• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

LIJEKOVI i LIJEČENJE STOKE

H

Hurlimann86

Guest
I kod nas je bilo problema sad kad su bile promjene vremena,a li nije trajalo dugo.

M

mladi kosac

Guest
m.m.kupi u veterinarskoj tetra-delta sisne injektore koji izgledaju poput mastidraya i ako su upaljene dvije četvrti kod jedne krave kupi 4 injektora.na večer izmuzeš mlijeko s staviš u sisu istim postupkom kao i mastidray i sutra ponoviš opet i upala prođe a mlijeko nije za upotrebu 4 dana nakon zadnjeg davanja

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
mladi kosac hvala na savjetu, raspitat ću se o tome. Kod mene ti je mama glavna "veterinarka" i več godinama liječi sa klavoksilom mislim, a kod njega je karenca 7 dana :cry:

M

MOCO

Guest
Tetra delta injektori kod mene lijeće svega 20% mastitisa, neke još i zakompliciraju dok većinu samo "zamusaju", tj traje dok ne prođe karenca.
Mastidray su za zasušivanje i karenca je 40 dana.
Mastiquick je za krave u laktaciji.

U stvari ja preporučujem injekcije jer je lakše, jeftinije i bolje djeluju i daju puno bolje rezultate. Zovem veterinara,pokažem kravu opišem tijek upale i moje sumnje i inzistiram na injekciji, nekada je potrebno i sutra ponoviti i to je to.
Ako krava daje više od 30 lit. daje joj injekciju s 0 ili 24 h karence.

M

mladi kosac

Guest
kod mene tetra-delta liječi sav mastitis,znam da je mastidray za zasušivanje

B

BARBA

Guest
Da li postoji neki preparat koji se daje preventivno maloj teladi kako nebi obolila od plućnih inekcija???

M

MOCO

Guest
misliš plučnih infekcija?

preventiva postoji i sastoji se u kvalitetnom smještaju i kvalitetnoj ishrani, to bi značilo čist i dezinficiran smještaj,puno sunca,čista voda uvijek dostupna, zdrava i uzrastu prilagođena hranidba,ne pretrpavanje boksova,mogučnost kretanja i odmaranja po volji.

ALi znam da ti nisi mislio na takvu preventivu, ti misliš kako teletu spržit injekciju pa da mu nikad ništa ne bude bez obzira na tvoj smještaj i ishranu koji očito ne štimaju kad ti telići krepavaju ko muhe.

Naravno da postoje i telići koji obole od bronhopneumonije, takvi lijekovi postoje i daju se kao terapija, a ne preventiva.

B

BARBA

Guest
Telad dodju u čist denzificiran prostor, prozračan, borave u pojedinačnim boksovima na rešetkastom podu(drvene rešetke) vode imaju dovoljno svaki dan sveže naravno, hranidba je prilagođena njihovoj dobi tj. mlječna zamjena po upustvu proizvođača, i koncetrat na volju. Mislio sam na preparate tetraciklina koji se mogu davati preventivno kako telad nebi odolila od plićnih infekcija...

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Naravno da postoje i telići koji obole od bronhopneumonije, takvi lijekovi postoje i daju se kao terapija, a ne preventiva.

ja sam imo dosta problema s bronhopneumonijom kod teladi i antibiotici nisu uopće davali nikakve rezultate, jer su pluća bila puno onog gnojnog sekreta i telad se jednostavno uguši. mislim da je problem u tome što su pokupili plućne vlasce koji su oštetili pluća i onda se nadovezala upala. tu antibiotici nemogu ništa. na svakih deset telića barem 2-3 imaju taj problem, ali ja ih dobijem vrlo povoljno, pa mi se ipak isplati

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Da li postoji neki preparat koji se daje preventivno maloj teladi kako nebi obolila od plućnih inekcija???

...ima...

...Cattle Master se zove,a mislim da ih ima još...sam nisam siguran koliko točno mora tele bit staro(6 tjedana najmanje,al me nemoj uzimati za riječ:scratch)

...daje se dvaput u razmaku od dva tjedna i onda si miran idućih 6 mjeseci od svih bolešturina.
...doza za 25 komada(jedan tretman) dojde negdje oko 100€ ako se ne varam

M

MOCO

Guest
Pitanje za nekog tko se kuži u kožne bolesti ili nametnike kod goveda: (nije šuga-znam da to svi "pametni i iskusni" stočari ko iz puške postave dijagnozu za svaku bolest na koži)

mlada krava,otelila se prije 3 mj. imala je do prije 4-5 tjedana super dlaku, zovemo je čupka,jer je posebno kuštrava. Znam da nakon telenja često dolazi do promjene dlake, ali ona se jako češka-i ja je češkam češagijom 2x na dan prilikom mužnje i baš joj godi. problem je da je na hrptu (između šije i lopatica) skoro ostala bez dlake, a ono dlake što ima djeluje jako masno i prljavo i tu baš traži da je se češka,baš se namješta na taj dio i dlaka stalno opada -više nije kuštrava nego oštra i sivo masna. Ona je svijetla-žutokrem boje- i nevidim ništa golim okom, pa pretpostavljam ili je to nešto svijetle boje ili bezbojno ili mikromalo ili je pod kožom ili su neke gljivice.
Po ostalom dijelu tijela izmijenila je dlaku i sad kreće nova,zdrava kuštrava i sjajna-ali tu ju ništa ni ne svrbi,uvijek okreće samo vrat i hrbat. (dođe do mene i stane pored i sagne glavu na moje cipele i tako stoji i čeka da je češkam).
Što bi to moglo biti???

(pitao sam veterinara, ali žali bože -moram hitno mijenjati vet.stanicu- rekao je "pa da, nešto je, vidit ću jel imam nešto u ambulanti" ja pitam pa reci što misliš da je, a on "pa ,da mislim....vidit ću u ambulanti"kravu nije ni pogledao iz blizine, ma ni ruku nije na nju stavio.

B

BARBA

Guest
Evo postavio sam neke slike svoje teladi u temi Tov teladi, pa možete pogledati iako nisu neke...

M

MOCO

Guest
Mislim da su moju kravicu napale uši i sad surfam i tražim čime to srediti ali ništa ne ide za krave u laktaciji. Kaže mi djed da namažem naftom!? mislim-neznam. Ima li netko iskustva? ili da namažem neopitroidom, ali ako se oliže možda će joj škoditi!?

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
jel možda netko zna neki dobar ljek za bradavice, napravila mi se jedna velika bradavica na vrhu sise vimena kod krave i sad mi stvara dosta problema.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Mislim da su moju kravicu napale uši i sad surfam i tražim čime to srediti ali ništa ne ide za krave u laktaciji. Kaže mi djed da namažem naftom!? mislim-neznam. Ima li netko iskustva? ili da namažem neopitroidom, ali ako se oliže možda će joj škoditi!?

To ti može svaka ambulanta napravit pretragu ako ima dobar mikroskop.Pretraga nije skupa i vrlo je jednostavna.Može tu biti svega,a i da nisu nametnici.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Problem sa rogom

Pozdrav narode.
Kravi je poceo urastati rog ka kozi. Iznad oka odmah. Vec je dosao do koze. Zvao sam veterinara(jedinog u gradu). Dosao covjek popio kavu pogledo i reko da on tu ne moze nista uraditi, kao ne smije otimace se krava bla bla,i ode covjek i nista ne uradi.

Da li se to moze odsijeci nekako da se ne pati jadna zivotinja? Cime odsjeci, koliko daleko od vrha, da li ce je to boljeti tj da li ce pokusati da pobjegne itd.

Svaki savjet dobro dosao.

M

MOCO

Guest
profesionalni rezači papaka režu kravama i rogove,oni imaju stojnice u kojima se krava može dobro fiksirati, a što je još važnije imaju iskustva!!

ja svim kravama (koje nisu obezrožavane kao telad) starijim od 3god. režem rogove na kratko. Bitno je da su starije od 3 god. jer onda je krvarenje minimalno.

Najnoviji postovi

Na vrh