• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lubenica i dinja

  • Temu pokrenuo marijogrgic
  • Datum prvog posta

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,054
Imam doma jedno 20 lubenica i vec mi se cine dosta velike, jedino neznam kad je vrijeme za ih ubrat ovo mi je prva godina da sadim i volio bi da mi kažete po čemu znate kad je lubenica zrela za berbu
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Vitica na kličku požuti, osušii se, onaj mali listič na kličku se osuši, bijele pruge se rašire, nazube, kada je lupiš čuje se zvuk, ko kad po loncu udaraš, kada je pritisneš, malo pucketa......tako....barem jedno od ovoga, ili sve skupa.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
Postoji više čimbenika ali nikako tim redom prioriteta. Vodecu ulogu ima zvuk, žuta boja na mjestu gdje leži, izgled, a ovo ostalo je sporedno.

Zvuk zrele lubenice se nikako ne može usporediti sa zvukom lonca jer je taj zvuk prisutan od zametanja lubenice i upućuje na konzistentnost lubenice. Što je lubenica zrelija ima tuplji i šuplji zvuk. Također krcka pod blažim stiskom ali to isto ovisi od sorte. Recimo neke crne lubenice nema smisla stiskati.

Obična šarena lubenica sa žutom bojom na mjestu gdje leži je sigurno zrela.

Eto tri najvažnija čimbenika, a možete i brojati dane.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
861
evo i mojih dinja u plasteniku koje su malo kasno posadjene

album.php


picture.php

Prijatelju, kako su uspijele ove dinje u plasteniku.Koliko je bio urod po biljci...imaš li možda fotke iz berbe?Koja sorta je u pitanju?
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
784
Malo pisanja sa lubenicama.za kraj sezone
 

Prilozi

  • marta.jpg
    marta.jpg
    63.6 KB · Pregleda: 153
  • natalia.jpg
    natalia.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 123
  • ruza.jpg
    ruza.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 119

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
621
Bratko, zar nije šteta to raditi po ovim cijenama lubenice? :)
Kod nas je ista cijena u veleprodaji za dinju i lubenicu - 3,50kn. U svakom slučaju i cijela je godina za pamćenje kod lubenice, vjerujem da je tako svima koji su je sadili...
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
784
Gorane, nije šteta jer su to lubenice koje nisu za prodaju (sitne, kruškolike, nedozrele). Na slici i meni izgledaju ko dobre.
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
784
Pogledao sam danas novi katalog Bayer Nunhemsa i ima dosta velik izbor hibrida lubenica koje, naravno, u katalogu sve hvale. Međutim pakiranje je po tisuću sjemenki. Želio bi isprobati više hibrida, pa ako ima zainteresiranih da podijelimo sjeme i troškove.
 

Schmeichel

Novi član
Tu od
18 Stu 2015
Poruka
2
Dali netko ima iskustva sa uzgojem dinja u plasteniku?Kako se oprašuje cvijet.
Da dinja u plasteniku ima 50 % veći urod?Na internetu sam pronašao različita iskustva.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
621
Dva puta sam sadio i to baš u plastenik, ne tunele. Prvi puta kao ranu dinju, dakle trebalo je držati što toplije tj. zatvarati ga. Rezultati su bili katastrofa, jako loša oplodnja a cima ogromna. (Nismo je dizali da raste prema gore nego kao i na otvorenome).
Drugi puta baš ove godine kao kasnu, sađena čini mi se 01.08. plastenik je dakle cijelo vrijeme bio otvoren potpuno i oplodnja odlična, kvaliteta, izgled i okus jedno 675 puta :) bolje nego na otvorenome ali svejedno mislim da nije isplativa za sadnju u plasteniku osim ako bi se dizala na mrežu da raste uspravno pa da je stane puno više. Prinos oko 4.5kg po sadnici, svega 230kom stalo u 200m2 plastenika i kad vidim kolika je bila cima teško da može gušće ovakvim načinom.
U tunele mislim da nema smisla ni pokušavati, zapravo imam susjeda koji je sadio ranu, oko 01.04. u tunele od jagoda i iako ih je na kraju potpuno otvorio, podigao najlon, oplodnja nije bila dobra...
Eto tako je moje iskustvo, netko je na temi ove godine sadio pa nek se i on javi...
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Ove godine ću po prvi puta uzgajati lubenicu. Pročitao sam svih 54 stranice foruma i vidim da ovdje ima puno ljudi koji su voljni pomoći. Moje prvo pitanje je: agril ili prozirna folija? Da li se agril postavlja na lukove ili se samo prevuče preko sadnica? Jel se biljke pod agrilom ne polegnu ako nema lukova?

Hvala
 

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
Moj ti je savjet ako radiš prvi put idi sa sadnjom malo kasnijekad prođe opasnost od mraza negdje oko 10. maja,i netreba ti ni agril ni folija
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Ko zna, možda tako i bude, ali me ovo jako zanima, a ima jako malo padataka o tome. Hvala na savjetu.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,419
Većina radi sa onim tankim stretch najlonom male tunele. Ide mašina i postavlja. Prošle godine je bila situacija da tko se usudio presaditi najraniji je pogodio i nije trebalo ništa. Dok je kasnija sadnja značila ugibanje od 30%. Svaka je godina različita. Ali svakako poslije prvog maja.

U lubenici moraš imat jako dobru agrotehniku. Navodnjavanje, propusnu zemlju, dobar i zaštićen rasad , dobar hibrid., dobra gnojidba.
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Rođak mi uzgaja lubenice pa se nadam da će mi pomoći s kojim savjetom, a i vi ste tu :)
Biti će navodnjavanje kap na kap iz rijeke što je na kraj njive. U jesen bačen stajski gnoj.
Međutim, imam jedan veliki problem, zaposlen sam. To znači da ne mogu biti 24 sata na njivi. Zato se bojim najlona i zbog toga mislim da je agril pametniji izbor. Znam da se bacam u jako kompliciranu proizvodnju, ali sam sam sebi rekao da idem probati. Ako i ne uspijem, neću bankrotirati, a i znati ću da sam probao.
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Kaže ovako... Stavlja se prozirna folija. Ako se stavlja agril, mora biti također na lukovima jer ako bude mraz cvijet "dobije po nosu" gdje se dodiruje s agrilom. Budem sadio nešto u tunele, a nešto samo pod mulch foliju. :icon_weed:
 

dario

Novi član
Tu od
20 Tra 2014
Poruka
28
Bile one pod najlonom ili agrilom u slučaju mraza ista stvar.Lubenica propada na plus 1.
Za početak probaj nešto malo.Ja jednu četvrtinu radim u tunele i to iza 15 04.Ako slučajno
propadne da nebi i ja.
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Planiram saditi početkom svibnja. Pola u tunelu. Opet je bolje u foliji nego bez, ne? I prije sazriju. :(nod):
 

Niky

Novi član
Tu od
15 Sij 2016
Poruka
28
Proizvođači lubenica, kad ih sadite? Temperatura tla mora biti 15 i više stupnjeva? Bez obzira ako postavljamo tunele?
 

Najnoviji postovi

Na vrh