• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kupovina polovnog IMT-a

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Gle @mali, moj kum je mehaničar prek 40 god. i naradio se generalki i generalki na 533/539. Na kraju krajeva sebi je na 533 radio generalnu reparaturu motora i sam je rekao da su ga samo djelovi ispali preko 5000 kn sa uređenjem bosch pumpe i novim diznama te uređenjem glave. Ruke za takav posao su barem između 3500-4000 kn pa si sad računaj kolko to ispada. Tu negdje je otprilike cifra i za 539.
Za mog Universala zadnji put kad je rađena generalna motora kad bi računali posao ispada oko 10000.

Taj je onda lud .
Imam kući račune dijelova klip 120 kn pdm košuljice oko 100 karike 100 ležajevi ventili.
Glava rađenje 400 oko 1500 ostala obrada .
Ruke ne idu više od 1000 kn .
I ja bi ga za 1000 kn rado od 539 složio.
Tako da sve je prošli put kad smo radili bez pumpe i dizni 5000 bilo
A te gluposti od 10000 su bajke na nekog tko se ne razumije
A još je jeftinije s indisjkim dijelovima karike po 30 kn i dalje da ne nabrajam

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
A jel ko tada stavljal novu pumpu vode,razvodni lanac sa lančanicima,reparacija ili zamijena alternatora i anlasera,ac pumpa,sva crijeva gumena i dal je išla nova radilica i bregasta???

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Covjek je rekao da mu ne treba za oranje pa mu tezina i spera ne igraju veliku ulogu.

Danas mu možda to ne treba,tko zna kaj bude sutra... Većinom svima nama traktor s vremenom postane premali,bolje da se to dogodi kasnije nego prije,i uzeti jači stroj. Naravno ako razlika u cijeni nije prevelika.

Što se tiće cijene cijene popravka,nabere se tu puno,zavisno od stanja traktora. Na 539 nešto puklo u kučištu difa,i lošiji hidraulik je bio,10 000kn popravak,od dijelova kupljeno samo najnužnije,i sam sam se začudio.

Posljednje uređivanje:

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Kako sad to,pa razlike između tih modela su jako velike!
A jesu velike, stvarno strašno velike...
Ma koje velike razlike??:icon_mrgreen:

540 je osnova kod ta 3 modela, on se prvi proizvodio.
Zatim su se dosjetili na kola od 540 staviti slabiju hidruliku i slabiji prednji most i tako je nastao 539 sa limarijom od 533, a motor je ostao isti od 540 :)
A kaj se tiće 542, sve je ostalo isto ko i na 540, samo zamjenjen mjenjač sa 5-brzinskim:icon_mrgreen:

Velika mana 540 i 542 je mali anjšlag, po meni traktor bezveze, nije okretan za sitne poslove, a i za teže poslove prilično slab, jedini + mu je jača hidrulika.
Dok pak 539 je CAR za sitne poslove, a može i orati sa jednobrascem sasvim solidno. Za nešto teže nije.
Ja bi reko da je na 533 stavljen samo motor od 539 i to je to, sve ostalo je potpuno isto, tako da bi prije bilo da je 539 nasatao od 533.

A kaj se tice oranja, 533 vuce dvije brazde 10 cola plug, a tako i 539. Fino ga staviš u prvu direkt, i gas k sebi kolko ide...

Taj je onda lud .
Imam kući račune dijelova klip 120 kn pdm košuljice oko 100 karike 100 ležajevi ventili.
A još je jeftinije s indisjkim dijelovima karike po 30 kn i dalje da ne nabrajam

Matematika je jednostavna.
Na primjer za 558 su sklopovi, dihtunzi, ventili, vodilice, leteci ležajevi nekih 2100 - 2500 kuna. Strojna obrada je nekih 1500 - 2000, ovisi kaj treba raditi, pumpa i dize 1000 - 1500, vodena pumpa 250 - 300. Komplet creva za vodu se ne sjecam kolko je ali nije loše staviti novo kad se vec radi. I još se tu skupi kakvih 500tinjak kuna nepredviđenih na pizdarije kao što su kojekakve podloške, lajtunzim holenderi, ponešto od struje,koji šaraf i takve sitne gluposti na koje treba racunati... Ako si pametan kad ga vec trgaš na pola, budeš barem lamele, druklager i semeringe na spojnickima promijenio kaj ti je dodatnih 800tinjak kuna...

Znaci 5500 - 7000 kuna samo dijelovi ako hoceš napraviti pravi posel. I kad dodaš ruke to nemre biti ispod 10000 da jebe rak raka. Dobro, ovo je za 558 ali razlika nije velika jer je samo jedan cilindar razlike, sve ostalo je isto...

