• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ljudi, što čemo????

I

ivica

Guest
ostaje po starom ,jedino ona tvornicka premija kaj su skinuli od 1.1. vrijdi,
Strpi se još malo... ;)
ovo je svejedno moralo biti od 1.3. pa bi to videl tek krajem travnja ili kad vec ko dobiva obracun

J

jucky

Guest
imam muzne ovce pa da vas pitam jel se ti tmurni oblaci gomilaju samo iznad vas ili če i moj beskunić bit još tanji :scratch

I

ivica

Guest
jucky kaže:
imam muzne ovce pa da vas pitam jel se ti tmurni oblaci gomilaju samo iznad vas ili če i moj beskunić bit još tanji :scratch
ovisi sta radis s tim mljeko m,al mislim da nebi

J

jucky

Guest
ivica kaže:
jucky kaže:
da pravim sir nebi se brinuo. predajem mlijeko :(

kantar

Novi član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
22
Bla bla bla....
Kako proizvest min. 8000l/holstein kravi u laktaciji do maks. 370 dana i kako napraviti voluminozu iz koje je moguće izvući 20 lit mlijeka/kravi/dan?
To su pitanja o kojima treba razmišljati.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
kantar kaže:
Bla bla bla....
Kako proizvest min. 8000l/holstein kravi u laktaciji do maks. 370 dana i kako napraviti voluminozu iz koje je moguće izvući 20 lit mlijeka/kravi/dan?

ne boj se ti za to... oni koji tu uspijevaju najmanje kukaju.. ;)

B

brundalo

Guest
jucky kaže:
ivica kaže:
jucky kaže:
da pravim sir nebi se brinuo. predajem mlijeko :(
Prijatelju pod hitno pravit sir inace zaboravi zaradu od predavnja mlika ;) ;)

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:
kantar kaže:
Bla bla bla....

:shock: ;) :shock: ;) :shock: ;) 8) :idea:

H

Helena

Guest
bogec kaže:
abrkili kaže:
kantar kaže:
Bla bla bla....

:shock: ;) :shock: ;) :shock: ;) 8) :idea:
:scratch :scratch :scratch :scratch

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
bogec je po meni najprofitabilniji mlijekar od svih vas na forumu,ako ne i u državi,jer ja za boljeg ne znam,a znam ih podosta...Čovjek pozna fiziologiju bilja i fiziologiju visokoproizvodne životinje(preživača) i zna zašt o i kako se neke stvari rade,a ne da ih raddi jer je tako Joža reko,ili je pročitao neki članak koji je neprovjeren pa ajmo udri po tome...Odnos uloženo/dobiveno kod takvih stručnjaka,kao našeg magistra bogeca, su jednostavno optimalni i koliko god neki mislili da on svoje krave guši tako visokom proizvodnjom,uvjeren sam da su sretnije te krave nego ikoje druge,jer imaju dobar temelj u svojoj proizvodnji-VRHUNSKU HRANIDBU,koji mnogi nemaju,a ulože i daleko više...

jasnije? 8)

H

Helena

Guest
abrkili kaže:
bogec je po meni najprofitabilniji mlijekar od svih vas na forumu,ako ne i u državi,jer ja za boljeg ne znam,a znam ih podosta...Čovjek pozna fiziologiju bilja i fiziologiju visokoproizvodne životinje(preživača) i zna zašt o i kako se neke stvari rade,a ne da ih raddi jer je tako Joža reko,ili je pročitao neki članak koji je neprovjeren pa ajmo udri po tome...Odnos uloženo/dobiveno kod takvih stručnjaka,kao našeg magistra bogeca, su jednostavno optimalni i koliko god neki mislili da on svoje krave guši tako visokom proizvodnjom,uvjeren sam da su sretnije te krave nego ikoje druge,jer imaju dobar temelj u svojoj proizvodnji-VRHUNSKU HRANIDBU,koji mnogi nemaju,a ulože i daleko više...

jasnije? 8)
puno puno jasnije ,i istinito 100%
:partyman:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
abrkili kaže:

jasnije? 8)

hvala

bit je smanjit input u litri mljeka :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: a istovrtemeno proizvest još više

smanjit input ne znači smanjit kvalitetu ili količinu hranjivih tvari, nego samo ih dobivati iz drugih oblika :!:
da malo pojasnim situaciju, hrana i hranjive tvari su malo različite stvari, naime vi možete dat najskuplju hranu ili veliku količinu a da ona nema hranjive tvari ili su one u nepovoljnom omjeru ili obliku :!:
svi se furaju na proteine, ali sve pršti od komentara o soji sa 46% proteina, smjesi sa 19% ili superu sa 35%, a kolko to košta, te proteine su naplatili svi več prije vas a što je najbolje to što piše na papiru nije i u vreči, pazite soja može imat do 46% proteina ali ih ne mora imat može puno manje ali etiketa je i dalje ista
a najbolje je brijanje o proteinima u kukuruzu, a kukuruz ima najgorje proteine tj aminokiselinski sastav
lucerna i grašak imaju aminokiseline u proteinima po vrijednosti onim najboljim a to u svom sastavu ima meso

primera radi onaj isti kojeg čitate o krmnim kulturama dr.sc u mljekarskom listu je analizirao moju sjenažu graška i pšenice u laboratoriju (dok sam ja gledao tv u sobi) , rezultat je sljedeči, da tri kile suhe tvari moje voluminoze su istovjetni kili suhe tvari soje, da nebi bilo zabune to nije kila hrane to je kila suhe tvari i njen sastav, a moja hrana je kud i kamo jeftinija a voluminoza je

ljudi nikako da shvate da je krava kalkulator bolji i od najboljeg kompjutera, ona zbraja hranjive tvari i samo to, drugo ju ne zanima, nju zanima količina hranjivih tvari, omjer tvari, u kojem su obliku te tvari, kako su dostupne
nadalje kakvi su uvijeti držanja, opče zdravlje životinje

treba poznavat anatomiju goveda, fiziologiju ili čak i histologiju (tkiva), sve procese, kako krv ide po organizmu, šta je lateralno, šta ventralno, dorziventralno, abdominalno, koja je to kost scapula, ili šta je to labia minores
šta je to estrus, postestrus........placenta, kao se teli tele, kako se radi carski cez
vi morate životinju poznavat bolje od sebe jer ona ne zna govorit, samo vas gleda, nekad je dovoljno bit u štali i gledat tu istu kravu da uvidite neke stvari iz njenog ponašanja

visoka proizvodnja mlijeka uopče ne iziskuje neke posebne troškove, kolko to izazivaju greške u radu, i nitko ne može tvrdit da za proizvodnju od 10000 litara se radi za veterinara, jer je to LAŽ, to proističe iz vaših grešaka, ali ako vi kravi dadete sve što treba i što ona traži ta ista krava zvala se ona gita sa 59 litara dnevno ili garava kao največi joj konkurent za tron, bude dugovječna , nezini podmladci če bit igrači u igri kad če one u zasluženu mirovinu

treba malo pogledat malo i plodored, koje se to kulture siju, kada se skidaju u kojoj fazi, koliko hranjivih tvari tu ima, , ali isto tako koliko različitih kultura imate, jer npr ako se radi o proteinskim kulturama nemaju sve isti aminokiselinski sastav, da li ste pružili za određeni prinos određena hranjiva biljci, jer određeni elementi reguliraju druge elemente, ko bi rekao da nedostatak bora ili njegov višak ima vrlo značajno djelovanje u oba smjera

neki če reči da to mogu jer sam školovan, ali poljoprivreda je kao ozbiljan biznis u kojem se želi imati i imati odavno prestala bit posao za svakoga, neke se stvari moraju znati, ako se ne znaju onda se pitaju ali ne bilo koga

kad pričate s nekim uvijek morate znat jednu stvar UVIJEK POSTOJI VERZIJA ZA JAVNOST I ONA KOJA TO STVARNO JEST
tu morate bit oprezni kad vam netko objašnjava

malo sam bio zatečen sljedečim,a to je kultura sirak, svi malo skeptični iako je kod mene vice rekord svijeta i velika proizvodnja mlijeka, sva tehnologija objašnjena, i niko ništa, i onda član ivica iz italije donese vijest dokumentiranu o tome da se hrani na veliko sirkom a imaju mlječnost još veču od mene, e čim sam ja zatečen u sve ovom; nema ni jednog komentara, niti pitanja............mrkli muk, a svi hoče napredak,a valja znat kad je bila suša i svi kukali da je sirak spašavao mnoge stočare, također i grašak, ali neki moraju skupo platit školu da shvate

jednu stvar morate znat a to je da ču vam ja uvijek pomoči, kako god da bilo , kolko god netko ne znao ništa, ili radio krivo, uvijek pomognem i uvijek sam tu, ako treba i 100 puta ponovit, nije mi teško čak što više veseli me kad znam da sam pomogao

ovim postom nisam nikoga napadao več objektivno sagledao neke stvari oko same tehnologije uzgoja kultura i životinja, i same proizvodnje mlijeka

samo me čudi jedno, imali ste nekoga za pitati i čak i pitali , ali i dalje radili po svojem, ali sve vam je pred nosom, sve vam je dostupno

i jedno pitanje, tko je to meni sve pokazao :?: vjerujte to je bila najteža škola

