abrkili kaže:
bogec je po meni najprofitabilniji mlijekar od svih vas na forumu,ako ne i u državi,jer ja za boljeg ne znam,a znam ih podosta...Čovjek pozna fiziologiju bilja i fiziologiju visokoproizvodne životinje(preživača) i zna zašt o i kako se neke stvari rade,a ne da ih raddi jer je tako Joža reko,ili je pročitao neki članak koji je neprovjeren pa ajmo udri po tome...Odnos uloženo/dobiveno kod takvih stručnjaka,kao našeg magistra bogeca, su jednostavno optimalni i koliko god neki mislili da on svoje krave guši tako visokom proizvodnjom,uvjeren sam da su sretnije te krave nego ikoje druge,jer imaju dobar temelj u svojoj proizvodnji-VRHUNSKU HRANIDBU,koji mnogi nemaju,a ulože i daleko više...
jasnije? 8)
hvala
bit je smanjit input u litri mljeka :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: a istovrtemeno proizvest još više
smanjit input ne znači smanjit kvalitetu ili količinu hranjivih tvari, nego samo ih dobivati iz drugih oblika :!:
da malo pojasnim situaciju, hrana i hranjive tvari su malo različite stvari, naime vi možete dat najskuplju hranu ili veliku količinu a da ona nema hranjive tvari ili su one u nepovoljnom omjeru ili obliku :!:
svi se furaju na proteine, ali sve pršti od komentara o soji sa 46% proteina, smjesi sa 19% ili superu sa 35%, a kolko to košta, te proteine su naplatili svi več prije vas a što je najbolje to što piše na papiru nije i u vreči, pazite soja može imat do 46% proteina ali ih ne mora imat može puno manje ali etiketa je i dalje ista
a najbolje je brijanje o proteinima u kukuruzu, a kukuruz ima najgorje proteine tj aminokiselinski sastav
lucerna i grašak imaju aminokiseline u proteinima po vrijednosti onim najboljim a to u svom sastavu ima meso
primera radi onaj isti kojeg čitate o krmnim kulturama dr.sc u mljekarskom listu je analizirao moju sjenažu graška i pšenice u laboratoriju (dok sam ja gledao tv u sobi) , rezultat je sljedeči, da tri kile suhe tvari moje voluminoze su istovjetni kili suhe tvari soje, da nebi bilo zabune to nije kila hrane to je kila suhe tvari i njen sastav, a moja hrana je kud i kamo jeftinija a voluminoza je
ljudi nikako da shvate da je krava kalkulator bolji i od najboljeg kompjutera, ona zbraja hranjive tvari i samo to, drugo ju ne zanima, nju zanima količina hranjivih tvari, omjer tvari, u kojem su obliku te tvari, kako su dostupne
nadalje kakvi su uvijeti držanja, opče zdravlje životinje
treba poznavat anatomiju goveda, fiziologiju ili čak i histologiju (tkiva), sve procese, kako krv ide po organizmu, šta je lateralno, šta ventralno, dorziventralno, abdominalno, koja je to kost scapula, ili šta je to labia minores
šta je to estrus, postestrus........placenta, kao se teli tele, kako se radi carski cez
vi morate životinju poznavat bolje od sebe jer ona ne zna govorit, samo vas gleda, nekad je dovoljno bit u štali i gledat tu istu kravu da uvidite neke stvari iz njenog ponašanja
visoka proizvodnja mlijeka uopče ne iziskuje neke posebne troškove, kolko to izazivaju greške u radu, i nitko ne može tvrdit da za proizvodnju od 10000 litara se radi za veterinara, jer je to LAŽ, to proističe iz vaših grešaka, ali ako vi kravi dadete sve što treba i što ona traži ta ista krava zvala se ona gita sa 59 litara dnevno ili garava kao največi joj konkurent za tron, bude dugovječna , nezini podmladci če bit igrači u igri kad če one u zasluženu mirovinu
treba malo pogledat malo i plodored, koje se to kulture siju, kada se skidaju u kojoj fazi, koliko hranjivih tvari tu ima, , ali isto tako koliko različitih kultura imate, jer npr ako se radi o proteinskim kulturama nemaju sve isti aminokiselinski sastav, da li ste pružili za određeni prinos određena hranjiva biljci, jer određeni elementi reguliraju druge elemente, ko bi rekao da nedostatak bora ili njegov višak ima vrlo značajno djelovanje u oba smjera
neki če reči da to mogu jer sam školovan, ali poljoprivreda je kao ozbiljan biznis u kojem se želi imati i imati odavno prestala bit posao za svakoga, neke se stvari moraju znati, ako se ne znaju onda se pitaju ali ne bilo koga
kad pričate s nekim uvijek morate znat jednu stvar UVIJEK POSTOJI VERZIJA ZA JAVNOST I ONA KOJA TO STVARNO JEST
tu morate bit oprezni kad vam netko objašnjava
malo sam bio zatečen sljedečim,a to je kultura sirak, svi malo skeptični iako je kod mene vice rekord svijeta i velika proizvodnja mlijeka, sva tehnologija objašnjena, i niko ništa, i onda član ivica iz italije donese vijest dokumentiranu o tome da se hrani na veliko sirkom a imaju mlječnost još veču od mene, e čim sam ja zatečen u sve ovom; nema ni jednog komentara, niti pitanja............mrkli muk, a svi hoče napredak,a valja znat kad je bila suša i svi kukali da je sirak spašavao mnoge stočare, također i grašak, ali neki moraju skupo platit školu da shvate
jednu stvar morate znat a to je da ču vam ja uvijek pomoči, kako god da bilo , kolko god netko ne znao ništa, ili radio krivo, uvijek pomognem i uvijek sam tu, ako treba i 100 puta ponovit, nije mi teško čak što više veseli me kad znam da sam pomogao
ovim postom nisam nikoga napadao več objektivno sagledao neke stvari oko same tehnologije uzgoja kultura i životinja, i same proizvodnje mlijeka
samo me čudi jedno, imali ste nekoga za pitati i čak i pitali , ali i dalje radili po svojem, ali sve vam je pred nosom, sve vam je dostupno
i jedno pitanje, tko je to meni sve pokazao :?: vjerujte to je bila najteža škola