Rekao sam neki dan da mi je jedan kunić od 2,5 mj uginuo (nadutost, proljev...). E sad mi i njegova sestra ne jede i ima malo poveći trbuh, al nema proljeva. E sad me zanima dal mogu te kuniće klati i konzumirat za hranu? Ako imaju kokcidiozu ili kaj drugo?! Do sad nisam imao problema s tim. A fakat imaju čiste gajbe, na podu žica i sve pada u posudu ispod koju očistim dvaput na tjedan. Mislim si bolje da je zakoljem (iako ima 2,5 mj mislim da bi imala oko 1,3 kg očišćena) nek da mi ugine.
dali ti je kunić : bezvoljan , mlitav , nema volje za hranom i jako žedan ( pije dosta tekućine ) , oči su mu škiljave , mutne ibez sjaja , a očni kapci blijedi krzno mu je bez sjaja i kuždravo , uši su mu obješene . ako se kunić nlazi u grupi dali je on izdvojen od grupe i dali škripi zubima . kasnije u razvoju bolesti sjedi zguren uz vodu nerijetko i nogama u samoj vodi te često pije male količine vode , da te nebuni neki kunići mogu imati začep ili ti zatvor a neki proljev . dali ti gubi na težini otprilike 20-20 % mase unutar 24-48 h nakon čega i obično ugine , kod naduvenih kunića prilikom prelaska rukom preko trbuha gore-dolje može se čuti zvuk kao da bućka voda u posudi . Jako važno kod jedne životinje ne pojave se svi znaci bolesti . Ova bolest se može vrlo lako zamjeniti sa crijevnom obliku kokcidioze sa mukozni enteritis ili obrnuto , ako se dijagnosticiranju ne obrati dovoljno pažnje. Tipični znakovi za mukozni enteritis je izlučivanje bistrog , žitgog , želatinoznog , hladetini sličnog sadržaja , kao i preterane količine neprobavljene hrane u vodenastom crijevnom sadržaju .
Idealno bi bilo izolirati zarežene kuniće i učiniti slijedeće se radi o mukoznom enteritisu : mjenjati prostirku svaki dan , izbaciti koncentriranu hranu ( smjesu ) iz prehrane i nastaviti davanjež ostalih žitarica , napajanje kunića ograničiti a u vodu stavljati antibiotike , mlade koje su oboljeli od te bolesti ne ostavljati za daljnji rasplod ma kako oni izgledali poslije zdravo , ženke koje su zahvaćene to bolesti izlučiti iz uzgoja .
dali ti možda kunić sjedi zguren odvojen od ostalih ALČI sjedi tako da su mu zadnje noge izdužene naprijed , a oči su mu polu zatvorene a proljev se izmjenjuje sa zatvorom , ponekad se može i dogoditi i to ne baš rijetko da kunić uzima i više hrane negoli mu treba inače a može nastati i paraliza prednjih i zadnjih djelova tijela .
Sad kole što je kod tebe od ova dva primjera prisutno ?
ja ne držim tovne niti hibridne kuniće .
Moji kunići su sa 3 mjeseca starosti žive vage 3-3,5 kg
držim jednu rasu nema križanja sa ničim bolesti nisam imao niti 1 odkad se bavim uzgojem kunića a o bolestima i kunićima čitam sve što mi dopadne ruku .
Moji Bečki Plavi i odnedavno Bečki Sivi su za mene čista 5-ica .
nekažem da križanci nevaljaju ali puno toga se gubi htjeli vi ili ne priznati koji držite križance .
Nemoj se ljutiti na moje komentare da pače ako ti zatreba bilo kakav savjet u vezi bolesti ili bilo što drugo samo piši na pp ili bilo kako drugo
Unaprijed izvini
rayer: