NEWHOLLAND
Iskusan lik
- Tu od
- 15 Srp 2010
- Poruka
- 5,597
I jel ti tako isplativije?
Ah kod vas u Sisku sigurno nije računica prodavati po toj cijeni, ali kod nas je. U iole normalnim godinama kakve zadnjih par sigurno nisu po hektaru uložim oko 3500 kn i dobijem oko 7 tona na hektar što će reći da kilogram košta oko 50 lipa i zašto onda nebi bilo računice prodavati po kunu. Vreće koštaju oko 3 lipe po kilogramu, a uvrećavanje odrade transporteri. Jako je reći nedam ga ispod ovoliko i onoliko kad imaš 2-3 tone, ali kad imaš 50, 100, 200 tona mislim da bi svatko sa kunom bio jaako jako zadovoljan, ali nažalost prošle godine nije bilo ni kunu, nego oko 80-90 lipa :-(
Je kolega, i dok ga dovezeš do kupca i tu ode, pa evo, prolupa ti motor na traktoru, šta se meni desilo, pa daj par tisuća kn za popravak, pa ode neš na beraču, pa daj za popravak, pa daj servis, pa ovo, pa ono....I to sve ide iz te dobiti od tog zrna koje prodaš. Pa mi reci kalkulaciju, 2 hektara sam posijao, bude bilo oko 12-13 tona zrna, oko 8000 me koštala sjetva, popravak traktora nedavno 3 i pol, i još gorivo da se odveze ljudima... . Znači, tolki posao za hiljadu dve kn. Super
Jel prihranjuje tko kukuruze foliarno
I jel ti tako isplativije?
Ista stvar i kod mene. Bez kultivacije i Kana ništa.. A folijarno sam radio ove godine i nisam vidio razliku..Ja ako ne kultiviram nemam se čemu nadati a i onda nije baš sigurno kao kod nekih. Folijarno idem samo da pokušam još malo popraviti.
Kod mene se polako ljudi vračaju kultivaciji,puno bolja varijanta nego folijarna prihrana,....Debela prednost je onog zemljišta gdje se redovito i obilato gnoji stajnjakom,recimo 30-40 tona na ral i tako svake 3-4 godine
U potpunosti se slažemo, ali dali onda da plačemo nad tužnom sudbinom ili da se borimo i radimo? Ako ćemo tako računati sve pehove onda bolje ne računati, dali u to staviti i reketarenje od strane države u vidu carinskih i policijskih sačekuša gdje te drže ko kriminalca dok istresaju vreće kukuruza tražeći duhan, sve sam to nažalost prošao, a puknute gume, potrgane osovine i bočne reduktore na traktoru sam odavno prestao brojati. Sada barem znamo zašto toliko ljudi ne radi ništa, njive zarastaju, a oni pametniji nažalost odlaze u inozemstvo, ali to je već neka druga tema :icon_scratch: Kada bi trgovački centri formirali cijene prema inputima odavno bi izgubili tržište, sve je to jedna velika strategija pa tako mislim da i u poljoprivredi treba imati neku strategiju koliko to god nemoguće zvučalo. I ja sam u svemu tome mali jer imam tek 10-ak hektara ali pokušavam barem promišljati na neki održiv način. Iluzorno je očekivati sa male površine i uz brdo nesavršenosti u proizvodnji nekakvu dobit, barem u današnje vrijeme.