zubačama, prvo okapanje s frezicom na motokultivatoru i motika između grmica. Ogrtanje plugecom za jarke. Vađenje s istim plugecom - nije najlakše, bolji bi bil plugec za vađenje.
Molim te pojasni prednosti i nedostatke jednog i drugog načina.
lp
velečasni piše
Pretpostavljam da si shvatio , ali ako nsi ..
Krumpir se polaže gtovo na ravnu zemlju. a zemlja iz jarka se nagrne na krumpir .
Tako posađen krumpir ima ispod i iznad sebe puno rahle zemlje za širenje i rast .
Mi radimo jarke i krumpir polažemo gotovo na tvrdu podlogu ...Ovakav način sadnje je gotovo nemoguč za nas koji okapamo ručno ili uz pomoč kultivatora .Mi tek nakon drugog okapanja nagrnemo zemlju k stabljiki , ručno ili strojno .

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
a nije nemoguća sadnja ako se okopava ručno.Normalno se drapačima podrapa,zemlja se razgrne,ostane uska traka jedno deset,petnaest cm za okopati motikom,i kada se korov osuši,a krumpiri malo porastu,ogrče se ogrtačima.Ili se kao što rade oni koji sade malo za sebe,to ručno napravi.Izbjegava se praksa širokog drapanja - može se napraviti nešto ispred ogrtača da malo prorahli zemlju - noževi od sjetvospremača recimo,ili tacne na srce,Jer ako se podrapa,okopa i čeka da krumpir poraste kako bi bio dovoljno visok za ogrtanje,u slučaju suše gubi se puno vlage,biljke slabije rastu,stolone se sporije razvijaju.....tako,ima toga - najboje je u jednom prohodu malo prorahliti jarke i odmah nagrnuti.A oni veliiiiki,od dvadeset, pedeset hektara,oni imaju riđere,i tu se napravi sve tako da ti pamet stane.

Inače,sav se krumpir tretira herbicidom,i tu okopavanja nema - eventualno nešto korektivno ako je baš negdje nešto herbicid propustio.

new1234

Član
Tu od
22 Tra 2014
Poruka
72
Ja mislim da je to bio sjemenski krumpir krupni (novo sjeme,veće kalibraže 35/55 ) pa ste ga rezali na 1 ili 2 klice..

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Ma evo me,izležavala sam se malo u kadi,a bilo tolko ugodno da mi se nije izlazilo.:(hi):
Ajde da reknemo - @bhorv je bio u pravu - to su sadnice iz klice.
Kupila ja neki kifličar,krumpir koji sam sadila jednom prije tridesetak godina,još tamo u februaru,a imao neke blentave klice.Pa sam ih ja poskidala,a kako meni uvijek nešto neda mira i volim nešto isprobavati,ja sam odlučila popikati ih u kontejner 209 rupa-iako bi bilo bolje da sam osamdesetku uzela,ali nije mi baš bilo previše važno.E,onda je to lijepo u plasteniku poraslo,a kako smo išli saditi ove zadnje krumpire - rekoh ja sebi - ajde da ja to probam posaditi da vidim hoće li koji krumpir narasti od toga. Eto,to je to.Ukorijenila sam ja klice već par puta,to je veoma lako,ali ih još nisam sadila.Sada budemo vidjeli šta će od toga biti.Ne nadam se ja ničemu spektakularnom,ali nekako sam cijeli život zaigrana pa me ovo veseli.

Je li tko koristio herbosov Sorgum u krumpiru?

sad,ja neznam,nisam čula da dikamba kao aktivna tvar ide u krumpiru.Iako nije nemoguće - to što kažem da njie nemoguće je zato što se recimo Deherban M - koji je herbicid za kukuruz može koristiti u niskim dozama u krumpiru kao korektiv,i da sada ne padne na pamet nekome bez iskustva to ići raditi - treba točno znati dozu i stadij porasta biljke.Nikako ne prskati prije nego je krumpir bar do visine koljena jer djeluje depresivno i zaustavlja rast ako je biljka premlada.Ali je spas u toj fazi rasta ako su korovi prerasli biljke i prijeti zagušenje kulture.Mislim da je doza bila 4-5 dcl po ha - ne me držati za riječ,treba probati - ima već puno godina kako ga nisam koristila.

Za Sorgum nisam niti čula do sada,ali sam pogledala,i je da je drugi njegov satavni dio (on je kombinacija) herbicid koji se kao korektiv koristi u krumpiru - trgovačko ime preparata je Tarot ako se na varam i njega se koristi u krumpiru i rajčici.
Isto se tako Pardner,koji je herbicid za kukuruz koristi i u luku.
ma ima primjera,ali doista neznam može li dikamba u krumpir - dikamba je Banvel,jel?

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
sorgum nebi preporučio, jer na krumpire sam posijao kukuruz, a njega prskam sa sorgumom, i naravno, uništio je krumpir......al nije bio čisti sorgum, dodan je bio i cambio+herbovit90......

a i suncokret, također dobro uništava.......

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,142
Fala Johabici i Velečasnom. :drink:
Sve sam razmel. Jasno mi je da je za krumpir bolje da dojde na mehku postelju ne u trde jarke. To pokušam ublažiti tak da po jarkima posipam malo 7-20-30 i nagrnem ok 5 cm rahle zemlje. Pri meni se ne sme hoditi po jarkima nek između redi. Malo je muka, ali kakvih 10 redi dužine 35 do 50 m se napravi. Razmišljal sam o polaganju krumpirov na ravno i nagrtanje zemlje s plugecom, ali onda ne bi mogel koristiti frezu za prvo okapanje, a otrove izbjegavam. Samo jemput nahranim zlatice i to je sve. Možda bi moral delati jarke duboke svega 5 do 8 cm. Tak bi ispod ostalo još toliko rahle zemlje, a s plugecom bi napravil čisto male grobeke. Ak bi redi bile malo širše, npr. 80 cm, mogel bi možda prvo okapanje napraviti s frezom, a nagrtanje s plugecom. Moral bum k ljetu probati bar dvije redi na taj način.
lp

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,670
Adora lijepo raste, za sad nije primila nikakvu zaštitu, a belarosa i balaton kasnije sađeni za sada znatno slabiji.

Prilozi

• WP_20140422_002.jpg
    WP_20140422_002.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 190
  • WP_20140422_004.jpg
    WP_20140422_004.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 175

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
toćno johabice dikamba je banvel ili još puno trgovačkih imena ---.nemože u krumpir --- dok tarot ili sorgum može to je jedno te isto, također ga ima još pod puno imena a sve je to nakraju isto samo od druge firme

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,526
Mislim da si pogriješio,Sorgum je kombinacija Tarota i Banvela - zato je upitno,i ja mislim nemoguće da ide u krumpir.Jedino ako je krumpir tolerantan na dikambu kao aktivnu tvar,što ja pojma nemam,nisam nikada čula,ali to ne znači da sam u pravu.

Najnoviji postovi

Na vrh