• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

LIJEKOVI i LIJEČENJE STOKE

K

kkresimir

Guest
brundalo kaže:
...Koliko znam, nema sredstva koje djeluje na ektoparazite (kožni paraziti) i endoparazite ("unutarnji paraziti") Ak tko zna nek mi javi....

evo ovako prvo nije mi jasno pitanje. Jel ti to mislis na jedno sredstvo koje bi djelovalo odjednom na oba ili...????
Inace za vanjske parazite je dobar TACTIC - kupka a mozes od njega napravit i sprej. Fino tekucinu koju si prpremio ulijes u onu posudu iz koje se peru stakla i naspricas blago. Djeluje odlicno.
Sta se tice unutarnjih parazita najbolji je fascoverm ali on ima karencu u zabranjen je davat mlijecnim zivotinjama. Proizvodi ga Krka iz Novog Mesta. Za ovce je jos i upotrebljiv jer imaju puno kracu laktaciju od krava i koza. Za unutarnje parazite provaj sa Valbazenom, mogu ga uzimati mlijecne zivotinje, a daje se oralno aplikatorom...

Znam da nema sredstva koje djeluje na sve parazite istodbno

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo, prekjučer sam primjetio da mi tri kravice imaju šugu na repovima!
Ovako to izgleda, kod te je najjače izražena, na 3 mjesta, a kod druge dvije samo malo na jednom mjestu na repu!
Obrisan neispravan link.
Izčetkao sam krastice lagano sa pamučnom četkom, mažem svaki dan sa svinjskom mašču, lagani im prolazi, kod druge dvije se več gotovo i ne primjeti, ova mi ima najviše, pa če liječenje potrajat koji dan više,a l bitno je da prođe, mast je zakon!

Bogec, kaj misliš jel agrodol ima kakav pozitivan učinak na šugavce, dal im smeta???

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Bogec, kaj misliš jel agrodol ima kakav pozitivan učinak na šugavce, dal im smeta???

kod mene nema šuge tak da se ne srećem često sa tim
agrodol bi trebo djelovat tako da spriječi razvoj bilo kavih štetnih mikroorganizama, pa mislim da bi trebo spriječit kroz neko vrijeme šugu, ali nek ti netko još to potvrdi

B

brundalo

Guest
kkresimir kaže:
brundalo kaže:
...Koliko znam, nema sredstva koje djeluje na ektoparazite (kožni paraziti) i endoparazite ("unutarnji paraziti") Ak tko zna nek mi javi....

evo ovako prvo nije mi jasno pitanje. Jel ti to mislis na jedno sredstvo koje bi djelovalo odjednom na oba ili...????
Inace za vanjske parazite je dobar TACTIC - kupka a mozes od njega napravit i sprej. Fino tekucinu koju si prpremio ulijes u onu posudu iz koje se peru stakla i naspricas blago. Djeluje odlicno.
Sta se tice unutarnjih parazita najbolji je fascoverm ali on ima karencu u zabranjen je davat mlijecnim zivotinjama. Proizvodi ga Krka iz Novog Mesta. Za ovce je jos i upotrebljiv jer imaju puno kracu laktaciju od krava i koza. Za unutarnje parazite provaj sa Valbazenom, mogu ga uzimati mlijecne zivotinje, a daje se oralno aplikatorom...

Znam da nema sredstva koje djeluje na sve parazite istodbno
Ajmo se bacit na posa - to izumit i ubrat pare ;) ;) ali i Nobelovu nagradu he he

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
Imam problem sa jednom prvotelkinjom, mjesec ipo u laktaciji , radi se o jednoj cetvrti zadnja lijeva koja ima izgleda vise mlijeka ali i nesto nije u redu sa sisnim kanalom , jako slabo curi i jako dugo traje muznja iz te cetvrti. Zadnjih nekoliko dana sam primjetio kao krastu na izlazu iz kanala, cini mi se da je uzrog duga strojna muznja te cetvrti. Ima dosta mlijeka 28dnevno pa to jos pojacava problem. U testu nema mastitis.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
grabik kaže:
Imam problem sa jednom prvotelkinjom, mjesec ipo u laktaciji , radi se o jednoj cetvrti zadnja lijeva koja ima izgleda vise mlijeka ali i nesto nije u redu sa sisnim kanalom , jako slabo curi i jako dugo traje muznja iz te cetvrti. Zadnjih nekoliko dana sam primjetio kao krastu na izlazu iz kanala, cini mi se da je uzrog duga strojna muznja te cetvrti. Ima dosta mlijeka 28dnevno pa to jos pojacava problem. U testu nema mastitis.

