Po meni tak kak veliš 4-5 mj
potpuno se slažem 4-5 mj. i ženka mora biti u dobroj kondiciji ( oblik tjela, tempreament, roditelji itd )
Posljednje uređivanje:
Po meni tak kak veliš 4-5 mj
Možete li i meni poslati broj na PP?
Trebao bih kupiti još jednu ovakvu za 10 ženki, a Ludbreg mi nije tako daleko...Hvala
to je to batice artyman:
samo sto bih ja zagradio i zadnji deo kaveza da ne puse u gnezdo. znaci samo ova pregradna stranica na kojoj je rupa za ulazak bi bila demontazna a ostalo sve isto kao na tvojoj skici.
kazi mi koji graficki program koristis da se malo i ja obucim :roll:
sta je u vezi mog pitanja vezanog za granicini kavez sa ovim? da li je kontraindikacija drzati muskog kunica odmah do zenke sa mladima s obzirom da se radi o zicanim kavezima gde je kontakt maksimalan?
evo i moje dzvljotine :roll:
to bi od prilike trebalo da izgleda ovako. na prvom nivou su 4 zenke i 2 muzjaka u komotnim kavezima s tim sto kod kaveza sa zenkama ima i ta demontazna pregrada za trouglastu kotilicu 50x50x70.
drugi i treci nivo bi imali 7 manjih kaveza za po jednog kunica i dva kaveza sa po 4 kunica tako da dobijam 15 mesta za tov.
israfirani pravougaonik su vrata koja se otvaraju napolje ali sam ostavio dovoljno prostora da moze komotno da se udje.
kavezi su odmaknuti 20cm od zida kako bi mogla da stane odvodna cev koja ide u tacku X
@mdundinski razmisljao sam da uzmem dve zenke i jednog muzjaka hylla i dve zenke i jednog muzjaka panonaca. to bi sve stalo bez guranja na ovaj nivo jedan
isao bi u visinu sa jos dva nivoa po 15 tovljenika znaci ukupno 30. smatram da je to dovoljno za 4 zenke s obzirom da racunam na planiranu oplodnju, odvajanje sa 30 dana i uklanjanje nakon 3 meseca tova.
@exsa taj prostor iza kaveza od 20cm i nije pokriven mrezom nego tu idu cevi ali polako odustajem od te opcije. kao sto mozes videti na dzvrljotini svi kavezi idu na L. podvucicu posude za prihvat orpada ispod kaveza sa padom od 2% i prepustiti je 10cm kako bi otpad pada u sledecu. na pocetku svake cu ugraditi prskalicu za automatsko sapiranje a na kraju samo spojiti u odvodnu 110mm cev. malo je tesko za objasniti ali videces kad budem poceo sa izgradnjom. u svakom slucaju polako definisem okvire i brojeve :toimonster:
Evo da probam malo promijeniti temu.
Zapazio sam da se forum lagano dijeli na dvije grupe.
- Uzgajivače koji dosta znaju o kunićima, karakteristikama pojedinih pasmina, uvjetima držanja, ishrani i kavezima koji kunića za dva mjeseca dovedu do klaoničke težine, bave se i ocjenjivanjem (suđenjem) na izložbama i da dalje ne nabrajam.
- Drugu grupu čine početnici koji muku muče kako u stari svinjac smjestiti kaveze vlastite izrade koji ne bi koštali više od dvije gajbe piva i to im je prvi problem onda dolazi onaj drugi, a on se zove rasplodni materijal.
Ovo ljeto sam bio prinuđen nabaviti dvije zečice za rasplod. Želja mi je bila kupiti male tek odbijene koje bih sam odgojio i tako da kad odrastu budu naviknute na životnu sredinu i jedini problem im je samo da se okote.
Ja spadam u drugu grupu nemam toliko znanja da prepoznam kvalitetu kada je vidim (pogotovo tog uzrasta). Pokušao sam iz bliže okolice, ali nisam imao sreće jednom našem forumašu podbacio okot.
Kod drugog sam kupio skotnu tako da kad se okoti na proljeće mogu imati više zečica. Nije bila skotna u ponovljenom koćenju sa mojim zecom razbacala gnijezdo.
Onda je na red došao „Njuškalo“. Bože moj sve su to potomci kvalitetnih roditelja sa papirima i tetovažom za 50-250 kn.
Interesantno svi se međusobno poznaju, poznaju i pola forumaša priča je u glavnom kada spomeneš nekoga „taj, on ti je uvezao šleper panonaca iz Mađarske i to smeće prodaje pod panonce“ ili „on ti ima rodbinu u Srbiji tamo tetoviraju po redu i ovdje prodaju…“ i sl.
Sada zašto ovo pišem
Jednom je Hrvach napisao „ima legala u kojima ni jedan nije za rasploda“ a sve su to potomci kvalitetnih roditelja sa papirima i tetovažom , a više nas je napisalo „forum je tu da pomognemo jedan drugome“.
Vidim dosta vas pohađa izložbe jeli luda ideja da probamo formirati neki nezvanični ocjenjivački sud koji bi članovima foruma pomogao pri izboru rasplodnog materijala (ako su već na izložbi)? Ako nisu prekrupne riječi od sveukupnog društvenog interesa je da se kvaliteta širi a pomagati jedan drugome je lijepo.
Neću više, ovo kao tema za razmišljanje i slobodnu kritiku.
(inače kupio sam zečice tako da je ovo teoretska rasprava)
LP exsa