• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kupovina polovnog IMT-a

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Znaci ak bi isel traktor gledat i provjeravat koja je spera, samo moram obratit paznju na to da se rucka za ukljucivanje mora zaokrenut prije pritiskanja. Jer sam bas pretrazival forum da vidim slike, ali su se ocito izbrisale. Pa ako netko mozda ima sliku da se vidi...

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Teška špera gura jednu osovinu u trubu na toj osovini je vilica koja uzubljuje flanđu ručica koju tiskaš sa nogom je okrenuta gore da ne smeta kod upotrebe se spusti .

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ovak izgleda debela špera, kad ju hoćeš stisnut moraš ju rukom kao otvorit u desno

d0c2cea6a272488212057e05875d0b79.jpg

Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Pa daj nam onda vec jednom tocnu kalkulaciju s ciframa kak sam ja tebi napisal, da vidimo koliko to po tebi košta. Napiši nam tocno kaj si radio i koliko je koštalo, jer si do sad dao vec tri razlicite varijante.

Zamisli situaciju(koja se meni desila) da primiš za vodenu pumpu i zavrtiš a ona struže unutra. Ne curi ali struže, jel bi ti to mjenjal ili ostavil? Sklopi se motor a anlaser ga više nemre okretati. Jel bi ga slagal ili kaj bi napravil? Crijeva od vode loša i napucana, jel bi ti to vracal na generalno složen motor? Termostat ako je i bil dobar valjda budeš preventivno zamjenil. A kad sam spomenuo lajtunge, mislil sam na one od niskog pritiska koji cesto znaju sliniti pa je onda normalno da i njih staviš nove da ti ne masti po novom motoru. Ništa od ovoga ne moraš promjeniti ako je ispravno ali ja sam to spomenul kao nepredviđene troškove na koje ljudi ne misle. Isto tako kad je traktor na pola kaj nije logicno staviti nove lamele i ležaj, pa i semeringe na spojnickima? Kaj se tice prvog trapa, ne moraš ni njega slagati, ali ako je motor za generalku onda je najcešce i prvi trap u banani, pod uvjetom da nije rađen u međuvremenu. I kaj budeš onda, ostavil prvi trap koji se klima ko babin zub?

Žali bože...

I postoji još nešto kaj ljudi zaboravljaju a također treba uracunati u cifru.. Kao prvo novo ulje u motor, i nakon kakvih 50 sati zamjena. Znaci dva puta novo ulje u motor. Novi filteri goriva i ulja kaj isto nije besplatno, i tak se nabere toga

Napisao sam ti gore cijenu svakog dijela pa računaj bez pumpi i dizni nije ni blizu famoznih 10000 kn .
Sad ovisi gdje radite obrade jel vas deru meni je ta obrada ispala jeftino.
S tim da je čovjek sve ubacio u blok i isprobao.
Ja ponovo raskopavao i prao

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Zamisli situaciju(koja se meni desila) da primiš za vodenu pumpu i zavrtiš a ona struže unutra. Ne curi ali struže, jel bi ti to mjenjal ili ostavil? Sklopi se motor a anlaser ga više nemre okretati. Jel bi ga slagal ili kaj bi napravil? Crijeva od vode loša i napucana, jel bi ti to vracal na generalno složen motor? Termostat ako je i bil dobar valjda budeš preventivno zamjenil. A kad sam spomenuo lajtunge, mislil sam na one od niskog pritiska koji cesto znaju sliniti pa je onda normalno da i njih staviš nove da ti ne masti po novom motoru. Ništa od ovoga ne moraš promjeniti ako je ispravno ali ja sam to spomenul kao nepredviđene troškove na koje ljudi ne misle. Isto tako kad je traktor na pola kaj nije logicno staviti nove lamele i ležaj, pa i semeringe na spojnickima? Kaj se tice prvog trapa, ne moraš ni njega slagati, ali ako je motor za generalku onda je najcešce i prvi trap u banani, pod uvjetom da nije rađen u međuvremenu. I kaj budeš onda, ostavil prvi trap koji se klima ko babin zub?

Pa normalno, ako bi pumpa strugala da bi ju zamjenil, ali ako nebi, ostala bi stara na "novom" motoru..
Ako alnaser nebi mogel upaliti, stavil bi novoga, ali ako bi mogel zasto bi ga mjenjal?
Ja sam prosle god promjenil vodenu pumpu, i samo dva crijeva sam stavil nova koja su vec tako otrula da sam ih potrgal dok sam ih vadil van, sva druga crijeva su ostala stara ispucana na oko, i evo traktor vec napravil 100 rs od izmjene pumpe i jos ni jedno nije procurilo..

Prednji trap na jednom traktoru mi je totalno u rasulu i vapi za remontom i budem ga slagao mozda vec i ove godine, tak da to nebu trebalo slagati dok dode vrijeme za generalku, a i makar je u rasulu (tak je vec par godina) traktor radi godisnje cca 250 rs..

Teska su vremena dosla i nema se bas para kako se nekad imalo, tako da moramo pomalo krpati i raditi s cim mozemo..

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Taj je onda lud .
Imam kući račune dijelova klip 120 kn pdm košuljice oko 100 karike 100 ležajevi ventili.
1.Glava rađenje 400 oko 1500 ostala obrada .

2. Ruke ne idu više od 1000 kn .
I ja bi ga za 1000 kn rado od 539 složio.

3. Tako da sve je prošli put kad smo radili bez pumpe i dizni 5000 bilo
A te gluposti od 10000 su bajke na nekog tko se ne razumije
A još je jeftinije s indisjkim dijelovima karike po 30 kn i dalje da ne nabrajam

1. Tvrdiš da je "rađenje"(kaj god to znacilo) glave 400 kuna a ostala strojna obrada 1500. A kaj ja govorim stalno????

2. Tvrdiš da ruke neidu preko 1000 kuna što je totalna glupost jer samo budala bi išla raditi taj posel za te pare, osim toga par komentara iza si napisao 1400...

3. Kakva je to generalka ako je bez pumpe i dizni?

Gdje je ta generalka od 10000 kad sam ja oko 5000 platio kad sam radio.
S biranjem dijelova i obradom.:icon_lol:

Prvo i osnovno kupujete izgleda po skupim trgovinama.
Ja sam dijelove naručio iz tri trgovine.
Obrada koju si naveo je preskupa u jaski kod Šelebaja me došla duplo manje a čovjek posao radi.
Ono što je ispravno ne treba mjenjat poput alansera on ni nema veze s generalkom.
Drugo je ako ne valja za 539 je nov 750 kn.
Alternator oko 300 i neš sitno u masivi.
Bacate novce prvo nazovite malo po trgovinama .
Pa budete uštedjeli a ne bili u dobrom minusu

Znaci ono kaj sam ja neveo je preskupo a tvoje 400 + 1500 je jeftino?

Samo nemoj slušat nebuloze karike njemačke oko 300 kn, klipovi 360, rad glave 400, ventili su bili oko 120 aj recimo vođice nezz dal su 100 , pikse na klipovima sam zaboravio ako nije jedna 30 kn perkins, ležaji oko 300 ako se ne varam kotor,
i rad oko 1400 zab sam sad .
I to ti je oko 3000 i ac pumpa ipm 220 kn ,takao da ulje oko 200 filter 25 kn , pumpa tešanj vode 300 najskuplja i to ti njihvih 10000 kn

Za 300 kn je dobar bolje nego polovan ako ode godina dana garancije kanta za smeće i dobro,

Tu tvrdiš da je rad oko 1400 kuna, a dva komentara iznad da nikako ne prelazi 1000 kuna... I ko je sad tu lud?

Pišeš nepovezano i zbrkano. Postovi su ti nerazumljivi i jedan pobija drugi. Zato sam te lijepo pital da nam tocno napišeš troškove i kaj je tocno sve rađeno, jer ovo kaj si ti napisao nije generalka ili ne možemo skužiti kaj je. Kolko sam skužio pumpu i dize nisi radio... Kaj je s radilicom? Kaj je s klavijaturom? Kaj je s uljnom pumpom? Koliko je na kraju stvarno cijena te strojne obrade? Nigdje ne spominješ set dihtunga i semeringe. Kaj ako su kojim slucajem sjedišta bregaste poderana? Kaj je s lamelama i drug lagerom, kaj si trgal traktor na pola a ostavil stare lamele? I koji to majstor radi generalku za 1000 kuna? Reci pa da i ja idem k njemu. Jer za te pare ja natrpam 533 u kamion i dovezem ga k meštru pa nek se on zahebava s tim jer meni to ne pada na pamet, ako je ovaj toliko jeftin.

Napisao sam ti gore cijenu svakog dijela pa računaj bez pumpi i dizni nije ni blizu famoznih 10000 kn .
Sad ovisi gdje radite obrade jel vas deru meni je ta obrada ispala jeftino.
S tim da je čovjek sve ubacio u blok i isprobao.
Ja ponovo raskopavao i prao

Nas deru za obradu a ti platio 400 za glavu i 1500 ostala obrada?

Posljednje uređivanje:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Pa ti nemaš pojma i opet me nije došlo više od 5000.
Čemu dizne da radim i pumpu kad su bile dobre da bacam novce.
Gle bar nisam dao 11000 za generalku s indijskim dijelovima.
A ja motor od 539 složim za 1000 kn eto i da ga složim u tri dana dnevnica 300 kn a ti ih zaradi.
400 kn za rad glave nije puno obrada sicova ravnanje izmjena vođica .
A u ovo drugo je išla obrada radilice , ravnanje bloka , skidanje klipova , piksiranje klipnjača,
Tako da ne mješaj rad ruku mehaničara i koji radi obradu

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Gajtan možda je kolega mali radil (po njemu) generalke na više Imt-a pa od tud razlike .

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,111
Ma vidiš da se covjek pogubil... Po ovome kaj on prica, radil je takozvani polumotor + malo prckanja po glavi i to je to. Ocito je da se brkaju kruške i jabuke, jer ljudima nije jasno kaj je to generalka... Cak mi se cini da se tu radi o trolanju, ali tu bi admini trebali dati sud...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ma vidiš da se covjek pogubil... Po ovome kaj on prica, radil je takozvani polumotor + malo prckanja po glavi i to je to. Ocito je da se brkaju kruške i jabuke, jer ljudima nije jasno kaj je to generalka... Cak mi se cini da se tu radi o trolanju, ali tu bi admini trebali dati sud...

Ti trolaš jer nemaš pojma drugi put dovezi meni motor pa ćeš uštedjeti kad si pametan cijene su ti tu pa nazovi trgovinu i provjeri.
Ko ti je kriv što su te zavaljali ja za tvoju generalku dobivam cjel 558 ispravan s kabinom.
A ne da bi radio generalku za te novce ne vrijedi taj traktor.
A nije ti niko ni kriv ako ne razumiješ što znači mehaničar rad njegov i rad majstora koji radi obradu dijelova.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Čovječe božji, samo da bi uredio kvalitetno prednji kraj na 558 sa poslom te dođe barem 1000 kn.
Ne znam tko pametan i normalan ide radit generalku za 1000 kn?

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Kolega Gajtan je kupil 558 i radil za svoju dušu iako nisam ljubitelj IMT -a cjenim njegov rad . Koliko mu se isplatilo nije bitno jer je radil ono kaj je volio raditi . Isplativost varira jer u isto vrijeme jedan moj poznanik je za 18 000 kn kupil registriranog i složenog 558 več ga dva puta registriral i radi bez kvara . tko nije šarafil ono kaj mu se sviđa teško će to razumjeti i u cilju teme poznaniku se isplatila kupovina polovnog traktora . također smatram da je Gajtan sretan sa "svojim osobnim " 558 i stečenim iskustvom.:(y):

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
U ovoj raspravi se slazem donekle sa malim....Drugo je kad je covjek pri parama pa hoce da sve utegne u top stanje a drugo kad si prinuden uradit generalku...
Kad dode vrijeme na svom fergi da moram radit generalku,sam cu raskopat traktor ili ima majstora koji ce doci na dnevnicu i odnijet blok na strojnu obradu i oni ubacuju i klipove,radilcu...sve stose tice bloka i daju garanciju na taj dio rada...

Vodena pumpa,alnaser,prednji trap i lamela...to se radi po potrebi....ne nalaze se pare po putu pa mijenjaj sve po redu.....I uostalom ,kakav je to krs kad je sve prispjelo za mijenjanje

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Zato treba razlikovat generalku i polugeneralno sređivanje... sve ovisi o samom stanju traktora!
Prije nekih 3-4 god. sam radio polugeneralku i cifra bila oko 2t/kn... odtad sam napravio sigurno 600-700rh i traktor bez problema radi...Potroši malo ulja,al prije svakog većeg posla se provjeri,dolije po potrebi i teraj!
Kolega prošle godine radio generalku na traktoru... al generalku od -do motor ,mjenjač,hidraulika,struja...cifra blizu 20 000kn,al praktički ima novi traktor...
U oba slučaja se radi o 542,jedino što je moj novi tip,njegov stari...
Prema tome netreba mješat kruške i jabuke,zna se šta je šta!

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Vrsani generalka ili se radi ili ne ako se ne radi onda je to krpanje , polugeneralka i sl znam da nema para ali onda vječno krpanje ili jednom pošteno . Nemožemo pričati o generalki ako mijenjamo samo toliko da motor ide zato se nekad znalo tko je majstor i što je posel a što je fušeraj . Ma jeb,,, generalku ako ju radi pekar .(figurativno).

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Nekad se znalo ko je majstor,zato sto se ostali nisu razumjeli nista...danas polovina ljudi raskopa svoj traktor...pa pogledaj samo po forumu koliko ih popravlja pojedine kvarove na osnovu savjeta i slika od muhe i lisnika.
Tad su majstori gulili ljude ,a sad je drugo vrijeme,i to sto stavis novu vodenu pumpu nemora znacit da si dobro uradio posto su vecinom fus pa procure veoma brzo

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ja isto sam većinom kopam i šerafam po svom traktoru al ne radim generalku sam na njemu. Kad bi to radio sam vjerojatno bi me takva generalka ispala 3-4000 kn jer nebi pola tog mjenjao, al to se onda ne bi mogla ni približno zvat generalka.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Najveća mi je tu glupost kad radiš generalku da mjenjaš alanser i alternator.
Čemu ako si redovno održavao i ako su ispravni.
To nema veze sa motorom a drugo je ako neko ima baš stroj u kušlusu gadnom.
Za 539 se napravi sve za 5 do 6000 kn ako znaš imalo sam.
Za 533 je već skuplje jer tu ide lanac novi zupčanik na radilicu pa se može malo više nabrat.

Najnoviji postovi

Na vrh