Ne funkcionira radi duljine pluga, a trotočje ga ne spušta paraleleno već kružno. Upravo radi toga na kratkom plugu funcionira.
A glede onoga da sporo ulazi u zemlju...ak brže ulazi u zemlju, znači da je previše "popiknut" i da na dubini nije paralelan sa zemljom.
Kak sam prije navel, nemam iskustva s dugim plugovima, ali na svakom plugu se rastezanjem toplinga peta pluga spušta niže u odnosu na špicu lemeša prve brazde. Upravo zbog lučnog (nije potpuno kružno) spuštanja pluga, duljina toplinga određuje na kojoj dubini se bu plug izravnal sa zemljom. Dakle kad peta pluga dostigne dubinu špice lemeša prve brazde, pravac pluga se po visini poravna s pravcem vuče i plug prestane ići u dubinu.
Pošto tereni nisu idealno ravni, brazda bu imala određeno odstupanje u dubini, ovisno radi li se o prijevoju (dublja) ili udolini (plića).
Ovo do sada je čista kinematika bez djelovanja sila.
S obzirom na to da se dogodi spreg sila koji želi povući plug dublje sve dok se pravac pluga i pravac vuće ne presjeku. Plug zato ne bude prestal ići u dubinu točno kad se izravna nego malo dublje odnosno kad je prva brazda malo plića nego zadnja. Na kratkom plugu si pomognemo tako da plug samo malo jače zakrenemo. Vertikalni rez nije okomit na površinu zemlje kao što bi teoretski trebal biti, ali radi se o svega nekoliko stupnjeva kaj se na oko niti ne primjeti, a prva brazda se dobije jednake dubina kao i zadnja. Meni se čini da bi to trebalo funkcionirati i na duljim plugovima, ali nisam napravil analizu i ne mogu za to dati ruku u vatru.
Ovo je moje razmišljanje o kinematici i dinamici gibanja pluga. Dopuštam da negdje griješim i jako bu mi drago ako netko ima
jače argumente koji pobijaju moje razmišljanje.
Uvijek više volim silu argumenata nego argument sile. Bolje :icon_biggrin: nego :icon_axe:.