• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2016

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Hehe ak gledam ekonomičnu varijantu i kak bi treba razlika je 150 € ha.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Ah kod vas u Sisku sigurno nije računica prodavati po toj cijeni, ali kod nas je. U iole normalnim godinama kakve zadnjih par sigurno nisu po hektaru uložim oko 3500 kn i dobijem oko 7 tona na hektar što će reći da kilogram košta oko 50 lipa i zašto onda nebi bilo računice prodavati po kunu. Vreće koštaju oko 3 lipe po kilogramu, a uvrećavanje odrade transporteri. Jako je reći nedam ga ispod ovoliko i onoliko kad imaš 2-3 tone, ali kad imaš 50, 100, 200 tona mislim da bi svatko sa kunom bio jaako jako zadovoljan, ali nažalost prošle godine nije bilo ni kunu, nego oko 80-90 lipa :-(

Je kolega, i dok ga dovezeš do kupca i tu ode, pa evo, prolupa ti motor na traktoru, šta se meni desilo, pa daj par tisuća kn za popravak, pa ode neš na beraču, pa daj za popravak, pa daj servis, pa ovo, pa ono....I to sve ide iz te dobiti od tog zrna koje prodaš. Pa mi reci kalkulaciju, 2 hektara sam posijao, bude bilo oko 12-13 tona zrna, oko 8000 me koštala sjetva, popravak traktora nedavno 3 i pol, i još gorivo da se odveze ljudima... . Znači, tolki posao za hiljadu dve kn. Super :)

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Neki mininum mi je 3000kn po jutru i to je s dosta ristrikcije i rezanja troskova kolko god je to moguce...Na sjemenu i spricivu nestedim a gnojiva kolko prilike dozvoljavajua imam i dosta stajskog gnoja pa se tu donekle kompezira manjak umijetnog...
Nikad nisam uzimao repromaterijal na crtu i sve 100% ide kes lova... znaci imam kolko imam,pa tolko i ulozim,nema sanse da bi isao uzet na pocek i prvi put kad repromaterijal budem morao uzimat na crtu odustajem od poljoprivrede... ovo govorim iz perspektive malog proizvodjaca!!!
Sjetvu kompletno odradjujem sam.
Vodim evidenciju troskova i svaki racun je uredno pribiljezen... puno tu ima skrivenih troskova tako da na kraju kad sve zbrojis kalkulacija bude nezgodna...
Najbanalniji primjer:vecinu berem beracom,rucni istovar... taj dan kad je istovar mi dodje 15 -20ljudi u ispomoc... pecem prase,3 gajbe piva,bar 20-ak sokova,plus sve ostalo da ni neracunam... taj dan nije ispod 100€ s tim da neplacam nijednog radnika a to npr. ni neracunam u trosak :drink::icon_pidu::(giggle):

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Lako je nedati kukuruz po 1 kn/kg, ali kaj dok se desi da ti ostane 10 t kukuruza viška, ja sam najsretniji dok ga na veliko mogu prodati po 1 kn, a na malo po 1,20 kn, na moj ulog u proizvodnju ja se nakraju zadovoljnim sa tom cjenom. Največi je problem dok je stari doma, a novi treba skidati s polja, tu onda netreba previše mudrovati.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Je kolega, i dok ga dovezeš do kupca i tu ode, pa evo, prolupa ti motor na traktoru, šta se meni desilo, pa daj par tisuća kn za popravak, pa ode neš na beraču, pa daj za popravak, pa daj servis, pa ovo, pa ono....I to sve ide iz te dobiti od tog zrna koje prodaš. Pa mi reci kalkulaciju, 2 hektara sam posijao, bude bilo oko 12-13 tona zrna, oko 8000 me koštala sjetva, popravak traktora nedavno 3 i pol, i još gorivo da se odveze ljudima... . Znači, tolki posao za hiljadu dve kn. Super :)

U potpunosti se slažemo, ali dali onda da plačemo nad tužnom sudbinom ili da se borimo i radimo? Ako ćemo tako računati sve pehove onda bolje ne računati, dali u to staviti i reketarenje od strane države u vidu carinskih i policijskih sačekuša gdje te drže ko kriminalca dok istresaju vreće kukuruza tražeći duhan, sve sam to nažalost prošao, a puknute gume, potrgane osovine i bočne reduktore na traktoru sam odavno prestao brojati. Sada barem znamo zašto toliko ljudi ne radi ništa, njive zarastaju, a oni pametniji nažalost odlaze u inozemstvo, ali to je već neka druga tema :icon_scratch: :( Kada bi trgovački centri formirali cijene prema inputima odavno bi izgubili tržište, sve je to jedna velika strategija pa tako mislim da i u poljoprivredi treba imati neku strategiju koliko to god nemoguće zvučalo. I ja sam u svemu tome mali jer imam tek 10-ak hektara ali pokušavam barem promišljati na neki održiv način. Iluzorno je očekivati sa male površine i uz brdo nesavršenosti u proizvodnji nekakvu dobit, barem u današnje vrijeme.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Kod mene se polako ljudi vračaju kultivaciji,puno bolja varijanta nego folijarna prihrana,još jedna mala caka sa urejom,100% bolji učinak sa zaoravanjem nego pod tanjuraču i čak sa manjom količinom.A ove kalkulacije oko npk gnojidbe ovise od lokaliteta zemljišta,mislim da je kolega fric ,rekao da na njegovom terenu bez 500 kg gnojiva se nema što raditi za dobar prinos,kod mene u mom kraju ,sa tih 500 kg prinos bi bio maksimalni.Debela prednost je onog zemljišta gdje se redovito i obilato gnoji stajnjakom,recimo 30-40 tona na ral i tako svake 3-4 godine

