• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
693
Slazem se, zeleni pokrovni zna potrositi puno vode, vi na istoku imate sigurno 50 posto manje kise od nas. Posto u Hr imamo jako puno kompostana mogli bi po nekim simbolicnim cijenama koristiti kompost ako vec nemamo gnoj i tako unositi organsku tvar. JA sam probao prije 4 godine I sad svake godine na neku parcelu odvezem komposta, rezultat je da je prosle godine na tim parcelama barem 30postto veci prinos bio. Naime kompost djeluje kao spuzva i upija vlagu i otpusta kad treba 😁
Na istoku nije toliko manje padavina koliko je raspored padavina puno lošiji. U središnjoj Hrvatskoj u ljetnim mjesecima pada solidna količina oborina - u prosjeku - i makar su nam tla lošija na osnovu tih oborina imamo solidne prinose. Ali kada udari sušna godina - onda ništa ne pomaže. Čak i da se ide sa biljnim ostacima na površini - to u suši kakva je bila prošlogodišnja 'kupuje' možda tek koji tjedan što se tiče vode u tlu. Jedna od velikih prednosti pokrivensoti biljnim ostacima je u tome da su temperature tla daleko niže i to omogućava bolje preživljavanje biljaka i mikroorganizama u tlu.
Ali sada već jako odošmo van teme.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
2,048
20260411_170954467.jpg danas se odradilo veći dio sjetve,,,nekih hektar i malo više,, sutra je pauza,,,ostatak ide u ponedjeljak ,,ujedno da se pohvalim,, obaram granice,,,za sijanje,,,predhodna je bila 13..4..2012,,,,,hebiga gori sam neko onaj Duplantidis,,,u skoku y motkom,,

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
285
@llmb0611 i @Axial,
fala obojici. :ppozdrav:

@#Pajdaš,
zašto je raž potpuno krivi odabir ako iza ide kukuruz? Raž bih zaorao, a na SZ RH imamo, barem za sada dovoljno vlage/vode.
Ove godine sam oral 10. ožujka. Bilo je zeru vlažnije od optimalnog. Sada je gornjih 5 cm kao zapečeno i suho, a ispod sve vlažnije, na cca 25 cm je bilo pred 4 dana skoro blato. Prekjučer samo jako vlažno. Kontroliral sam vlažnost lopatom prije frezanja za krumpir.
jer ima jako puno negativnih učinaka za kukuruz! Ima raž i potivinih učinaka, ali za kukuruz jako malo..

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
285
Na istoku nije toliko manje padavina koliko je raspored padavina puno lošiji. U središnjoj Hrvatskoj u ljetnim mjesecima pada solidna količina oborina - u prosjeku - i makar su nam tla lošija na osnovu tih oborina imamo solidne prinose. Ali kada udari sušna godina - onda ništa ne pomaže. Čak i da se ide sa biljnim ostacima na površini - to u suši kakva je bila prošlogodišnja 'kupuje' možda tek koji tjedan što se tiče vode u tlu. Jedna od velikih prednosti pokrivensoti biljnim ostacima je u tome da su temperature tla daleko niže i to omogućava bolje preživljavanje biljaka i mikroorganizama u tlu.
Ali sada već jako odošmo van teme.
od 250 do 500l od 2016...A od 2022 nismo prešli više od 350L godišnje
em raspored katastrofa em količina padalina...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
693
Što se tiče padavina Slavonija je postala kao Kazahstan ili Australija. I tamo postoji proizvodnja, samo su očekivanja puno manja što se tiče prinosa. Sukladno tim očekivanjima prilagođavaju tehnologiju proizvodnje.

Najnoviji postovi

Na vrh