• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
a oni se vjerojatno bave uzgojem kunića za izlođbe a ne za meso..:)
šteta što nema ništa organiziranog..

M

mariopoverk

Guest
nebi se bilo loše dogovorit oko organiziranog otkupa samo što smo mi mali i razbacani po cijeloj Hrvatskoj, mislim da je to jako teško

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
kuničarstvo

to je istina da smo razbacani to bi bilo jako teško skupiti na jedno mjesto ali možemo barem iskustva i znanje podijelit i koji savjet dobiti:vragek:

Posljednje uređivanje:

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
moja iskustva je da se moras sam snaci oko kupaca..:)
ali istina je i to da nigdje u ducanu nemozes kupiti kunica, sto je jako zalosno..
pa zar hrvati ne vole kuniće meso? :)

BJONDA

Član
Tu od
2 Velj 2011
Poruka
208
kuničarstvo

može se nači kuničje meso u dučanima samo je ono rijetko iz domačeg uzgoja večinom je iz uvoza tako da o kvaliteti ne vredi ni pričati:vragek:

H

Hrvach

Guest
Mislim da bi najbolje bilo udružiti se u udrugu ili da par uzgajivača osnuje udrugu,podijele troškove oko klaonice i sami krenu na tržište. To je financijski zahtjevan i skup projekt,ali je 99% sigurna dobit u njemu.Niko ne može biti konkurenatan s 50-100 kunića mjesečno..

M

mariopoverk

Guest
da to ija mislim jer ću i sam ako ovako nastavi do kraja god. imat oko 200 kom . Sam ih nemogu toliko prodat jer su ljudi slabo zainteresirani i neznaju šta je to. Kunić od 50 kn im je skup jer kupe dvije kile prasetine, to ti je njihova računica. A proizvodnju nesmijem više širit jer nemogu izmoč financijski:oops:

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
duba ovo je slika tih sivkastih kalifornijskih,sad im je 18 dana .
Bili su još izraženije sivi.Još ni korak iz gnjezda nisu napravili :scratch a čini mi se da ni oči nisu otvorili -tek poneki škilji malo :scratch

Posljednje uređivanje:

nikola2101

Član
Tu od
3 Kol 2010
Poruka
94
da, i ja se slažem da bi se mogla osnovati neka udruga, podijeliti troskove klaonice i krenuti na trziste..
samo da nebude previse gazdi onda, a malo onih koji bi proizvodili kuniće..:)

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
da, i ja se slažem da bi se mogla osnovati neka udruga, podijeliti troskove klaonice i krenuti na trziste..
samo da nebude previse gazdi onda, a malo onih koji bi proizvodili kuniće..:)
Koliko stotina ili tisuća kunića bi trebalo dnevno obraditi da bi nekoliko potrebnih radnika dobilo plaću,da bi se pokrili troškovi prijevoza, el.energije itd itd ??????

D

duba0s

Guest
duba ovo je slika tih sivkastih kalifornijskih,sad im je 18 dana .
Bili su još izraženije sivi.Još ni korak iz gnjezda nisu napravili :scratch a čini mi se da ni oči nisu otvorili -tek poneki škilji malo :scratch

leglo je super onaj koji ti ostane najduze sivkaste boje to si ostavi i da mu guzica nije ravno odsjecena

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
879
Žećo, i ja sam znao imat legla sivkastih kalifornijskih, ali ta sivkasta boja bi se izgubila dok bi odrasli..

Ja sam dugo vremena držao kuniće, ali su mi see zaredla velika uginuća od kokcidoze, pa sam jedno vrijeme ispraznio kunićarnike i nisam držao ništa...

Sad sam opet počeo na moju veliku radost..

Prije sam držao isključivo kalifornijske..

Sad sam nabavio tj ljudi su mi poklonili svakakvih križanaca.. A nešto sam i kupio... Imam 4 kunice, i 2 mužjaka.. Mužjaci su čisti kalifornijski.. Sad u roku par dana trebale bi mi se kotiti sve te kunice.. Nadamo se da će legla preživjeti i dobro napredovati..

