• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lazi,lazi,lazi me... cijena mlijeka

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Daj mi to malo objasni. Nisam ekspert baš.(Mlad sam :) ) Većinom naše krave daju podjednako mlijeka. Nisam baš primijetio da jedna mlada daje više iako je hranjena jako dobro.
Možda griješim u nečemu ?

Nema se tu puno za objašnjavati :) u Hrvatsku je uveženo na tisuče junica iz Austrije i Njemačke, te krave kad su se potelile kod ljudi, imale su mlijka, za naše pojmove (opčenito) "hrpu" a njihov ženski podmladak kod 95% farmera kad se je potelili su bile puno slabije od svojih majki, jedini razlog je loš uzgoj junica

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Kukuruzna silaza 22kg
Sjenaza talij ljulj 15kg
Sijeno 2,5kg

Soja 1kg
Suncokretova sacma 0,8kg
Zitarice 1,2kg
Kukuruz 1,5kg
Stocno brasno 1kg
Premix 0,2kg
Smjesa na automatskoj hranilici 22% proteina ,prosjek po kravi 1kg

Ovo je obrok za 22 L,ali da naglasim raden je na analizi voluminozne krme..
S time da je sjenaza 16,3%proteina...

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Stvarno treba imati pravu kravu ali i hranu izmješanu sa miksericom i davati točno po mjeri, a to košta pravo.:icon_e_wink:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kukuruzna silaza 22kg
Sjenaza talij ljulj 15kg
Sijeno 2,5kg

Soja 1kg
Suncokretova sacma 0,8kg
Zitarice 1,2kg
Kukuruz 1,5kg
Stocno brasno 1kg
Premix 0,2kg
Smjesa na automatskoj hranilici 22% proteina ,prosjek po kravi 1kg

Ovo je obrok za 22 L,ali da naglasim raden je na analizi voluminozne krme..
S time da je sjenaza 16,3%proteina...

To je jedan od dva dnevna obroka, ili?

imbrakc

Član
Tu od
18 Stu 2011
Poruka
41
evo da se i ja uključim
pa zakaj bi ti daval istog takvog obroka, kao prvo za mene je bezveze jer je to više ovrok za tov nego za proizvodnju mlijeka. ste vi ljudu gda bili na kakvem predavanju ili el ste bili vani na kojoj farmi. kukuruz nije kravama tj. preživačima prirodna hrana, jer je došel tek nakon otkriča ametike. za krave je bitno da imate dobru sjenažu i na tem se treba temeljiti obrok. kao prvo sjenaža mora biti dobra, jer sve ostalo vam drastično povečava troškove proizvodnje mlijeka, i ona mora biti osnova.
za moj pojam krave koja daje 22 litre obrok bi trebal biti 60% sjenaža 40% silaža to je kaj se tiče voluminoze a smjese ide oko 4 kile ne više 19% proteina.

nikakva mikserica ti netrema

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
To je dnevni obrok..tj hrane se samo jednom dnevno i to dobiju..osim smjese na automatu..
Treba nekad vagnuti i koliko stane silaze u kantu ili vec u cemu se djeli silaza,treba se malo poigrati i dalo bi se to..ne najtocnije ali opet priblizno..
Nisu mikser prikolice toliko skupe,ne mora biti nova

Slazem se da bi trebalo promjeniti omjere silaze i sjenaze,jer je prirodno da krave jedu (pasu)travu, ALI proizvodnja kukuruzne silaze je daleko laksa i manje riskantna a i jeftinija u odnosu na travnu silazu.. tako da vjerojatno u buducnosti isao na 75 % -25 % za kukutuznu silazu..
Sljedece neki max. smjese po kravi je 7,5kg iako ima slucaja kod mene da pojedine jedu i 11kg smjese (40+L)..

