• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

mtrupkovic

Član
Tu od
20 Ruj 2009
Poruka
89
Probao sam ja sa svačim da hranim i naravno da je najbezbrižnije sa gotovim peletima ALI... ženki koja doji potrebno je cca18%proteinski obrok(nije nužno naravno)mladi do 2 mjeseca mogu korisno preraditi i smjesu sa 20% proteina pa i više(neusuđujem se više od tog da im dajem)
mtrupković@ radi se o tome da prođemo jeftinije a da kvalitet takve hrane nezaostaje za gotovim peletima,nije nemoguće.
Tko ima vremena i volje i nekog osnovnog poznavanja nutritivnih vrijednosti pojedinih žitarica i potrebe kunićima za istim(a sve se može inače pronaći na netu) može uštedjeti najmanje 30% novca kod tova. Prednost peletirane hrane je ta što je sve to peletirano :) i svaki kunić uzima uvijek isti omjer svega,ali tu je plaćena usluga peletiranja ,PDV a ovako pola komponenti kupiš na selu bez marži i pdv-a.
tko ne mrzi čitati naći će korisnih informacija na ovim stranicama;
http://www.tehnologijahrane.com/hemija-hrane/ekstrudiranje-u-prehrambenoj-industriji
http://ifile.it/7cbvqfy/_hrana_za_zivotinje.pdf
http://ifile.it/ig5xah9/uzgoj_kunica ROMAN KOPANJSKI.pdf

Slažem se, nekaj bude trebalo zmisliti, jer ove cijene su sve veće i veće

MarinSisak

Član
Tu od
4 Svi 2009
Poruka
255
Ipak ću ja drveni pod,ali samo za ove koji su za tov za njih ću možda letvice,ako budu za njih letvice onda svakako 1 cm razmaka između letvica,najviše 2 cm

Mladima komotno mozes staviti zicu dolje, ako ipak odlucis za letvice, pazi da razmak ne bude prevelik jer ce im onda noge propadat pa mogu polomit. Ako ne mislis imat orijaske pasmine onda mozes i za odrasle stavit letvice jer ce ti bit lakse cistit.

hrvach@
Znam da je sporiji prirast, hranio sam ja i samo s koncentratom. Nije mi problem hranit ih mjesec dana duze kad bas volim svoje kunice pa se uvijek i zadrzim kod njih vise nego sto mi je potrebno da ih nahranim :D
Jos je trava besplatna i oni ju doslovno obozavaju :D

S kalifornijskim sam prezadovoljan imam ih godinama i nikad problema nisam imao. Imao sam crvenog novozelandskog muzijaka al mi je cesto bio bolestan pa sam ga rijesio.
Meso je najvise za vlastite potrebe, nesto podjelim prijateljima i obitelji i ako bude viska onda prodam.

Posljednje uređivanje:

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Meni nije problem u hrani imam sve kod kuće ništa nemoram kupovat osim briketa,mrežice za kuničarnik,pantove koji budu držali vrata od boxova u kuničarniku i moram još zečeve nabavit.
I naravno napravit kuničarnik.

T

Toma13

Guest
Pozdrav! Evo da se i ja javim. Već duže vrijeme pratim rad foruma ali nisam bio registriran. Zovem se Tomislav, imam 29 godina, otac 3 sina. Dipl.ing. šumarstva, zaposlen u struci... Kunićima sam se počeo baviti, ima već skoro dvije godine. Onako, u početku pomalo, da živce odmorim. Ubrzo je prešlo u "opsesiju". Trenutno držim kalifornijske kuniće, orijaške šarce i mješance tih dvaju rasa. U budućnosti mislim da ću ostati samo na kalifornijskima budući da sam pomalo ograničen prostorom, a i žica na kojoj su mi je puno bolja i jednostavnija od drvenih podnica za šarce! Pozdrav!

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Ja sam se odlučio i budem radio od drveta sve osim vrata.
Dali je itko od vas tko ima drveni kuničarnik,dali ga je radio pomoću ubodne pile,ako ne s čime ste ga radili?
MarinSisak el mi možeš uslikat kuničarnik i pod od letvica i usporedit sa nogom od zece ili prstom,da vidim koliko je velik razmak između letvica.

