• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kruške

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
DA, ako je za rakiju vilijamovka i Avranuška ona ti je još bolja slađa 150 lit koma meni platilo 30lit 20 grada rakije da sam išao niže i 35-40 lit

ovo ide u zabilješku.nadam se da kod nas ima Avranuške.

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Da ali ako hočeš krušku za rakiju posadi willijamovku jer tko kupuje takvu rakiju hoće willijamovku i nemožeš napraviti rakiju od neke druge kruške i reći to je willijamovka...mislim možeš ali to je prodaja jaja pod bubrege....

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Kod nas ljudi nemaju naviku jesti krušku a i druga stvar je što je skuplja....rađe uzimaju jabuku ili što nađu jeftino uvozno smeće u trgovačkim centrima....

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Kod nas ljudi nemaju naviku jesti krušku a i druga stvar je što je skuplja....rađe uzimaju jabuku ili što nađu jeftino uvozno smeće u trgovačkim centrima....

:supz:Navikavaju se osobito što jer je domača povoljnija od ikakve uvozne:)

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Da ali ako hočeš krušku za rakiju posadi willijamovku jer tko kupuje takvu rakiju hoće willijamovku i nemožeš napraviti rakiju od neke druge kruške i reći to je willijamovka...mislim možeš ali to je prodaja jaja pod bubrege....

Što se tiče rakije ja kažem Vilijamka:)

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154

tako je.zbog toga mi je prošle sezone propalo nekoliko tona šljive.zato od sad sve u destilaciju jer se nemože pokvariti niti može propasti :mrgreen:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
tako je.zbog toga mi je prošle sezone propalo nekoliko tona šljive.zato od sad sve u destilaciju jer se nemože pokvariti niti može propasti :mrgreen:

Ček ček sada če i kod Vas porez na alkohol:madmana:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
:D
Danas pri rezidbi kruške na zemlji uočio krušku Passe-Crasane (krasanka) prezimila do danas i izvrsna okusa

Dokaz slikice vidi se malo blata i prerezana potpuno zdrava
Dokaz da se jako dugo može čuvati:D

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
E jel jestiva ona Krasanka koad aje bila onoliko na zemlji?Sve gledam i ne mogu vjerovati kako je zdrava unutra...Što kažeš na Pakamovu?Jel je za njom kakva takva potražnja...?Kod mene još nije došla u rod a imam je nešto u voćnjaku kao oprašivać.Oduševljen sam kako se ona sama oblikuje ...nema vodopija ni takvih gluposti a ove godine ima puno rodnih pupova.Jednostavno voćka izgleda prekrasno.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
E jel jestiva ona Krasanka koad aje bila onoliko na zemlji?Sve gledam i ne mogu vjerovati kako je zdrava unutra...Što kažeš na Pakamovu?Jel je za njom kakva takva potražnja...?Kod mene još nije došla u rod a imam je nešto u voćnjaku kao oprašivać.Oduševljen sam kako se ona sama oblikuje ...nema vodopija ni takvih gluposti a ove godine ima puno rodnih pupova.Jednostavno voćka izgleda prekrasno.

Krasanka uslikana,oprana,prerezana,opet uslikana i moja najmanja curica 3 god odmah pojela.
Pakamovu ,nemam pri sebi knjigu od Glihe SORTE KRUŠAKA pa neznam puno o njoj ,da ima krušaka ,koje prirodno same bočne grane izrasu vodoravno da nemoraš povijati npr. Pastorčica
E da Krasanka tvrda ko vrag rekao sam da može podneti blage mrazeve ali dokaz i da veće minuse podnosi nisam ni ja znao.Izdržljivija je od jabuke Greny šteta što je sva pojedena iz skladišta pa neznam kako se čuva u običnom skladištu nemam je od 1 mj i tamo je bila izvanredna

Posljednje uređivanje:
N

nino94

Guest
ova krasanka mi je zovemo makarija u karlovcu...ona je vrlo tvrda i gorka ali kad se skuha bude fina.nemamo je sad ali smo je prije imali,volio bi je opet imati u dvorištu.ali to tek na godinu ove godine moram posaditi divlje za cjepljenje.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
ova krasanka mi je zovemo makarija u karlovcu...ona je vrlo tvrda i gorka ali kad se skuha bude fina.nemamo je sad ali smo je prije imali,volio bi je opet imati u dvorištu.ali to tek na godinu ove godine moram posaditi divlje za cjepljenje.

:?:Ne prijatelju malo si se zeznuo to nije autohtona naša kruška
Passe-Crassane je zimska kruška tvrđa je ali postepeno omekšava i dosta je slatka i ukusna za jesti.
Znači kada je iz skladišta uneseš u kuću ona za 2-5 dana savršeno meka sočna i ukusna,a u skladištu je tvrda radi dugotrajnog čuvanja.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Evo i moj doprinos ovoj temi. Imamo ukupno 3 hektara kruske i hektar jabuke. Hektar kruske i hektar jabuke su u petoj godini, a jesenas smo posadili jos dva hektara kruske. U starom nasadu je raspored 4x2, a u novom 3,8x1,5. Od sorti imamo Viljamovku, Santa Mariju i Abate fetel

Uploaded with ImageShack.us

Ovo je jedina slika koju imam iz nazovimo starog zasada. Ovo je slikano ljetos

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Svaka čast:supz:
Ima nas još, samo dajte slikice,kolega čudi me 1he jabuka i 3krušaka,kada svi bježe od kruške dobar primjer:)

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Prekrasno...Na kojoj podlozi su?

Podloga je divlja kruska

Svaka čast
Ima nas još, samo dajte slikice,kolega čudi me 1he jabuka i 3krušaka,kada svi bježe od kruške dobar primjer:)

Pa prvobitna ideja za novi vocnjak je bila pola, pola kao i prvi put, kruska jeste rizicnija i trazi vise paznje i rada ali presudila je jedna jednostavna stvar: kada ste culi da neko nije rijeso kruske (mislim na urod), a jabuke vrlo cesto. Jabuka em bude jeftina, em je niko nece, dok je sa kruskom sasvim druga stvar, uvijek imama kakvu takvu cijenu pa makar isla i u preradu ili rakiju :supz:

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh