• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

H

Hrvach

Guest
:finga::finga::finga:
Ljudi svašta napišu i izmisle svakakva s...a. Na jednom drugom forumu čovjek tvrdi da su mu kunići natukli 2,5 kile za 2 mjeseca, nakon par dana već su bili stari skoro 3 mjeseca i imali 2,5 kile:butthead:. Neznam u čemu je problem ali kod mene je najveći prirast kod mješanaca bio 2,5-2,7 kg za 100 dana. Nije mi jasno kak nekome mogu kunići s 3 mjeseca imati više od 3 kg.

M

mariopoverk

Guest
da baš tako jer kad sam ja poćeo uzgajat kuniće i usporedio svoje sa pojedincima ispadalo je da se to meni neisplati, ali sad vidim po vašim pričama da to nije tako. jer ja nekupujem ni brikete niti ikakve druge preparate, osnovnu hranu imam svoju i za 4mj. do 2kg čistog mesa to mi je zasad dosta prihvatljivo

H

Hrvach

Guest
Nemoj se obazirati na napuhane budale i radi po svojem, tak ti je najbolje i najisplativije!

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Hrvach;6655515. Za poticaj neznam jel ima. Mislim da bi postigo neko pravo na poticaj trebaš imat malu farmu. QUOTE kaže:
Molim info.. da li postoji organizirani otkup zecetine ??
i koliko je isplativo imati npr 5-6 zecica i 1-2 muskica?

H

Hrvach

Guest
Pozdrav tonka!! Organizirani otkup sigurno negdje postoji samo je pitanje gdje.Prije je otkupljivao Kunis i to meso je išlo u italiju. Kaj se tiče isplativosti, mislim da je držanje kunića jako isplativo pa i samo za vlastite potrebe. S 5-6 zečica možeš imati nekih 30 mladih mjesečno ako to sve uspiješ prodati to ti je prihod od oko 1500kn kad odbiješ hranu ostane ti sigurno 800-1000kn. Najvažnije je imati tržište i dobru cijenu. Znam dosta ljudi koje se bune da ne mogu prodati,a traže 45-50kn/kg to je po meni nerealna i napuhana cijena. Ja sam računao da bi s cijenom od 20kn/kg bio na nuli ako kupujem svu hranu. Neka normalna cijena je 35kn/kg, dosta se lako prodaje,a i profit je dobar.

MarinSisak

Član
Tu od
4 Svi 2009
Poruka
255
Pozdrav kunicari! Nisam dugo pisao na forumu ali kunici su i dalje moja velika ljubav i bavim se njima vec 12 godina, s obzirom da imam tek 20 to je vise od pola zivota :D

Trenutno imam 7 skotnih zenki pa bi trebalo biti mladih za 2 mjeseca (mjesanci orijaskog sarca i orijasa, velika cincila i orijas i cistokrvn kalifornijski :)

Od jednogodisnjih za prodaju mi je ostala jedna kalifornijska zenka koja je pripustena pod orijasa :)

Ako je netko zainteresiran moze mi se tu javiti ili na mail marinxxxxx@net.hr

Takoder ako kome treba savijet slobodno mi se javi, vidim da mnogi pisu kako kunicima nije dobro davati zeleno, a moji jedva docekaju da pocne sezona trave i 95% prehrane im se onda svodi na travu, a gubitaka mladih imam mozda jednog po sezoni :)

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Pozdrav tonka!! Organizirani otkup sigurno negdje postoji samo je pitanje gdje.Prije je otkupljivao Kunis i to meso je išlo u italiju. Kaj se tiče isplativosti, mislim da je držanje kunića jako isplativo pa i samo za vlastite potrebe. S 5-6 zečica možeš imati nekih 30 mladih mjesečno ako to sve uspiješ prodati to ti je prihod od oko 1500kn kad odbiješ hranu ostane ti sigurno 800-1000kn. Najvažnije je imati tržište i dobru cijenu. Znam dosta ljudi koje se bune da ne mogu prodati,a traže 45-50kn/kg to je po meni nerealna i napuhana cijena. Ja sam računao da bi s cijenom od 20kn/kg bio na nuli ako kupujem svu hranu. Neka normalna cijena je 35kn/kg, dosta se lako prodaje,a i profit je dobar.