zna se nekad dogodit da nisu sve četvrti jednake i da imaju različito mlijeka, a iz nekih da jako teško puštaju.
možda joj je druga krava stala na vime pa je ta četvrt defektna, a opet nekad neke četvrti znaju zezat a onda drugu laktaciju sve funkcionira dobro.
to bi trebo pogledat veterinar jer mi ne vidimo kaj se dogodilo
abrkili koji bi još bio uzrok pošto ima krastu :?:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kaj se tiče kraste, imaju ih i moje po sisama, držim da se to ispikalo na slamu, a možda ju je i druga prignječila, ali normalno se doji!
Imali smo kravu koja se dojila na 3 samo, 4. je bila prazna od teljenja i cijelu laktaciju, a imali smo slučaj težeg nagnječenja sise i nije mlijeko htjelo van, pa smo dobili od vetrerinara ko neki ventilčić koji se ugura u sisu te kad se otvori mlijeko samo iscuri iz sise!

B

brundalo

Guest
bogec kaže:
grabik kaže:

zna se nekad dogodit da nisu sve četvrti jednake i da imaju različito mlijeka, a iz nekih da jako teško puštaju.
možda joj je druga krava stala na vime pa je ta četvrt defektna, a opet nekad neke četvrti znaju zezat a onda drugu laktaciju sve funkcionira dobro.
to bi trebo pogledat veterinar jer mi ne vidimo kaj se dogodilo
abrkili koji bi još bio uzrok pošto ima krastu :?:

Reci da nije slucajno crno oko kraste, ako mozes i slikaj

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ne bi znao,kao što kaže bogec,trebalo bi vidjet kako to izgleda...Daj detaljnije,ima li kakvog iscjetka ili gnoja iz te kraste?Jel tvrdo vime,tj ta četvrt?Dopušta li krava da joj diraš tu četvrt?

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
Nema iscjetka a i nema tragova da je neka druga krava stala na sisu pogotovo sto ima vime kao holstajn jako visoko i ravno a plus toga sise su jajo kratke i dosta debele. i drugo sa njene lijeve strane nema krave ona je prva.
Cetvrt vimena je ok nevidim nista sumnjivo jedino je problem kad se dugo muze ta cetvrt krava postaje nemirna , smeta joj, kako je krava jako mirna mislim da je neka druga da bi htjela da udari. A posle muznje dosta puta nogu podize do te sise, cetvrti.

Evo link za sliku.
Obrisan neispravan link.

B

brundalo

Guest
Po ovom vidjenom ovo blago se na nesto ubolo. Moj ti je savjet da zoves veterinara, ne svidja mi se ono crvenilo oko izlaznog kanala, ovo ti se moze dat na gadno zlo, i nedaj bog poc na gangrenu. Ako se ubolo mora da je trn jos unutra, a vjerojatno i sama muza potencira iritaciju jos vise. Ukratko moj savjet decko - veterinar dok je vrime, manje ce kostat nego, nova krava. Jer ako ti se da na gangrenu ili tetanus ni meso od nje neces smit upotrijebit.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Malo da se osvrnem na grabikovu sliku, jedna moja krava trenutno ima potpuno isti slučaj, dakle mala krastica tik uz izlazni kanal na sisi, ali krastica je potpuno suha, kravi ne smeta, treba paziti da se ne otrgne da nebi došlo do kakve infekcije, ona če se potpuno osušit i otpast sama, krava se sigurno ubola na slamu ili na nešto u njoj, ja mislim da nije ništ opasno, ali kak veli brundalo, pošto je svježa ranica trebalo bi možda pitati veterinara kaj s tim napravit da nebi došlo do sranja!

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
bome nikako nije dobro,daj se obrati veterinaru...osobno ne znam što bi moglo bit,ali na sisnom otvoru da je takva krasta,hm hm....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo moj slučaj:
Na ovoj prvoj slici, malo se slabije vidi, puca koža na početku sise, onako u obliku polumjeseca, okolo ranice se stvaraju krastice, gore i dolje, a u sredini je onako crvenkasto meso, nema gnoja, ali nekad malo zna krv curit, dok stoji brzo se zacijeli, mažem sa Cinkovom masti, al kad legne zbog velikog vimena si valjda prefrkne sisu pa opet pukne kožica i raddvoji se :!:
Kaj bi se dalo riješiti????, krava nema tegobe zbog toga, ne rita se, dobro se muze i nema mastitis, vjerojatno joj ne smeta, ali mene to smeta! :|
Obrisan neispravan link.

Druga slika, problem slično ko i kod grabika, samo ovo kod moje je več pri samom osušenju, još malo i nestat će krastica, pa ču vidjet dalje, malo me brine crvenilo, ak se pojača zovem vetrinara!
Obrisan neispravan link.
Nije na samom sisnom otvoru, nego je tik uz njega, te isto ne smeta kravi niti malo, što me čudi, dok joj diram niti ne trepne :scratch

Obrisan neispravan link.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ti zoveš veterinara tek kad zaglibiš...nije veterinar svemogući bruce pa da zabije injekciju i sve pet.Zovi odmah,dok nije došlo do većeg problema...

K

kkresimir

Guest
Kaj se one druge tiče. One kaj je zasušena. Probaj sa kanilom (sterilnom) da li je kanal prohodan. Steriliziraj i vrh sise. Zna se desit (kad je krava zasušena) kod ozljede sise da kanal sraste pa dodje do problema kad se oteli. Kaj se prve tiče, antibiotski neki sprej i dalje cinkova mast.
To ovak prek slike

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
abrkili kaže:
ti zoveš veterinara tek kad zaglibiš...nije veterinar svemogući bruce pa da zabije injekciju i sve pet.Zovi odmah,dok nije došlo do većeg problema...

To je slikano prije 10-tak dana, bio je veterinar prije, pogledao je i rekao da se vjerojatno izbola na slamu, a to sam i sam mislio, preporučio mi je cinkovu mast s kojom mažem stalno i rekao je ako se ne zasuši da ga ponovno zovem i veli da ako ju ne smaeta da nema opasnosti!
Inače ta se otelila prije mjesec dana, imala je vime ko cisterna, sad je dobro i ima 25 l mlijeka!

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
samo jedna informacija:ima u Đurđevcu veterinarska stanica Nova apoteku u kojoj se može kupiti raznorazne ljekove bez recepta...moram ih pohvaliti ak ti nešt nije jasno sve ti lijepo pojasne i razjasne... :!:

Đ

đani

Guest
Molim pomoć i savjet!
Imam problem sa jednom kravom koja se otelila lani u 5.mjesecu.Problem je u osjemenjivanju. Krava se je tjerala prvi put cca 2 meseca nakon teljenja .Veterinar ju je uredno osjemenio da bi se ona nakon 18 dana ponovno tjerala 3 dana i došao ju je osjemeniti 2dana za redom.Dao joj je vitamine i injekciju da se kraće tjera.nakon 3 mjeseca provjerio je dali je bređa ali se ustanovilo da nije i da ima cistu na jajniku.u ta 3 mjeseca ona se stalno lagano čistila i ponekad imala lagane simptome tjeranja i oni su rekli da je to radi ciste koja nije dozvolila normalno tjeranje.Dali su joj injekciju za cistu i nakon nekoliko dana ponovno injekciju da se počne tjerat.ona bi se po tome morala tjerat nakon 3 dana kako su rekli ,a kad su došli ona se je već bila navodno završila tjerati bez da je imala simptome.Nakon toga je iz nje izašlo nešto u obilku crijeva sa čvorićima dužine cca15-20cm.Kad su to vidjeli rekli su da je to dio posteljice od teljenja u 5.mjesecu a ovo je bilo početkom 12.mjeseca.krava se je opet tjerala 18.12 i to 3 dana ,opet je osjemenjivana 2.dan da bi se ona ponovno tjerala 5.1 opet je osjemenjivana ali 1.dan.sav ovaj period (od teljenj pa do sad )ona je imala lagani iscjedak žućkaste boje.Ja sam to njima rekao nekoliko puta ali oni nisu obraćali pažnju na to već samo kažu da nešto sa kravom nije uredu kad neće ostat bređa.Da bi krava jučer izbacila gusti bjeli iscjedak a ima ga i danas ali manje. I ŠTA SAD DA RADIM?.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Što se tiče ovog komadića posteljice, kak su ti rekli veterinari, ja mislim da to nikako nije točno, da toliko dugo ostaju komadići posteljice u kravi, sigurno bi došlo do nekakve infekcije i upale, a to krava nebi samo tako podnijela!

Na vrh