Lani sam kupio roto malčer Čalopek od 150 cm pa da napišem iskustva:
http://www.strojarstvo-calopek.hr/Slike/rotacioni malcer.pdf
Malčer ima profilirane noževe, 3 kom, savijene, širina zahvata 150 cm.
Gonim ga sa IMT 533 i kosim livade, šikare i kukuruzovinu. Koristim kardan od samoutovarne prikolice sa rasteretnom lamelom. Dodatno sam kupio produžetak kardana jer ga inače ne mogu dići dovoljno visoko a da ne slomim kardan - tak je na svim roto malčerima. Produžetak me koštao 400 kuna i odlično funkcionira te uvelike poboljšava funkciju malčera.
Htio sam kupiti i bočni disk za košnju voćnjaka i vinograda, ali cijena je paprena... 4500 kuna.... ne vidim zašto tolika cijena... stvarno ne vrijedi toliko. Otraga ima valjak a naprijed ga nosi hidraulika ili klizi po skijama.
Livade:
Trava iznad traktora - druga do treća spora inače se zaštopa i preskoči kardan i guši motor.
Trava iznad 1m visine - treća spora
Trava do pola metra, treća spora do druga brza - ovisno o gustoći trave. U Drugoj brzoj se teško kosi ako je neravan teren jer izbija bubrege.
Masa se fino izmelje, samo ostaju tragovi kuda su kotači povaljali travu i to se kroz par sati digne.
Šikara:
Prva spora do treća spora - ovisno o gustoći i debljini šiblja. Fino očisti šikaru i posiječe sve do zemlje, ali ono što padne na pod, malčer više ne može zahvatiti pa po podu ima puno posjećenog šiblja. Što traktor prevrne, malčer odsiječe. Povremeno treba stati da samelje deblje komade ili nakupljenu masu kako se nebi zaštopao.
Kukuruzovina:
Mokra kukuruzovina - isto kao šikara - rad do prve brze, teži komadi kad padnu na pod ostaju nesamljeveni, sve drugo samelje u rezance.Što je veća brzina kretanja, finije melje jer mora biti pun mase da bi bolje radio.Uzimam samo jedan red.
Suha kukuruzovina - Rad do druge brze ako je mala kukuruzovina, isto na principu što brže to finije.Uzimam 1 - 2 redi. Rijetko što ostaje na podu, malčer samelje sve.
Zanimljivosti:
-Naguram ga unatrag na grm, nabijem gas i spustim ga, a on pohlepno sažvače sve pod sobom i ispljune rezance.
-U travi sam zapeo za suhi gacijin panj. Zaružilo je, nekaj je odletjelo daleko i poslije sam vidio da je iščupao panj promjera 20 cm dubine pola metra suhih korijena.
-Nakon 20 radnih sati, noževi su gadbno ispjeskareni od zemlje... zaobljeni.
Pitajte ak vas još kaj zanima