Imali smo orijaše u vrijeme krize 80-tih. Tri ženke i 1 muškog. Malenih ko u priči :)
Mislim uzeti kuniće za potrebe obitelji, a ostatak prodati. Zato sam pitala za otkup.
Ako ne postoji organizirani otkup, da li onda ide po sistemu "rekla - kazala?"

H

Hrvach

Guest
Kunići se dosta lako prodaju ako je cijena ok. Moja preporuka je da ne uzimate ponovo orijaše jel sam ih ja imao prije i nisu se pokazali niti približno dobri ko srednje pasmine. Moja preporuka je da se uzmu kalifornijski ili novozelandski ili slične mesne pasmine. Brzo napreduju, malo otpada kod čišćenja a kote se ko ludi. Ja sam imao ženku križanku par tih srednjih pasmina i svi orijaši koje sam imao nisu bili ni približno dobri ko ona. Što se tiče otkupa-plavi oglasnik,njuškalo, malo plakata po mjestu i proda se bez problema.

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Kunići se dosta lako prodaju ako je cijena ok. Moja preporuka je da ne uzimate ponovo orijaše jel sam ih ja imao prije i nisu se pokazali niti približno dobri ko srednje pasmine. Moja preporuka je da se uzmu kalifornijski ili novozelandski ili slične mesne pasmine. Brzo napreduju, malo otpada kod čišćenja a kote se ko ludi. Ja sam imao ženku križanku par tih srednjih pasmina i svi orijaši koje sam imao nisu bili ni približno dobri ko ona. Što se tiče otkupa-plavi oglasnik,njuškalo, malo plakata po mjestu i proda se bez problema.

znaci, prodaja ide po sistemu - snadi se.
kaj ljudi kupuju meso preko njuskala?

H

Hrvach

Guest
Kupuju i preko njuškala i preko oglasnika. Bilo koje kuniće da nabavljaš, nabavi čistokrvne da ih možeš lakše prodati žive ako već meso ne ide, a i s živima nema zaj...ije oko čišćenja.

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
Pozdrav svim uzgajivacima kunica! :)
Nov sam na forumu.. trenutno imam u uzgoju domaće mješane kuniće (nijedna posebna pasmina).
Namjeravam nabaviti cistokrvne..
kolko vidim, najvise preporucate kalifornijske i novozelandske?

Pozdrav!

H

Hrvach

Guest
Kalifornijske i novozelandske, mogu i ovnoliki jel imaju najbolju kvalitetu mesa. Ako imaš love nabavi panonske bijele, oni su ti najbolji kunići za tov (barem tako svi govore),ali im je i cijena dosta velika.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Uginuće mužjaka

Moja kunica je postala udovica. Pred nekoliko dana odvezao sam kunicu k susjedu na pripust. Nije primila skok, pa sam ju ostavio kod njega da se spare kad bude htjela. Danas me susjed zove da si dođem po kunicu, jer da je mužjak uginuo. Još veli::scratch ne znam da li ga je ona ubila ili što je. Jutros ih je kontrolirao i bilo je sve u redu, a popodne je već bio mrtav. Koji bi mogli biti uzroci ovog događaja?