Ja kuniće hranim ječmom i suhim sijenom i lucernom suhom.. Ponekad uz dodatak suhog, tvrdog kruha.. Ostatak koji ne pojedu se baci, jer ga znaju onečistit mokraćom, pa to nije dobro da pojedu.. Nikad nisam hranio kuniće zelenom travom i takvim sočnim plodovima.. Moji kavezi su sa drvenim podovima, pa čak i sa ovakvom izrazito suhom prehranom zna biti mokro, a kako bi tek bilo sa mokrom hranom.. Hranim ih iz običnih posuda, i pojim ih iz običnih posuda.. Kotilice nikad nisam imao, i nikad nisam imao problema sa kočenjem..

Prije sam hranio sa smjesom TSH za kuniće, ali sumnnjam u kvalitetu te smjese.. A pehra smjesu ne mogu nabaviti jer je nema u mojoj blizini , a za moje količine ne ispolati mi se ići 50 km u jednom smjeru po vreću smjese..

Nekad se znalo i prodati koji kunić, uglavom zaklani za meso.. Prodavao sam ih po 35-40 kn po kili, bez glave , sa jetrom..

Tov mi je uglavom trajao oko 4 mj, da bi imali oko 2,5-2,7 kg žive vage.. I onda bi išli na klanje.. Očišćeni bi imali oko 1,5 kg..

Možda, ako mi ova legla uspiju budem imao nešto za prodati.. Makar sam se i ja zaželio kunićjeg mesa.. hehehehe

Imam dva kunićarnika vlastite proizvodnje.. Konsrukcija je napravljena od četvrtastih cijevi, varenih, izvana obijena lamperijom , a podovi su napravljeni od daske.. Jedan je napravljen na 4 kata, a jedan na tri.. Dimenzije su 2 metra dužine, 2 metra visine, drugi je 1,5 m visine, i širine od 60 cm.. Katovi su visine 50 cm.. Za držanje ženki i mužjaka dimenzije su 1 m dužine, 60 dubine i 50 visine.. To su predjeli pregrađeni od ukupne dužine na pola, a za tov nisam pregrađivao neko sam ostavio ukupnu dužinu.. Vrata su napravljena od drvenog okvira i od žice što sam raskopao kaveze od činčila, što sam dobio.. Postavljena su na 2 panta, i otvaraju se od gore dolje prema gore..

Za moje potrebe više neo dobro, za malo ozbiljniju proizvodnju nisu, jer ih je zeznuto čistiti, ali meni i višenego dobro služe.. Naravno, potrebna je malo veća briga oko čišćenje, jer kunići nisu na žici nego na drvenim podovima..

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
marko1986
problem drvenih kaveza je dezinficiranje.
Na nekoliko mjesta sam pročitao da se kokcidija pojavila nakon 2 do 3 godine ili jednostavno rečeno "zamor objekta",zato je potrebno dezinficirati kaveze poslije svake ture tovljenika.
Možda da u ishranu ubaciš i zob i preko zime malo kukuruza!
Dali netko daje kunićima pšenične posije i u kojem omjeru(u peletima ih ima)??
A sivci" neće završiti u loncu :)

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
879
Žećo, znam ja da je dezinfekcija bitna za drvene gajbe.. Zato sam i poklao sve i ostavio neko vrijeme bez kunića..

Ja sam jednovrijeme hranio kuniće sa smjesom kojom sam hranio svinje.. To je smjesa od mjevenog kukuruza, posija, mljevenog ječma, krušnih mrvica i Sano protamino premiks za svinje.. Kunići su su to odlično jeli, ali ja čime god da sam hranio nisam uspio dobit kunića za klanje za manje od 4 mj..

Dobar savjet, trebao bih im kupit vreću zobi.. Sa kukuruzom imam osjećaj da ga samo potrate.. Pojedu ono "srce" kukuruza, a ovo drugo ostave.. Tako da im kukuruz ne dajem..

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Nekoliko stranica unazad sam stavio linkove na zanimljive i poučne PDF dokumente.
Nije dovoljno samo pročitati knjigu.Prehrana mi je struka pa mi je lakše razumjeti stotine pročitanih stranica vezanih za prehranu i uvjek se vraćati na već pročitano radi boljeg razumjevanja.

Na vrh