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
kontam:ti bi izgleda najviše profitirao kad bi se poticaj dobivao na kukanje i suze...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja samo mogu reči, SVAKA ČAST BOGEC :!: :!: :!: , meni je on uvelikeeeeee pomogao oko puno stvari, al i samo se morate potruditi, evo meni je prvi životni pokus i iskustvo oko graška pretočio bogec, sad sam posijao 1 ha graška i zobi i uvidjet ču mnoge stvari oko tog voluminoznog krmiva :!: :!:

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
Potpisujem sve što je bogec napisao;
moram reč da su u mojem kraju ljudi dosta ograničeni u primjenjivanju novih spoznaja kod poljoprivredne proizvodnje, a što je najžalosnije malo je "velikih" proizvođača-čak nisu ni veliki s obzirom na veličine farmi kakve imaju mario, ivica, željko i dr. te sa sadašnjem načinom proizvodnje oni definitivno ispadaju iz igre; također uviđam od kad aktivnije sudjelujem na forumu i mnoge svoje greške koje činim na svom gospodarstvu ali ih nastojim ispraviti jer znam kakva me sudbina čeka ako nastavim po starom :?:
Ljudi što čemo????
vodit brigu o svakoj uloženoj kuni i tome da se iz nje izvuće što je veća proizvodnja
povečavat proizvodnju voluminoze u sljedu a ne imat polja koja su 1/4 godine i više prazna umjesto da se na njima proizvodi nova hrana za nove litre mlijeka
neminovno povečavat godišnju proizvodnju po kravi( po mom mišljenju moje simentalke moraju dostiči tržnih 7500 l godišnje) ali i kapacitet farmiovih mojih "velikih" u koje i ja spadam s 20 krava
vršit brigu o papcima jer i oni značajnosmanjuju mlječnost
vodit brigu o genetskom potencijalu bikova kojim osjemenjujemo svoje krave koje če nam dat naš novi stočni fond ali još mnogo drugih
čekaju nas vremena u kojima se moramo brzo prilagoditi jer se u današnje vrijeme cijeni izvrsnost a ne prosječnost

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Stocni grasak je visokoproteinska zitarica jako dobra i izdasna u prehrani zivotinja koristenih za proizvodnju mljeka.
Mene zanima kako se u nas zove Lolium?
Negdje ga mislim zovu rajgras ili tako nekako?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA kaže:
Ja samo mogu reči, SVAKA ČAST BOGEC :!: :!: :!: , meni je on uvelikeeeeee pomogao oko puno stvari, al i samo se morate potruditi, evo meni je prvi životni pokus i iskustvo oko graška pretočio bogec, sad sam posijao 1 ha graška i zobi i uvidjet ču mnoge stvari oko tog voluminoznog krmiva :!: :!:

ti več hraniš graškom , a taj isti grašak si mjenjao sa cabageom za đubre :D vrlo dobar posao :D

cabage je vrlo razumam čovjek, vidio sam ga samo jednom, i to je dovoljno da shvatim da čovjek hoče posušat, a na kraju je izašao sa vješču kolko tako zvana bogecova tehnologija donosi novaca, on je poslušao , napravio, dogovorio , prodao, zaradio, čistam fini način poslovanja
u svoj polodored povrčarskih kultura je ubacio brzu izmjenu krmnih kultura i to mu je donjelo extra profit, ima plodored ima prodaju međuusjeva a to su krmne kulture, jer on nema krave

protiv prirode se i ja teško borim, ali domišljatošču se može malo priroda sa svojim pogodnostima i nepogodnostima malo nadmašiti,a to u krajnjoj liniji u stočarskoj proizvodnji donosi extra profit u kojem god to smislu bilo, pa makar i onom da ste preživili godinu bez gubitaka iz stočnog fonda

ja pomažem svakom, neki če reči da sam budala i idiot jer otkrivam neke tajne poslovanja, ali pomažem, ne tražim ništa i nikad nisam, savjetodavna nema to znanje niti tu praksu, oni jako dobro znaju tko je bogec ali se drže podalje od mene, to je vidio član institut na vlastite oči (inače moja polja su u katalogu krmnog bilja bc instituta)

ja sam išao uvijek ovom teorijom , ja ču pomoči, ko zna kad če meni trebat pomoč, pa možda če se netko sjetit bogeca i htjet mu pomoč

