• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KULTIVATORI - špartači

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Hvala, Hvala :)

Hvala, slika te vara, motičice su naštelane tako da idu s unutarnje strane dozatora i bacaju gnoj skupa sa zemljom na red. No tek dok krenem u polje budem sve vidio, sad je sve naštelano na metar, a u polju se lako preštela ako bude potrebe.

Ma još samo da su široke ove motičice zadnje, to bi bilo to, no budem vidio kak se bude s ovima ponašao.

Pozdrav Šanana, molio bih te malu pomoć.

Naime trebao bih složiti sličan stroj tvojemu međutim ne treba mi dozator gnojiva nego samo čisti kultivator.

Razlika je u tome što ne kultiviram kukuruz nego tikvu koja je međuredni razmak 150 cm. E sad, treba vodit rat sa korovom dok se tikva ne razgrana pa sam mislio doma složiti cijevnu konstrukciju i samo pobacati ove s opruge sa "pačjim šapama". Stroj bi bio širine cca 140 cm radnog zahvata. Trebao bih više motika od tebe, zanima me gdje se te opruge i motike mogu kupiti ?

I po tvom mišljenju kad si već radio stroj da li to može pristojno kultivirati površinu između redova cca 140 cm i suzbijati korov neko razumno vrijeme. Tj. da li te motike mogu dovoljno duboko (barem 8 - 10 cm) da ne počne trava rast odmah drugi dan ?

unaprijed ti hvala na pomoći

Dario

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Neznam od kud si, ali imaš tih motičica i S opruga u svakojoj malo bolje opremljenoj trgovini za poljoprivrednu mehanizaciju.

Kako misliš prolaziti s traktorom??? Tako da jedan red ide ispod traktora??

AKo napraviš takav stroj s čistim S oprugama i motičicama, to ti je koda si napravio sjetvospremač i definitivno ti bude išlo dovoljno duboko u zemlju i uništavalo bude korov 100%.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Neznam od kud si, ali imaš tih motičica i S opruga u svakojoj malo bolje opremljenoj trgovini za poljoprivrednu mehanizaciju.

Kako misliš prolaziti s traktorom??? Tako da jedan red ide ispod traktora??

AKo napraviš takav stroj s čistim S oprugama i motičicama, to ti je koda si napravio sjetvospremač i definitivno ti bude išlo dovoljno duboko u zemlju i uništavalo bude korov 100%.

Hvala ti na brzom odgovoru. Iz Jaske sam.

Tako je, ideja je da jedan red tikve ide blizu kotača ispod traktora tako da ćemo morati iskombinirati kultivator/sjetvospremač sa pomakom, možda čak napravimo i s mogućnošću regulacije, vidjet ćemo koliko smo sposobni :).

Negdje sam čitao da za IMT 539 nebi smjelo biti više od 9 radnih tijela, ako je radna širina cca 140 cm onda mi niti netreba 9 radnih tijela jel tako ? Stavim recimo naprijed 3 i nazad 4 to bi trebalo biti dovoljno za 140 cm širine.

Spominje se i da stroj mora biti malo teži zbog lakšeg ukopavanja, međutim nama će ionako koristiti isključivo nakon sijanja prvih mjesec do dva za međuredno kultiviranje, to nebi smio biti neki problem za stroj. Također preporuke za čisti sjetvospremač su da uzmemo duple s opruge...iako mi taj dio nije jasan, zašto bi morale biti duple..

pozdrav

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
S opruge se obično stavljaju na razmak od 10 cm, znači prednji red S-20cm-S-20cm-S-20cm, a drugi red onda kontra da dobiješ razmak između opruga 10 cm, ako me kužiš.
Ma netrebaju ti duple S opruge, a i nemora biti stroj pretežak, te opruge svejedno poniru u zemlju kad stroj pustiš i kreneš.

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
S opruge se obično stavljaju na razmak od 10 cm, znači prednji red S-20cm-S-20cm-S-20cm, a drugi red onda kontra da dobiješ razmak između opruga 10 cm, ako me kužiš.
Ma netrebaju ti duple S opruge, a i nemora biti stroj pretežak, te opruge svejedno poniru u zemlju kad stroj pustiš i kreneš.

Kužim,

znači ciljam razmak 10 cm, ok. Pa to bi onda u biti i bilo tako negdje 9 - 11 tijela na radni zahtvat od cca 140 cm.

tenks

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Danas kupljene motičice za ogrinjanje kukuruza i sličnih kultura, kad vrijeme dozvoli idu u upotrebu.
04062013271.jpg

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jel to od ovog kovača iz Črešnjevice??

