• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

IgiThePop

Član
Tu od
20 Sij 2014
Poruka
32
puno stranica..nekoliko njih mi je MOMENTALNO dalo odgovore na nesigurnosti :)

no, ono što bih volio imati pri ruci (jer, eto, nemam vremena obilazit 100 dućana) su cijene koječega. Konkretno, imam odnedavno samohodni motokultivator, i volio bih imati cjenik MIO standarda, il barem za ziher gdje po zagrebu i okolici ima toga za kupiti. Izuzev Labinove stranice, fakat je ekipa aljkava sa sajtovima.
Ako tko što ima - dajte. Konkretno me zanima za prvu ruku rahljivač (onaj 5 motičica) i plug razgrtač.

eto, ajte zdravi bili!:icon_jook:
 

yayatoure

Član
Tu od
22 Tra 2011
Poruka
43
Što bi se dogodilo ako bi stabljiku krumpira visine 10cm prekrili prilikom zagrtanja zemljom ? Da li bi ponovno nikla ako smo sjekli krumpir na klicu?
 

friki

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
191
Zanima me koja je prosječna težina sadnog materijala kalibraže 28/35, znam da je prosjek za kalibražu 35/55 oko 70g, odnosno 15tak kom/kg
 

Jovek95

Član
Tu od
11 Tra 2012
Poruka
49
Nekaj se šuška o fito-broju i biljnim putovnicama nakon 1.5 za proizvođače konzumnog krumpira iznad 500 kvadrata,zna li tko više?
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Moji krompirići još nisu nikli, ali zato korovi jesu. U pitanju je boca, američki čičak(xantium strumarium).
Nisam se usudio da poprskam totalom za slučaj da je klica krompira blizu, a sredstva od setve do nicanja nemaju efekta na otporne korove kao što upravo jeste taj xantium strumarium.
Opredelio sam se za špartanje. Podesio sam špartač na najuže moguće i ošpartao između kućica. Ako zatreba ošpartaću ga još jednom nakon nicanja i okopati.
Zagrtanje ostavljam za kasnije.
 

Entuzijast

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2014
Poruka
206
Kod mene Cleopatra već lijepo ponikla i napreduje a Bella Rosa posađena prije par dana pošteno naklijana i sad čekam kišu da je lijepo zalije.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo,obečala sam da ću metnuti koju sličicu -

20140405_113508_zpsf128a9b9.jpg
[/URL][/IMG][/IMG]

20140405_113004_zps0143be42.jpg
[/URL][/IMG]


how to screenshot on windows 7


Ovako to izgleda danas.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
jo,pa kaj ovaj muha dela jel si ti htela pokazat kalampera,i u čem je bil problem....cccc:icon_mrgreen:
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Ja sam juče na mom krompiru ipak intervenisao pre-em herbicidom SENCOR koji može da ide u nešto manjoj dozi čak i post-em pošto mi je krompir upravo u fazi nicanja.
To što sam ošpartao pre neki dan, kao da i nisam. Ponovo se zazelenilo. Izbijaju novi xanthium strumarium-i.
Znam da taj SENCOR ima slabo dejstvo na taj najzastupljeniji i najproblematičniji korov na toj njivi, ali se nadam da će ga makar usporiti u odnosu na krompir dok krompir sav nikne i dospe za zagrtanje, pa ću onda te korove uništiti zagrtanjem i eventualno jednim okopavanjem pre zagrtanja ukoliko ne budem zadovoljan učinkom herbicida.
 

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
proizvodnja sjemenskog krumpira

Nisam nigdje na forumu našao ništa o načinu proizvodnje sjemenskog krumpira.
Zanima me da li netko zna i može objasniti kako se proizvodi sjemenski krumpir?
 

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,171
Re: proizvodnja sjemenskog krumpira

E o tome bi @johabica znala više
 
Posljednje uređivanje:

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,655
Re: proizvodnja sjemenskog krumpira

@Tino..tvoj kraj ima dobru poziciju za proizvodnju..navodno treba nadmorska visina najmanje 600 metara zbog lisnih ušiju, a Nizozemska ima i druge uvjete za uzgoj sjemena.
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Re: proizvodnja sjemenskog krumpira

Aha.
A šta bi ti,to onako,za sebe?

Ma nije to posao za nas .To rade sjemenske kuće.
Krumpir je biljka koja se može razmnožavati sjemenom,ali ima razloga zašto to ne radimo - od stotinu sjemenki,niknuti će stotinu biljaka različitih svojstava.Zato to rade selekcijske kuće - kao i sve drugo sjeme.

Kategorizacija ide - super elita, elita A kategorija,sada je ona izmjenjena - u ne mogu se sjetiti šta - a onda slijede F1,F2 generacije.Zapravo,sve nakon super elite je umnožavanje sjemena za merkantilnu proizvodnju.Jedino se još elita može uvrstiti u kategoriju sjemenarske proizvodnje.Kasnija kategorizavija se vrši po postotku bolesti - pa se tako ne dobiva nužno iz elite A kategorija,već se može dogoditi da zbog povećanog postotka patgena kategorija u jednoj proizvodnoj godini padne za dva razreda.
Malo sam preumorna za bolju razradu - sjemenarstvo je kategorija za koju je potrebno imati određene predispozicije i stručni nadzor i nije se moguće samoinicijativno njime baviti.ne na način da se dobije dozvola za prodaju deklariranoga sjemana.

Ajde,ako te nešto vše zanima,pitaj sutra dok budem razbuđena,sada mi misli bježe,preumorna sam da bih o tome mogla nešto detaljnijega reći.
 

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Re: proizvodnja sjemenskog krumpira

Ma ne ni za sebe jer mislim da je to u biti prekomplicirano, ali volio bi znati (znatiželja).
Ak je umor u pitanju onda ćemo sutra nema problema.

Pozdrav
 
Na vrh