• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Kontra hod mora biti prazan ono "klik,klik,klik" radi mase koja se vrti isto je na roto kosami da nema kontra slobodni hod i momentu kad biš otpustio gas onda bi malčer "gurao" (vrtio) traktor zato mislim da je čeoni ili prednji malčer nemoguće okrenuti na drugu stranu i zakopčati za zadnji kardan.
Ima neko shemu kutnog reduktora sa dva "ulaza" zdrav razum mi govoti da su u tom kutnom reduktoru dvije osovine pod 90 stupnjeva spojene sa dva 45kutna zupčanika....znaci ako okreneš takav malčer na čeonu stranu i spojiš na zadnji hidraulik kardan bude vrtio obrnuto i ništa se ne bude dešavalo jer če reduktor preskakati.

Poslano sa mog LG-H870 koristeći Tapatalk

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
4340

Multiplikator je revizibilni, kardansko vratilo je prolazno isto se vrti i na jednoj i na drugoj strani , ima 1gonjeni (mali) i 2 pogonska zupčanika na kojima su jednosmjerne spojke. Uglavnom nema nikakvih kemija sa okretanjem multiplikatora i slično. Dođem na njivu gdje je veliko raslinje malčer okrenem od traktora i radim u rikverc ko na filmu . Kad hoću radit normalnu travu i slično prikačim ga normalno i radim ko i sa svakim malčerom. Uglavnom odlična stvar koja vrijedi svake kune.

Prilozi

• DSC_0777.jpg
    DSC_0777.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 121
  • DSC_0778.jpg
    DSC_0778.jpg
    36.2 KB · Pregleda: 683

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Nije mi baš jasno, logika mi govori da malcer (rotor) se uvijek mora vrtiti od poda na gore (obrnuzo od freze) e sad ako je to "fiksni" spoj u reduktoru nešto ne štima....
Po meni on bi treba imati dva dupla kutna zupčanika u reduktoru a pogonska osovina mislim bi trebala biti 1/2 i 1/2....

Po slici se vidi (recimo da su dva istosmjerna "vratila" pogonska ako ti okreneš malčer za rad sa prednjom hidraulikom a zakopčaš ga na zadnju hidrauliku smjer vrtnje bude obrnut od onog koji treba biti na kutnom reduktoru.
Ponovno ponavljam pitanje smjer vrtnje prednjeg i zadnjag vratila na traktoru (gledajuci ako sjedim na traktoru) dali je istog smjera.

16c7d8458afc618fbbadc922baab55b6.jpg

Posljednje uređivanje:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Netreba ga vrtiti niti preko mjenjača niti bilo šta izmišljati. Ljepo vam čovjek kaže kak radi. Kolega je isto takav sistem malčera htio kupiti ali je odustao jer mu je bilo preskupo. Šta je u getribi ? 4340 bilo bi najbolje da ju rastaviš pa da staviš koju sliku. :(wasntme)::eek::

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Recimo da pogonska osovina nije od jednog komada več od dva i ima dva zupčanika koji su u kotaktu oba non stop sa zupčanikaom pogonjenom osovinom svaki sa svoje strane onda mislim da bi radilo

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
vas se niako ne da zbuniti , xd ...koja trakavica , stvarno je najbolje rastaviti getrigu , hahhah

maikynet4u , tak ima smisla , ali 43 40 kaže da se isto vrti , sad i to se može objasniti na više načina

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
A kaj toga nije svjestan, ili???

Doduše malčer može raditi i sa smjerom vrtnje kao freza, samo jako loše. Videl sam jedan video kak kolega Krumpironja malčira trnje i jako zapušteno. Prvo ide i rikverc i zdrobi u grubo, a onda prema naprijed usitni do kraja. No, iz videa i pisanja kolege 4340, prije bi rekel da radi pak je puknuti napisal.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kratko jasno:
Ak se isti malčer koristi na zadnjoj hidraulici, u smjeru rikverc i napred (naravno s okretanjem istog pri promjeni smjera rada), reduktor nema prolaznu osovinu, već ima tri kutna zupčanika i ulazne osovine se vrte na različite strane (uvijek u lijevo, gledano u osovinu).

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Lijepo je napisao da je multiplikator reverzibilni sa tri zupčanika pa kako god ga okrene malčer vrti kako treba.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Puknuti
Na koje načine?

A kaj toga nije svjestan, ili???
Doduše malčer može raditi i sa smjerom vrtnje kao freza, samo jako loše. Videl sam jedan video kak kolega Krumpironja malčira trnje i jako zapušteno. Prvo ide i rikverc i zdrobi u grubo, a onda prema naprijed usitni do kraja. No, iz videa i pisanja kolege 4340, prije bi rekel da radi pak je puknuti napisal.
Ne može reduktor mu to ne dozvoljava!