neki če reči, mi to sve znamo, ali ne pišemo o tome, moje je mišljenje da ne znaju ili ako znaju ne žele pomoči,a to je jako bitno u očima svih seljaka, ili nekih koji samo ovo čitaju a žive u gradu te ih ovo veseli jer na taj način imaju doticaj sa poljoprivredom, hranom, sa izvornim životom

sebičnost nije nikome pomogla, sve se vrača , sve se plača, svatko ima svoj križ, ovo su vremena kad se reže na sve strane, mali otpadaju, loši također, nitko ne zna sve, zato trebamo se držat skupa, pomagat, velika večina nas se niti ne pozna, niti ikad bude, ali ima jedna trunka solidarnosti među nama koja nas drži skupa da idemo dalje i napred bilo to u stočarskoj proizvodnji ili nekoj drugoj

šanana ti češ bit dobar poljoprivrednik, i to jako dobar, jer nisi stereotipan, jer prihvačaš novo, jer ne kriviš ne znam ni ja koga jer kiša ne pada, jer od toga živiš, jer za to živiš :!:

pitanje
jeste li se ikad našli pred problemom , koji je od presudne važnosti, pokušali pitati, a odgovora nigdje, tj vidjeli ste da vam ne žele dat odgovor, a vi ste molili za pomoč, sigurno jeste :!:

država neče pomoč, niti nitko, poljoprivreda je veliki biznis, jer ljudi moraju jesti, ako neče jesti neče bit ljudi za mjesec dana, na cjelom svijetu, država kolko može održava sve to na životu, ali na seljacima je red da se pomaknu i naprave korak napred

tehnologija se zna, sve postoji, novac kakav je da je postoji, samo ga dohvatite, i pobogu pitajte, jer ako je i jedan uspio ne znači da je ukrao, jer stvarno je možda poštenim radom, ulaganjem u znanje uspio

iskoritite to jer svijet je okrutan, jer brat brata ne poznaje :!:

gmiža ja več dvije godine pričam o tehnologiji, neki prihvačaju , neki ne, ti prihvačaš i u svakom slučaju si u boljem položaju od drugih zbog smanjenja troškova i poboljšanja proizvodnje

spensi
lolium , bilo to multiflorum ili perenne su ljuljevi, iliti raygrass, to su sve ljuljevi, negdje rabe latinske nazive negdje engleske ili čak i njemačke

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
bogec kaže:
ti več hraniš graškom , a taj isti grašak si mjenjao sa cabageom za đubre :D vrlo dobar posao :D

cabage je vrlo razumam čovjek, vidio sam ga samo jednom, i to je dovoljno da shvatim da čovjek hoče poslušat

ja pomažem svakom, neki če reči da sam budala i idiot jer otkrivam neke tajne poslovanja, ali pomažem, ne tražim ništa i nikad nisam, savjetodavna nema to znanje niti tu praksu, oni jako dobro znaju tko je bogec ali se drže podalje od mene, to je vidio član institut na vlastite oči (inače moja polja su u katalogu krmnog bilja bc instituta)

šanana ti češ bit dobar poljoprivrednik, i to jako dobar, jer nisi stereotipan, jer prihvačaš novo, jer ne kriviš ne znam ni ja koga jer kiša ne pada, jer od toga živiš, jer za to živiš :!:
Točno je sve to kaj veliš, živa istina :!: :!: :!:

I da imaš pravo, ja sam potpuno zaboravio, pa ja več hranim svoje krave sa graškom, od 1.3. :mrgreen:

Hvala bogec, nadam se da budem uspio, jer stvarno imam volje za to, a mislim i neke darovitosti :D

Ma cabage je živa ljudina od čovjeka, odličan je prijatelj, još ču mu gnoja izvest, nek mu rodi povrće, a i meni bude još koja bala graška trebala :mrgreen: :!: :!: :!:

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Kod mene se vec dugo i jako mnogo koristi sjenaza od loliuma u prehrani ovaca. Rado ga jedu, za razliku od sjena pripremljenog od istog, koje je malo gorkasto pa ga nerado jedu.
Inace znam da u EU je zabranjena prehrana janjadi u intezivnom tovu s ovom vrstom sjenaze.
Mi je koristimo u prehrani ovaca za proizvodnju mljeka, u kombinaciji s silazom, sjenom, i brasnom radjenim ovisno o godini, od soje, mljevenog boba, mljevenog jecma, mljevenog graska, kukuruza i nekad zobi.

Najnoviji postovi

Na vrh