Re: Kuničarstvo
Znam ja daje zec premlad ali bojimse da dok zec navrši 5 mjeseci da se čenke neće ugojit pa onda one neće bit za parenje.Mužjak ti je po meni premlad za pripust prije pet mjeseci starosti. I ne možeš ga forsirati odmah kao iskusnog parnjaka. Prvo parenje se obavlja sa starijom i mirnom ženkom koja se zna namjestiti. Zatim mu se da jedno tjedan odmora pa ponovno ženka. Ako puštaš tako mladog kunića odmah sa tri neiskusne ženke može se desiti da ti prestane sa rastom , da ga ženka istuće pa da se kasnije boji ili da ga osakati. Takav kunić više nije za upotrebu. Mužjak je važniji od ženke pa nek veli tko šta hoće. On daje kvalitetu budućim mladima dok o ženki ovisi brojnost.Sa mužjakom moraš uspostaviti poseban odnos, dati mu najbolje mjesto i hranu, povjerenje kroz diranje i čišćenje , a ne ga iskoristit samo kad ga trebaš da dobiješ mlade a poslije nek životari. Zato pažljivo biram od mladih onog ekstra dobrog kojeg ću si ostaviti i kroz poseban tretman othraniti. Zato i kad mi netko dođe sa ženkom na parenje ne može ga dobiti jer znam koliko sam uložio u njega i koliko vrijedi. Sad imam jednog koji šije sve sa tri mjeseca skoro za kilu. A neću ga pripuštat prije jeseni.