Ljudi, meni neka čista logika govori suprotno od gore navedenog! Ako netko dnevno preda, proizvede 1200 L mlijeka (u prosjeku) i nek je litra mlijeka u prosjeku 2 kune, to je dnevni iznos od 2400 kuna! Današnje krave, ako imaju normalne uvjete držanja i prehrane daju cca. 9000-10000 litara mlijeka godišnje (simentalsko govedo), bar tako piše u opisu rase! Znači da takav poljoprivrednik ima samo od mlijeka 74000 kuna mjesečno x 12 mjeseci je 8 640 000 kuna godišnje! Nek mljekara isplačuje svakih 6 mjeseci, opet se može sa preko 4 milijuna kuna pokriti troškove prehrane, veterinara te vlastitog života (mirovinskog te zdravstvenog)! Ne mogu vjerovati da 50-ak krava sa podmlatkom pojede i košta godišnje više od 4 milijuna kuna! I to sam sad naveo da svu hranu kupujemo!
Ponavljam, nisam stočar i ovo su samo moja razmišljanja na osnovu ovih postova koji su do sada napisani! Sve je neka gruba računica, bez poticaja i visoke cijene mlijeka!
Zanimljivi su vasi postovi
Inace vas postujem kao dobrog sugovornika..cesto suprotnog misljenja kao sto i znate iz nekih prethodnih tema. Cijenim to jer uvijek nesto naucim.
Kolega@jesse je napisao sto je napisao...imali li ili ne kontradiktornosti to neka ocjene oni koji su svoj zivot posvetili mljekarstvu i koje cu ja vrlo rado upitati za savjet jer vidim da su ozbiljni.
Ovdje ste ponovo upotrijebili neke parametre koje imaju temelj moje struke (brojevi) i nadopunili ih necim sto bi trebalo biti istina - logikom.
Za pocetak brojeve provjerite jer navedeni umnozak ne odgovara znaku jednakosti.
Osobno ne znam u hr mljekara koji ima prosjek laktacije 9 ili 10 tisuca litara na godisnjoj razini. Ako vi znate molim vas navedite mi ga,pa mozemo raspravljati na temelju konkretnih brojeva i cinjenica.
Razlika izmedu mojeg i vaseg razmisljanja jesu brojevi. A logiku zakljucite sami...
Prosjek ili aritmeticka sredina u statistici je vrlo varijabilan broj. Mene ce vrlo tesko mediji ili strucnjaci uvjeriti bez znanstvenog dokaza u praksi da netko moze imati genetski simentalska goveda sa prosjekom od 9 ili 10 tisuca litara...i da ce to govedo opravdati svoje troskove pocetnog ulaganja i varijabilne troskove kroz isti broj godina kao i govedo koje daje normalnu litrazu adekvatnu njenim mogucnostima koje su zakoni u prirodi.
Zasto? Zato jer zakoni prirode su nerastezljivi. Toga sam se malo dotaknuo u proslom nasem razgovoru.
Primjer: ako se na m2 moze posijati 30 stabljika kukuruza sa punom vegetacijom i urodom...tada mediji i prodavaci mogu "kokodakati" koliko hoce da je moguce 31 ako ja znam da tamo ima xy broj atoma, xy broj suncanih dana i xy kemijskih i fizickih procesa odradenih u vrijeme vegetacije. Pojednostavljeno..ne moze se dodatnim gnojivima , vodom ili suncem (- iznad svega -) ubacivati vise atoma u prostor nego sto prostor moze implementirati kemijskih i fizickih reakcija. Kolicina sunca ce prije ili kasnije to ograniciti.No ja na prospektima pionira svake godine citam slogan "jos veci urodi ove godine"....dakle demagogija.
Veli narod : "ne ide litra u politru". Zasto?? Zbog volumena!!!
Tako i m2 kuruze ima svoj volumen od niza razlicitih atoma sto znaci da postoje granice u visini uroda po m2, u kolicini mlijeka po grlu stoke...itd.
Dakle...imam prakticne price poljoprivrednika koji su uravnotezili kolicinu mlijeka sa svim parametrima koje se potrazuju (m.m, proteini ) i sa prehranom. Svi oni imaju isti zakljucak. Veterinari im dolaze na casicu razgovora...ponekad rakije ili ih samo pozdrave. Prije su im bili svakodnevni poslovni posjetioci
Dakle, narusena prirodna ravnoteza vraca posljedicama. Naravno..farmaceutskoj industriji je ovo cilj,pa zato i isplivavaju rekordi krava sa vimenima koje ne mogu nositi.
Kada bi ova vasa racunica imala prakticnu primjenu vjerujte mi da bi pola forumasa doslo k vama na kavu da vidi sto ima na sjeveru EU
Tada bi imali vremena i papirnatog vremena vozati se i druziti se. Nazalost praksa govori nesto drugo.
Dakle..kada vec razmisljamo..idemo onda u to ukljuciti praksu. Praksa je najbolji odg. bilo kojoj teoriji.
Inace..ja vas entuzijazam podrzavam..jer i sam slicno razmisljam...no zakoni, drzavni sluzbenici, politika, "posteni" lopovi u hr, farmaceutska industrija i ini drugi krpelji mi prikazuju sasvim druge brojeve kojima moram vjerovati.