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ja ako ne kultiviram nemam se čemu nadati a i onda nije baš sigurno kao kod nekih. Folijarno idem samo da pokušam još malo popraviti.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
I jel ti tako isplativije?

Praviš analizu, vidiš kaj fali i tak gnojiš.

Kaj kod va niko ne kupi za dobru cjen na šleper gnojiva. Kod mene se više nas dogovorimo kaj ko treba pa se uzme šleper gnojiva.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja ako ne kultiviram nemam se čemu nadati a i onda nije baš sigurno kao kod nekih. Folijarno idem samo da pokušam još malo popraviti.
Ista stvar i kod mene. Bez kultivacije i Kana ništa.. A folijarno sam radio ove godine i nisam vidio razliku..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kod mene se polako ljudi vračaju kultivaciji,puno bolja varijanta nego folijarna prihrana,....Debela prednost je onog zemljišta gdje se redovito i obilato gnoji stajnjakom,recimo 30-40 tona na ral i tako svake 3-4 godine

Kod kultiviranja se malo razrahli i prozrači površiski sloj, a stajnjakom se povečava humus, bolje je usvajanje mineralnih gnojiva i olakšana obrada (rahlija zemlja). Sretan je onaj tko ima dovoljno stajnjaka za gnojiti svake 3 - 4 godine.

Ovo je doduše samo moje amatersko mišljenje o načinu gnojidbe.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
U potpunosti se slažemo, ali dali onda da plačemo nad tužnom sudbinom ili da se borimo i radimo? Ako ćemo tako računati sve pehove onda bolje ne računati, dali u to staviti i reketarenje od strane države u vidu carinskih i policijskih sačekuša gdje te drže ko kriminalca dok istresaju vreće kukuruza tražeći duhan, sve sam to nažalost prošao, a puknute gume, potrgane osovine i bočne reduktore na traktoru sam odavno prestao brojati. Sada barem znamo zašto toliko ljudi ne radi ništa, njive zarastaju, a oni pametniji nažalost odlaze u inozemstvo, ali to je već neka druga tema :icon_scratch: :( Kada bi trgovački centri formirali cijene prema inputima odavno bi izgubili tržište, sve je to jedna velika strategija pa tako mislim da i u poljoprivredi treba imati neku strategiju koliko to god nemoguće zvučalo. I ja sam u svemu tome mali jer imam tek 10-ak hektara ali pokušavam barem promišljati na neki održiv način. Iluzorno je očekivati sa male površine i uz brdo nesavršenosti u proizvodnji nekakvu dobit, barem u današnje vrijeme.

Ma kolega, istina je to sve, nažalost, ali nemožeš, zaraditi 20 000 kn a potrošiti 25 000 u godini, to je problem, zato če tog i biti sve više i više napuštenog i svakakvog, bilo čime ideš sam u bankrot i trošiš novce koje danas nitko nema.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Sto se tice folijarne prihrane kada idemo sa herbicidima ubacimo folijarnog djubriva. Ove godine sam probao ici i sa ureom folijarno na jednom komadu i poznalo se, bar dok nije udarila ona susa, e onda je sve bilo dzaba :icon_hang:
A obavezno kultiviramo sa 300 kg kana na hektar

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
A kako se onda poznalo ?
Zelen list i ponos ništa ne znači . Dok kombajniram vide se razlike tko gnoji sa npk ili stajnjakom a ovo su sve svete vode kad ide na vagu .

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Meni je mjerodavna samo vaga, Velika je razlika ak imaš 9 ili 6 biljka na m2.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Sve znaci
Kukuruz koji dobije bolju boju i veci od ostatka njive koji nije poprskan, a prohod koji je prodjen manjom brzinom, to jest poprskan sa vecom kolicinom djubriva, jos veci. To sigurno znaci da je taj kukuruz bolji da ce dati bolji prihod. A kad nema ni kapi kise kao ove godine svi se osuse, nista se tacno nemoze reci

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Pa nije boja ono zbog čega radimo nego dohodak .
Mi smo radili pokuse sa folijarnim gnojivima i ekonomski se ne isplati .
Soja i kukuruz su imali bolju boju ali prinos je jedva pokrio troškove a na boljim tlima smo bili u minusu .
Cijena je previsoka . Uan i otopina urea je ok. samo kod kukuruza je kolicina mala tako da trosak primjene iznosi koliko i gnojivo .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Dvoumim se između kupnje sjemena BC 306 i BC 424 na akciji. Ručna berba, za prehranu svinja i kokoši. Ima li kakva preporuka?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh