• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

H

Hrvach

Guest
:rolfer::rolfer: Ja sam ih mislio nabaviti ali kad sam čuo cijenu odustao sam. Jednostavno mi se ne isplati jel ima pasmina koje imaju zanemarivo manji prirast , duplo i više su jeftinije. Kalifornijski imaju oko 200-300g manji prirast od panonaca ,a duplo su jeftiniji. Jbt. da ga platim 250 kn morao bi se sam hranit,čistiti gajbu,kotiti svaki mjesec 10 komada i sam se oguliti kad dobije kilažu koju treba. Kupim odojka za 400 kn pa ga okrenem na ražnju,pa ću davati 250 kn za zeca:mrgreen:. Ovi naši uzgajivači drže prevelike cijene zato jel je konkurencija mala ili nikakva. Ovo je moje osobno mišljenje pa molim da se niko ne uvrijedi.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Taj hibrid ili rasa Panonski bijeli;kad je nastala,80-ih ili ranije,zašto ih nema u HR(osim nekoliko komada)i u koliko zemalja se koriste kao farmski kunići?!

H

Hrvach

Guest
Mislim da su nedugo priznati ko pasmina i da dosta ljudi tvrdi da su najbolji tovni kunići. Ako su najbolji nije mi jasno zašto se samo u Srbiji i nešto malo u Mađarskoj koriste za farmski uzgoj:scratch Kod nas ih ima par uzgajivača koji im drže cijenu ko da su zlatni. Ja bi išao probati s par komada ali su mi preskupi,čekam bolja vremena. Vjerujem da je moguće da kunić ima takve rezultate u tovu,ali nije sve u rezultatima ima nešto u izgledu. Meni su ružni, to je ko i s tovnim pilićima,rezultati super-izgled nikakav.

karlo22

Član
Tu od
22 Srp 2009
Poruka
122
Ja ču pokušat nabaviti njih čim skupim novaca za sada ču uzeti od susjeda križance može se prodati meso i volim to

H

Hrvach

Guest
Tu taktiku imam i ja otprilike. Sad ću nabaviti neke druge kuniće koji imaju dobar prirast i onda kasnije ću uzeti par panonaca za probu. Meso se lako proda ako je cijena dobra, kad bi ljudi bili svjesni koliko je meso od kunića zdravo piletina bi izašla iz jelovnika.

K

kemicar

Guest
To je križani..nije neka posebna pasmina...
Star je negdje 4 mjeseca...
Imam za prodati još takve ženke, kalifornijske ženke, i 6 mladih kalifornijskih starih mjesec i pol...

Mužjaka kalifornijskog nemaš?

H

Hrvach

Guest
Ponovo sam pročitao ovu temu od početka i došo sam do zaključka da je dosta starih članova postalo neaktivno u ovoj temi, neznam koji je razlog ali bilo bi dobro da i dalje pomažu sa svojim iskustvima.

M

marin

Guest
Pozdrav svima.
Hrvač kažeš da su stari neaktivni, pa evo mene novog.Da se ukratko predstavim.
Marinko Knežević,iz Petrinja, 39 godina, oženjen,otac dva sina, . I sad ono najbitnije, kunićima se bavim par godina, prije mješancima,a sad imam kalifornijske i novozelandske bijele. Zasad sam na osam zečica i sve su u pogonu (neke su imale prvo, a neke drugo koćenje).
Volio bih da se jave kunićari iz Siska i Petrinje radi razmjene,a i da vidimo kakve kuniće imamo.
Tu sam ako mogu ikako pomoći, a nadam se da ćemo razmjenjivat iskustva.
i sad jedno pitanje Vama,gdje nabavljate hranu i po kojoj cijeni.Ja miješam pelete TSH i ječam,zob a kad imam i tritikal.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
marin@
Dobro došao.Peleti TSH-čakovec(25 kg=81,5 kn) ,ječam i zob,kunićima u tovu nakon dva mjeseca starosti(najranije nakon 50 dana starosti) prestajem s peletima i umjesto njih dajem sojinu sačmu cca 20%,prekrupu kukuruznu 30- 40% i ječam i zob.Takav način tova mi se pokazao najbrži uz smanjenje troška,(kalifornijski i mješani)
Bilo bi dobro i korisno da i ostali stave neki svoj recept.

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
eyy
Ja sam Marin iz Donje Rašenice sam i želim ponovno uzgajati Kuniće,imao sam ih prije i želim ih imati i sad. Vidim da govorite o Panonsko bijelim,ja sam jednog takvog prije godinu i pol,možda i duže kupio za 50 kn.Prije nego počnem sa ponovnim uzgojem kunića želim napraviti kuničarnik za kuniće.Molim za savjete,kako napraviti i od čega napraviti i koju pasminu najprije uzeti?

Posljednje uređivanje:
M

marin

Guest
žećo

Kod mene ti je problem što nigdje u okolici Petrinje i Siska nemožeš kupiti vreću hrane od 25 kg, a ove od 10 kg su oko 37 kuna. Tako da je malo ipak skupo. Reci mi još, sojinu sačmu kupuješ negdje u trgovinama ili, i koja joj je cijena.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
žećo

Kod mene ti je problem što nigdje u okolici Petrinje i Siska nemožeš kupiti vreću hrane od 25 kg, a ove od 10 kg su oko 37 kuna. Tako da je malo ipak skupo. Reci mi još, sojinu sačmu kupuješ negdje u trgovinama ili, i koja joj je cijena.

Sojinu sačmu(tostiranu 45% protein) prodaju sve trgovine stočne hrane,25 kg oko 102,00 kn.Može se pronaći i na oglasniku ekstrudiranu soju iz privatne proizvodnje,cjena do 3 i pol kn za 1 kg.,samo neznam koliko je dobra za kuniće,mast 19%,protein 35%!?
U pravu si da su peleti malo preskupi a po izgledu kao da su samo od dehidrirane lucerne napravljeni,peletirana lucerna je oko 2,10 kn za 1 kg(ako nije u zadnje vrijeme poskupjelo ko i sve drugo).Tako da se udio peleta može jednim djelom zamjeniti peletiranom lucernom naravno uz dodatak zobi i ječma,jesu malo prevelike pelete ali kunići se s vremenom naviknu pa tovljenicima skoro da i nedajem sjeno.

kuba@
...koju pasminu..?zavisi za što ih uzgajaš!
za meso-kalifornijski,jedu eksere i piju rabljeno ulje :lol: :lol: ,malo šale ali su zakon.Nikad mi kalifornijke nisu pogazile mlado ni razbacale okot.
Ili ženka bijela novoz. mužjak kalifornijski pa iz tog braka ostaviš ženke,takve kote od 9 do 12 mladih,rastu ko :weedman: samo dlake posvuda na tone :lol:.
Kavez od žice naravno!

mtrupkovic

Član
Tu od
20 Ruj 2009
Poruka
89
Ja koristim smjese ih PEHRE
Rasplodne ženke hranim samo sa smjesom, KUN R specijal (89kn/25kg)
Mlade u tovu do 50. dana tova sa KUN I specijal (88kn/25kg) i malo ječma
Kuniće u završnom tovu sa KUN II F (89kn/25kg), također i ječam...
Uz to svi dobivaju sijeno i jabuke...
Probao sam sa peletima lucerne, ali nisu bili baš oduševljeni...

MarinSisak

Član
Tu od
4 Svi 2009
Poruka
255
Koliko Marina kunicara :)

Evo ja sam Marin iz Siska, imam 20 godina, studiram u rijeci pa sestra i mama uskacu dok me nema. Kunicima se bavim vise od 10 godina, imam cistokrvne kalifornijske, zenku cincile, zenku orjaskog sarca, muskog belgijskog orijasa i krizane... ukupno 5 zenki koje se trebaju kotit uskoro.
Moj nacin prehrane kunica je dosta drugaciji od vecine vas koji ste naveli. Ja mladima dajem puno svjeze trave jer mi je to najeftinije i najprirodniji nacin ishrane. Od zita dajem najcesce kukuruzu i jecam, gotovo svaki dan dobiju i suhi kruh, koncentrat dajem jedino zenkama tijekom reprodukcije, po zimi naravno sijeno umijesto trave....

Sta se tice izrade kaveza, ako je u prostoriji onda moze cijeli biti od zice, ako je vani onda treba bit u zavjetrini i zica samo s prednje strane, straznja i bocne mogu bit od drveta, cigli.... podnice kaveza se biraju prema pasmini srednje mogu biti na zici (iako i oni mogu dobit zuljeve pa ja imam letvice s razmakom toliko da izmet propada), orijaske pasmine moraju imat puni pod od drveta jer lako dobivaju zuljeve. Zenkama je dobro napravit kotilice. Dimenzije kaveza ovise o pasmini kunića.

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Hvala na savjetima
Žećo ja bi njih imao ovako iz razloga što je meso kvalitetno ali koristit ću ga samo za sebe i familiju znači neću prodavat bar mi je zasad tako u planu,za što veći uzgoj da ih imam što više i zato što su mi to ljepe životinje,a ako ih i budem prodavao prodavat ću samo ove muške koje budem tovio,znate već ono gdje ih je puno zajedno
ja sam za taj tov isto mislio letvice a za zečicu sa malim zečićima i za zaca muškoga čisto drvo
Ne kužim za šta trebaju te kotilice ili kako već?što ako ona ne želi ući u nju?
A za početak mislim da ću uzeti ove naše domaće miješance,što imaju po selu
MarinSisak molim te da mi uslikaš te kaveze ovako iz daljine,da se cijeli vide i taj pod od letvica

