• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

K

kemicar

Guest
Daj to malo detaljnije opiši

Posljednje uređivanje od moderatora:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
oko 4 kn ali ga dosta teško nabavit, vreča od 40kg peletirane lucerne 135kn jel to puno
Pa moglo bi se reći da je puno!!!
zadnji put kad sam kupovao bila je 25 kg-53 kn,ali to je bilo brije par mjeseci,u trgovini stočne hrane pokraj ferimporta"(da ne reklamiramo firmu,jer neznam dali je dozvoljeno)

H

Hrvach

Guest
Žećo inače nije dozvoljeno,ali ovaj put je bilo s dobrom namjerom pa nema veze8)
Kemičar neznam kaj te točno zanima da opišem. Ako pitaš za proklijalo žito to je bar jednostavno. Staviš žito u mlaku vodu i negdje na toplo i tak ostaviš dok ne pusti klice od oko 5mm (više-manje). Nakon toga daješ kunićima. Najbolje ti je namočiti kilu-dvije žita u vodu ovisi kolko kunića imaš pa da imaš za cijeli tjedan. Inače se to može posušiti i takvo davati. Kolko znam da ovi zeleni (vegetarijanci) jedu klice jel su jako hranjive,al ja se ipak držim mesa. Kod klijanja se može pojaviti plijesan i to treba baciti jel kunići mogu oboljeti i uginut. Inače se proklijala pšenica prije davala krmačama,kravama i ostalim životinjama kad se nisu htjele tjerat.Ako te nekaj detaljno zanima samo reci!

K

kemicar

Guest
Znači malo proklijati i mogu im davati. A gledaj što se tiće kupovne hrane- ne moraš paziti sa doziranjem kokcidiostatika. Kupuješ je uvijek svježu.

H

Hrvach

Guest
Tak je,malo ostaviš da proklije i daješ im. Ne smeta im niš i sve lijekove i hranu im možeš davat normalno.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
hrvach pa gdje vidiš naziv proizvođača ????
A što se tiče klica,to sam isprobao ali samo kod ženki.Jedu ih ko lude,koliko god staviš pojedu odmah.
Priprema; žitarice OBAVEZNO isprati u dvije -tri vode,
preliti ih s puno vode(do vrha)najbolje u boci
prekriti s gustom tkaninom ili papirnim ubrusom
nakon 24 sata izvaditi i isprati,raširiti u tankom sloju-najbolje u tepsiji.
držati na sobnoj temperaturi 4-6 dana(iz iskustva)
takve klice OBAVEZNO isprati
čuvanje u frižideru max nekoliko dana
i to je to DOBAR TEK :)

H

Hrvach

Guest
Nema veze žećo ovo možeš staviti,ali ne smiješ reklamirati na to sam mislio.Nisi ništa reklamirao i nema problema. Inače potpuno isti postupak sam i ja radio s tim da sam znao staviti na dno posude gdje sam stavljao zrnje poslije namakanja vatu ili namočeni ručnik da drži vlagu. Mogu reći da mi se nikad nije pojavila plijesan ili da mi se je zrnje pokvarilo. Ako se klice posuše kad narastu dosta velike mogu stajati i više od mjesec dana ali nisu tolko hranjive.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Meni su jednom pobijelile od plijesni,neodgovarajuća temperatura vjerojatno(bacio naravno sve )
Ono "obavezno isprati" se odnosi na lako moguću pojavu salmonele.Ono sa ručnikom ti je odlično.

H

Hrvach

Guest
Ovo za salmonelu je istina. Može se pojaviti salmonela i još neke bolesti koje prenose miševi kojih ima u žitu. Mišji urin je jako opasan i ako se upije u zrno može biti problema s kunićima, zato treba ispirati prije samog namakanja najmanje 2-3 puta u mlakoj vodi s mješanjem zrna da se izbace sve nečistoće iz zrna.

M

mariopoverk

Guest
dečki hvala za ovu informaciju jako zanimljivo brzo za prpravit u kućnoj radinosti a nije ni tako skupo ako je efikasno kao što tvrdite, i jel se smije davat malim kunićima

Hrvach a što si sam neposiješ lucerku na na neki mali komadić zemlje. raste ko blesava i nema nikakvog truda i ulaganja osim sjemena i jednom ked posiješ miran si par god.

H

Hrvach

Guest
Smije se davati,čak je i preporučljivo nakon odbijanja radi dodatnih vitamina koji im trebaju.
Imam dio posijan s djetelinom i imam dosta ove kvalitetne trave pa mi ne treba lucerka.
Evo i mojih 100 poruka:partyman::partyman::partyman::partyman:

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
Dečki,
jel znate mozda dal u Hrvatskoj postoji koja registrirana kalonica kunića?
Koji je postupak da bi se uopće otvorila kalonica?

H

Hrvach

Guest
U Hr. ima registriranih klaonica kunića,a najpoznatija je ona u Bošnjacima u Slavoniji,mislim da je to Kunis-ova klaonica. Inače neznam točno koji je postupak da bi se otvorila klaonica,ali sigurno treba imati posebnu prostoriju koja je cijela obložena s pločicama, higijena mora biti na visokom stupnju.. Neznam kaj sve treba, pogledaj na internetu.

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
Zar se nije pricalo da ta firma vise ne postoji? :)
Pretrazio sam cijeli internet i nigdje nisam nista nasao..:)
ako netko moze pomoci bio bih jako zahvalan..

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
za klaonicu se obrati firmi link 2000 iz rijeke oni rade projekte i svu nabavu potrebne opreme za samo ti je to barem po mome mišljenju prevelik ulog jer sam čuo da tako nešta košta i do 40000eura pozdrav bjonda

T

Toma13

Guest
U Hr. ima registriranih klaonica kunića,a najpoznatija je ona u Bošnjacima u Slavoniji,mislim da je to Kunis-ova klaonica. Inače neznam točno koji je postupak da bi se otvorila klaonica,ali sigurno treba imati posebnu prostoriju koja je cijela obložena s pločicama, higijena mora biti na visokom stupnju.. Neznam kaj sve treba, pogledaj na internetu.

Koliko sam upoznat, firma je propala, ima već duže. Bilo je poslije jeftinih gajbi za kupiti. Ja sam se svojedobno raspitivao kod okolnih klaonica. Bilo je onih koje su bile zainteresirane ali samo za dogovorene veće količine. To mi je tada bilo nemoguće organizirati, ali ideja je dobra. Udružiti se sa nekoliko kunićara, osnovati zadrugu pa zajednički nastupiti sa većim količinama...

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
da, 40000 eura je stvarno previse i nebi se u tako nesto upuštao sam..
Pa jel ima koja osnovana udruga za uzgoj kunića?
Ili je sve na tome da se svako sam snalazi?

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
kuničarstvo

večinom ti je snađi se sam ima par udruga kuničara samo ja ti neznam gdje se nalaze:madmana:

Na vrh