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Moja kunica je postala udovica. Pred nekoliko dana odvezao sam kunicu k susjedu na pripust. Nije primila skok, pa sam ju ostavio kod njega da se spare kad bude htjela. Danas me susjed zove da si dođem po kunicu, jer da je mužjak uginuo. Još veli::scratch ne znam da li ga je ona ubila ili što je. Jutros ih je kontrolirao i bilo je sve u redu, a popodne je već bio mrtav. Koji bi mogli biti uzroci ovog događaja?
:scratch
NIKAD se ženka ne ostavlja kod mužjaka bez nadzora ni na 5 minuta a ne na cjelu noć.
Ako neda mužjaku u prvih par minuta vadiš ju vani i pokušaš sutra u jutro.
Ako mužjak obavi posao naprimjer ujutro tad ga možeš pustiti da to odmah učini još jednom ili ih ponovno spariti navečer,nakon 5 dana ponovo ih spariš
i ako je parenje i nakon 5 dana uspješno ponoviš opet naprimjer 18 dana od prvog uspješnog parenja.
Kad upoznaš ponašanje svojih ženki neće biti potrebno učestalo kontrolno parenje.
Zato je dobro da imaš svog mužjaka,pariš kad hoćeš, negnjaviš susjeda kojemu je neugodno da ti kaže da mu se nesviđa da svoju ženku donosiš u njegov kunićarnik.(prenošenje nekih bolesti itd.)

Pregledajte genitalije pokojnog mužjaka da ga nije uškopila( ili uštrojila)
pozz

H

Hrvach

Guest
:D:D Moja sućut susjedu! Jedina utjeha mu je da je umro na najljepši mogući način za muškarca:rolfer: Možda mu je :heart: otkazalo jel je tvoja kunica naglo postala nezasitna. Ona bi,a njemu više neide:D
No sad dosta zaj..cije. Slažem se s žećom, kunica se nikad ne ostavlja kod mužjaka bez nadzora, oni to rješavaju na brzinu,ako ide-ide, ako ne-ne, sve je gotovo dok trepneš. Inače ako ih ostaviš ženka mu može odgristi jaja :shock:(onda neko veli da je nama muškarcima lako). Moguće da ženka nije htjela i da je to napravila, došlo je do infekcije i gotovo. Ja inače nikad nisam prakticirao da mi drugi donose ženke na pripust ili da ja nosim k nekom. Najbolje ti je da nabaviš mužjaka i pariš bez brige i to čim prije da se ženka ne odvikne:). Čudno mi je da si ju ostavio kod susjeda pa kad da-da, jel znaš prepoznati kad se ženka tjera. Ako ne reci da ti pojasnimo pa da izbjegneš probleme

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Takav sistem pripusta nije inače moja praksa. Kad sam vidio da ženka ne stoji, htio sam ju uzeti, ali je on inzistirao da ju ostavim. Na taj način sam već jednom pripuštao kod njega. Rekao je da kunicu ostavim 14 dana. Tako je i bilo i kunica je ostala bređa.

To iz attacheda valjda stoji.

Prilozi

• Pripust r.bmp
    13.9 KB · Pregleda: 284
Posljednje uređivanje:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Takav sistem pripusta nije inače moja praksa. Kad sam vidio da ženka ne stoji, htio sam ju uzeti, ali je on inzistirao da ju ostavim. Na taj način sam već jednom pripuštao kod njega. Rekao je da kunicu ostavim 14 dana. Tako je i bilo i kunica je ostala bređa.

To iz attacheda valjda stoji.

Da ,to sve iz priloga vrijedi!!:scratch
samo ga nisi dobro razumio!
Pročitaj još jednom!:rolleyess:

H

Hrvach

Guest
Slažem se, u ovom tekstu nigdje ne piše da se ostavlja 14 dana kod mužjaka. Najbolje utvrđivanje jel spremna ili nije ti je tako da joj pogledaš spolni organ. Mora bit tamno crvene do ljubičaste boje-onda 100% prima.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Da ,to sve iz priloga vrijedi!!:scratch
samo ga nisi dobro razumio!
Pročitaj još jednom!:rolleyess:

Kao što vidiš, napisao sam da sam ženku ostavio na njegovo inzistiranje. I susjed i njegova žena su medicinski radnici, pa se nisam htio zamijerati. Rizik su preuzeli svojim stavom. Sad tražim gdje da nabavim mužjaka. Ima li ga netko sa područja KR?

Posljednje uređivanje:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
U tvojoj okolici ima mnogo kunićara,već će ti se netko javiti!
A veterinari i medicinari nemogu imati boljeg iskustva od onog kojeg sam stekneš,zato treba biti ustrajan i po mogućnosti učiti na tuđim greškama

Najnoviji postovi

Na vrh