Posljednje uređivanje:

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
To je kompletan dnevni obrok!
Nemam miksericu pa je za moj pojam da voluminozu imaju ispred sebe od 6 do 20h,znači cjelodnevno...bit je samo da neostaje i isto tako i da nefali.....

imbrakc

Član
Tu od
18 Stu 2011
Poruka
41
eto i kaj da ja sad velim. meni je taj obrok nesvatljiv i zbilja neznam kaj da napišem a da bude pozitivno. tu je sila energije koju krava netreba, sad ti je obrok ovo kaj si dal preporuku cca 60 % silaža 40% sjenaža + smjesa 22% pr.(pa kolko to košta??) :icon_scratch:

zakaj sve moramo komplicirat. 20 litri neje neka proizvodnja i to bez grešte ima z DOBROM sjenažom i silažom i koja kila smjese, najjednostavnije.

samo treba dobra voluminoza i 90% problema je riješeno, a ne stara i nikakva trava košena, da joj daš boga tu nema koristi.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Najjeftinija litra mlijeka je iz najkvalitetnije voluminoze,i svi se mi kunemo u kvalitetnu voluminozu a kako ju proizvesti u ovakvoj godini???
Kad vecina travnih silaza bude bogata clostidiama i ostalim bakterijama, i onda nevidim razloga zasto forsirati toliko sjenazu... moja vizija je bila da odem na omjer 80-20 sjenaza-kukuruz ali to je u nasoj klimi nemoguce,nismo mi nizozemska ili danska da smo bogati kisama i ne tako visokim temp a lucernu ne mogu uzgojiti...stoga usporedba kostanja cijene mlijeka a i proizvodnje kod nas i unjih bas i nema prevelikog smisla..

Nema tu nepotrebne energije,napisao sam da je obrok raden na temelju analize krmiva

imbrakc

Član
Tu od
18 Stu 2011
Poruka
41
bilo je i ove godine dobrog vremena za kvalitetno napraviti sjenažu, samo je večina kosila 1. otkos dok smo mi skidali 2. znam da trava nije bacila klas ali je bilo previše stabljike i nije to ta kvaliteta, svi smo manje više imali iste uvjete kaj se vremena tiče.

definitivno je lakše napraviti silažu nego sjenažu samo ja sem tog stava da silaža u velikim količinama neje za krave, tj. nesmi dominirati u obroku.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Ja mislim da sa lucernom i dts. se može nahraniti krave pravo , malo sjenaže i suhog sjena lucerne hrana odlična za 20 - 25 l. mlijeka , bez raznih rezanaca , tropa , lišća . smjese i aditiva.:icon_thumright:

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Evo, obrok na tom imanju o kom sam pisao:

August 2012
sve u procentima i s cjenom po kili
sjenaža, 1. i 3. otkos 42,17% 0,06€
kukuruzna silaža 30,64% 0,04€
pivski treber 9,19% 0,04€
silirano zrnje kukuruza 8,46% 0,10€
bjelančevinska smjesa 4,06% 0,31 €
melasa 1,53% 0,45 €
rezanac šečerne repe 1,53% 0,19 €
slama 0,77% 0,12 €
Magna Pack Plus 0,54% 1,25 €
urea 0,23% 0,55 €
minerali 0,23% 1,50 €
soda 0,23% 0,35 €
krmni kreč 0,18% 0,08 €
stočna sol 0,14% 0,07 €
gorka sol (MgSO4) 0,09% 0,35 €

uz to se davalo Butlerom po kilu žita dnevno (0,21 €) u više obroka preko dana da dolaze jest

Ukupni trošak po kravi je 4,57 €, na litar 0,1191 € kod 38,40 litara po kravi.

Ako bi se kalkuliralo, cifre baš ne klapaju, jer se prilikom računanja kompleta uzme i par odsto rezerve.
Krave ne smiju da pojedu do gola, pa se stoga ukalkulira neki višak, koji se sutradan kao ostatak potroši kod junica..

