@plavaboba
Nisam ni rekao da ću po toj cijeni prodat, rekao sam samo da sam dobio takvu ponudu. Uvijek sam za to da se pokuša dobiti cim bolja cijena , ali nisam nikada za to da mi ostane neobrano ili slično pa da dobijem 0.
Ako se slažeš samnom , mogu ja reći da je kila 150 , ali uzalud ako je nemam kome prodati po toj cijeni.
Zato i jesam zagovornik neke vrste udruživanja, da bi zajedno kreirali cijenu za veće stvari, na malo da svatko za sebe odluči i da se izbjegne prodavanje preko treće osobe.
Sa druge strane borovnici će se dogoditi isto kao i aroniji, kroz par godina će cijena pasti i to je neizbježno samo ostaje pitanje koliko će past.
@sugarray
da svatko neka sam kreira cijenu , ok je to dok si među prvima i imaš/planiraš malo tržište. Kada dođu igrači koji imaju 10000 kom i više, i sruše ti cjenu onda će se početi razmišljati malo drugačije.
I uzmite u obzir , većina nas ovdje ne može izdržat dvije ili tri godine da se prodaje po niskim cijenama, neko će uletit , radit čak i sa minusom , da razvali tržište i onda kada ubije konkurenciju, nametnuti svoju cijenu. I onda se možemo kolektivno slikat.
Zato se svugdje u svjetu udruže u veće organizacije, da im se to ne dogodi , jedino kod nas svi misle da može svatko za sebe. I onda propadaju.
Zamislite se na kraju dana, da li stvarno želite da vam se dogodi isto šta se događa ovima sa aronijom. A isto su tako mudri bili i svako je vozio na svoju stranu. i dalje voze svaki na svoju stranu. Pa će im cijena bit 10 kn, a kleli se da neće prodavat ispod 40.
Maslinari su to skužili pa su se (napokon) počeli udruživati, pa sada im je u većini slučaja, stabilnija cijena. Nekada je bio raspon litre od 40 kn - do 140 kn, sada većinom oko 100 i neće im tako lako padati. Napominjem većinom, ima i koji skuplje prodaju ali to naravno ovisi o puno faktora.
Sve je to na kraju dana zakon ponude i potražnje.