• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807
Pozdrav...poceo sam sa uzgojem hajkom kunica i obavezno u svakoj turi mi se desi da par komada ugine i to vec sa mjesec dana starosti. Samo prestanu jest il dobiju proljev. Ljecim ih sa trisulfonom al nista. Ima li tko takvih problema? Od ishrane imaju granule jecam,tritikal,zob,kukuruz i suhe djeteline. Postoji li nesto da im se daje preventivno?

Poslano sa mog SM-G531H koristeći Tapatalk

Kad se radi o proljevu nešto ne štima s prehranom,u tom razdoblju su najosjetljiviji kad je riječ o hrani,počinju uzimat veče količine a probavni sustav nije dovoljno razvijen...
Tisulfon je kokcidostatik i djeluje kod "zaraze"ali u tvom slučaju proljev najvjerovatnije nije uzrkovan mikrorganizmom nego hranom ali vjerojatnije samim lijekom
E sad teško je bit pametan...mogu samo nagađati eventualno dati koji savjet al da če djelovati ne znam...

ak neš ima u ljekarni za proljev daj im,ljekovi znaju izazvati proljev a ti im šibaš trisulfon (a neznaš dali je potreban)
Trisulfon se daje najviše 5 dana,ako preteraš može doći do disbakterioze
(promjene prirodnog, optimalnog odnosa između mikroflore ), proljeva i gotovi su...
daj livadsko sijeno ne samo djetelinu
izbjegavaj i najmanje pljesnivu hranu (kod mene u slavoniji ove g. je zob jako loša nije zlatna ko dukat nego crna)
daj im vitamina
...

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807
Probavao sam i sa cakoveckim i od pehre,sada zadnje bas sam uzeo od pehre za skotne zenke kun-r laktacija i nastavio sa kun1 kad sam ih odvojio i evo samo prestane jest i skrguce zubima. Odvojio ih sa mj i pol dana

Posljednje uređivanje:

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Po meni nije uopće bitno dal hraniš za prodaju ili za sebe. Hibridi su za to da ih što prije ishraniš i dotjeraš do konzumne kilaže . Idealno bi bilo sa tri mjeseca. Kao i kod bjelih tovnih piceka ne znam koja bi svrha bila da ih hraniš šest mjeseci da nabiju tri kile ak to moraju i mogu sa tri njeseca. Zato su hibridi . Sa šest mjeseci tri kile mogu i drugi natuć . Normalno da ćeš ih par dana prije kraja hranit bez smjese.

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807
Po meni nije uopće bitno dal hraniš za prodaju ili za sebe. Hibridi su za to da ih što prije ishraniš i dotjeraš do konzumne kilaže . Idealno bi bilo sa tri mjeseca. Kao i kod bjelih tovnih piceka ne znam koja bi svrha bila da ih hraniš šest mjeseci da nabiju tri kile ak to moraju i mogu sa tri njeseca. Zato su hibridi . Sa šest mjeseci tri kile mogu i drugi natuć . Normalno da ćeš ih par dana prije kraja hranit bez smjese.

i ti uspješno dobivaš s 3mj.3kg
pa ni piliče ne hranim kako hrane u farmama

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Ja dobijem hajkome za 85-90 dana prosječno 3kg. Hranim ih 60% ječam, tritikal, zob i 40% peleti pehrini sa kokcidiostatikom. I suhe djeteline po volji.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Dobivam i teže ali i lakše. Razlika u težini je i po pola kile , od 2,70 - 3,20kg., ovisno o turi. Važno mi je da ovih od tri kila ima pola u leglu , a ove druge pustim do sto dana ali nikako preko. Ako ti se okoti pet ženki kao sad meni , sa pedesetak mladih, nije svejedno dal ih kolješ sa devedeset, sto ili stopedeset dana , niti dal važu sto il stopedeset kila.