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
to se vani događalo dugo prije nego što je Hrvatska kao država uopće postojala,nije to ništa novo.Ali to ne znači da će to sve doći k nama jer ipak nismo jedina država na svijetu.I kod nas postoje propisi o zdravstvenoj ispravnosti hrane pa ne mogu samo tako uvesti i prodati nešto čemu je istekao rok pa ne valja za Švabe ili Francuze.Ako hrana ne udovoljava propisima ne može se uvesti,ali zato postoje mnoge države kojima su kriteriji puno niži od naših pa će većina toga završiti tamo.Govorim o Africi i Aziji,ali i neke europske zemlje spadaju u to.Treba raditi do onog dana do kojeg je isplativo,a ne prekidati proizvodnju jer u europi imaju malo viška pa se bojimo da će nam srušiti cijenu.Do sada su u poljoprivredi propali ili propadaju samo oni NESPOSOBNI koji i dalje za svoju situaciju krive državu i sve oko sebe,ne kažem da nije teško ali ako znaš što radiš od poljoprivrede možeš živjeti kao car.

Postovani kolega,
volim citati vase komentare i iskustva. Vidim da ste profesionalac u poslu. Raduje me sto uspjesno poslujete i sto ste to spremni podijeliti sa nama. Izmedu ostalog educiram se od vecine sa foruma jer svoj zivot usmjeravam prema poljoprivredi .(amaterski...zdrava prehrana, mir, no stres life i sl. iako cu vjerojatno dio zivota provesti i egzistencijalno uz zemlju). Razlog je i sto imam poprilicnu hrpu dokaza da ce dogadaji u svijetu kulminirati do odredenih tocaka i tada vise nece usluzni sektor disati punim plucima.

Narocito imate moju podrsku i postovanje sto ste svu vrijednost podizali bez zaduzivanja (kredita). Kredit u nekim okolnostima ima opravdanje,no trenutno su krize i "krize" u svijetu previse implementirane medu nas da bi mogli zaista prihvatiti taj izracun kao nesto validno od trenutka posudbe do trenutka konacne otplate. Kao netko tko se bavi brojevima ne vidim nikakav smisao i znanstvenu opravdanost kreditiranja jer ima puno boljih rjesenja. Novac kao dug donosi samo extra zarade i robovlasnistvo.Sve ostalo su iluzije.

Referiram se na ovaj post iz razloga sto pisete da postoje propisi u hr o zdravstvenoj ispravnosti hrane. Naveli ste usporedbu sa nekim zemljama - Fran. i Njem.
Ako pogledamo odredene zakone , njihove i nase, tada se vidi da rok trajanja proizvoda kod njih je puno kraceg vremena nego kod nas. Dakle govorimo o zakonu,ne o makinacijama sa deklaracijama. Tako je vrlo jasno zasto svi poljoprivrednici cesto prepoznaju staro meso u trgovackim lancima koji nisu iz hr. Kolega @ajkula ne naveo primjer u jednoj od tema sa "janjicima" bez glave. Tako svako meso starije od nekoliko mj. moze nesmetano na prodaju u hr. Ako jos ukljucimo "igrice sa deklaracijom" tada je jasno kakvo meso svi u gradu papaju...ili kako bi meki to rekli..."stoka sitnog zuba" bolje melje hranu :D
Afrika i Azija su jos u gorem polozaju i degradira ih se doslovno kao trecerazredni dio covjecanstva - javno se objavljuje(mediji) sto jedu i to je vecinom tzv.otpad od mesa...ali eto i to je potrebno prodati. Rezime jest da je hr tretirana od strane EU u poslovanju sa hranom isto onako kao i od kreditnih agencija - "smece".

Sa tvrdnjom koju ste i naglasili...da propadaju samo nesposobni...se mogu samo djelomicno sloziti...prije bi rekao da se u vecini slucajeva ne slazem.
Uvijek ima nekih koji shvate da nisu sposobni za neki posao. No u slucaju mljekarstva i poljoprivrede u hr vjerujem da je takvih vrlo malo. Recimo da sada smisle novu "leukozu" i da vam "pokosi" pola stada ne znam kako biste to pripisali bilo cijoj sposobnosti ili nesposobnosti.
Ovime ne zelim podupirati misljenje da treba odustajati od proizvodnje...dapace..dokle god je dodana vrijednost iznad varijabilnih troskova(ugrubo receno) i likvidnost se odrzava ima smisla raditi.
Slazem se sa vama da bi implementaciju rjesenja trebalo usmjeriti tematski prema prakticnim rjesenjima , sto svi ovdje vecinom i rade na forumu.
(ispricavam se na malo off temi..no slicna prica je i sa mlijekom,pa mozemo povuci paralele)

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Svi bi 12000L u laktaciji a nitko nebi ulozio hranidbu..to tako ne ide...
A tko uspije proizvesti 20L bez smjese a da nema probleme s REPRODUKCIJOM ima naklon do poda..
Da vas pitam,kakva je vama ureea u mlijeku bez smjese??pod smjesu spadaju i domace zitarice i sve brasnasto da ne bude zabune
A trop je zakon za ishranu,samo ako ga mozete imati konstantno
To da smo imali svi jednake uvjete i da svi mozemo pripremiti jednako kvalitetnu silazu nebi se slozio..prvi otkos sam skidao 15.4, i jedva smo uspjeli.. ja nemam 2-3rali pa da se to moze odradit samo tako i s laganom mehanizacijom bez obzira na zasicenost tla vodom..tako da tvrditi da svi imamo slicnu situaciju,hmmm..pitam se jel su i u Gunji uspjeli skinuti na vrijeme

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
Ljudi, meni neka čista logika govori suprotno od gore navedenog! Ako netko dnevno preda, proizvede 1200 L mlijeka (u prosjeku) i nek je litra mlijeka u prosjeku 2 kune, to je dnevni iznos od 2400 kuna! Današnje krave, ako imaju normalne uvjete držanja i prehrane daju cca. 9000-10000 litara mlijeka godišnje (simentalsko govedo), bar tako piše u opisu rase! Znači da takav poljoprivrednik ima samo od mlijeka 74000 kuna mjesečno x 12 mjeseci je 8 640 000 kuna godišnje! Nek mljekara isplačuje svakih 6 mjeseci, opet se može sa preko 4 milijuna kuna pokriti troškove prehrane, veterinara te vlastitog života (mirovinskog te zdravstvenog)! Ne mogu vjerovati da 50-ak krava sa podmlatkom pojede i košta godišnje više od 4 milijuna kuna! I to sam sad naveo da svu hranu kupujemo!
Ponavljam, nisam stočar i ovo su samo moja razmišljanja na osnovu ovih postova koji su do sada napisani! Sve je neka gruba računica, bez poticaja i visoke cijene mlijeka!

Zanimljivi su vasi postovi :)
Inace vas postujem kao dobrog sugovornika..cesto suprotnog misljenja kao sto i znate iz nekih prethodnih tema. Cijenim to jer uvijek nesto naucim. :)
Kolega@jesse je napisao sto je napisao...imali li ili ne kontradiktornosti to neka ocjene oni koji su svoj zivot posvetili mljekarstvu i koje cu ja vrlo rado upitati za savjet jer vidim da su ozbiljni.

Ovdje ste ponovo upotrijebili neke parametre koje imaju temelj moje struke (brojevi) i nadopunili ih necim sto bi trebalo biti istina - logikom.
Za pocetak brojeve provjerite jer navedeni umnozak ne odgovara znaku jednakosti.
Osobno ne znam u hr mljekara koji ima prosjek laktacije 9 ili 10 tisuca litara na godisnjoj razini. Ako vi znate molim vas navedite mi ga,pa mozemo raspravljati na temelju konkretnih brojeva i cinjenica.
Razlika izmedu mojeg i vaseg razmisljanja jesu brojevi. A logiku zakljucite sami...
Prosjek ili aritmeticka sredina u statistici je vrlo varijabilan broj. Mene ce vrlo tesko mediji ili strucnjaci uvjeriti bez znanstvenog dokaza u praksi da netko moze imati genetski simentalska goveda sa prosjekom od 9 ili 10 tisuca litara...i da ce to govedo opravdati svoje troskove pocetnog ulaganja i varijabilne troskove kroz isti broj godina kao i govedo koje daje normalnu litrazu adekvatnu njenim mogucnostima koje su zakoni u prirodi.
Zasto? Zato jer zakoni prirode su nerastezljivi. Toga sam se malo dotaknuo u proslom nasem razgovoru.
Primjer: ako se na m2 moze posijati 30 stabljika kukuruza sa punom vegetacijom i urodom...tada mediji i prodavaci mogu "kokodakati" koliko hoce da je moguce 31 ako ja znam da tamo ima xy broj atoma, xy broj suncanih dana i xy kemijskih i fizickih procesa odradenih u vrijeme vegetacije. Pojednostavljeno..ne moze se dodatnim gnojivima , vodom ili suncem (- iznad svega -) ubacivati vise atoma u prostor nego sto prostor moze implementirati kemijskih i fizickih reakcija. Kolicina sunca ce prije ili kasnije to ograniciti.No ja na prospektima pionira svake godine citam slogan "jos veci urodi ove godine"....dakle demagogija.

