• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ljudi, što čemo????

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Evo dopisa kojeg sam danas dobio na sabiralištu mlijeka!!!!
DUKAT
Zagreb, 20. 02.2009.
Poštovani,
slijedom nedavno provedene i javnosti predstavljene analize domačeg tržišta mlijeka od strane gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar, obračamo Vam se u duhu dobre partnerske suradnje i s vjerom da ste i vi, kao jedan od ključnih sudionika na tržištu mlijeka, svjesni alarmantne i neodržive domače mliječne industrije, a time i domačeg mljekarskog sektora ukupno.

POsljedice fiksno postavljene i tržišno neusklađene otkupne cijene mlijeka u odnosu na otkupne cijene mlijeka u zemlji regije i EU, koje su konkurenti domačoj proizvodnji i preradi mlijeka, danas osječaju svi sudionici u domačoj mliječnoj industriji.

Primarni proizvođači mlijeka izloženi su konkurenciji uvoza jeftinije mliječne sirovine, a prerađivači mlijeka uvozu jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Samo je u 2008. god uvoz konzumnog mlijeka u Hrvatsku povečan za nevjerojatnih 63 % dok je uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda povečan za čak 49%.

Slijedom navedenog, prodaja domačeg mliječnog asortimana u Hrvatskoj i na inozemnim tržištima drastično pada čime drastično pada i potreba mliječne industrije za mliječnom sirovinom.

Kako bi izbjegli nesaglasive posljedice za sve sudionike u domačem mliječniom sektoru i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, prisiljeni smo prikloniti se zajedničkom stavu domače mliječne industrije i modela formiranja tržišne, otkupne cijene sviježeg sirovog mlijeka.

Prema spomenutom modelu otkupnacijena mlijeka u hrvatskoj formirat če se na bazi otkupnih cijena mlijeka u zemljama regije i EU. O kretanjima cijena mlijeka u zemljama regije i EU izvještavat će gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar temeljem čega će mliječna industrija usklađivati i otkupnu cijenu mlijeka u RH.

Slijedom izloženog obavještavamo Vas da i Dukat od 1.3.2009. pristupa slobodnomtržišnom princiou formiranja otkupne cijene mlijeka i nadalje uvažavajuči pozitivne zakonske propise i Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka, a obračun mlijeka vrčit će se prema parametrima kako vrijedi:

- obračun svježeg sirovog mlijeka vršit će se u kilogramima
- cijena mlijeka određivat će se prema kemijskim i higijenskim standardima a prema analizama SLKM-a Križevci.
- standardna otkupna cijena mlijeka za mlijeko s 4,2 % mliječne masti i 3,4 % proteina iznosi 2,290 kn/kg
- korekcije cijena u odnosu na standardnu vršit će se kako slijedi:

- za svakih +/- 0,01% g/100g mliječne masti iznosi +/- 0,2450 kn
- za svakih +/- 0,01% g/100g proteina iznosi +/- 0,3710 kn

- za mlijeko koje sadrži > 400.000 SS ili 100.000 MO umanjuje se vrijednost za 30% od standardne cijene, a više od 3 uzastopna takva uzorka mlijeko se neće preuzimati
- iznos tvorničke premije obračunavat će se prema važečem cjeniku za tvorničku premiju u trenutku obračuna mlijeka.

Plačanje mlijeka Dukat vršit će temeljem ''Cjenika za otkupljeno mlijeko'' koji će biti izrađen prema gore navedenim parametrima, a primjenjivat će se od 1.3.2009.

Slijedom gornjeg objašnjenjabiti će vam ponuđen na potpi novi Ugovor o otkupu svježeg sirovog mlijeka ili odgovarajuči aneks, počevši od 1.3.2009. godine, te očekujemo da će se prihvačanjem istog nastaviti naš partnerski odnos na toj osnovi.

Molimo da primitkom ove obavijesti ovime ujedno uvažite i činjenicu da vaš trenutačni ugovor o otkupu svježeg sirovog mlieka više neće biti na snazi, istekom ugovorenog otkaznog roka koji počinje danom primitka ove obavijesti, a najkasnije na dan 31. ožujka 2009., ovisno o tome koji rok prvi nastupi.

Koristimo priliku da ponovo naglasimo važnost unaprijeđenja domaće proizvodnje mlijeka u vidu povečanja proizvodnosti po kravi, povečanja kvalitete proizvedenog mlijeka te racionalizacije i optimizacije proizvodnih procesa kao preduvijet tržišne konkurentnosti i održaivosti Vaše proizvodnje mlijeka.

Vjerujemo da ćemo zajednički, uzajamnim povjerenjem i dobrom suradnjom, prebroditi do sada najveću krizu domaće mliječne industrije i nastaviti uspješno razvijati primarnu proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji.

S poštovanjem,

Direktor otkupa i razvoja proizvodnje mlijeka
Željko Gregorić
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
S

seljaček

Guest
Brzo dok još imate koju kunu od mlijeka angažirajte odvjetnike i tužite bandu lopovsku uvozničku , a zgodno bi bilo ne predavati mlijeko do dogovora o cijeni a i izlazak na cestu sa traktorima po uzoru na Francusku i Španjolsku . PA ZAR NE TEŽIMO KA EUROPI :evil: :evil:
 
I

ivica

Guest
ovo su dobili svi koperanti dukata ,inace mljekare su se medusobno dogovorile bez dopustenja drzave da ce regulirati cijenu mljeka kako njima odgovara ,sad je drzava dala rok do petka da se proizvodaci i mljekare dogovore oko cijene ,ako nece drzava ce intervenirati ,naravno sve je zakuhala ova kriza i jeftino uvozno mlijeko pa je prodaja damaceg naglo pala

jos jedna nepovoljna informacija drzava ce smanjiti svoju premiju na 65 lipa !!!
 

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
202
Nebi oni sebi smanjili men. ugovore i zaradu, već če radije mlatnut seljak po glavi-tako hrvatski!
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
I kaj onda, jel budemo potpisivali ili nebudemo :scratch :scratch :scratch :scratch :?:
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Dukat i njemu slični jedva čekaju da ne potpišete jer će onda moći uvoziti još više.
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
evo nisam poljoprivrednik niti ču imat krave
al stalno pa za sve i svi potežu Evropske zemlje,tržište pa nek daju i takv cijene sirovine,sjeme,gnojivo itd.
neki dan gledam cijena umeta kod nas nekih 120kn predpostavljam 50kg a cijena umeta iste kvalitete u Austriji mislim da je reko 70 ili 80kn zakaj nedaju naši po toj cijeni?

zakaj nemreš kupit traktor po istoj cjeni kak ti u EU.ili strojeve koji trebaju.

ma sve je to banda lopovska udri po malom čovjeku koji mora rdit da bi živel a ne bere debele provizije.
 
S

seljaček

Guest
jd4755 kaže:
Dukat i njemu slični jedva čekaju da ne potpišete jer će onda moći uvoziti još više.

Krivo nemaju oni od kuda uvozit nemaju oni keš lovu za uvoz a u europi se roba kupuje sa novcima a ne na dođem ti. Mljekari ne podlježite prpoagandi Ministarstvo je uz VAS ako neko treba prezbrajat troškove poslovanja onda to sigurno nisu hrvatski seljaci. Mljekarske industrije plate mljeko 3 kn izvade mlečnu masnoču i to obrano mlijeko prodaju po 6 kn.
 
A

Alen

Guest
A ja ču i dalje kupovati trajno mlijeko u kauflandu po 3.33 kn po litri...... ;) :oops:
 
S

seljaček

Guest
Alen kaže:
A ja ču i dalje kupovati trajno mlijeko u kauflandu po 3.33 kn po litri...... ;) :oops:
Koje trajno po toj cijeni kada si ti bio u trgovini :mrgreen: :mrgreen:
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Jesenas kad smo na forumu kukali zbog pljačke na kukuruzu netko je prorekao da će se slično dogoditi i u stočarstvu.Nisam se nadao da će to biti tako brzo.Nešto će se pod hitno morati napraviti jer lobiji više ne prezaju ni pred ministarstvom ili je to sve farsa.
 
I

ivica

Guest
seljaček kaže:
Alen kaže:
A ja ču i dalje kupovati trajno mlijeko u kauflandu po 3.33 kn po litri...... ;) :oops:
Koje trajno po toj cijeni kada si ti bio u trgovini :mrgreen: :mrgreen:
Made in BiH
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,868
seljaček kaže:
Alen kaže:
A ja ču i dalje kupovati trajno mlijeko u kauflandu po 3.33 kn po litri...... ;) :oops:
Koje trajno po toj cijeni kada si ti bio u trgovini :mrgreen: :mrgreen:
da se zna trajno mlijeko radi se tak da uvoze mlijeko u prahu iz vana i to mlječne industrije rjede vodom a mi to pijemo ko telići tolko o trajnom mlijeku, a kaj će nam donest EU??? eto vidite :oops:
 

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,302
ja sam sabirač mlijeka od dukata. sve to meni čudno postalo. mi proizvodimo tolko mlijeka da ga izvozimo u francusku takl je bila riječ prije godinu i pol. i sad prije koji mjesec je bilo rečeno da hrvatska ima najviše plačeno mlijeko i mliječnne proizvode (što nije istina) al da i je njima je sve ostlo jeftinije i naft sjeme gnojivo itd da ne nabrajam sad. al bez obzira cijenu mlijeka treba podiči ili sve ostlo mora pojeftiniti. jer ovo je gubljnje i novaca i sveg ostlo. stalno okrečeš veliku lovu a ne ostane gotovo ništa. Al s druge strane da se i izdignemo i povisimo cijenu što bi bilo jako dobro proizvodi ćer otići i u dučanima gore te će ljudi kupuvat opet jeftinije i nama če opet smnjit cijenmu ili nas uništit do kraja. i sve više će se počet uvozit izvana ako dignemo cijenu. a ako nam na dignegneju nego nam ju još više spuste ma nema šanse da opstanemo propali smo do groba. a kako onda dalje kako živjeti. to je pitanje. kako got da se pobunimo ne pomaže kad imamo bandu političku koja nikad ije vidjela kako motika izgleda i kako je teško nekom(seljku,stočaru itd) do kune doći.
evo kako i sami vidite u par postova prije radije če kupiti jeftinije uvozno nego domače jer su cijene u dučanima prevelike. jer iz litre domačeg mlijeka slože 8 litra kupovnog trajnog. a da tvornice malo spuste cijene u dučanima uvjeren sam da će radije kupiti dukatovo ili npr hrvatsko mlijeko i za kunu skuplje al kad je razlika po proizvodu 3 i 5 kuna više e pa vidi se razlika pošto je kriza kupit će se jeftinije. za to se treba pobuniti za ciojene u dučanima i cijene kod seljaka i onda MOŽDA postoji vjerojatnost da krenemo naprijed. ovako smo na istom mjestu i nikud ćak malo više u nazad nego nprijed. sad sam otišo puno u off al morao sam to reći.