Posljednje uređivanje:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Ja sam se odlučio i budem radio od drveta sve osim vrata.
Dali je itko od vas tko ima drveni kuničarnik,dali ga je radio pomoću ubodne pile,ako ne s čime ste ga radili?
MarinSisak el mi možeš uslikat kuničarnik i pod od letvica i usporedit sa nogom od zece ili prstom,da vidim koliko je velik razmak između letvica.

radiš ga s onim čim imaš a što se tiče razmaka letvica-ne raspoređuješ letvice po veličini šapice već po veličini kakice :rolleyess:

ovo su letvice parketa egzotičnog drveta,razmak cca 12 mm
širina letvice 4,5cm,ponekad se i to začepi,bolji je razmak 15 mm i širina letvice 3 cm

H

Hrvach

Guest
@ Kuba Kunićarnik možeš radit s bilo kojim stolarskim alatom, sve ovisi o debljini letve ili štafle ko i o kvaliteti ubodne pile. Razmak ti je 10-12mm, najbolje da odrežeš jednu dašćicu na tu debljinu i samo stavljaš između letvica dok šerafiš. To ti je najpreciznije i najbrže. Imaš na par stanica prije skicu kunićarnika kojeg ću ja raditi kad se prokleto vrijeme napravi a bit će drvena konstrukcija s drvenim gajbama. jedino će žica bit na vratima. Ako te zanima reci, pa ću ti malo bolje objasnit.

M

marin

Guest
Hrvač
A, šta da ti kažem. Oni su mi isključivo za konzumaciju, klinci obožavaju njihovo meso. Nešto dam bližoj obitelji, a ostatak prodajem i to po principu da nađem mušteriju i onda koljem. Imam par mušterija koje mi kupuju po 4, 5 ili 6 komada odjednom, a veličina je konzumna oko 1,5 kg. Dosada još nisam žive prodavao, ali sad trenutno ih imam oko 35 kom starosti oko mjesec dana, pa će i tako ići ako bude kupaca.

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
Žećo ovaj tvoj crveni zeko je baš ljep.
odakle ti i koja im je cijena?
el ih prodaješ?

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Žećo ovaj tvoj crveni zeko je baš ljep.
odakle ti i koja im je cijena?
el ih prodaješ?
kako misliš odakle mi? :D ili te zanima porijeklo?!nije tetoviran tako da neznam odakle su mu pradjedovi,djedovi su mu iz sl broda :) .
imam 5 mladih cca 2 mjeseca,bit će za prodaju za još mjesec ili dva (tad se bolje vide razlike i izabiru se najbolji za rasplod)
ovo su roditelji i mali kad su imali 1 mjesec

Kuba

Član
Tu od
8 Velj 2011
Poruka
174
A po koliko ćeš ih prodavat?
Odakle si?
Ma ne zanima me baš odakle si ih nabavio?
Znam porijeklo,to su novozelandski crveni kunići

Posljednje uređivanje:
M

mariopoverk

Guest
da žećo baš su krasni dva su moja prvom prilikom , jel bilo kakve novine u međuvremenu

M

mariopoverk

Guest
imam 20 kom malih za prodat uglavnom križani nikakve određene pasmine starosti mjesc i pol do dva , pa ako je netko zainteresiran ili znate da netko hoće kupit (35 kn komad)

D

duba0s

Guest
Ja koristim smjese ih PEHRE
Rasplodne ženke hranim samo sa smjesom, KUN R specijal (89kn/25kg)
Mlade u tovu do 50. dana tova sa KUN I specijal (88kn/25kg) i malo ječma
Kuniće u završnom tovu sa KUN II F (89kn/25kg), također i ječam...
Uz to svi dobivaju sijeno i jabuke...
Probao sam sa peletima lucerne, ali nisu bili baš oduševljeni...

Uzmi si jos KUN-R laktaciju za zenke dojilje pet dana prije kocenja im dajes i neces pozaliti, hrana od Pehre je prva liga

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
da žećo baš su krasni dva su moja prvom prilikom , jel bilo kakve novine u međuvremenu
sutra bi trebalo biti novine,opet mali crveni :rolleyess: od isti roditelja!
Prvi put sam pravio selekciju kod kalifornijskih,10 okoćeno-ostavio sam 6.Ta je ženka othranjivala i 12 komada.Od ovog legla si planiram ostaviti za rasplod ako bude ženki,
duba ti si mi govorio o onoj sivoj boji kod malih kalifornijskih,sad ne da je jedno takvo u gnjezdu već tri,dva izrazito siva i jedno djelomično sivo.

D

duba0s

Guest
sutra bi trebalo biti novine,opet mali crveni :rolleyess: od isti roditelja!
Prvi put sam pravio selekciju kod kalifornijskih,10 okoćeno-ostavio sam 6.Ta je ženka othranjivala i 12 komada.Od ovog legla si planiram ostaviti za rasplod ako bude ženki,
duba ti si mi govorio o onoj sivoj boji kod malih kalifornijskih,sad ne da je jedno takvo u gnjezdu već tri,dva izrazito siva i jedno djelomično sivo.

Od toga ostavi sebi najbolje i neka ti budu sto duze sa zenkom

D

duba0s

Guest
OK
A kad ponovno da pripustim ženku?

ja ostavim pod zenkom mjesec ipo dana cak kunice jel ja svoje zenke neforsiram kada odvojis male treci dan pusti zenku pod muzijaka

Najnoviji postovi

Na vrh