pa ja eto zivim u njemackoj i kupujem trajno mlijeko,paket tjedno,3,6 mm kosta 55 centi litra. jos u 10. mj isto to mlijeko je kostalo 72 centa,tad se pocela osjecati ova kriza,nije njemacka gospodarski gigant kao nasa hr u koju je kriza dosla jucer,lazimo se lazimo.tada je drzava srezala cijene pa se digla seljacka buna,to vecina sigurno zna,pa je prodajna cijena u trgovini bila 69 centi.puno se tada prasine diglo,al kada je kriza uzela maha,cijena mlijeka u trgovini je pala na sadasnjih 55 centi. nitko nije ni pisnio.vlada radi nama u hr nepoznatom logikom,smanjili su dio kolaca koji drzava uzima,dobila se manja prodajna cijena i mlijeko je dostupno cijenom svima,i ne samo mlijeko.u svim trgovackom lancima mlijeko iste mm kosta isto,bez obzira na proizvodaca,a kvaliteta je bolja nego kod nas,ja osobno kupujem samo od jednog proizvodaca i to samo zato sto ima vrlo praktican cep ili poklopac,glup razlog jel da.a ako ce nasi gospodarski genijalci provoditi politiku ravnanja cijena prema evropi,bit ce strasno,i to nije nemoguc scenarij jer drzava nema novaca,i bit ce jos gore. razlika izmedu stocarstva u konkretno njemackoj i nasoj hr je u tome sto je u njem. to tradicija i oduvjek je bilo velikih i srednje velikih farmi koje nisu opterecene kreditima pa lakse podnose i pad cijena mlijeka,u hr farme rastu kao gljive poslije kise,nema tradicije,sve na kredu,nitko neracuna na los scenarij,ljudi bez ljutnje nikom ne pametujem,nemam pravo na to al zar nije istina da su niknule farme na kredu bez mrvice vlastite zemlje,sve u najmu sa brdo zaduzenja za nove traktore i strojeve,vrlo cesto nemaju niti dovoljno hrane za te krave,ovo pricam o nekima koje znam a imaju izmedu 250 i 400 krava.sta ce ti ljudi i njima slicni uciniti ako jos padne cijena, strik oko vrata i na prvu sljivu. siguran sam da onaj koji nema kredita nema stres zbog pada cijena,al tko to nema kredita,svatko zeli naprijed,logicno,a kredit se relativno lako dobijao uz puno hvale i obecanja u svijetlu buducnost i sistem;lako cemo; a sad ih briga za vas,samo sto nekazu naglas ;tko vas j... .I jos komentar na prethodni post. cijeni se kvaliteta ali se gleda i na cijenu,to vecina ljudi radi a dosta ljudi vec dugo broji samo kovanice od 1. do 1.u mjesecu a takvih ce biti sve vise.nazalost.