• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,716
Ja uvijek tako prskam. Cekam da sve nikne i da dodu odmah i korovi van. Vec 5 g. nisam.imao korekciju u kukuruzu...
Prskao sam.jedne godine i na 5 listova jer se isto zbog kisa nije moglo...sve ok bilo.
I ja tako prakticiram, jedino sam do sada uvijek stigao na vrijeme uloviti termin 2-3 lista, i kukuruz bez travke, osim pirike, nju samo uspori, mjestimično i dotuče

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,995
S čim ovo riješiti sad kad je kuruza već tolka? Nisam stigel ići na tu parcelu, a na drugoj koju sam obišel par puta nema korova nikakvog zasad, pa nisam ni pomišljal da bi na ovoj drugoj mogla biti takva katastrofa..

na ovoj drugoj parceli mi je bila zelena gnojidba prošle godine, pa računam da zbog toga sad nemam problem s korovom
Bilo koji Corn Pack tipa: Zennox, Elumis Peak, Task, Rindi, Milagro, Spandis itd...

Ostalo: Dikamba za širokolisne: Dimbo, Banvel, Mural, Cash, Dicash, Kolo itd...

Nikosulfuron i/ili rimsulfuron + Mezotrion: Trawell, Cyntel, Magnum, Tarot, Primary, Corey, Motivell, Nicogan, Nicosh, Talisman, Marvel itd...

Šta god da se nudi u prodaji, uzimaj haha

johndoe

Novi član
Tu od
25 Velj 2023
Poruka
23
idem s Elumis Banvel, zvao sam već i poljoapoteku i tam su mi također to predložili.. problem je ova kiša danas, a i do kraja tjedna nisam siguran da bude bolje..

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,301
Elumis Peac riješava to ili ako je manja parcela Elumis Banvel to je mislim za jednu ral
Da, tak vele za Elumis Banvel kod mene u poljoapoteci.
No kad izvadiš pakiranja i pročitaš uputstva, izlazi da je Elumis dovoljan za hektar, a Banvel za ral.
Radim s tom kombinacijom, stavim na taj duo pak 250 l vode, oko 2,5 - 3 bara pritiska i brzina oko7 km/h.
Kad nestane idem drugu turu, ako treba kasnije slučajno korekcija, onda tu nastupa Laudis.

johndoe

Novi član
Tu od
25 Velj 2023
Poruka
23
Ovdje piše da je pakiranje za 0,7ha. To je zapravo točno površina koju imam, jedino mi je malo čudno da bi 250 litara vode samo išlo. Po računu tak ispada, al mi se čini da za te moje dvije njive to nebu dosta. Možda presporo idem kod prskanja.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
461
Bilo bi idealno da potrosis 150 litara na tu povrsinu, a tak nekak i pise u uputstvu

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,301
Evo, poslikana uputstva.
Sve piše, no kod mene u poljoapoteci vele pakiranje na 200 litara vode.
Ja s Lehrerovim crvenim diznama 11004 prskam s 250 litara hektar,uz uvjet da nema nepotrebnog preklapanja 20260512_174634.jpg 20260512_174957.jpg 20260512_175109.jpg

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,995
Nije bitna količina vode, nego SZB po jedinici površine.

Možeš ti u teoriji 100m2 oprskati sa 1000L vode i dozom SZB za 100m2 i to je pravilno.

Ovdje ti je kalkulator od Lechlera kojim možeš sračunati koliki pritisak - kolika brzina.

Ako na traktoru nemaš pouzdan pokazivač brzine, uzmeš na mobu aplikaciju "Speedometer", uključiš lokaciju/GPS i ako imaš prskalicu tipa 12m zahvata na 50cm razmak dizni, plave dizne, popularno zvane "trojke", za potrošnju od 200L/ha i brzinu kretanja od 8 km/h, pritisak treba biti 3.8bar, za 7km/h = 2.9bar.

Kada znaš koliko vode hoćeš trošiti, po tome si riktaš baražu i brzinu. Speedometrom si uzmeš gdje traktor ide 7 ili 8 km/h, a da je u nekim ok obrtajima da ti se ne desi da prskaš trećom na leru, pa ne možeš usprdit uzbrdo. Kada vidiš da je to tipa nezz prva brza na IMTu na 1900o/min, upališ kardan, rokneš ga na 1900 o/min i riktaš baražu sa svim otvorenim sekcijama, mješalicom itd i da dobiješ 3 ili 4 bara, ovisno dali želiš ići 7 ili 8 km/h, naravno točiš barem 1/3 (ja i 1/2) više vode od količine vode potrebne za hektar, da ti se ne desi da pofali za 100m2 jer si negdje palio cigaretu ili gledao tiktok pa usporio malo.

Nadalje, možeš ići u dubioze pa pratiti koliko dizna baci u minuti, ali to je preciziranje i picajzliranje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,190
S koliko litara spricas ha?
prskaj i dalje kak prskas samo si preracunaj vodu za te tvoje dvije parcele...
Ja koristim 350l/ha...1. brza,1000 okretaja na 539.. pritisak oko 4 bara

Najnoviji postovi

Na vrh