dali ti je kunić :
bezvoljan , mlitav , nema volje za hranom i jako žedan ( pije dosta tekućine ) ,
oči su mu škiljave , mutne ibez sjaja , a očni kapci blijedi krzno mu je bez sjaja i kuždravo , uši su mu obješene . ako se kunić nlazi u grupi dali je on izdvojen od grupe i dali škripi zubima . kasnije u razvoju bolesti sjedi zguren uz vodu nerijetko i nogama u samoj vodi te često pije male količine vode , da te nebuni neki kunići mogu imati začep ili ti zatvor a neki proljev . dali ti gubi na težini otprilike 20-20 % mase unutar 24-48 h nakon čega i obično ugine , kod naduvenih kunića prilikom prelaska rukom preko trbuha gore-dolje može se čuti zvuk kao da bućka voda u posudi . Jako važno kod jedne životinje ne pojave se svi znaci bolesti . Ova bolest se može vrlo lako zamjeniti sa crijevnom obliku kokcidioze sa mukozni enteritis ili obrnuto , ako se dijagnosticiranju ne obrati dovoljno pažnje. Tipični znakovi za mukozni enteritis je izlučivanje bistrog , žitgog , želatinoznog , hladetini sličnog sadržaja , kao i preterane količine neprobavljene hrane u vodenastom crijevnom sadržaju .
Idealno bi bilo izolirati zarežene kuniće i učiniti slijedeće se radi o mukoznom enteritisu : mjenjati prostirku svaki dan , izbaciti koncentriranu hranu ( smjesu ) iz prehrane i nastaviti davanjež ostalih žitarica , napajanje kunića ograničiti a u vodu stavljati antibiotike , mlade koje su oboljeli od te bolesti ne ostavljati za daljnji rasplod ma kako oni izgledali poslije zdravo , ženke koje su zahvaćene to bolesti izlučiti iz uzgoja .
dali ti možda kunić sjedi zguren odvojen od ostalih ALČI sjedi tako da su mu zadnje noge izdužene naprijed , a oči su mu polu zatvorene a proljev se izmjenjuje sa zatvorom , ponekad se može i dogoditi i to ne baš rijetko da kunić uzima i više hrane negoli mu treba inače a može nastati i paraliza prednjih i zadnjih djelova tijela .
Sad kole što je kod tebe od ova dva primjera prisutno ?
ja ne držim tovne niti hibridne kuniće .
Moji kunići su sa 3 mjeseca starosti žive vage 3-3,5 kg
držim jednu rasu nema križanja sa ničim bolesti nisam imao niti 1 odkad se bavim uzgojem kunića a o bolestima i kunićima čitam sve što mi dopadne ruku .
Moji Bečki Plavi i odnedavno Bečki Sivi su za mene čista 5-ica .
nekažem da križanci nevaljaju ali puno toga se gubi htjeli vi ili ne priznati koji držite križance .
Nemoj se ljutiti na moje komentare da pače ako ti zatreba bilo kakav savjet u vezi bolesti ili bilo što drugo samo piši na pp ili bilo kako drugo
Unaprijed izvini
rayer: