• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kverneland plugovi

• Temu pokrenuo kingletic
  • Datum prvog posta

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Razumijemo se za nazive dijelova pluga :icon_jook: :eek::

Kod mene podešavanje preko poluga ne funkcionira ni kod jednog traktora ni pluga kaj imam..A podesit plug preko srednje poluge mi samo igra kod 2 braznog pluga,kak bi to izgledalo na 3 brazde,koliko bi prednja grabila???
I kod 2 brazde bi plug jako viisio prema nazad..
Uglavnom nema logike to..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Pa kaj nemreš onda jednostavnije poštelat to na ručici hidraulike?

Pitanje od marko93 (post 154) je bilo kako se dubina oranja podešava preko navojnih poluga na traktoru.

Razumijemo se za nazive dijelova pluga :icon_jook: :eek::

Kod mene podešavanje preko poluga ne funkcionira ni kod jednog traktora ni pluga kaj imam..A podesit plug preko srednje poluge mi samo igra kod 2 braznog pluga,kak bi to izgledalo na 3 brazde,koliko bi prednja grabila???
I kod 2 brazde bi plug jako viisio prema nazad..
Uglavnom nema logike to..

Ako plug nije deformiran ne bi nikam visel. Druga stvar je jeli peta dovoljno široka da ne potone u zemlju od pritiska koji stvara plug. Ostalo je čista mehanika, točnije kinematika. Vrh lemeša prve brazde i peta na zadnjoj brazdi su na jednakoj dubini - u liniji. To se može postići podešavanjem toplinga. Provjereno kod jednobraznog i dvobraznog pluga, ali plug jako sporo ulazi u zemlju. Punu dubinu postigne tek nakon nekoliko metara u mekoj zemlji, a u tvrdoj možda i ne postigne pune dubine.
Tko ima hidraulični topling može si pomoći i nije mu potreban kopirni kotač za održavanje jednake dubine.
Možda na plugovima s više od dvije brazde to iz nekog meni nepoznatog razloga ne funkcionira, ali na manjim je provjereno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Ne funkcionira radi duljine pluga, a trotočje ga ne spušta paraleleno već kružno. Upravo radi toga na kratkom plugu funcionira.

A glede onoga da sporo ulazi u zemlju...ak brže ulazi u zemlju, znači da je previše "popiknut" i da na dubini nije paralelan sa zemljom.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ovaj plug ni nema petu tako da... U normalnim uvijetima klin trece tocke bi trebao biti u slic rupi i da pliva u njoj. U tezim uvijetima gdje dolazi do proklizavanja topling se skrati tek toliko da se dio tezine prebaci na traktor, a opet da se ne vadi zadnja brazda van. Nista se ne gura ni ne vadi toplingom. Na plugu on ne sluzi za to.
A AntonijoJD je dobro pitao. Jel nije jednostavnije na rucicama hidraulike ograniciti spustanje pluga?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
NH, nebi se u potpunosti složil s tobom.
To kaj si napisal vrijedi za traktore koji imaju osjet vučne sile preko donjih poluga hidraulike.
Na njima "draft control" (regulacija vučnog otpora) djeluje i s kotačem, dok na ovima koji imaju osjet preko treće točke, pritisak na istu regulira vučnu silu i na njima treća točka nesmije biti na šlic rupi.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
ZJ je u pravu u vezi trotočja i šlic rupe. Šlic rupa najbolje funkcionira kod EHR-a.Na mom traktoru to tak ne funkcionira,a Lemken nije ni imao šlic rupu.Kad se hod ograniči na ručici,opet je hidraulik pod opterđdcenjem.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ne funkcionira radi duljine pluga, a trotočje ga ne spušta paraleleno već kružno. Upravo radi toga na kratkom plugu funcionira.

A glede onoga da sporo ulazi u zemlju...ak brže ulazi u zemlju, znači da je previše "popiknut" i da na dubini nije paralelan sa zemljom.

Kak sam prije navel, nemam iskustva s dugim plugovima, ali na svakom plugu se rastezanjem toplinga peta pluga spušta niže u odnosu na špicu lemeša prve brazde. Upravo zbog lučnog (nije potpuno kružno) spuštanja pluga, duljina toplinga određuje na kojoj dubini se bu plug izravnal sa zemljom. Dakle kad peta pluga dostigne dubinu špice lemeša prve brazde, pravac pluga se po visini poravna s pravcem vuče i plug prestane ići u dubinu.
Pošto tereni nisu idealno ravni, brazda bu imala određeno odstupanje u dubini, ovisno radi li se o prijevoju (dublja) ili udolini (plića).
Ovo do sada je čista kinematika bez djelovanja sila.
S obzirom na to da se dogodi spreg sila koji želi povući plug dublje sve dok se pravac pluga i pravac vuće ne presjeku. Plug zato ne bude prestal ići u dubinu točno kad se izravna nego malo dublje odnosno kad je prva brazda malo plića nego zadnja. Na kratkom plugu si pomognemo tako da plug samo malo jače zakrenemo. Vertikalni rez nije okomit na površinu zemlje kao što bi teoretski trebal biti, ali radi se o svega nekoliko stupnjeva kaj se na oko niti ne primjeti, a prva brazda se dobije jednake dubina kao i zadnja. Meni se čini da bi to trebalo funkcionirati i na duljim plugovima, ali nisam napravil analizu i ne mogu za to dati ruku u vatru.
Ovo je moje razmišljanje o kinematici i dinamici gibanja pluga. Dopuštam da negdje griješim i jako bu mi drago ako netko ima jače argumente koji pobijaju moje razmišljanje.
Uvijek više volim silu argumenata nego argument sile. Bolje :icon_biggrin: nego :icon_axe:.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
gogo zar tebi traktor ne može preko hidraulike određivati dubinu oranja, kao što to ja na svome Zetoru ili IMT-u reguliram? Ni ja nisam čuo da neko tako štela dubinu oranja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
ZJ je u pravu u vezi trotočja i šlic rupe. Šlic rupa najbolje funkcionira kod EHR-a.Na mom traktoru to tak ne funkcionira,a Lemken nije ni imao šlic rupu.Kad se hod ograniči na ručici,opet je hidraulik pod opterđdcenjem.
Ne nužno na EHR-u, jer neki traktori imaju osjet sile i za EHR na trećoj točki (Same Dorado i braća), već na traktorima koji imaju donji osjet sile (Ursus 335, Same Explorer...)

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
gogo zar tebi traktor ne može preko hidraulike određivati dubinu oranja, kao što to ja na svome Zetoru ili IMT-u reguliram? Ni ja nisam čuo da neko tako štela dubinu oranja.

Može,ista hidraulika je kod mene,kao i na tvom Zetoru,samo drugačija pumpa i jedan cilindar više...

Ne nužno na EHR-u, jer neki traktori imaju osjet sile i za EHR na trećoj točki (Same Dorado i braća), već na traktorima koji imaju donji osjet sile (Ursus 335, Same Explorer...)

Znam za to,samo EHR dopušta najfinije podešavanje... Kad se dobro uštima,plug je u brazdi,a klin u šlic rupi samo šeta...

Orao sam danas,slike su u temi Oranje...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Gogo,

kaj ti se zamjerilo na Vogelu da ga ne želiš nikad više?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Težak je za vuči,jedino to. Bilo bi možda nepošteno da tak tvrdim na osnovu onog kaj sam ja izoral s njim,ali ljudi se masovno žale,pogotovo oni koji su probali nekaj drugo i izorali puno hektara. Isprobavali smo na istoj parceli sa traktorom 150ks V&N 3 brazde vario okretača sa rešetkastim daskama, i Lemkena 4 brazde vario sa punim daskama, traktor ih je vukao jednako,Lemkena možda čak i zeru lakše,a na Lemkenu je bilo 18-20 cola zahvata više.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Hvala na informaciji.
Meni moj Regent nije težak za vući, ali mi je težak za transport pa razmišljam dal da ga zamijenim ili da stavim dodatne utege naprijed.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Utege definitivno! Ako si zadovoljan s plugom, nemoj ga mijenjati radi takve stvari, tko zna kaj budeš drugi put kupil.

I da,čuo sam se s čovjekom koji mi je prodao Kvernija,i uzeo onog trobrazdnog sa slike od prije. Jedna strana pluga ore,druga ne,vratio ga je trgovcu... Tibor i Marko su bili u pravu,nije Kverneland,nego Kongskilde.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Već imam 100 kg originalnih utega. Moral bum nekaj improvizirati i dodati još oko 50-60 kg samo kod oranja. Ne znam jel smijem okačiti samo na ove koji su gore ili na njihov nosač?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Stavi čim više,traktor se bude preporodil... Ne znam kak to kod tebe izgleda,ali možeš ih staviti bilo kam,bitno da si siguran da ne budu otpali.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ako su u felgama, najmanje trpi traktor, ali nije baš praktično za brzu izmjenu.
Moram nekaj skemijati da ih samo zakačim i da komad nije teži od 20 kg. Ipak je moja kralješnica već za generalku.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Na običnom. Mislim da je to stavio zbog rolo bala. Tjerao je i rolo balirku i silokombajn s njim, a 3 cilindra je, nekih 50 ks valjda neznam točno.

Najnoviji postovi

Na vrh