i sad gdje je tu pravica nemožemo se s niti jednom državom u eu uspoređivat jer smo jako jako daleko od njih a vjerujem i politika i politička pitanja i pubune su mnogo gorje i strožije nego kod nas zato i jest tako kod njih uznapredovalo. da smo i mi stroži prema njima i da im ozbiljno zaprijetimo i da ih tužimo možda bi i postigli nešto al bojim se da nismo dovoljno hrabri i dovoljno zainteresirani pa završimo kak završimo i bojimo se pobuniti. istina sviu se boje al ljudi moji trebali bi. pogledajte prije nekolkiko desetaka godinba nazad i danas. za kuna si kupio strojeve a danas nema sve skupo i pretjerano.
dakle da se vretim na temu što got odlučili teško je bez obzira jer si nismo gazde da lupimo po stolu e tako mora biti. svakako cijena treba gore slažem se al i tužit za jeftinije uvoženje (škart) robe koja nije niti 10 % kvalitetno od našeg proizvoda jel se slažete poduzet treba nešto pod hitnoooo.........?oprostite zbog grešaka na slovima probajte inprovizirat jer pišem s jednom rukom pošto je druga u gipsu :blackeye :cry:
 

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
3,041
za to se treba pobuniti za ciojene u dučanima i cijene kod seljaka i onda MOŽDA postoji vjerojatnost da krenemo naprijed. ovako smo na istom mjestu i nikud ćak malo više u nazad nego nprijed. sad sam otišo puno u off al morao sam to reći.

Tako je, ne štimaju njihove cijene i njihovi troškovi.
Bacit će nas ovo jako nazad, jer su tu najslabiji igrači oni koji su napravili nove farme, opterećeni su kreditima, nažalost moram reći da sam i ja među njima.
Ako se ovo nastavi, nove farme će propast daleko većom brzinom nego što su nastale.
 
I

ivica

Guest
nemaju mljekare viska mljeka nego im je pala prodaja zbog jeftinog uvoznog miljeka koje su gradani poceli sve vise kupovati ,opet je problem uvoz velikih trgovackih lanaca ,tu bi sad morala umjesati drzava i nekeko to regulirati ,jer je svama jasno da ce ovi u gradu kupiti rade mljeko iz bosne po 3.30kn(koje je uvezeno u bosnu) nego nase po 5 i vise kn,
hrvatska proizvodi oko 40% svojih potreba a sad mljekare kazu da mjesec dana nebi uopce morali uzimati mljeko kolko imaju proizvoda na zalihi ,tu je velika razlika u matematici ,mozete sami zamisliti koliki je uvoz !
 
H

Helena

Guest
Pa ljudi moji meni tu ništa nije jasno mi u Bosni nemožemo zadovoljiti proizvodnju od nekih 20% mlijeka a sve ostalo je uvoz iz Hrvatske i drugih zemalja a sad ispadne da smo mi toliko jaki sa proizvodnjom da možemo izvoziti u Hrvatsku.Pa tu nešto smrdi ovi uvezu pa ponovno izvezu meni ništa nije jasno.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ne helena, vi isto uvozite još više od nas, a mo onda to uvozno opet uvozimo od vas, mislim stvarno koja je to prokleta politika :!: :!: :!: :!: :!:

Nego oni se gore u dopisu još hvale koliko se mlijeka uvozi i da oni svoje mlijeko ne mogu plasirati van, ko je tu lud i ko tu koga j**e :?: :?: :?: :?:
Mi zadovoljavamo samo 40% svojih potreba, ali još uvijek IZVOZIMo svoj mlijeko iako ga nemamo dovoljno :!: :!: :!:
Pa ko upravlja s tom politikom, ovo niti pas s maslom nebi pojeo, i mala djeca vide da nešto nevlja, prvo ti zadovolji maximalno sa 100% svoje potreba, a onda svoj višak izvozi van po nekoj svima prihvatljivoj cijeni i 1005 če se sve prodati, a priozvodnja če se povečati jer če nastati i sve veća prtražnja za samim proizvodom :!: :!: :!:
Ispravite me ako griješim, aali aj mislim daje tako :!: ;)
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
ako država ne napravi ništa sa uvozom mlijeka iz bosne i sl.,nema druge nego kao partizani dizat kamione sa mlijekom u zrak..ovo je prežalosno..
 

Najnoviji postovi

Na vrh