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807
ja imam 19 ženki :(hi):
al za koji tjedan moram prepolovit taj broj,bar do prolječa

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Ja sam do nedavno imao devet ženki i dva mužjaka. Pripustio sam pet ženki i sve su se okotile makar sam mislio da neće. Sad su sa mladima dvadesetak dana. Muške sam riješio kao i četri ženke zbog nadolazeće zime. Pojedu sve živo. Mislio sam ići u nabavu novog mužjaka ali sam odusto. Imam od tri mjeseca devet muških od kojih ću si izabrat jednog muškog za sljedeču sezonu. Od ovih okočenih ženki ću od svake ostavit po jednu najbolju ženku tako da ću imat do proljeća muškog i pet ženki što mi je dosta. Muškog neću uzimat novog jer se uvijek nešto desi a sa svojim sam zadovoljan i znam na čemu. U srodstvu je samo sa jednom ženkom što me ne brine.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Pošto više neću ove godine imati mladih red je da napravim godišnji obračun. Okotilo mi se točno 142 mala od čega mi je uginulo ili sam sam maknuo 17 komada. Evo i jedan danas strgao nogu na žici. Od toga sam tržio za 1250kn uglavnom čisto meso. (samo jedan prodan živ), i mjenjao sa forumašima za 250kg ječma i zobi. Kad zbrojim izdatke za njihovu hranu u velikom sam plusu jer u ovo vrijeme salmonele imam dovoljno zdravog mesa za sebe. Odjavljujem se do iduće uzgojne sezone.

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Kakva odjava!!!:(grin): Kod mene sezona tek poćinje evo posli par mjeseci jučer prva izlegla,od straha još nisam vidio koliko ih je!:cool2:

uzgojitelj

Član
Tu od
1 Ruj 2015
Poruka
195
Kod mene se trenutno okotilo 598 kunića od 3mj ,a od toga 591 odgojen.Trenutno sam na 10 ženki i 3 muška iz 3 različite linije.

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo već sa drugom sranje,izlegla 13 kom ali se nije spremila svi krepani a ona odma pod kunca još jednom i ide u savur!!!

Borna456

Član
Tu od
28 Stu 2016
Poruka
33
Pozz,jel mi moze neko dat prijedlog koju pasminu da uzmem htio bih vece kunice i da sto bolje napreduju.

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Super!
To po svakoj ženki 50-ak mladih!
Treba i to samo prebrojati, a kamoli nahraniti!!:cool2::cool2::cool2:

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226

Ja vecinom dobijem preko 3 kg za 3 mjeseca!
A smatram da je robelar u pravu, glavna svrha hibrida je meso, a ne izgled!, i potpuno je svejedno da li za prodaju ili vlastite potrebe (i prodaja je za vlastite, a ne susjedove potrebe!).

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Kod mene isto sad tek "pocinje" uzgojna godina!
4 ženke se okotile, 2 skotne, a još 4 cekaju sječanj pa ce na sexualni odgoj!
Imam 34 mlada, dva zecana i gore navedenih 10 zenki! Do Uskrsa mora biti još 12 kočenja!, a do kraja sezone ocekujem jos cca.200 mladih (odgojenih-ne okočenih!),onda ljetna pauza i zamjena nekih zenki te mala redukcija broja kunica.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Pozz,jel mi moze neko dat prijedlog koju pasminu da uzmem htio bih vece kunice i da sto bolje napreduju.
Ne može se tu puno savjetovat jer si dao premalo podataka. Veći kunići su orijaške rase koje narastu iznad sadam kila . No one ne napreduju brzo . Moraš znati sa kolikim prostorom raspolažeš tj. kolike su ti gajbe, imaš li iskustva ili tek počinješ , za šta misliš imati kuniće , sa ćime misliš hraniti... Najlakše je nabaviti životinje i onda ih hraniti sa kupusom i kruhom a kad pokrepaju razočaran odustati. Jedan forumaš stalno potencira da se toliki stari članovi više ne javljaju zbog nas novih. Mižda je razlog što su odustali od kunićarstva kao hobija i našli drugu zanimaciju. A i nema svako volju odgovarati uvijek na ista ,,nova" pitanja početnika.

Na vrh