Posljednje uređivanje:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Probao sam ja sa svačim da hranim i naravno da je najbezbrižnije sa gotovim peletima ALI... ženki koja doji potrebno je cca18%proteinski obrok(nije nužno naravno)mladi do 2 mjeseca mogu korisno preraditi i smjesu sa 20% proteina pa i više(neusuđujem se više od tog da im dajem)
mtrupković@ radi se o tome da prođemo jeftinije a da kvalitet takve hrane nezaostaje za gotovim peletima,nije nemoguće.
Tko ima vremena i volje i nekog osnovnog poznavanja nutritivnih vrijednosti pojedinih žitarica i potrebe kunićima za istim(a sve se može inače pronaći na netu) može uštedjeti najmanje 30% novca kod tova. Prednost peletirane hrane je ta što je sve to peletirano :) i svaki kunić uzima uvijek isti omjer svega,ali tu je plaćena usluga peletiranja ,PDV a ovako pola komponenti kupiš na selu bez marži i pdv-a.
tko ne mrzi čitati naći će korisnih informacija na ovim stranicama;
http://www.tehnologijahrane.com/hemija-hrane/ekstrudiranje-u-prehrambenoj-industriji
http://ifile.it/7cbvqfy/_hrana_za_zivotinje.pdf
http://ifile.it/ig5xah9/uzgoj_kunica ROMAN KOPANJSKI.pdf

H

Hrvach

Guest
Koliko Marina kunicara :)

Evo ja sam Marin iz Siska, imam 20 godina, studiram u rijeci pa sestra i mama uskacu dok me nema. Kunicima se bavim vise od 10 godina, imam cistokrvne kalifornijske, zenku cincile, zenku orjaskog sarca, muskog belgijskog orijasa i krizane... ukupno 5 zenki koje se trebaju kotit uskoro.
Moj nacin prehrane kunica je dosta drugaciji od vecine vas koji ste naveli. Ja mladima dajem puno svjeze trave jer mi je to najeftinije i najprirodniji nacin ishrane. Od zita dajem najcesce kukuruzu i jecam, gotovo svaki dan dobiju i suhi kruh, koncentrat dajem jedino zenkama tijekom reprodukcije, po zimi naravno sijeno umijesto trave....

Sta se tice izrade kaveza, ako je u prostoriji onda moze cijeli biti od zice, ako je vani onda treba bit u zavjetrini i zica samo s prednje strane, straznja i bocne mogu bit od drveta, cigli.... podnice kaveza se biraju prema pasmini srednje mogu biti na zici (iako i oni mogu dobit zuljeve pa ja imam letvice s razmakom toliko da izmet propada), orijaske pasmine moraju imat puni pod od drveta jer lako dobivaju zuljeve. Zenkama je dobro napravit kotilice. Dimenzije kaveza ovise o pasmini kunića.

Potpuno isto sam ja prije hranio kuniće dok sam ih držao samo za sebe. Prirast je dosta slabiji ako nije hrana izbalansirana,ali nema nikakvih problema oko uzgoja. Na taj način su se držali kunići prije 50 i više god. pa nije bilo nikakvih problema. Drveni podovi su dobri za velike pasmine ali je malo teže čistiti,a opet su najudobniji za kuniće.

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Ipak ću ja drveni pod,ali samo za ove koji su za tov za njih ću možda letvice,ako budu za njih letvice onda svakako 1 cm razmaka između letvica,najviše 2 cm

H

Hrvach

Guest
Pozdrav svima.
Hrvač kažeš da su stari neaktivni, pa evo mene novog.Da se ukratko predstavim.
Marinko Knežević,iz Petrinja, 39 godina, oženjen,otac dva sina, . I sad ono najbitnije, kunićima se bavim par godina, prije mješancima,a sad imam kalifornijske i novozelandske bijele. Zasad sam na osam zečica i sve su u pogonu (neke su imale prvo, a neke drugo koćenje).
Volio bih da se jave kunićari iz Siska i Petrinje radi razmjene,a i da vidimo kakve kuniće imamo.
Tu sam ako mogu ikako pomoći, a nadam se da ćemo razmjenjivat iskustva.
i sad jedno pitanje Vama,gdje nabavljate hranu i po kojoj cijeni.Ja miješam pelete TSH i ječam,zob a kad imam i tritikal.

Drago mi je da su se javili stariji članovi. Kako ste zadovoljni s kalifornijskim i novozelandskim,koji je vaš opći dojam o jednima i drugima? Dal kuniće prodajete za meso i kako ide prodaja ili sve ostavljate za obitelj i prijatelje. Koliko znam kod mene je hrana TSH Pehra 10kg-40kn, a 25kg-96 kn. Dosta je skupa hrana,bolje se isplati kombinirati zob i ječam uz njih i prirast se skoro ne mjenja.

Najnoviji postovi

Na vrh