• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KULTIVATORI - špartači

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Moram slikat kakav sam napravio kultivator za kukuruz pa stavit slike. Na konstrukciju od pluga za krumpir stavio S opruge sa motičicama i tera jedan red cijeli i dva po pola. Naprijed imam dva kotača od OLT pluga PTO s kojima riktam dubinu. Radi savršeno. Jedino moram za drugu godinu nešto smislit za preselit one kutije od umjet. gnojiva sa sijačice za kukuruz. I lančanike spojit na jedan od kotača da mogu odma prihranjivat.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
A ja sam kupio skoro sve potrebno za preradu mog 2-rednog IMT-a, stavljma iza S opruge i motičice na njih :)

Pitanje za kolegu Matiju:

Daj mi reci koje imaš ove motičice na S oprugama iza na kultivatoru, dali 10,50cm ili 17,50cm širine??? i naravno gdje si ih kupio?

e kolega , evo išel sam izmjerit i uslikat koju sliku , 17,5 cm širine su motičice , a kupil sam ih u Koprivnici na sajmu, tam ima svega i svačega..

evo kako smo to mi izveli ...

znači kultivator je složeni od dva dvoredna..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Zahvaljujem klega, sad mi je sve potpuno jasno i bacam se u izradu.

I još samo jedno pitanje.
Ove srednje velike motike, jel su to original nosači ili ste morali delati nove, duže nosače??

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
odlično kolega odlično, poslikaš kad bude kompletno gotov , i naravno u radu koja slika , to bude išlo ko violina:eek::

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Šanana, koje si stavljao te pačje noge, mislim koliko su cm? I šta ti je ono na 3 i 4 slici, puklo tamo ili si to nešto prepravljao?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
@Matija....Ma bude odlično išlo, znam :) Ti mi još samo one mjere javi!

@Šima....stavljao sam pačje noge od 10,50cm pošto ove šire od 17,50cm nisam mogao nigdje naći, no dogodine se lako zamjene, budem vidio kak se bude i ovo pokazalo :)
A ovo s kotačem sam slagao kak se spada, pošto je prije 10 godina udaren s kotačem u neki jarak pa je puko tu gore i onda je to netko samo tako zavario, a sad sam ja sve rastavio, izrezao te stare varove i zavario iznova kak mora i biti.

Ajde več kak pišem, nek mi vas nekoliko izmjeri na vašim kultivatorima koliki imate razmak od svake strane reda pa do svake baterije na kultivatoru???Znači od reda lijevo i desno, koliki je tu razmak??

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
I koliko će te financijski koštati ta prerada, onako u grubo?? I ja bi si to napravio, pa da znam odprilike?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
"S" opruga 60 kn/kom + pačja šapa 25 kn/kom + šerafi cca 10 kn po paru, pa sve to puta 4 :)

Nosače radim doma sam iz ovih flahova, malo elektrodi i puno volje i zezancije. Ugrubo oko 500 kn bez mojeg rada, samo materijal.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa kad moraš fantazirat sa ovakvim nosačim, jednostavno bi bilo da si ih ravno stavio, al naš ŠANANA voli da nije jednostavno! :eek:: Ovako je ljepše, ali i više posla!

Sad čekam da vidim kako radi.. pa bi onda ja svoga mogao za sljedeću godinu opremiti tako..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Heheh..ma nije to kolega što misliš :)
Imal sam takav komad flaha doma gotov, ma gde bi to pigao, ipak je 14 mm debljine :)
Ovi bočni nosači budu obični ravni.

POMOĆ!!!!
Gdje ima za kupiti one četvrtaste male plastične poklopce isod kutije za gnoj što idu od iza na one rupe gdje su izbacivači za umjetno???
Nemren na internetu nigdje ništ naći za to.
Ako slučajno možda netko ima doma jedan komad da mi proda, moj je ispucao.

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Autopoljostroj u Vrbovečkoj Dubravi.Ne znam broj , al nađeš u imeniku bili su po 15 kn komad.Mislim da ima i Diving u Čazmi.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Najbolje da si sam napraviš te poklopce iz metala, rostfraja kako sam ja ili aluminija jer plastika brzo ode..
meni je razmak negde ko i tebi a razmak između sredine sjekačkih kotača je 64 cm, jer srednji je fiksan a bočni zavise od širine traktora kojim kultiviraš tak da idu točno po sredini gume, jer kultiviram Steyrom,višlji je od imt a uži, za imt bi r,azmak trebao biti 66,5 cm.

Prilozi

• imt.JPG
    imt.JPG
    23.4 KB · Pregleda: 329
  • imt2.jpg
    imt2.jpg
    42.5 KB · Pregleda: 364

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Zahvaljujem kolega, budem vidio ak nađem doma komad aluminija tankog, možda napravim i ja tak.

Autopoljostroj u Vrbovečkoj Dubravi.Ne znam broj , al nađeš u imeniku bili su po 15 kn komad.Mislim da ima i Diving u Čazmi.
Našel sam ih sad na netu, to je jedno 30 km od BJ, jučer sam bil tam blizu, al jbg nisam znal da imaju tam.

Evo i stroj je gotov, spreman za kultivaciju.
Slike su tu pa procjenite i sami jel valja :)

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ljepo odrađeno kolega, samo meni se čini da ti motičice idu direkt iza dozatora za gnojivo i onda će ti one gnojivo razbacati između redova, a možda slika vara..a i najbolje ćeš vidjeti kada kreneš raditi, nije to problem pomaći.. :(handshake):

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Kako dobro napravljeno. Možda e sebi napravim za iduću godinu jer je za ovu manje više sve gotovo....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
to je toooo majstoree...pohvale za posel

Hvala, Hvala :)

Ljepo odrađeno kolega, samo meni se čini da ti motičice idu direkt iza dozatora za gnojivo i onda će ti one gnojivo razbacati između redova, a možda slika vara..a i najbolje ćeš vidjeti kada kreneš raditi, nije to problem pomaći.. :(handshake):
Hvala, slika te vara, motičice su naštelane tako da idu s unutarnje strane dozatora i bacaju gnoj skupa sa zemljom na red. No tek dok krenem u polje budem sve vidio, sad je sve naštelano na metar, a u polju se lako preštela ako bude potrebe.

Kako dobro napravljeno. Možda e sebi napravim za iduću godinu jer je za ovu manje više sve gotovo....
Ma još samo da su široke ove motičice zadnje, to bi bilo to, no budem vidio kak se bude s ovima ponašao.

Najnoviji postovi

Na vrh