ej...vidim da vas gnjavi mastitis! pa uglavnom svi znamo da su nam najveći problemi u staji vezani za mliječnu žlijezdu, tj. za mastitise te iziskuju puno truda, a i novaca ako se nezna dobro postaviti tom problemu! ja imam kod kuće farmu od 5o komada krava od toga 25 krava, a ostalo su junice! uglavnom su na vezu (grabnerov vez) s mogućnošću ispusta, ali one koje su u laktaciji ne idu van iz staje do suhostaja! pošto sam na veterinarskom fakultetu jako mi je dobro poznata ova problematika, te i meni daje dosta glavobolje! imam puno iskustva s mastitisima i dobrih i loših! s kravama se bavim 15 godina intenzivno! od svega toga kaj sam pročitao na forumu kak liječite i da probavate sve i svašta, iskreno treba probati sam sebi pomoći, ali ljudi uglavnom u puno stvari jako griješite! prva stvar jer neznate klasificirati mastitis a liječite napamet, pa onda šta bude bude! uglavnom kad zabrljate s jednim antibiotikom, sa istim više nemožete napraviti ama baš ništa jer u puno slučajeva bakterije steknu rezistenciju!najlakše je prepoznati koli mastitis jer se očituje visokom temperaturom, bolnom i tvrdom četvrti, smanjenjem mlijeka i to u roku nekoliko sati., ali nemožete onda liječiti samo sa injektorima jer niste napravili ništa! bez sistemske terapije u mišić te lokalne u četvrt nema puno sreće! bez obzira o kojem je mastitisu riječ! a ako pak vime napravite presterilnim pucajući bezveze ATB navukli si budete samo mikoplazme u vime, a onda ste tek u problemima!iz iskustva vam mogu preporučiti da je najbitnija higijena ležišta! treba dosta stelje i mora biti suho, jer ako nije suho vime imate probleme! jer ipak vas jeftinije košta slama nego 500-700 kuna liječenje jedne četvrti! osim toga i higijena muznih jedinica te onoga koji pere vime! vi svi to znate a imate poblema sa time! a pogotovo da ne pričam o somatskim stanicama! jer ako vam je mlijeko pozitivno na reagens, nije dobro za analizu, a somatske su pokazatelj subbkliničkog mastitisa! te u većini slučajeva zbog toga kaj se ne liječi na vrijeme kravu treba izlučiti iz uzgoja! fora je u tome da vi morate obavijestiti svog doktora o mastitisu, jer ako vi liječite i pogriješite i onda pozovete veterinara a ne velite mu kaj ste radili., on onda neće puno toga napraviti! vidim da se bunite oko cijene lijekova! to i mene nekad frustrira ali zakon je jasan! injektori su u slobodnoj prodaji ali u bočicama ne! i na taj način sami sebi škodite! jedno je tvornička cijena lijeka a drugo je koliko na toj bočici možete zaraditi i za to postoji propisano pravilo! gledajte., moraju i veterinari živjeti., ali bez vas njih nema i to je jasno! on vam hoće pomoći a nebi vam htio napraviti veliki račun, ali onda se ne napravi ništa nego se samo ublaži stvar do sljedećeg mastitisa, a ako napravi posao kak treba onda vam puno naplati i onda veterinar nevalja! to mi je dobro poznato! analiza se sad plaćaju 100 kuna po uzorku i čeka se dugo vremena! to nije problem nas mljekara nego instituta kao nadležne institucije, e sad zašto je to tako neznam! o mastitisima treba učiti i puno čitati, savjetovati se sa veterinarima o mastitisima i higijeni smještaja, a veliku ulogu ima i hranidba! tu vam može pomoći agronom i veterinar zajedno! ali žalosno je jer naša savjetodavna služba ne radi kak treba i ljudi ne savjetuju nikoga! na vama je da pitate stručnjaka! nemojte se bojati jer glupih pitanja nema, samo ima glupih odgovora! jer bez znanja o mastitisima nema viskoke proizvodnje mlijeka! imam i ja doma oca iznad sebe koji misli da sve zna a nezna ništ! zna ono kaj pročita u mljekarskom i onda misli da zna cijelu veterinu i stočarstvo! a 90 posto ljudi je takvo i ne napreduje zbog toga! i ja sam puno puta izgubio volju zbog takvog razmišljanja uopće ga savjetovati! ali pregrizete i idete dalje! nemojte živjeti u prošlom stoljeću i držati se načela kao naši stari pogotovo i u smislu hranidbe jer od toga dana nema rentabilne proizvodnje pogotovo ako sami ne proizvedete jeftinu hranu te ako se ne držite pravila struke! tolko od mene! ako vas kaj zanima pitajte! nabavite si knjigu o mastitisima od profesora bačića sa vet. fakulteta preko mljekarskog ili sa neta! pomogla vam bude sigurno