Ja od ove godine odustajem od ogrinjanja kukuruza, čitam svašta i neki kažu da više šteti nego koristi pa budemo vidjeli kak se bude pokazalo.

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
500 kn sve 3 s nosačima, dosta su velike

Pitam,ja sam pred puno godina uzeo u pimexu 450kn(3kom.)za krumpir nagrtat imaju slicna pera ali na sva 3 ista nisu ko tvoja ljevi desni srednji.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Heheh..ma nije to kolega što misliš :)
Imal sam takav komad flaha doma gotov, ma gde bi to pigao, ipak je 14 mm debljine :)
Ovi bočni nosači budu obični ravni.

POMOĆ!!!!
Gdje ima za kupiti one četvrtaste male plastične poklopce isod kutije za gnoj što idu od iza na one rupe gdje su izbacivači za umjetno???
Nemren na internetu nigdje ništ naći za to.
Ako slučajno možda netko ima doma jedan komad da mi proda, moj je ispucao.

Opruga Dežanovac ima tih plastika za prodati al ja sam si isto od lima napravio i to je dugotrajnije.Moj kultivator je spreman samo nema šta za sada kultivirati,voda nam neda,sve je jako mokro.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Jel to od ovog kovača iz Črešnjevice??

Ja od ove godine odustajem od ogrinjanja kukuruza, čitam svašta i neki kažu da više šteti nego koristi pa budemo vidjeli kak se bude pokazalo.

Da, to sam jučer kod njih u Črešnjevici kupio, to nije daleko od tebe?
Mi smo do ove godine koristili onaj kultivator na kojem iza netko sjedi i upravlja, takvih je 90% kod nas, al sam ove godine kupio IMT, i više mi se sviđa, viši je i s njim mogu u veći kukuruz. Osim kukuruza i graha po njemu, imam niski grah, papriku i još neko povrče, pa ću to ogrinjati, nadam se da bude dobro išlo, samo da se prvo zemlja osuši.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Mi smo do ove godine koristili onaj kultivator na kojem iza netko sjedi i upravlja, takvih je 90% kod nas, al sam ove godine kupio IMT, i više mi se sviđa, viši je i s njim mogu u veći kukuruz. Osim kukuruza i graha po njemu, imam niski grah, papriku i još neko povrče, pa ću to ogrinjati, nadam se da bude dobro išlo, samo da se prvo zemlja osuši.
Zemljak da si pital ja ti nebi preporučio te jer su fiksni, ja imam ovakove i idu na iste nosače kao motičice i možeš ih širit i skupljat http://www.hudjik.com/product/imt-zagrtacice/

Prilozi

• 4.6.12 kukuruz.jpg
    4.6.12 kukuruz.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 914

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Nisam znao da i takve postoje, a nema veze, sad bum s ovima radil, važno mi je da to morem sam napraviti, da ne moram ogrinjati s starim kultivatorom, pa da mi uvjek netko tko iza upravlja, prigovara kak vozim.:drink:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734

Ma nije daleko od mene, uzel je ujak prije par godina od njega isto takve ogrinjače za 500 kn, oni sve ogrinjaju pa mu i trebaju.
Ja imam ogrinjače za svoj kultivator, homemade izrade, ali doslovno oru:icon_mrgreen: koliko mogu u dubinu, no od ove godine su skinjeni, samo na pojedinim parcelama budem ogrinjao ako se ukaže potreba za to.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam kultiviral kukuruz prije 10- tak dana, stavil sam mu prihranu, sad planiram tamo gdje je grah posijan po kukuruzu, proči s tim ogrtalicama, ne duboko, da ipak oko korjena dobije više zemlje.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Moje nove ogrinjalice jako lijepo rade, stvarno sam zadovoljan s njima, ne treba puno paziti. 539 2.brzina, gas do 1400 okretaja, i vozi.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
i mi imamo takve za osipavanje ,ali uvijek prvi put prolazimo(dok je još mala) sa niskim srcima,pa onda sa tima,malo je problem dok se više put kultivira,e onda dok beres sa 539 I jednorednim beracem,e onda se pospominas z Bogom malo,kolko se naskačeš ,dok se okrečeš..

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Evo prije par dana kupio neki kultivator pa imam u planu ga preradit za kukuruz pa dali je to isplativo radit na ovom ili da ovog za sta je prodam ili mijenjam za kukuruznog??

Najnoviji postovi

Na vrh