• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kruške

A

astrbac

Guest
do koje visine bi išao...?

Ideja mi je jednom, kad kupim vise zemlje, napraviti vocnjak patuljastog voca, vrlo vjerojatno jabuke. M27 ili P22 podloga, bas onako, skroz patuljaste.

Nego da pitam, sto u proljece, zasto ne bih sad otpilio tu granu i premazao voskom? AKo gore ide vosak onda nema brige da ce vlaziti i smrznuti se sad kad krenu hladniji dani, jel?

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Ako dođu velika zahlađenja može ti smrznuti...ne žuri se...ima vremena u proljeće...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ajmo nastaviti s kruškama .
Dakle kako , gdje odrezati ovo drvo .
Ona svako proljeće ovako izgleda , ima milion mladica koje su neke i metar dužine .
Da li se to može izbjeći pravilnim rezanjem ili je to stvar drva .
Cijelo drvo je visoko max 4 m

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Pozdrav svima!
Ovo prenosim sa poljoinfo-foruma!
Lik je postavio sasvim solidno objašnjanje za orezivanje...
Jest da se tu spominju šljive,,,ali to su uglavnom osnovna pravila rezidbe...pa se može primenuti i na kruškama!
""""""""""""
Dobro objašnjenje o orezivanju šljive,naš'o na net-u.
Kod rezidbe starijih zasada šljive, iako bez iskustva, prateci ovo moje upustvo možete vrlo lako da naucite rezidbu. Prvo što pocetnika zbuni je mnoštvo grana i grancica. Šta prvo treba objasniti: kada stanete ispred odraslog, razvijenog(manje ili više) stabla šljive vidite nadzemni deo vocke koji se sastoji iz debla-stabla i krošnje. Iz osnovnog stabla izbijaju deblje i tanje grane i grancice. Prve i najdeblje grane koje polaze iz stabla i najdeblje su u startu, nazivaju se osnovne ili primarne grane. U zavisnosti od oblika formiranja ili spontanog rasta odraslo stablo šljive može imati dve i više osnovnih grana, najcešce tri do pet. Na njima se razvijaju manje grane koje se nazivaju sekundarne, a na sekundarnim idu tercijalne i sve sitnije i sitnije. Šta treba prvo uraditi: pogledajte koliko ima tih osnovnih grana i kako su rasporedene. uzmite dobru testeru za voce izaberite tri ili cetiri osnovne grane koje imaju pravilan raspored, a u zavisnosti od razvijenosti vocke, ostavite tri ili cetiri, a sav višak odrežite sve do osnove, znaci orežite ih, izbacite ih kompletno. Sledeci potez je rezidba osnovnih grana: Sve osnovne grane skratite za jednu trecinu, bez obzira koliko su razvijene, i kolika im je dužina, znaci za jednu trecinu, otprilike ne mernjem sa metrom. Kada sam napisao da odaberete tri-cetiri osnovne grane, mislio sam da treba izabrati one koje beže u stranu sa svojim rastom, a nikako neostavljati onu koja ide vertikalno, ili bar približno vertikalno. Sada smo dobili sledecu sliku: Odabrali smo tri ili cetiri osnovne grane i orezali ih, odstranili vrhove, za jednu trecinu, ali nam je ostalo more sitnih i sitnijih grana i grncica koje nas zbunjuju sa svojim ukrštanjem i pružanjem u raznim pravcima. Sledece treba uraditi: Sve tanje grane i grancice koje idu u vis-vertikalno, orežite do mesta odakle izbijaju, znaci izbacite sve vertikalne grane iz osnove, sada pricam o tanjim granama koje su izbile iz pocetka debla ili iz onih koje smo orezali za jednu trecinu. Pa onda stanemo i pogledamo: Orezana šljiva ima tri ili cetiri najdeblje grane koje se pružaju ukoso ili malo niže,skracene za jednu trecinu, pocistili smo sve vertikalne(vodopije) i ostal je ona sica od grana i grancica, razlicite debljine, dužine i pravca pružanja. Prvo režemo sve koje su suve, polu suve, i oštecene: izguljene, delimicno nalomljene itd. I sada dolazi najlepši deo: Gde god se manje grane preplicu, naslanjaju jedna na drugu, jedna ispod druge, e tu postupite ovako na primer: dve grane-grancice su jedna iznad druge i gornja se delimicno sa svim sitnijim grancicam naslanja-poklapa onu donju, tu uradite ovako kompletno izbacite ili delimicno do mesta naslanjanja onu gtanu koja je lošije razvijena, a ovu bolju lepše ogranalu ostvite. Šta to znaci? pa napravite mesto za život onih boljih grana-grancica, a ove smetalice "pocistite". kad to sve uradimo dobili smo šljivu lepo orezanu, kojoj je sredina otvorena da prima sunce i lepše diše, skracenih osnovnih grana, ocišcenu od smetalica. Još vam ostaje da pojedine tanke i tanje grane i grancice reznete malo ili malo više, i to one koje suviše su pobegle u stranu van reda, a koje ce smetati kod prolaska traktora ili neke radne mašine. Takode orežite one koje su se savile prema zemlji za onoliko koliko im je potrebno da mogu da nose rod a da se nesavijaju previše prema zemlji. Nemojte zbog nekog estetsko izgleda da reckate one sitne grane i grancice bez veze, vec ih ostavite samo da su podjednako zastupljene svuda ukrug po primarnim, sekundarnim i ostalim granama.
"""""""""""""

