Kako sad to,pa razlike između tih modela su jako velike!
A jesu velike, stvarno strašno velike...
Ma koje velike razlike??:icon_mrgreen:
540 je osnova kod ta 3 modela, on se prvi proizvodio.
Zatim su se dosjetili na kola od 540 staviti slabiju hidruliku i slabiji prednji most i tako je nastao 539 sa limarijom od 533, a motor je ostao isti od 540
A kaj se tiće 542, sve je ostalo isto ko i na 540, samo zamjenjen mjenjač sa 5-brzinskim:icon_mrgreen:
Velika mana 540 i 542 je mali anjšlag, po meni traktor bezveze, nije okretan za sitne poslove, a i za teže poslove prilično slab, jedini + mu je jača hidrulika.
Dok pak 539 je CAR za sitne poslove, a može i orati sa jednobrascem sasvim solidno. Za nešto teže nije.
Ja bi reko da je na 533 stavljen samo motor od 539 i to je to, sve ostalo je potpuno isto, tako da bi prije bilo da je 539 nasatao od 533.
A kaj se tice oranja, 533 vuce dvije brazde 10 cola plug, a tako i 539. Fino ga staviš u prvu direkt, i gas k sebi kolko ide...
Taj je onda lud .
Imam kući račune dijelova klip 120 kn pdm košuljice oko 100 karike 100 ležajevi ventili.
Glava rađenje 400 oko 1500 ostala obrada .
Ruke ne idu više od 1000 kn .
I ja bi ga za 1000 kn rado od 539 složio.
Tako da sve je prošli put kad smo radili bez pumpe i dizni 5000 bilo
A te gluposti od 10000 su bajke na nekog tko se ne razumije
A još je jeftinije s indisjkim dijelovima karike po 30 kn i dalje da ne nabrajam
Matematika je jednostavna.
Na primjer za 558 su sklopovi, dihtunzi, ventili, vodilice, leteci ležajevi nekih 2100 - 2500 kuna. Strojna obrada je nekih 1500 - 2000, ovisi kaj treba raditi, pumpa i dize 1000 - 1500, vodena pumpa 250 - 300. Komplet creva za vodu se ne sjecam kolko je ali nije loše staviti novo kad se vec radi. I još se tu skupi kakvih 500tinjak kuna nepredviđenih na pizdarije kao što su kojekakve podloške, lajtunzim holenderi, ponešto od struje,koji šaraf i takve sitne gluposti na koje treba racunati... Ako si pametan kad ga vec trgaš na pola, budeš barem lamele, druklager i semeringe na spojnickima promijenio kaj ti je dodatnih 800tinjak kuna...
Znaci 5500 - 7000 kuna samo dijelovi ako hoceš napraviti pravi posel. I kad dodaš ruke to nemre biti ispod 10000 da jebe rak raka. Dobro, ovo je za 558 ali razlika nije velika jer je samo jedan cilindar razlike, sve ostalo je isto...
I da, zaboravih jedan sitni detalj.. Kad vec sve raskapaš skužiš da prednji trap ima lufta, pa i to daš napraviti ako si pravi gazda i onda se ta cifra penje još dodatno, i to dosta.. A ja sam na 558 radil sve ovo gore nabrojano, kad se vec radi da se radi sve... Sva sreca pa su kocnice sređene i tu nemam troškova, jedino bi moral lijevu šunku skinuti i pocistiti malo to unutra jer zericu slabije koci nego desna, ali obje blokiraju bez problema... I onda + komplet lakiranje + novi kiler, komplet nova struja(brave, lampe, instalacija, alternator, novi anlaser...)
Realno, prava generalka za 539 s rukama je 10 000 - 13 000 tisuca kuna ako hoceš da ti traktor bude tip top a može se to još ohoho penjati ako radiš temeljito kao ja....