Eh Gerd, ja ti to ne mogu reći.
Ja sam spomenula smrznuti agril kao zaštitu od smrzavanja zemlje ispod njega. I to se može postići u nekakvim idealnijim uvjetima - da to nije neki ekstremni minus recimo - u tom slučaju led i zaleđeni agril djeluje kao izolator i možda će se smrznuti ili samo namrznuti gornji sloj zemlje - centimetar recimo, a ispod ostane u plusu.
No, ako su klice na vrhu, u zoni zaleđenosti, ili ako tlo ne bi bilo zaleđeno a klice su u dodiru sa zaleđenim agrilom, vjerujem da bi se vrhovi klica smrzli.
Teoretski, da prskalice rade cijelo vrijeme minusa, voda bi trebala spriječiti smrzavanje i agrila i tla ispod njega - i izniklih biljaka, jer je temperatura vode viša od temperature zraka.
Nisam nikada probala, samo razmišljam u kontekstu parametara u datom momentu.
Iskustvo je, inače, ko što je Darijus negdje spomenuo - ako je veliki minus i klice su pri vrhu ili na cm - dva, smrznuti će i biti će možda i nepopravljive štete. No, ako su biljke visoke već oko pet cm, smrznu li, ispod agrila će se brzo oporaviti i nastaviti sa rastom. Najgori je trenutak rađanja - netom ispod zemlje, i u nicanju . A i kada su već veome velike.
A i tu imaš niz varijacija mogućnosti, ovisno o okolnostima.