pozdrav joe!:mrgreen:

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Svaka čast "joekiki"vrlo lijepo objašnjeno,e sad da li ja to mogu primjeniti kod breskve -izgleda mi jako jednostavno i sliči na vazu.Problem mi je kad stanem pred voćku sve mi ovo pada u vodu izgubim se i ne mogu se snaći.Jednostavno trebao bi netko pokazati ili učiti na vlastitim greškama-pozdrav iz Međimurja

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Branko64 pokušaj ovako:

Nemam sada neku sliku breskve kao prvo nemoj je dirat do ranog proljeća ona nevoli mrzavicu i rez.
Važno ti je ovo znati breskva rađa na jednogodišnjem drvetu,moraš sužavat krošnju jer ako to neradiš ona se širi i onda dobiješ da se jako raširi.
Znači postepeno svake god reži 2-god i 3-god grane tako da se pomlađuje i ostavi dovoljno jednogodišnjih grana za rod tako da nemoraš razređivat plod.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Kruška viljamovka

Posadio sam nešto ove kruške - podloga divlja kruška .
Koji mi uzgojni oblik preporučujete sad kod orezivanja. Pozdrav svima!!

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Tomislav je expert za tu sortu i na toj podlozi zavisi koliki ti je razmak od sadnice do sadnice i koju visinu želiš to napiši pa kada čovjek bude na forumu pomogne ti
Ja imam na dunji MA podlozi ona ti raste od 3-4.5 metra
Tvoja kruška od 5-8 metara takvu imam stara 45 god i još rađa ko luda.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Sadnice uzete na rječ da su na dunji i posađene na razmak 2 x 1.7 .
Kasnije se ispostavilo da su na divljoj krušci. Je li to sada gusto.
Baš sam nasjeo izgleda !!

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Koliko komada si posadio?2 između redova definitvno malo...i 4 je škakljivo ,na toj podlozi kruške su bujne .Kada porastu svaka druga u redu ti bude morala van a sa razmakom reda ne znam što češ jer ni prolaziti ne budeš mogao....

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Etažna piramida ti je najednostaviji oblik....radiš etažu po etažu,povijaš grane i to je to....

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Jednogodišnje, sad bi prvi put orezo pa nisam pametan koji oblik.
Dali je to za žicu. Izgubljen tko guske u magli ha, ha,

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Dobro Tomislave . To je nešto između, niti gusti nasad niti razmak za divlju krušku. Susjed mi se smijo i kaže da javim Krpini da zapiše ovaj uzgoj .

Najnoviji postovi

Na vrh