Veli narod : "ne ide litra u politru". Zasto?? Zbog volumena!!!
Tako i m2 kuruze ima svoj volumen od niza razlicitih atoma sto znaci da postoje granice u visini uroda po m2, u kolicini mlijeka po grlu stoke...itd.
Dakle...imam prakticne price poljoprivrednika koji su uravnotezili kolicinu mlijeka sa svim parametrima koje se potrazuju (m.m, proteini ) i sa prehranom. Svi oni imaju isti zakljucak. Veterinari im dolaze na casicu razgovora...ponekad rakije ili ih samo pozdrave. Prije su im bili svakodnevni poslovni posjetioci ;)
Dakle, narusena prirodna ravnoteza vraca posljedicama. Naravno..farmaceutskoj industriji je ovo cilj,pa zato i isplivavaju rekordi krava sa vimenima koje ne mogu nositi.
Kada bi ova vasa racunica imala prakticnu primjenu vjerujte mi da bi pola forumasa doslo k vama na kavu da vidi sto ima na sjeveru EU :) Tada bi imali vremena i papirnatog vremena vozati se i druziti se. Nazalost praksa govori nesto drugo.
Dakle..kada vec razmisljamo..idemo onda u to ukljuciti praksu. Praksa je najbolji odg. bilo kojoj teoriji.
Inace..ja vas entuzijazam podrzavam..jer i sam slicno razmisljam...no zakoni, drzavni sluzbenici, politika, "posteni" lopovi u hr, farmaceutska industrija i ini drugi krpelji mi prikazuju sasvim druge brojeve kojima moram vjerovati.

Posljednje uređivanje:

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Mister No, u pravu ste! Za brojeve i računicu sam već napisao da je došlo do zabune (jedna nula viška), a iz toga- ne razmišljajuci je došlo do gore navedenog broja!!
No, ne ovisno o tome, stojim iza onoga što sam spomenuo da onaj tko voli svoj posao i u njega krene bez ikakvih kredita i zaduženja ima veće mogućnosti uspjeha i opstanka na tržištu od onoga koji se u startu zadužio s nekoliko milijuna kuna zbog gradnje staje i nabavke grla!! Neovisno koje stoke, pa makar to bili i papagaji!
Teorija i praksa su često kontradiktorne, ali neka teoretska osnova ipak treba postojati da bi se praktički moglo širiti znanje...
Mene je samo iznerviralo to, što svi poljoprivrednici ovdje tvrde da se to ne isplati jer moraš puno raditi...(čast iznimkama)!!
U svakom poslu moraš puno raditi da bi mogao i zaraditi! Ja svaki dan putujem na posao i s posla cca.3 sata i to mi se ne plaća, uz to još radim 60 sati tjedno +prekovremeno kad se rade obračuni poreza i slično! Znači u prosjeku ja isto radim dnevno po 14-15 sati i uvjeren sam da imam manja mjesečna primanja od nekih naših stočara koji drže po 200 tovnih bikova...
Nikoga nisam vrijeđao u svojim postovima, a bio sam uvrijeđeneral u nekoliko navrata samo zato što sam napisao svoje mišljenje!!

Najnoviji postovi

Na vrh