• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

LIJEKOVI i LIJEČENJE STOKE

Đ

đani

Guest
to pretpostavljam i ja jer bi krava vjerovatno do sad već i uginula od trovanja,ali po mome možda je bila bređa pa je izbacila plod usljed svih tih pregleda i injekcija.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Moguče je i to, al ak su ovi utvrdili da ima cistu, nebi onda mogla biti bređa!

B

bok123

Guest
Trebaju isprati maternicu nakon slijedećeg gonjenja. Ciste znaju biti problem neplodnosti, neke se mogu izlječiti a neke ne, ovisi o vrsti. Treba probati dok imaš živaca a kad popizdiš - Bor Export.

Đ

đani

Guest
probavam,popizdio jesam jedino mi je žao jer krava ima 4 godine

B

bok123

Guest
Ciste rastu. treba ih napipati kroz crijevo. I mi isto, danas smo zdravi sutra nismo.

S

seljaček

Guest
Dali netko nešto zna o svinjama preventiva kako kada koliko

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
ne bih znao ni za svinje a ni za ovu cistu... što se mene tiče,krava bi već odavno bila prodana u meso,a druga bi ju zamijenila i bok..

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
S svojim lijekovima su kod krave uzrokovali abortus. To im fino lijepo reci i na neki nacin nek to srede. Dali su joj hormon, koji je otopio corpus luteum, koji štiti plod dok se ne formira placenta. Da se razumijemo, u situaciji, koju su oni rocijenili, njihov postupak je korektan, pogriješili su kod definisanja stanja, jer nisu diagnosticirali, da je krava bređa 3 (5?) mjeseca.

Malo si i nejasno kronološki napisao sve skupa. Treba znati, da se maternica s plodom oko 4-tog mjeseca spusti u donji dio trbuha, pa se i ne može napipati rektalnim pregledom.

Ako ima krava još koliko toliko mlijeka, nek se proba osemenit, jer ide sezona ispaše, pa ju možeš držat na ispaši i duži suhostaj ti ne bude činio veliki trošak s krmom. Ne smiješ računat, kako je to krava od manje ekonomske vrijednosti, pa ne bude velike štete. Štete imaš toliko, koliko te košta zamjenica, koju možeš upotrijebit za povećanje stada, ili ju prodaš za bolju cijenu, nego bi dobio za jalovu kravu.

Pošto u velikom dijelu članovi krave drže na vezu, mogu imat uvijek eksaktan uvid u zdravlje plodnih organa krave. Kad krava leži, uvijek izađe ono, što ne treba, da bude u njoj. Onda ti to trebaš s malo iskustva procijenit i podnosit neke mijere.

Sigurno svaki može uočit razliku između sluzi i gnoja ('dobrog' ili 'lošeg' izlučenja), koji 'ide' iz krave.
Krava se vrlo brzo poslije telenja očisti, a nikako se ne desi, da misliš, da je očiščena, a onda 7 mijeseci poslije telenja neki DVM ti prodaje teoriju, da je to u njoj još od telenja. Ako nije očiščena, čisti se sve vrijeme. Vidiš i naslage ili ko neku koru na repu i slično, jer je to gusto, pa se lepi samo na sebe i suši.

Đ

đani

Guest
Tine puno ti zahvaljujem na objašnjenju mog problema. Iskreno stalno sam bio uvjeren da je njihova greška jer je prilikom pogleda na navodnu zaostalu posteljicu veterinar ostao iznenađen da je mogla biti u kravi 6 mjeseci. samo da ti objasnim krava je bila pregledana nakon 3 mjeseca i 10dana od osjemenjivanja. Dali je moguće da nije mogao rektalno vidjet da je bređa?! Još jednom hvala.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
đani kaže:
Tine puno ti zahvaljujem na objašnjenju mog problema. Iskreno stalno sam bio uvjeren da je njihova greška jer je prilikom pogleda na navodnu zaostalu posteljicu veterinar ostao iznenađen da je mogla biti u kravi 6 mjeseci. samo da ti objasnim krava je bila pregledana nakon 3 mjeseca i 10dana od osjemenjivanja. Dali je moguće da nije mogao rektalno vidjet da je bređa?! Još jednom hvala.

kod nekih krava je takva situacija da je teško i sa tri mjeseca dat točnu prognozu, tu se onda ostavi kojih dva tjedna i nakon toga opet pregled ili sa 6 mjeseci.
ali ima i druga metoda, ako je teško utvrdit , treba nači žilu koja vodi do teleta i tu se vidi da li ta žila kuca, jer se može dogodit da se tele ne može napipat, ali se nađe ta žila i to je znak da ima tele, ali to su načini za iskusnije veterinare

