...H-85 od Am agra 10 kilograma 1000 kn sa pdv, 65% huminske i 20% fulvinske.
A to je to otprilike za huminske kiseline u "suhom" stanju (granule, prah).
U tekućem su znatno jeftinije, gotovo u pola cijene. Stoga se danas uglavnom i koriste tekuće jer idu bez problema (nema otapanja, taloga (od punila) i sl.) kroz sustav fertirigacije. Folijarno mogu, ali nema potrebe - biostimulatori su jefitinije, i jednako dobro riješenje.[/QUOTE]
A što se tiče molibdena, mogao bi ići za krumpir, ali kod nas to definitivno još nije kritičan element u gnojdibi krumpira. Kod nas proizvođači još nisu "savladali" problem sumpora (koji također sudeljuje u metabolizmu dušika) i magnezija.... tako da je daleki put još do molibdena. A i cink i bor, su još u domeni nepoznatog. Ima kod nas još puno prostora za poboljšanje gnojidbe krumpira.
Molibden je danas nužan element samo kod leguminoza/mahunarki. I to samo u vrhunskoj tehnologiji gnojidbe tj. intenzovnoj proizvodnji graška/graha. Čak je i broj proizvoda vrlo, vrlo mali, a lider je Teprosyn Mo (tekući NPK 0-15-0 + 15% Mo), tekući, koji se koristi u vrijeme sjetve graška/graha. Naravno Yara markica je neizbježa
devil):
Druga kultura je cvjetača, gdje ide kombinacija bora i molibdena (ne samo bor, kako mnogi kokodaću naokolo), bar 2-3 tretmana, tijekom vegetacije. I upravo je nedostatak Mo kod cvjetače jedan od uzoraka promjene boje cvijeta prema žutoj boji (koji onda nije tržno vrijedan).
Van toga, molibden, vrlo malo u upotrebi.
Na tržištu Italije (gdje ima oko 4.000 različitih gnojiva u upotrebi) samo je 9 proizvoda sa više od 5% Mo (to je neka mjerljiva granica; naravno da sadržaj od 0,0001% Mo, ne znači ništa) a od tih 9 samo su 3 sa više od 10% Mo (to bi bili proizvodi profesionalne namjene).
envy):
Danas konačno kupih sjemenski krumpir i to Bella Rosu i Cleopatru. Pošto baš i nemam neka iskustva sa sortama krumpira može li mi netko iskusniji nešto reći o ovije dvije. Zahvaljujem
Za Bela Rosu samo plusevi (govorim za uvjete Istre; crvenica, srednje duboka, dobra gnojidba kalijem, problemi u nedostatku vode):
- dobar prinos
- ujednačena veličina gomolja (iako znade biti 1-2% ekstra velikih)
- jako dobro i dugo čuvanje (i to u običnom podrumu; sada smo ožujak, i još uvijek izgleda izvrsno)
- jako dobra za krumpir salatu, pomfrit, restani krumpir, pečeni krumpir
- vegetacija jaka; potrebna redovita zaštita od plamenjače (Ridomil od sistemika; u početku sa Cuprablau Z)
Ja sam je dobio prije tri godine od Johabice, i od tada je to standard za crvene sorte.
Cleopatru nisam probao, tako da neznam, ali dok mi je Bela Rosa dobra, niti ne tražim drugi crveni krumpir.
Evo kako je to bilo kod mene prošle godine (neorginalno sjeme; vlastita produkcije; ove godine ide ponovo original sjeme):