Zj
Da li bi takav malčer uopče radio na prednjem pto-u?
Hm....glavno je pitanje prednji pto se vrti u istu stranu ko zadnji, gledajuči sa pozicije šofera? ( nemam baš nikakvog iskustva sa prednjim pto).

Ajde da ponovim pitanje kod svih osim zetora se kardan prednji vrti u istom smjeru ko i zadnji? Ili??

PS:
https://www.youtube.com/watch?v=hosQ4QltGSA

Zašto montira hladnjak? I ovdije mi po visini izlaznog vratila logika govori da ni se kardan trebao vrtiti obrnuto od smjera radilice.....

Zj imaš pravo našao animaciju ima tri reda zupčanika i po tome mora da se vrti u istom smjeru ko radilica

https://www.youtube.com/watch?v=YJJeCBpGSEY

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
O tom je malčeru i pogonu bilo razgovora već prije, pa se malo vrni natrag i pročitaj kaj je napisano.
Ukratko, na većini traktora se prednji kardan vrti suprotno od smjera vrtnje radilice. Zetor s originalnim prednjim kardamom je tu izuzetak (prednji kardan mu se vrti u smjeru radilice).
Bi li ovakav malčer radil na prednjoj hidraulici? Bi, ali samo na Zetoru, s time da se zamijene remenice jer se prednji kardan vrti 1000 o/min.
Za većinu ostalih traktora getriba na malčeru treba imati prolaznu osovinu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Hladnjak montira radi hlađenja

ne da ti se čini nego se vidi , radilica se zna kamo se vrti a na reduktoru je strelica

Zj imaš pravo našao animaciju ima tri reda zupčanika i po tome mora da se vrti u istom smjeru ko radilica

https://www.youtube.com/watch?v=YJJeCBpGSEY

na animaciji se vrti kontra radilice i ima 4 zupčanika u reduktoru

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Hm....nema veze animacija oni dva zupčanika su paralelni mislim da su ko neki reduktori za smjer okretaja da dva paralelna su ko jedan...

Hladnjak montira radi hlađenja

ne da ti se čini nego se vidi , radilica se zna kamo se vrti a na reduktoru je strelica
Hlađenja ulja reduktora? Onda ima neku cirkulacisku pumpu?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
vjerojatno ima , ovim načinom spajanja teško da ide termosifonski

O tom je malčeru i pogonu bilo razgovora već prije, pa se malo vrni natrag i pročitaj kaj je napisano.
jesam , a mogle bi se i ti pa si spoji postove , :icon_rofl:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Maiky, svaki takav reduktor ima svoju pumpu ulja, koja mu služi za pritiskanje lameli za uklop pogona prednjeg kardana, slično kak i zanjeg kardana.
Ima ju čak i Same Dorado.

Na Claasovoj animaciji se lijepo vidi da su ona dva zupčanika transmisijski (i vrte se jedan nasuprot drugom), da se dobije veći razmak između osi radilice i osi prednjeg kardana. Kak su dva zupčanika između, ko da ih i nema (i nema ih na manjim traktorima.

Zetorov (češki) prednji kardan ima treći zupčanik, malo sa strane, i tam se kardan vrti u smjeru radilice.
Znam da je jedan poznanik dal delati veći gonjeni zupčanik, da izbaci ovaj međuzupčanik i dobije normalan smjer vrtnje kardana, a i veću snagu na prednjem kardanu. Naime, Zetorov prednji kardan se vrti u desno i to oko 1200...1300 o/min, i može prenesti do 35kW.

Posljednje uređivanje:

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Uf što bim rad staviti na sameta prednju hidrauliku i pto ali moj prednji most nema pripremu [emoji22]

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema veze. Promijeni se koljevka (i broj šasije).
Pametnije je promijeniti cijeli traktor (ispadne jeftinije).

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Ili staviti neke univerzalne prednje podizace bez pto-a..... A to bi bilo onako po zagorski "ni vrit ni mimo"[emoji22]

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Zavisi treba li ti prednji kardan ili ne.
Ak ne treba, onda možeš ugraditi bilo čiju hidrauliku: Strojometal Faić, Lešnik, Sauter, Stemplinger...
Ova zadnja je originalna za određeni model traktora, a ne univerzalna poput Faićeve ili Lešnikove.
same_dorado_86_2.JPG

Najnoviji postovi

Na vrh