B

bob

Guest
:D Ja sam veterinar,i žalosno je da stočari liječe sami svoje životinje,a pogotovo prigovori da su vet.usluge skupe.Ljudi moji mi smo doktori zato smo se školovali,druga je stvar što seljak nema love,to mu veterinar nije kriv,pa zar je skupa usluga telenja od 250-300kn za buđenje u 3 ujutro,molim vas da li bi vam došao kakav majstor u to vrjeme...moš si mislit.može se reć da je na području cjele RH usluga dobra i brza,zasigurno je neko u selu nedavno bio teško bolestan,koliko se je čekala hitna...sve se neda izliječit,niti svi ljudi izlaze na nogama iz bolnice.....i još si jednom razmislite da li je naša usluga skupa(svaki mjesec izdvajate od svojih plaća za zdravstveno osiguranje)pokušajte otić privatnom liječniku-zdravlje je skupu(porod u privatnoj klinici košta oko 10000-15000 kn)zato budite sretni što imate vlastite veterinare i što če doći u bilo koje doba dana i noći u vaše dvorište i riješit problem.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
bob kaže:
:D Ja sam veterinar,i žalosno je da stočari liječe sami svoje životinje,a pogotovo prigovori da su vet.usluge skupe.Ljudi moji mi smo doktori zato smo se školovali,druga je stvar što seljak nema love,to mu veterinar nije kriv,pa zar je skupa usluga telenja od 250-300kn za buđenje u 3 ujutro,molim vas da li bi vam došao kakav majstor u to vrjeme...moš si mislit.može se reć da je na području cjele RH usluga dobra i brza,zasigurno je neko u selu nedavno bio teško bolestan,koliko se je čekala hitna...sve se neda izliječit,niti svi ljudi izlaze na nogama iz bolnice.....i još si jednom razmislite da li je naša usluga skupa(svaki mjesec izdvajate od svojih plaća za zdravstveno osiguranje)pokušajte otić privatnom liječniku-zdravlje je skupu(porod u privatnoj klinici košta oko 10000-15000 kn)zato budite sretni što imate vlastite veterinare i što če doći u bilo koje doba dana i noći u vaše dvorište i riješit problem.

dobrodošao kolega! :)

B

bob

Guest
kolega bok i tebi,no moram ti reć da si me razočarao u prijašnjim postovima,oprosti mi ako grijršim no pljuvat po kolegama nije način,neznam da li si u međuvremenu završio fakultet,no moraš još puno učit.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
bob, dobrodošao!
Malo imaš preopasan stav, pa neću za svaku sitnicu što se desi u štali zvati veterinara, svaka čast i njemu i struci, al sve što mogu doma sam uspiješno izliječit i što je već provjereno da se može naravno da ču si izliječit sam i sigurno neću zvati veterinara, jel svakakvih ih ima, neki su solidarni, a neki su pravi seronje!!!! :!:

B

bob

Guest
u svakom poslu ima dobrih i boljih stručnjak,pa tako i u veterinarskom,lijekovi koj se daju proinjekcijono u 99 posto slučajeva imaju i karencu,možda neznate ali prva funkcija veterinara nije liječenje životinja nego zaštita ljudskog zdravlja,druga funkcija osigurati pučanstvu zdravu hranu animalnog podrijetla a treće funkcija primarna zaštita zdravlja životinja.Imamo slučajeve pogotovo u Americi sterilnost djevojčica,prerani puberteti,kod nas alergijske reakcije na meso-nažalost zbog doktora Štefa koj je dao sustrepen,živ.nije bilo bolje pa ju je nakon 5 dana prodao.Sva sreća novi zakoni nažalost većinom loši no ima i dobrih pa tako jedan od njih je vođenje štalske ili ti farmske knjige u koju vet.piše šta je dao ,u kojoj količini ,kolika je karenca.....Nadam se da shvačate sada zašto vet mora dat lijek propisat ga,jer kako ja nadam se i vi nebiste dali da vaše dijete jede meso,sir,mlijeko,jaja puna rezidua i nedozvoljenih tvari.Ulaskom u EU,barem što se tiće hrane sve če se jako postrožit,proizvođač če bit odgovoran i za to če biz pošteno kažnjen ne kao nedavno U Kini nego pošteno po đepu,pa ako treba i rasprodajom vlasništva :D :D :D

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
@bob: ne znam da li je to pljuvanje po kolegama,ja to više smatram kritikom..I iza svojih riječi stojim,jer ne može bit netko dobar veterinar ako većinu ispita na faksu prepiše,i riješi putem tate,rođe ili nekog kuma..I takav veterinar,ako ga tako možemo nazvat,danas sutra sramoti svoju struku svojim nestručnim i neopravdanim postupcima.Isto tako i veterinar koji ne želi surađivat i napredovat za mene nije veterinar,i kad moraš molit da on naruči neko cjepivo i sl.,onda se tu nema što razgovarat.Našem seljaku svaka baba sjeda na leđa,počevši od samog državnog vrha,pa onda još i veterinar koji bi trebao pomoć i uputiti ga na pravi put.da se razumijemo,ne govorim općenito o svim veterinarima,već o crnim pojedincima,o kojima možda ovisi i razvoj stočarstva jedne regije,i koji to vode u propast. Svaka čast kolegama koji se drže struke,ali na pošten i plemenit način!

p.s.nisam još završio fakultet,ali zar je to bitno kad se raspravlja o ovim stvarima?

B

bob

Guest
abrkili nije vrijeme ni mjesto da raspravljamo o ovakvim stvarima no iz iskustva ti govorim,o kolegama lijepo,mlad si i još ne živiš od ovog posla i neznaš kakav je veterinarski kruh,uskoro ako bog da da završiš fakultet čim prije tražit češ negdje staž,bit čes sretan da ga dobiješ da volontiraš jer ti ga kolege uglavnom neće moć platit jer jedva svaki mj.skucaju novce za plaće,ne zbog svoje želje za bogačenjem nego nemaju od kud pa se volontira,radit god dana besplatno je strašno u najboljem slučaj si gotov za 6 god sa faksom,a onda još god.dana moraš žicat za gorivo starce i sl...Zapamti usluga je prejeftina ali nažalost na suprotnoj strani imaš seljaka koj tone sve dublje jer država nije osigurala njegovu zaštitu,ostat če samo veliki proizvođaći a kod takvih kruha za vet,je malo.to su ovi sa postova koji sami pikaju i sve znaju :D :D :D ,koliko mi se čini iz Podravine si i otprilike znam sela u tvojoj blizini ne profesionalno,od tam mi je žena,veterina jako tone i tamo mada stoke ima još dosta izgradile su se veče farme digli krediti a sudbina.... :?: svugdje ima kukolja zato nemoj stvari poopčavat.

Najnoviji postovi

Na vrh