@tine
prijatelju s obzirom da si često u Austriji i dobro si upoznat s njihovom situacijom ajd ti nama opiši jednog prosiječnog Austrijskog farmera s 11 grla i prosiječnom proizvodnjom od 6 000L....
Znači:farma,mehanizacja,obradive površine,primjer dnevnog obroka...pa ako može i pokoju slikicu bio bi zahvalan...
Blizu sam tih njihovih brojki pa me zanima za usporedbu malo :icon_thumright:
Pošteno da ti kažem, ne znam puno.
Obično i ne idem na takva prosećna imanja, a s druge strane su imanja tog ranga skoro identična i kod nas.
Dugo se politika poljoprivrede u A svodila na 10-10-10, znači 10 ha zemlje, 10 krava i 10 ha šume, te se tretiralo kako ta kombinacija nosi dovoljno za preživljavanje.
Nekad za familiju, dok danas za jedno radno mesto.
Kako to imanje izgleda u usporedbi sa imanjem tog ranga u Hr?
Ko prvo ima puno više objekata, zbog oštrijih zimskih uslova ko i više oborina, sva stočna hrana se sprema u pokrivene objekte.
Zbog stabilne agro politike kroz više desetljeća su i bolje opremljjena s mašinama. Te su obično starije, a ne istrošene.
Sad ti mali sve manje investiraju u nove mašine, dosta se koriste usluge prstenova.
To 'manje' je u usporedbi s Hrvatskom još uvijek 'puno'.
Obično su ta mala imanja u planinskim krajevima, pa imaju običo i prihode van čiste poljoprivrede.
Ako je u kraju turizam, imaju pokoju sobu ili apartman za izdavanje, možda preradu na domu, rade komunalne usluge, čiste puteve...
Njhovi zakoni ti dozvoljavaju da uđeš i neku preradu s vrlo niskim toškom i papirologijom.
Oko toga je interesantan sajam
Ab Hof, to je sajam za trženje vlastitih proizvoda.
Najveća je razlika u trošku i koristima, koje imaju u odnosu sa državom.
Bili smo prošli tjedan na imanju s kojeg sam stavio obrok.
U Slo je samo komunalna naknada za štalu par 10.000 €, u zavisnosti od opštine, te godine zezanja sa milijun organa, od kojih moraš skupit dozvole ili suglasnosti. Verujem, da je i Hr slično.
Dok je taj čovek imao za dogradnju staje od oko 600-800 čm sveg 'državnog' troška 1.500 € i to je bilo sređeno u 15 dana plus su još bili sretni što oće da radi.