Žećo, i ja sam znao imat legla sivkastih kalifornijskih, ali ta sivkasta boja bi se izgubila dok bi odrasli..
Ja sam dugo vremena držao kuniće, ali su mi see zaredla velika uginuća od kokcidoze, pa sam jedno vrijeme ispraznio kunićarnike i nisam držao ništa...
Sad sam opet počeo na moju veliku radost..
Prije sam držao isključivo kalifornijske..
Sad sam nabavio tj ljudi su mi poklonili svakakvih križanaca.. A nešto sam i kupio... Imam 4 kunice, i 2 mužjaka.. Mužjaci su čisti kalifornijski.. Sad u roku par dana trebale bi mi se kotiti sve te kunice.. Nadamo se da će legla preživjeti i dobro napredovati..
Ja kuniće hranim ječmom i suhim sijenom i lucernom suhom.. Ponekad uz dodatak suhog, tvrdog kruha.. Ostatak koji ne pojedu se baci, jer ga znaju onečistit mokraćom, pa to nije dobro da pojedu.. Nikad nisam hranio kuniće zelenom travom i takvim sočnim plodovima.. Moji kavezi su sa drvenim podovima, pa čak i sa ovakvom izrazito suhom prehranom zna biti mokro, a kako bi tek bilo sa mokrom hranom.. Hranim ih iz običnih posuda, i pojim ih iz običnih posuda.. Kotilice nikad nisam imao, i nikad nisam imao problema sa kočenjem..
Prije sam hranio sa smjesom TSH za kuniće, ali sumnnjam u kvalitetu te smjese.. A pehra smjesu ne mogu nabaviti jer je nema u mojoj blizini , a za moje količine ne ispolati mi se ići 50 km u jednom smjeru po vreću smjese..
Nekad se znalo i prodati koji kunić, uglavom zaklani za meso.. Prodavao sam ih po 35-40 kn po kili, bez glave , sa jetrom..
Tov mi je uglavom trajao oko 4 mj, da bi imali oko 2,5-2,7 kg žive vage.. I onda bi išli na klanje.. Očišćeni bi imali oko 1,5 kg..
Možda, ako mi ova legla uspiju budem imao nešto za prodati.. Makar sam se i ja zaželio kunićjeg mesa.. hehehehe
Imam dva kunićarnika vlastite proizvodnje.. Konsrukcija je napravljena od četvrtastih cijevi, varenih, izvana obijena lamperijom , a podovi su napravljeni od daske.. Jedan je napravljen na 4 kata, a jedan na tri.. Dimenzije su 2 metra dužine, 2 metra visine, drugi je 1,5 m visine, i širine od 60 cm.. Katovi su visine 50 cm.. Za držanje ženki i mužjaka dimenzije su 1 m dužine, 60 dubine i 50 visine.. To su predjeli pregrađeni od ukupne dužine na pola, a za tov nisam pregrađivao neko sam ostavio ukupnu dužinu.. Vrata su napravljena od drvenog okvira i od žice što sam raskopao kaveze od činčila, što sam dobio.. Postavljena su na 2 panta, i otvaraju se od gore dolje prema gore..
Za moje potrebe više neo dobro, za malo ozbiljniju proizvodnju nisu, jer ih je zeznuto čistiti, ali meni i višenego dobro služe.. Naravno, potrebna je malo veća briga oko čišćenje, jer kunići nisu na žici nego na drvenim podovima..