I da, zaboravih jedan sitni detalj.. Kad vec sve raskapaš skužiš da prednji trap ima lufta, pa i to daš napraviti ako si pravi gazda i onda se ta cifra penje još dodatno, i to dosta.. A ja sam na 558 radil sve ovo gore nabrojano, kad se vec radi da se radi sve... Sva sreca pa su kocnice sređene i tu nemam troškova, jedino bi moral lijevu šunku skinuti i pocistiti malo to unutra jer zericu slabije koci nego desna, ali obje blokiraju bez problema... I onda + komplet lakiranje + novi kiler, komplet nova struja(brave, lampe, instalacija, alternator, novi anlaser...)

Realno, prava generalka za 539 s rukama je 10 000 - 13 000 tisuca kuna ako hoceš da ti traktor bude tip top a može se to još ohoho penjati ako radiš temeljito kao ja....

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Prvo i osnovno kupujete izgleda po skupim trgovinama.
Ja sam dijelove naručio iz tri trgovine.
Obrada koju si naveo je preskupa u jaski kod Šelebaja me došla duplo manje a čovjek posao radi.
Ono što je ispravno ne treba mjenjat poput alansera on ni nema veze s generalkom.
Drugo je ako ne valja za 539 je nov 750 kn.
Alternator oko 300 i neš sitno u masivi.
Bacate novce prvo nazovite malo po trgovinama .
Pa budete uštedjeli a ne bili u dobrom minusu

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Taj je onda lud .
Prvo i osnovno malo smiri hormone i ponašaj se kulturnije, ne možeš nikoga prozivat ludim!

Čovijek jako jako dobro zna svoj posao i zna znanje. Kad nekome radi posao onda ga odradi kako treba, onaj tko želi neke kemije po motoru tek tolko da se motor vrti, uopće ne želi uzimat u obzir.
Kako su već neki i napisali u generalku neidu samo klipovi, karike, uređenje glave i sl. Kod takvih radova idu nove lamele, druk ležaj, pumpa vode, uređenje ili ne daj bože nova radilica i još hrpa sitnica koje dižu cijenu.
Mom je sad 16 god. kako je rađen motor i sve ostalo kaj je trebalo. Do sad jedino šta je dirano je bila PVP. Sve ostalo je kako je tada složeno i dan danas na njemu. Zašto?
Zato jer je posao odrađen kako treba, a to onda i košta. Platilo se i napravilo se kako treba i to je to.

Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Dobro kažeš mane... Neki forumaši ocito pokušavaju dokazati da 2+2 nije 4 i da 1+1 nije 2, a mi ostali smo valjda glupi..

I da smo ne znam kako glupi, opet generalka za 539 ne može ispasti ispod 10 000 kuna s materijalom, rukama i strojnom obradom nikako...

Istina je da anlaser nije dio generalke, ali kad složiš motor a on više ne može okretati jer se igrom slucaja pojavila kompresija, onda ne znam kaj napraviš? Pališ na guranac? To su neki nepredviđeni troškovi koje sam spomenuo, a meni je taj nepredviđeni trošak donio 1000 i nešto kuna jer nisam htio krpati stari anlaser nego kupio novi da sam miran

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ovak novi anlaser za 539 je 1700kn a alternator od 700-1200kn, tak da zaboravi na ove po 300-500kn.
Reparacija se može odraditi za mnoge stvari pa je jeftinije,ako se može naravno.
A ruke majstora mogu varirat ali ne puno.
Tak da velika je razlika u polugeneralki i komplet generalnom uređenju motora i popratnih agregata i elektrike.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Kolega prije godini dana radio generalku na 540,koji je bio u totalnom rasulu i cifra na kraju blizu 20 000 kn... s tim da je radjeno i motor,hidraulika,struja... skoro pa sve ...

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kolko su tu izašle ruke majstora?

A još ima variacije u cijeni nekih dijelova pa može doč 2000kn + -

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ovak novi anlaser za 539 je 1700kn a alternator od 700-1200kn, tak da zaboravi na ove po 300-500kn.
Reparacija se može odraditi za mnoge stvari pa je jeftinije,ako se može naravno.
Tak da velika je razlika u polugeneralki i komplet generalnom uređenju motora i popratnih agregata i elektrike.

Zaboravi cijenu alansera 1200 češko magneton 750 indija alternator 350 masiva aj nazovi pa se uvjeri alternatora ugrađenih podosta i rade .
To ti je to .
Ljudi ne zovu

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja da idem raditi generalnu motora, sigurno nebi mjenjao vodenu pumpu, ac pumpu, crijeva, lajtunge, alnaser, alternator, ako je sve u dobrom i urednom stanju..
A uostalonm sve to kaj je izvana na motoru si znam popraviti i zamjeniti sam, ako nekad rikne, pa zasto bi onda za to placao majstora, pa cak i piksiranje prednjeg trapa se odradi kod kuce, jer imam tetka sa tokarskim strojom.
Znaci, ja bi uracunao nove sklopove, strojnu obradu, pumpu i dizne i ove ostale sitnicarije (lezajevi dihtunzi) i nek mi to majstor sve sastavi..
Koliko bi takva generalna motora za 539 dosla, znaci samo goli motor?

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111

Kad sam ja sklopio motor i probao ga upaliti anlaser jednostavno nije imal snage okretati. Okretal je al onak jedva ko da je akumulator prazan. Onda sam kupio Lucas za 1200 kuna. Ako se ja ne varam taj anlaser paše i na 539 ili ne? Uglavnom, vidio sam i po 950 kuna nove.

Ja da idem raditi generalnu motora, sigurno nebi mjenjao vodenu pumpu, ac pumpu, crijeva, lajtunge, alnaser, alternator, ako je sve u dobrom i urednom stanju..
A uostalonm sve to kaj je izvana na motoru si znam popraviti i zamjeniti sam, ako nekad rikne, pa zasto bi onda za to placao majstora, pa cak i piksiranje prednjeg trapa se odradi kod kuce, jer imam tetka sa tokarskim strojom.
Znaci, ja bi uracunao nove sklopove, strojnu obradu, pumpu i dizne i ove ostale sitnicarije (lezajevi dihtunzi) i nek mi to majstor sve sastavi..

Pa racunaj. Nek su ti sklopovi, dihtunzi, ležajevi, ventili, vodilice i sve kaj ide u motor negdje oko 2000 - 2500 kuna. Nek ti je strojna obrada bloka, glave i ako treba radilicu nekih 1200 - 1600 kuna, i nek su ti pumpa i dize samo 1000 kuna. I sumnjam da bude to bilo koji meštar radil bez barem 3000 kuna. Iskreno receno, ja to ne bi radil ni za 5000 više, al to sam ja, ima i onih kaj rade za kikiriki

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
mali najvjerojatnije kupuje bez pdv-a rabata i svega drugog što normalni smrtnici plačaju ili nezna šta znači generalka. Kum lani radio generalku na 533, izašla ga oko 10 000 kn.

bm joja

Aktivni član
Tu od
17 Ožu 2016
Poruka
377
Razmišljao sam da se javim ili ne .Trenutno za djelove je naj jeftiniji Hubzin iz Indije iliTurske .Nazovite i čučete cijenu .Strojna minimalno !800 kn .Kontrola pvp i diza 400 kn Ruke 2500 kn . Sve minimalno Izađe cca 7500kn-

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Zaboravi cijenu alansera 1200 češko magneton 750 indija alternator 350 masiva aj nazovi pa se uvjeri alternatora ugrađenih podosta i rade .
To ti je to .
Ljudi ne zovu

Pa kak sad,daj se odluči do prije par stranica si pljuval po indijskim dijelovima a sad već valjaju.

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Kako mu kad paše. To je ko kad moj punac meni prica kako mu auto malo troši. Kad se hvali troši mu 4 litre ako ne i manje, cak proizvodi gorivo. A kad treba nekam odvesti ili otici o svojem trošku, onda pocne cendrati kak to neide na zrak, kak gorivo nije badava i tak...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967

Samo nemoj slušat nebuloze karike njemačke oko 300 kn, klipovi 360, rad glave 400, ventili su bili oko 120 aj recimo vođice nezz dal su 100 , pikse na klipovima sam zaboravio ako nije jedna 30 kn perkins, ležaji oko 300 ako se ne varam kotor,
i rad oko 1400 zab sam sad .
I to ti je oko 3000 i ac pumpa ipm 220 kn ,takao da ulje oko 200 filter 25 kn , pumpa tešanj vode 300 najskuplja i to ti njihvih 10000 kn

Pa kak sad,daj se odluči do prije par stranica si pljuval po indijskim dijelovima a sad već valjaju.

Za 300 kn je dobar bolje nego polovan ako ode godina dana garancije kanta za smeće i dobro,

Posljednje uređivanje od moderatora:

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Meni se cini da neki ljudi polugeneralku racunaju ko pravu generalku zato dolazi do ovak razlicitih cifri i nemozete se dogovorit nego raspravljate i vrtite se u krug vec par stranica!!

Najnoviji postovi

Na vrh